ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Agios Georgios Argyradon, un loc pe placul nostru

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Unde mergem anul ăsta la mare în Grecia?

̶ Hai în Corfu, îi spun lui Adrian prin octombrie 2017 (nu râdeți, de cum se termină un sezon, eu mă gândesc la următorul :) ).

̶ De ce neapărat într-o insulă? mă întreabă.

̶ Nu neapărat, dar am înțeles că e frumos acolo.

Și cu această scurtă conversație am tranșat problema. Dacă e Grecia, Adrian nu se opune niciodată, dimpotrivă, pentru el e de neconceput să treacă un an fără a ajunge acolo, oriunde, numai Grecia să fie.

Are totuși niște pretenții. Și adevărul e că și eu am. Nu tocmai pretenții, să nu mă înțelegeți greșit, nu suntem adepții unor cazări exclusiviste și scumpe, dar avem preferințe: să fie un loc liniștit dar nu în mijlocul pustietății, cu plajă de nisip apropiată și apă curată. În plus, căutăm o vilă cu garsoniere dotate cu bucătărie proprie și cu grătar în curte, pentru cura noastră anuală de pește marin. Ziceți și voi, nu-i așa că suntem modești?!! ;)

Studiind ofertele din Corfu, stațiunea care mi-a atras atenția a fost Paleokastritsa, considerată perla insulei. Numai că pozele îmi dezvăluiau niște pante inaccesibile picioarelor noastre artritice, așa încât am renunțat la idee. Plajele cu nisip, mai ziceau conoscătorii, sunt concentrate în Corfu pe țărmul vestic, deci am insistat asupra acestei zone. Și ce să vezi, mai toate locurile recomandate de alți turiști aveau câte o hibă: ba erau răspândite pe niște dealuri înalte, ba erau la naiba-n praznic, izolate de lume, ba aveau plajă nasoală, cu pietre. Și tot așa...

Aproape îmi luasem gândul și cochetam cu ideea unei alte destinații, când ochii mi-au căzut pe un review mai vechi de pe AFA semnat @almona vezi impresii despre un oarecare sat-stațiune corfiot - Agios Georgios Argyrades.

De numele Sfântului Gheorghe în variantă grecească ne leagă niște amintiri foarte plăcute și nostime vezi impresii, așa că am devenit brusc interesată. Am citit reviewul, am studiat pozele atașate iar pe urmă am intrat pe diverse alte site-uri pentru mai multe informații. Și am constatat că locul părea să corespundă cerințelor noastre. Deci Agios Georgios - adjudecat! :))

Nume (și renume), plus localizarea

Ați sesizat probabil că am folosit două nume pentru destinația noastră: Agios Georgios Argyrades și Agios Georgios Argyradon, ambele derivate din cel al satului Argyrades (scris uneori cu ”i” în loc de ”y”), aflat pe șosea, cumva ”deasupra” stațiunii. De aici provin cel mai probabil proprietarii vilelor, tavernelor și celorlalte afaceri din stațiune. Stațiunii i se mai spune și Agios Georgios South, pentru a o deosebi de un alt Agios Georgios, cu ”Pagi” sau ”Pagan” sau ”North” în coadă, situat, după cum v-ați dat desigur seama, în partea de nord a Corfului.

Acuʼ, ce să zic, și Agios Georgios Pagan arăta bine în poze, dar mi s-a părut un pic ”peste mână”. Nu știu, poate că ar fi fost o alegere bună, însă când am citit despre omonimul său sudic că ar fi renumit pentru ale sale ”long sandy beaches”, nu am mai stat pe gânduri.

A ajutat și faptul că satul e foarte accesibil, fiind situat în sud-vestul insulei, la numai 12 km de portul Lefkimmi, loc de debarcare de pe feribotul de pe continent (Igoumenitsa), și la 33 km de capitala Corfu Town.

De pe șoseaua principală care leagă aceste două localități, între satele Argyrades și Linia și în dreptul unui ditamai indicator ”Agios Georgios South” și al unei minunate ”bakery” (unde ne-am omenit de câteva ori cu niște plăcinte cu brânză sau spanac grozave :P și câte un frappé așijderea, și am cumpărat în plus pâine delicioasă), se desprinde un drum secundar, unica intrare în stațiune.

Gata, am ajuns!

Drumul e asfaltat, are vreo 2 km și, din motive rămase necunoscute mie :-?? , l-au făcut sinuos de nu se poate, cu toate că zona e plată ca-n palmă.

Dar nu e bai, ne holbăm în stânga și în dreapta, și după câteva sute de metri părăsim câmpurile semicultivate (ceva măslini, dar mai degrabă pline de bălării) și pătrundem în sat. Deja de o parte și de alta a șoselei se înșiră vile care de care mai cochete, cu grădini și peluze impecabile, ba chiar și câteva hoteluri cu piscine. N-am să înțeleg niciodată de ce unii preferă să se scalde în piscină când vin la mare! :-??

Brusc șoseaua curbată se întretaie cu o stradă perpendiculară. Un panou uriaș ne informează că ”sandy beach” se întinde și în dreapta, și în stânga. Super! Mai mult decât atât, panoul listează în ordine toate afacerile (taverne, supermarketuri, vile/hoteluri, centre de închirieri biciclete, ATV-uri sau mașini, agenții de turism etc.) aflate de o parte și de alta a intersecției. Foarte util și ingenios. Bravo!

Strada pe care pătrundem e lungă de aproape 3 km și merge paralel cu marea dintr-un capăt în altul al satului. Zona e, slavă Domnului, plată, cu excepția marginilor, unde se înalță un picuț, în nord spre dunele de nisip din Issos iar în sud spre... nimic special, dacă e să nu punem la socoteală vila în care am stat noi (voi scrie un review separat). Agios Georgios nu are o așezare prea spectaculoasă, însă compensează, după cum veți vedea, cu alte atuuri.

Și dacă tot am pomenit de locul care ne-a găzduit timp de opt zile, cele mai multe spații de cazare se înșiră pe strada principală, din care pornesc alte câteva străduțe, și sunt în vile cu self-catering. Există însă și hoteluri, printre care Blue Sea, Golden Sands sau Aquis Sandy Beach****. Unele din ele au piscină, grădină și diverse alte facilități și organizează, așa cum aveam să constatăm, seri grecești cu muzică și dans. Printre acestea se strecoară și numeroase terenuri virane cu iarba arsă de soare, care cam strică peisajul. :(

Agios Georgios Argyradon este un sat destul de liniștit, nici mare, nici mic, ci tocmai potrivit din punctul nostru de vedere. Cei mai mulți greci cu afaceri aici nu locuiesc în stațiune în extrasezon, totuși gazda noastră, de pildă, ne-a informat că vila în care ne-am cazat este casa lui tot timpul anului.

Majoritatea turiștilor, din câte am remarcat, sunt fie persoane mai vârstnice, fie familii cu copii. În jur am auzit vorbindu-se în multe limbi: italiană, germană, sârbă, cehă, engleză.

În privința aprovizionării lucrurile stau mai bine decât m-am așteptat. Am numărat 6 sau 7 supermarketuri care chiar își merită numele: în afara alimentelor și băuturilor uzuale, ele comercializează și articole de plajă, o gamă largă de suvenire, confecții, încălțăminte, poșete etc. Evident, prețurile sunt măricele spre mari, dar dacă duceți dorul shoppingului, eu zic că puteți găsi câte ceva demn de luat în considerare.

Din păcate, din magazine lipsea peștele :( , cu toate că într-un mic golf am zărit bărci pescărești, dar nimeni nu era pe acolo, la nicio oră, așa încât pentru cura noastră anuală de pește pregătit cu mânuțele noastre (mai corect spus, ale lui Adrian), am fost nevoiți să ne deplasăm la Lefkimmi și Corfu Town, ceea ce ne-a costat, și nu mă refer aici numai la prețul benzinei... Detalii în reviewurile viitoare. Iar pentru o aprovizionare mai consistentă și mai convenabilă pentru buzunar, am apelat la Mega Market, un hypermarket situat pe drumul spre Lefkimmi. În imediata lui apropiere există și un Lidl.

Și totuși ce-i de făcut?

Dacă citind cele de mai-sus v-ați făcut impresia că Agios Georgios este un loc prea liniștit, chiar plictisitor, aflați că vă înșelați.

Spre surprinderea mea, am întâlnit aici un număr semnificativ de taverne și baruri/cafenele - peste 20, aș zice, în marea lor majoritate concentrate în partea nordică a stațiunii. Nu și cluburi însă. Pentru o viață de noapte animată, recomand Kavos, o stațiune aflată în apropiere de Lefkimmi; în Agios Georgios stingerea se dă cel târziu la 1 noaptea. Deci după ritualica plimbare de seară pe strada principală, pe trotuarele prea înguste și necadorisite cu bănci, tot ce vă rămâne de făcut e să alegeți un loc de relaxare cu o băutură în față sau unul de luat cina. Oferta este mai mult decât suficientă iar prețurile destul de bune, deși nu mici - voi detalia într-un alt review.

Bun, ne plimbăm, mâncăm și bem, ce altceva mai putem face?

Putem închiria mașini, ATV-uri, scutere sau biciclete cu care să explorăm împrejurimile, care nu duc lipsă de locuri frumoase și interesante, sau putem urca în trenulețul turistic pentru a străbate stațiunea.

Dacă vreți să vizitați câte ceva în insulă și nu ați venit cu mașina personală, puteți ajunge în Corfu Town cu autobuzul Green Line (2 curse/zi, 3,20 euro biletul). Alte autobuze duc spre Issos (1,80 euro/biletul, 2 curse/zi) și Paleokastritsa (5 euro biletul, 2 curse/zi).

Mai multe agenții de turism oferă croaziere spre insulele Paxos și Antipaxos sau vizite cu autocarul în Corfu Town.

În fine, adaug că în stațiune sunt câteva ATM-uri, o biserică, o farmacie și un cabinet medical, care completează facilitățile, așa încât, una peste alta, aș zice că în Agios Georgios turistul beneficiază de tot confortul material și spiritual :) necesar pentru un sejur plăcut la mare.

Mai rămâne să clarificăm un ultim punct, unul, ce-i drept, extrem de important.

Plajele

Practic, plajele se întind pe toată lungimea satului-stațiune, fiind întrerupte din loc în loc doar de câteva maluri stâncoase. Sunt premiate cu Blue Flag, au zone amenajate și altele unde îți poți întinde prosopul ”la liber”, nisip fin de o culoare puțin mai închisă și apa e limpede, curată și caldă.

Unele sunt deservite de terase și asigură Wi-Fi gratuit și închiriere de două șezlonguri și o umbrelă contra sumei de 6 euro, preț în care intră o consumație. Asta numai în teorie însă.

În prima zi am ales să mergem la cea mai apropiată de vila noastră, și anume Malibu Beach. Frumoasă, cu intrare foarte lină în apă, dar mărginită de un mal înalt care ne-a creat probleme la urcat pe poteca prăfuită și plină de pietricele și pietroaie. În fine... De cum ne-am așezat pe șezlonguri, spre noi s-a repezit un tânăr. ”You have to pay”, ne-a informat el sec și fără nicio introducere. Doar 4 euro, căci era trecut de ora 13. Foarte bine, plătim, dar vrem o bere și un frappé de banii ăștia și mai punem diferența. ”Not possible”. De ce? Ridicare din umeri.

Evident, după această experiență neplăcută am căutat alte variante. Am aruncat o privire la XL Beach, care promitea și ea ”Free sunbeds; Wi-Fi; Service on the beach”; aici panta era mai puțin abruptă dar plaja nu ne-a plăcut, era prea îngustă.

Am mers spre nord și am dat de alte plaje aparținând unor terase, dar și de câteva mici întinderi de nisip neamenajate, și până la urmă ne-am oprit în extremitatea dinspre Issos a satului și acolo ”ne-am făcut veacul” tot restul sejurului.

Aici se află plaja Agios Georgios, cea mai lungă și mai lată din stațiune, cu nisip foarte fin și în strat gros, de se afundă picioarele în el. Nisipul continuă și în apa limpede, cu intrare relativ lină - se poate înota după cca. 20 m.

Nu există nicio terasă pentru a comanda un frappé, un suc sau o bere, dar setea poate fi astâmpărată cumpărând aceste produse de la supermarketul de peste drum. Ne-a plăcut și faptul că deși plaja e solicitată, șezlongurile și umbrelele erau așezate la distanțe convenabile, pentru a asigura un minim de intimitate. Evident, pe plajă sunt cabine de schimb și dușuri iar un salvamar stă de veghe, chiar dacă nu în lanul de secară. =))

Aici se află și zona din stațiune unde se pot practica diverse sporturi nautice (parasailing, jet skiing, windsurfing), se pot închiria bărci cu motor sau se poate apela la instructorii de la diving center. Deloc de mirare, pe plajă se oferă și masaj thailandez și gogoși și zilnic își face apariția legendarul african cu mărgele, ochelari de soare și alte fleacuri de vânzare.

Dacă în partea stânga a plajei, cea cu umbrele din material textil, am fost interpelați cu deja cunoscutul ”You have to pay” (6 euro), pe latura dinspre diving center ne-am așezat tacticos pe șezlonguri sub umbrelele de stuf în următoarele 6 zile fără a plăti nimic!

De ce? Nu mă întrebați, habar n-am. Nu numai România e ”mereu surprinzătoare”. =))

Concluzii și recomandări

Agios Georgios Argyradon s-a dovedit a fi alegerea perfectă pentru noi și cel mai mult am apreciat atmosfera liniștită și totuși suficient de animată pentru a nu ne plictisi. Am avut condiții bune de cazare, plajă și bălăcit, ne-am relaxat și odihnit, am profitat de facilitățile oferite de stațiune dar am făcut și câteva excursii despre care vă voi povesti în reviewurile următoare.

Dacă sunteți însă amatori de peisaje spectaculoase sau de petreceri nocturne, insula Corfu are alte variante de cazare poate mai pe placul vostru.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 16.10.18 10:50:32
Validat / Publicat: 16.10.18 13:08:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 4737 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Agios Georgios Beach.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 68900 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[16.10.18 17:34:15]
»

Sfarsit de program, au mai ramas vreo cateva minute si dau cu ochii de o plimbare pe plaja din Corfu. Ma apuc sa citesc, dar nu oricum ci pe muzica lui Nikos Vertis. Minunat! Multumesc, Carmen, pentru acest inceput de seara!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[16.10.18 17:38:23]
»

@DOINITA: Mulțumesc și eu pentru vizită și aprecieri.

webmaster
[16.10.18 18:54:59]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[16.10.18 19:04:56]
»

@webmaster: Mulțumesc mult, sunt onorată.

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[16.10.18 21:06:55]
»

Un loc frumos într-adevăr, iar plajele sunt tare plăcute, cu nisip fin! Corfu este încă pe lista mea de insule ce trebuie văzute! Sper că nu foarte departe!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[16.10.18 21:19:13]
»

@maryka: Comparativ cu celelalte insule văzute de tine, nu știu în ce măsură te va încânta Corfu. Pe mine nu m-a entuziasmat: multe plusuri, dar și destule minusuri - voi detalia în reviewurile următoare.

krisstinna
[16.10.18 22:46:38]
»

@Carmen Ion: Am ocolit mereu Corfu, am citit ca e apa foarte rece in locul in care mi-ar plăcea sa mă cazez, in Paleokastritsa.

Plus ca e cam de urcat și coborât, așa am văzut in poze. Ori noi nu mai suntem sprinteni

Nu sunteți pretențioși, vreți ceva decent, “la câmpie”, musai cu grătar in curte

Aștept continuările, sunt curioasă.

Și pozele sunt reușite, apa e superbă!

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[17.10.18 08:53:29]
»

@krisstinna: Mulțumesc, Cristina.

Nouă ne-a plăcut acest Agios Georgios, dar despre Corfu în general am păstrat impresii amestecate.

ANILU
[17.10.18 10:17:08]
»

@Carmen Ion: Și eu am fost acolo, în vara lui 2011. Off... au trecut 7 ani, dar tot îmi amintesc și mi-a plăcut să revăd locuri pe unde ne-am plimbat și noi!

În poza 12 am văzut un colț din hotelul unde am stat.

În poza 41 am văzut reclama Kostas, cu el am mers în Paxi și Antipaxi.

Dar plaja a fost exact cum ne-am dorit, ai prezentat-o și tu în poze.

Aștept să văd cazarea și impresiile despre insulă.

O zi frumoasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonAUTOR REVIEW
[17.10.18 10:31:50]
»

@ANILU: Deci ați avut cazarea chiar peste drum de cea mai bună plajă din stațiune. Excelent!

La insulele Paxos și Antipaxos noi am ajuns anul trecut din Ammoudia și acum nu am repetat experiența. Am preferat să vizităm câte ceva din insulă cu mașina și am avut parte de peripeții - le voi detalia în reviewurile viitoare.

Mulțumesc pentru ecou și vot.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mogly
[18.10.18 11:00:02]
»

@Carmen Ion: Şi eu vreau în fiecare an în Grecia! Mie mi-a plăcut enorm Corfu, atât cât am vazut din ea: Paleokastritsa, Corfu Town şi insuliţele Paxi si Antipaxi. Sunt foarte multe insule de vizitat în Grecia, însă în Paleokastritsa la Hotelul Akrotiri ma voi reîntoarce candva: cel mai frumos peisaj vazut de mine, cea mai suavă muzică grecească şi cel mai fermecător loc unde ne-am simţit minunat, atât eu cât şi soţul (el care nu este aşa mare fan calătorii, mi-a spus că acolo mai vrea încă o data).

Călătorii de vis!

Krisstinna: Apa e rece în Paleokastritsa şi plajele nisipoase (cu asta nu te pot ajuta, însă există piscine cu apă caldă care compensează) Cât despre trepte te asigur că sunt doar câteva până la mare, în 20 de secunde ai şi ajuns iar aproape de portul din Paleokastritsa, există plaje fără nici o treptă de coborât. Dacă ne iei cu tine promitem că te coborâm în braţe până la mare!

Călătorii de vis!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[18.10.18 11:03:58]
»

@mogly: Mulțumesc pentru vizită și ecou.

Călătorii de vis și ție!

krisstinna
[18.10.18 11:48:14]
»

@mogly: De-aia te iubesc eu pe tine, ești dulce și iubitoare de frumos!

Te iau cu drag, mi-ar plăcea o intalnire in Grecia, nu zic nu

elviramvio
[21.10.18 22:22:32]
»

@Carmen Ion:

Grecia, marele drog! Tocmai mi-am şocat, plăcut, partenerul, i-m spus că în primul an când nu vom fi nevoiţi să ne trezim zilnic la şase dimineaţa, vreau să hoinărim 2 luni prin Grecia!! Aşa, după cum ne duce vântul şi gândul!! Culmea, n-a cârcotit deloc

Carmen IonAUTOR REVIEW
[21.10.18 22:35:37]
»

@elviramvio: Da, frumoasă idee să hoinărești așa prin Grecia

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Carmen Ion, DOINITA, elviramvio, maryka, mogly
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Agios Georgios:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084469079971313 sec
    ecranul dvs: 1 x 1