ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 21.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 3 MIN

Balciul de Sf Dumitru – o incercare de intoarcere in copilarie

TIPĂREȘTE

Cati dintre voi isi mai aduc aminte de balciurile din copilaria noastra?

De culorile lui, de mirosurile lui, de toate tarabele cu nimicuri, de pusca uzata cu care trageai la tinta in speranta unui castig, de roata tocita care-ti promitea un pemiu garantat, de papagalii care trageau biletele cu mesaje pentru tine, de bulgarasii colorati de floricele de porumb, de susanul cu seminte, de porumbul fiert si copt, care iti innegrea dintii, de merele glazurate, de turta dulce in toate formele, de vata pe bat, care ni se lipea de toata fata?

Eu nu am avut norocul sa am bunicii la tara, dar am avut prieteni care aveau …, asa ca de sf Maria mica (8 septembrie) mergeam la Rusanesti (Olt), de Sf Ilie si Sf Parachiva la Gratia (Teleorman) si de sf Dumitru la Bolintin (Giurgiu).

Imbracati cu hainele bune, mergeam sa cumparam turta dulce, ciubucuri si gume, si sa ne dam in “lanturi si tiribombe”. Lanturile uriase ma fascinau dar ma si ingrozeau intotdeauna, pentru ca baietii nebunatici se urcau in scaunul din spatele nostru, al fetelor, isi luau avant, se prindeau de scaunul nostru si ne invarteau, sau ne faceau noua avant cu picioarele, pana incepeam sa tipam.

Mi-aduc aminte si ca batranele din jurul nostru, se imbracau cu hainele de duminica si, gatite, mergeau la biserica, unde isi pomeneau mortii cu colaci facuti de ele, care de care mai impletiti si mai aratosi, rotunzi sau sub forma de cruce, impreuna cu coliva si fructe de toamna: nuci, mere si struguri, iar noi luam de la toata lumea.

Focurile traditionale erau foarte distractive; traditia asta s-a mai tinut si pe la Bucuresti, prin unele zone, pana prin anii 2000 si un pic, dar de lasata secului, iar la sfarsit eram destul de tuciurii toti… avand in vedere ca se dadea foc la cauciucuri :) (adica pneuri) !

Saream peste ele ca si capritele, fara sa stim ca superstia o cerea “pentru a putea fi sanatosi si feriti de rele”.

Targul de Sf Dumitru din Bolintin a devenit traditie de zeci de ani, si principalul eveniment de peste an pentru localnicii din zona, si cand eram noi copii veneam aici cu ai nostri sa cumpere porci si gaini, porumb si grau.

Pentru ca este la 30 de km de Bucuresti, mai mergem si acum, daca avem timp.

La intrarea in oras (ca intre timp a trecut de la stadiul de comuna la cel de oras), este un spatiu viran urias, maidan cum ii zic localnicii, unde s-au asezat toate instalatiile pentru parcul de distractii, iar pe lungimea a aproape 2 km, de-a lungul strazii Sabarului, am regasit pe ambele parti producatori si comercianti, care au adus de toate, de la fructele si legumele toamnei, cazane si tuciuri facute manual, ciururi, linguri, scaunele de lemn, la haini de blana, sau tractorase sau utilaje moderne. Normal ca nu lipseau nici tarabele cu zaharicale, cu turta dulce sau zonele cu gratare si mancare romaneasca.

Am gasit chiar si momordica - niste castraveti ciudati, care arata ca spatele dinozaurilor, si care sunt foarte bogati in insulina, cu efecte recunoscute antidiabetice (eu nu am stiut pana acum de existenta lor). Este adevarat si ca 3 castraveti au costat 10 lei, asa ca nu e chiar la indemana sa-i folosesti zilnic.

A fost o vizita rapida… doar cu adulti… ai nostri “copchii” fiind la scoala, asa ca ne-am umplut traistele cu fructe, cu praz, cu strachini, cu tuciuri, cu ciubuce, turta dulce si susane, iar baietii au infulecat 10 mici direct de pe gratar in 2 minute :) !

Fiecare vizita este o experienta diferita si deosebita, asta ultima fiind plina de nostalgie: cand eram copii vedeam in fata ochilor doar distractia si dulciurile, cand am mai crescut si m-am casatorit, mergeam in septembrie la balciul de la Rusanesti cu copii prietenilor nostri in carca, inainte sa-i caram pe ai nostri, si alergam de la o taraba la alta, cumparand toate nimicurile, iar acum, adulti pe deplin, cu copii mari cat noi...mergem singuri, pentru ca generatia noua nu mai gusta astfel de evenimente....

## end review sc

[fb]
---
Trimis de vulpe mihaela in 26.10.18 18:06:04
Validat / Publicat: 27.10.18 00:08:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1320 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vulpe mihaela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Pastrama de oaie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26 PMA (din 26 voturi)

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.10.18 00:06:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, expoziții, alte manifestări cu caracter temporar / BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

krisstinna
[27.10.18 08:13:44]
»

@vulpe mihaela: Excelent articol, mi-ai amintit de copilăria mea fără griji

Și azi e Sf. Dumitru, o fi și azi târg?

I-aș trimite pe ai mei părinți la plimbare, din păcate eu sunt la birou, lucrez și azi

Nu știam de acei castraveți, erau buni câțiva, de probă.

Felicitări și mulțumesc!

vulpe mihaelaAUTOR REVIEW
[27.10.18 08:52:05]
»

@krisstinna: Targul tine pana duminica inclusiv.

krisstinna
[27.10.18 09:20:16]
»

@vulpe mihaela: Bolintin Vale, cred, nu Deal

Mulțumesc, i-am anunțat pe ai mei

Zoazore
[27.10.18 09:25:20]
»

@krisstinna: Se numesc momordica și-s amari tare. clicksanatate.ro/Castrave ... ci_0_18513.html

krisstinna
[27.10.18 09:31:00]
»

@Zoazore:

Zoazore
[27.10.18 10:04:08]
»

@vulpe mihaela: Atât de-aproape de mine... Dar in 8-ul regulamentar mi-e imposibil

Și vremea a fost bună, iar atmosfera de târg, de bâlci e aproape autentică. Eu n-am fost la târguri când am fost copil, dar mi-e drag să privesc! Covrigii sunt foarte buni!

@krisstinna: Bolintin Vale, Cristina!

doinafil
[27.10.18 19:06:10]
»

@vulpe mihaela: Excelent articol, cu amintirile bâlciului copilăriei! E bine că, măcar acolo, la Bolintin, se mai păstrează tradiția! Unii copii de azi „gustă”, doar, telefonul mobil, chiar și atunci când merg pe stradă și dau peste tine, fără să-și ceară scuze!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.10.18 19:18:12]
»

Io pînă pe la finele anilor 90 nu știam de obiceiul cu focul. Deh, locuiam în cartier de blocuri. Atunci am văzut prima dată, cu mirare, pe o stradă din Băneasa, focuri din astea, cîte o anvelopă arzînd și lumea în jurul ei, ca la țară, strînsă la taclale și beri.

Așa e, în cartierele mai rurale ale orașului, pînă de curînd se aprindea proverbiala anvelopă. Dacă nu cumva s-o mai aprinde și acu, dar anul ăsta e deja tîrziu să aflu. Cine locuiește mai prin Străulești, Dămăroaia, Ferentari, Giulești Sîrbi sau alte zone similare poate să mărturisească în privința asta.

Nasshu
[27.10.18 19:32:13]
»

@abancor:

Dacă nu cumva s-o mai aprinde și acu

pe la tara se mai aprinde, prin orase nema.

Garda de mediu este pe ei goga (fix pe anvelope aprinse), plus pompierii!

teoretic pentru orice foc aprins prin curte / pe strada trebuie luat un ''permis de (lucru cu) foc'' de la pompieri.

daca vrei sa mergi la un foc adevarat iti recomand Topoloveni!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[27.10.18 19:51:24]
»

@abancor: La mine in sat, Jud Giurgiu, de Lăsatul Secului se ard cauciucuri, “Fufuliga” se numește obiceiul

Se fac glume se seama fetelor nemăritate

Se păstrează obiceiul, nimeni nu ține cont de pompieri, focul se aprinde pe un deal.

Eu n-am participat la chestiile astea, de regulă merg doar băieții din sat.

mihaelavoicu
[27.10.18 20:48:09]
»

Excelent articol! Mă uitam la poze, nici pe departe atmosfera bâlciurilor de altădată. Altădată, adică prin anii 50 când eram copil.

Acum, așa zisele bâlciuri, sunt un fel de Supermarketuri. Probabil că trebuie să fii persoană juridică să poți participa. Garda financiară își face rondul și cei de la mediu și cei de la inspecția veterinară și câți alții... pe o parte, e bine!

Înainte vreme, nu cred că era așa. Vorbea la TV Georgeta Filitti, despre bâlciurile de altădată, rostul acestora, schimbul de produse care se făcea, chiar și încheierea unor înțelegeri de viitoare căsătorii. Din satele din-prejur, veneau țăranii cu căruțele cu boi încărcate cu produse din propriile gospodării și copiii cocoțați în vârf, sau cei mai mici dormind în paie. Așa stăteau câte zile ținea bâlciul, până ce terminau și produsele și treaba și hrana pentru animale. Pentru părinți, era durere, dar pentru copii... ce veselie și ce amintiri pentru mai târziu!

Felicitări pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mihaelavoicu, vulpe mihaela, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, târguri, expoziții bucureștene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086427211761475 sec
    ecranul dvs: 1 x 1