ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2018
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O panoramă de vis şi un platan secular, două motive bune pentru a poposi la taverne în Panagia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Unul dintre satele cele mai vechi din Thassos, după cum bine se ştie, este Panagia, satul suspendat deasupra Golden Beach, plaja cea mai lungă şi, poate, cea mai frumoasă din insulă. În afara unor case de munte, vechi, a unor străduţe înguste, pietruite, a unei biserici emblematice care a dat şi numele satului, a izvoarelor îndrăgostiţilor - un soi de simbol local, Panagia se poate mândri şi cu taverne fel de fel, unele tradiţionale, altele mai puţin, dar toate la fel de primitoare.

În cea mai recentă vacanţă din Thassos, am trecut de două ori şi prin Panagia, am revăzut locuri dragi, am fost din nou la făbricuţa de ulei de măsline Sotirelis de unde am şi cumpărat măsline uscate şi ulei de măsline, ne-am delectat cu ceva dulciuri de la cofetăria din centru, dar cel mai mult ne-a plăcut să mâncăm la două dintre tavernele ce ne-au ademenit frumos.

Taverna Panorama

Website: http://www.tavernapanorama.com/

După cum bine spune şi numele său, această tavernă, mai întâi de toate, oferă o privelişte minunată asupra întregului golf, putându-se scruta cu privirea până în Skala Potamia. Este situată la ieşirea din Panagia, pe drumul care trece prin sat şi duce, prin Potamia, la Limenaria, în sud.

Taverna ne-a atras atenția prin aspectul său vesel, colorat și mai ales prin amplasarea ce-i asigură privilegiul ca musafirii săi să poată admira toată perspectiva. Mi s-a părut şi cam fiţoasă taverna având o înfăţişare destul de aranjată, iar proprietarii ei afirmă că ar fi cea mai veche tavernă din Panagia, deschisă încă din 1971. Este o tavernă la care seara se cântă muzică live, mărturie stau chitara bouzouki agăţată pe un perete, nefiind de decor aşa cum crezusem eu.

Frumos împodobită, atât terasa, dar și incinta, la Panorama îți stârnește curiozitatea fiecare detaliu. Cel mai tare mi-a atras atenția, însă, o căruță în afara sa, poziționată lângă locul de joacă pentru copii, fiindcă taverna are și așa ceva, și cel mai bun loc de belvedere. Căruța captează privirile deoarece este umplută cu mii de dopuri metalice, de sticle de bere sau suc, de diverse culori, parcă mai mult roşii şi galbene care „dau” foarte bine așezate acolo. De efect mi s-a părut şi o barcă veche de lemn plină cu flori pe care era scris numele tavernei.

După ce am terminat de „inspectat” decorul, ne-am așezat la masă și în scurt timp ne-au fost aduse meniurile, la fel de șic precum totul în jur. Ceea ce mi se pare important de menționat este faptul că la Panorama în meniu se găsesc toate felurile de mâncare, Panorama acoperă tot ce-și poate dori turistul la masă dintre preparatele grecești de bază sau internaționale, noi în acea zi am comandat produse din pește/fructe de mare, dar aveau şi alte preparate din cărnuri fel de fel, mousaka, etc., inclusiv cuptorul exterior prin al cărui geam se puteau admira mieii şi iezii învârtiţi.

Pentru început, mie îmi rămăseseră ochii la o salată de icre (taramosalata) pe care am văzut-o la vecini și care-mi amintea de aceea memorabilă pe care o mâncaserăm la o tavernă în insula Symi. La aceasta, special, am primit pâine cu susan, prăjită, pe care nu am regăsit-o în nota de plată. Soțul meu a fost adeptul ciorbei de pește, psarosoupa, de care aproape că s-a îndrăgostit în vacanța thassiană. Pentru felul al doilea, am fost hotărâţi pe câte o porție de kalamari de căciulă, deşi, în general, comandăm mâncăruri diferite, ca apoi să le schimbăm între noi, pentru diversitate. Aveau și garnitură de cartofi prăjiți. Porțiile îndestulătoare, preparatele foarte gustoase, cam așa pot să caracterizez masa de la Panorama.

Fiindcă veniserăm împreună cu vecinii noștri cehi cu mașina lor, cei cu care împărțeam palierul etajului al doilea la vila Golden View Studios, am comandat o sticlă de Retsina Malamatina, unul dintre vinurile seci preferate.

Nota de plată a fost modică: 30,80 euro, din care 3 euro taramosalata, 6 euro psarosoupa, 8,90 euro/porţie de kalamari, 4 euro retsina.

Viespile au început să apară relativ repede după ce-și făcuse apariția mâncarea. Ospătărița a venit și ne-a salvat aducând într-o scrumieră metalică puțină cafea măcinată peste care a așezat ceva gen tămâie care ardea mocnit având rolul să alunge insectele supărătoare.

Un drum la toaletă m-a făcut să observ că până și la baie obiectele sanitare erau în aceeași notă retro, totul de o curățenie remarcabilă.

La final, am primit desert din partea casei, ca peste tot în Thassos, lucru prea puțin întâlnit în alte locuri anul acesta, feliuțe de pepene roșu. Firește că gestul contează mai mult de o mie de ori decât ce anume ți se oferă.

Per total, la Panorama am avut o experiență plăcută pe care ne-am promis toți patru să o repetăm și în altă zi, dar... am năzărit la...

Taverna O Platanos

Cred că oricine a trecut prin Panagia a dat peste taverna O Platanos, fiindcă se află în mijlocul satului, în calea tuturor trecătorilor. Desigur că imediat privirea îi este atrasă vizitatorului de bătrânul platan din fața sa sub ale cărui ramuri nu au loc chiar toate mesele, dar sub care sunt adăpostite majoritatea. De fapt, acoperișul terasei a fost construit lăsând ramurile platanului să pătrundă prin acesta, iar terasa tavernei este închisă cu pereţi laterali de sticlă și pvc.

Dar nu platanul secular mi s-a părut atracția numărul unu, ci cele două cuptoare în care „animalele” se învârteau apetisant dincolo de vitrina care lăsa să se vadă miei, iezii şi puii. Ce-i drept, puii nu reprezentau vreun interes major pentru noi, dar celelalte, da, în special kokoretsi. Am vrut neapărat să încerc kokoretsi) , după ce ani de zile nu m-am împăcat cu gândul că aș putea mânca așa ceva, mai ales în Turcia.

Grecii, spre deosebire de turci, care gătesc acest fel de mâncare (kokoreç) numai pe bază de intestine de miel pe care le mărunțesc cu satârul după ce sunt coapte bine, prepară kokoretsi înfășurând intestinele pe organele animalului, ceea ce îl face mai atractiv, în opinia mea.

Soțul meu a fost de neclintit, lui îi rămăseseră ochii la mieii arămii din cuptoarele ca niște vitrine ce se răsuceau lent, într-o mișcare lascivă, ce te făcea să-ți plouă în gură. Nu mai zic nimic de miros, căci aveam nările deja lărgite de miresma cărnurilor aburinde. Altfel, taverna oferă și alte preparate, chiar și fructe de mare, dar specialitatea o reprezintă carnea la cuptor.

Așa că ne-am rezumat la kokoretsi (8,5 euro) pentru mine și o porție de miel la cuptor (9 euro) pentru soț, amândouă însoțite de garnitură de cartofi prăjiți și salată de crudități, dintre care morcovul era predominant. De data aceasta, pâinea cu susan am regăsit-o în nota de plată (1,40 euro), iar toată carnea am stropit-o tot cu vin Retsina Malamatina (3,80 euro). În total, nota de plată a fost subțirică, zic eu, 22,70 euro, iar porțiile suficent de mari, iar mâncărurile foarte gustoase, îți venea să te lingi pe degete, știți vorba.

Am fost serviți prompt, ospătarul s-a dovedit amabil, cu zâmbetul pe buze, iar la final am fost serviți și cu desert din partea casei constând în iaurt grecesc, gras, răcoritor cu dulceață de smochine. Delicios!

La O Platanos, viespile au fost mai potolite, fiindcă deja fuseseră aduse scrumiere fumegânde la mesele celelalte, dar am avut parte de altă surpriză: pisici localnice foarte obraznice și îndrăznețe. Erau foarte insistente și până nu obțineau o bucățică de carne, nu se lăsau.

La final, experiențele noastre culinare în satul Panagia s-au dovedit plăcute și reușite, eu recomand aceste două taverne fiindcă mi s-a părut că pun la dispoziție mâncare gătită bine la prețuri accesibile și prestează o servire bună. E drept că noi am fost în Thassos în a doua jumătate a lunii septembrie când, nemaifiind prea aglomerat, poate ne-am bucurat de atenția sporită a celor de la taverne, dar asta nu-mi poate schimba defel recomandarea, ci doar să vă îndemn să vă conduceți atât după instinct, dar și după referințe.

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=ay8fUVpLyEk

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 28.10.18 17:29:18
Validat / Publicat: 29.10.18 06:20:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3212 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Barca cu flori de la taverna Panorama
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 60500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[29.10.18 06:17:58]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema
[29.10.18 06:37:10]
»

@irinad:

Mi-ai amintit de deserturile lor din partea casei, care de multe ori constau in felia de pepene.

Am o lene dimineata asta ca parca as vrea sa imi serveasca cineva micul dejun. La Skala Panagia, bineinteles.

Ca de asta era vorba. Si m-as spala pe fata in Marea Egee.

Hai ca cica e luni si trebuie sa merg la program!

Fain! Numai de bine! ????

irinadAUTOR REVIEW
[29.10.18 06:46:05]
»

@webmaster39: Mulţumesc!

irinadAUTOR REVIEW
[29.10.18 06:49:44]
»

@Dan&Ema: Şi pe mine m-a impresiomat plăcut chestia cu desertul din partea casei în Thassos. În Rhodos, de unde tocmai ne întorseserăm, am primit doar de vreo două ori desert din partea casei în toată vacanţa, pe când în Thassos, negreşit, la fiecare masă.

Da, mă bucur că îţi ofer şansa să iei micul-dejun la Egee, la tavernă!

O săptămână frumoasă!

ANILU
[29.10.18 06:51:33]
»

@irinad: Ce mult mi-a plăcut în Panagia!

La aceste două taverne prezentate de tine n-am avut nici o șansă să găsim o masă liberă când am fost noi???? dar le-am văzut și le recunosc.

Miel la cuptor am mâncat dar la taverna Elena... bun de ne-am lins pe degete.

Noi chiar comentam... cum să mâncăm miel pe căldura asta... dar uite că la greci merge... Și chiar ne-a plăcut.

Gata mă opresc... mi-a venit apa-n gură de poftă și este prea de dimineață.

Să vă fie de bine.

O săptămână ușoară.

irinadAUTOR REVIEW
[29.10.18 07:03:45]
»

@ANILU: Da, în Thassos, şi nu numai, mielul la cuptor este fantastic. Eu am început să prind gustul mielului în Grecia, cu ani în urmă, spre ruşinea mea, nu mă atrăgea prea tare în afara sărbătorilor pascale. Recent m-am dat şi pe kokoretsi grecesc (cu organe).

Tavernele din Panagia m-au uimit şi pe mine încă de acum şapte ani când fuseserăm prima dată. Pline, pline de turişti. Acum era după 15 septembrie şi era mai lejer, dar pe seară era tot aglomerat.

O săptămână frumoasă şi ţie împreună cu toate gândurile mele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[29.10.18 08:05:47]
»

@irinad: Să va fie de bine!

Frumoasă melodie ai ales, inedite abajururi

irinadAUTOR REVIEW
[29.10.18 08:22:07]
»

@krisstinna: Mulţumim, da, melodia este veche, dar foarte frumoasă, fiind asociată cu unul dintre dansurile cele mai faimoase ale grecilor! Şi pe mine m-au uimit multe detalii de decor de la Panorama!

puiutea
[29.10.18 08:31:48]
»

Un review frumos, documentat, despre o locație pe care am dori să o vizităm anul viitor! Încântat, informat, și - cu plăcere - votat!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[29.10.18 08:56:28]
»

@irinad: Kokoretsi, icre, calamar, miel...

Yummy!

webmaster
[29.10.18 09:06:39]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

irinadAUTOR REVIEW
[29.10.18 09:30:06]
»

@puiutea: Mulțumesc pentru ecou, vizită, vorbe frumoase! Thassos rămâne una dintre insulele cele mai îndrăgite de români, dacă vreți să mergeți acolo, nu greşiți deloc. Are de toate, iar localnicii mi s-au părut mult mai ospitalieri ca-n alte părți din Grecia!

irinadAUTOR REVIEW
[29.10.18 09:35:10]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos Carmen, mă bucur că si ție si mie ne plac mancarurile greceşti la fel de mult!

irinadAUTOR REVIEW
[29.10.18 09:38:16]
»

@webmaster: Mulțumesc mult!

robert
[29.10.18 12:05:59]
»

@irinad: mai tu te-ai vorbit cu doamna Carmen, taverna, pensiunea etc. Panorama!!!

Glumesc! Mi-a lăsat apa în gură atât calamarul, cât si mieluțul!

Felicitări pentru articol și să va fie de bine! Știu că e un pic tardiv, dar asta e!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[29.10.18 16:30:01]
»

Am citit cu plăcere și cu... poftă!!!

Am fost în 2011, ne-am plimbat prin zonă, dar nu am mâncat acolo. Undeva lângă Taverna Platanos mi-am cumpărat o poșetă de vară! De câte ori o luam mă gândeam la Skala Panagia. Încă o mai am! ????

Frumoase pozele, panorama, iar mâncarea apetisantă! Desertul din partea casei, a devenit o "raritate" mai nou, ca și în Kos. Spre deosebire de Lesbos.

O după-amiază frumoasă îți doresc! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[29.10.18 18:29:23]
»

@robert: Abia acum pot răspunde, scuze pentru întârziere! Mulţumesc frumos, nu m-am vorbit cu Carmen, dar avem un lucru în comun, cu siguranţă: ne place Grecia în general şi mâncarea grecească în special! Aşa că nici nu prea e nevoie să ne vorbim dinainte, pur şi simplu, ne nimerim pe aceeaşi lungime de undă.

Seară bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[29.10.18 18:37:20]
»

@maryka: Ce chestie, şi eu tot în 2011 am fost prima dată în Thassos, în prima decadă a lui septembrie. Pe atunci, nu mă omoram cu mielul, dar îmi plăceau fructele de mare şi descoperisem la o tavernă în Chrysi Ammoudia un file de peşte care se numea galeos. Mai târziu am aflat că e un soi de rechin, dar era foarte gustos. L-am luat şi acum şi mi-a plăcut la fel de mult, voi povesti la un moment dat.

Ah, deci în Dodecaneze s-a extins modelul fără desert din partea casei. Păcat!

Seară frumoasă! Mulţumesc frumos de ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, irinad, maryka, robert
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mîncăm? Taverne în Skala Panagia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079287052154541 sec
    ecranul dvs: 1 x 1