ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Varful Moldoveanu - On Top of Romania

TIPĂREȘTE URM de aici

Daca anul trecut la sfarsit de august luam cu asalt al doilea varf ca inaltime din Romania, Varful Negoiu (2535 metri) vezi impresii, in weekend-ul trecut, 01 septembrie, ne-am propus sa escaladam cel mai inalt varf al Romaniei, Moldoveanu (2544 metri), ocazie cu care am bifat si al treilea varf in acest top, Varful Vistea Mare (2527 metri).

Dupa o documentare prealabila, am stabilit cel mai scurt traseu posibil, tinand cont ca tura din Negoiu a cam scos untul din noi.

Acesta arata cam asa:

Plecare vineri seara pe la 18.00 pe ruta Sfantu Gheorghe - Brasov - Rasnov - Bran - Campulung Muscel - Nucsoara (jud Arges)

162 km cca 3 ore

Cazare in Nucsoara la Pensiunea Agroturistica Ioana 3*

Plecare cu microbuzul de la pensiune pe drumul forestier Slatina - Stana lui Burnei (sau Stana din Valea Rea), cca 40 km, cca 2 ore

Marcaj triunghi rosu Stana lui Burnei (1460 metri) - Lacul Triunghiular (2156 metri) - Portita Vistei (2310 metri)

Marcaj banda rosie Portita Vistei - Varful Vistea Mare (2527 metri)

Marcaj punct rosu Varful Vistea Mare- Varful Moldoveanu (2544 metri)

Drumul forestier Slatina - Stana lui Burnei e in stare relativ buna, ruland cu viteza redusa nu ridica nici un fel de dificultate.

Noi ne-am speriat citind pe ici, pe colo ca l-au stricat ploile, torentele si masinile de exploatari forestiere, asa ca am optat pentru un transfer comod cu microbuzul de la pensiune. 70 lei de caciula nu mi s-a parut mult, tinand cont de pretul amortizoarelor si bucselor. Soferul a tras tare si in cca 110 min a ajuns la Stana.

Nu ne-a parut deloc rau de varianta aleasa si datorita faptului ca la Stana erau o gramada de masini parcate care cum gasea loc pe marginea drumului ingust, parcari subterane sau supraetajate neexistand - slava Domnului!

Drumul forestier serpuieste de-a lungul Vaii Rele, raul Valea Rea sapand in peretii de stanca niste chei de o frumusete salbatica! La un moment dat raul se opreste intr-un baraj iar dupa captare nu mai ramane decat un firicel de apa... In amonte insa am vazut cativa pescari muscarind la pastrav indigen... mmm

La Stana atat in fata in amonte cat si in stanga te surprind cascade de apa de o rara frumusete!

Indicatorul turistic de la Stana indica Varful Moldoveanu 3-4 ore. Noi ne-am incadrat fix in 3 ore si jumatate, plecand de la baza la 7.45 si ajungand la destinatie la 11.15.

Am plecat cu o rezerva de apa de 5 PET-uri a 500 ml de caciula si cu cate 2 sendvisuri XXL Italiano cu mozarella, rosii chery si salam Milano achizitionate cu o seara inainte de la Petrom.

Apa se mai gaseste pe traseu in apropierea Iezerului Triunghiular, care alimenteaza niste paraiase care la randul lor alimenteaza casacada, o apa rece si curata!

Primul urcus mai serios incepe la scurt timp dupa plecarea de la Stana, imediat ce iesi din padure si traversezi paraul. Dar fiind chiar la inceput, cu forte prospete, e ok.

Apoi se ajunge pe marginea galetii glaciare, trecand de parauri cu ochiuri cristaline de apa, de minunatele cascade si ajungand la Iezerul Triunghiular.

Denumirea acestui lac glaciar provine in mod logic de la forma lui (DAA) care tinde spre un triunghi echilateral, mai ales vazut de pe varfurile Vistea Mare sau Moldoveanu.

In apropierea iezerului am gasit si o limba de zapada de cca jumatate de metru grosime care a rezistat razelor verii si pe care am incins o mica bulgareala...

Tot langa iezer am surprins si o turma de magarusi, niste fiinte atat de blajine si de cuminti!

Urmeaza un nou atac asupra muntelui, spre Portita Vistei. Greu la deal! Imi caut buletinul, noroc ca nu-l am la mine! Ajunsi la Portita, esti ca si ajuns la destinatie! Mai ai 30 min pana pe Varful Vistea Mare si apoi 15 min pana pe Varful Moldoveanu! Cele doua piscuri se inalta semete, unul langa celalalt, nu-ti ramane decat sa strabati pe creasta aruncatura de bat care le desparte.

Intre cele doua varfuri sunt montate pe stanci si cateva lanturi, mai mult de efect pentru ca nu ai neaparat nevoie de ele. Sau poate ca da, daca te surprinde vreo rafala de vant. Noi insa am avut noroc de vreme perfect senina si calma la urcare.

Cateva flori delicate de munte ne-au incantat privirile pe traseu - vezi foto.

Ne-am bucurat de privelistea incredibila a varfurilor Masivului Fagaras care inconjoara varfurile Moldoveanu si Vistea Mare, am facut poze, ne-am hidratat si refacut necesarul energetic. Pe Varful Vistea Mare ne-am relaxat pret de 10 minute, iar pe Moldoveanu jumatate de ora. Am ajuns printre primii sus (cine se scoala de dimineata...), dar usor-usor a inceput sa se aglomereze spre pranz.

La 11.45 am inceput coborarea pe acelasi traseu, varianta traseului cruce albastra pe la Lacul Galbena picand la vot din mai multe motive: marcaj slab, lungime ceva mai mare si prognoza meteo care ne ameninta cu T-storms (ploi cu tunete si fulgere) dupa ora 14.00.

Pe la ora 13.30 a inceput sa picure, apoi a venit dusul izbavitor! Fara T-storm, doar racoritor. Ne-am pus pelerinele de ploaie tocmai cand s-a oprit, le-am scos tocmai cand a reinceput si tot asa de-a hotii si vardistii pana cand am ajuns la baza la ora 15.00.

Grupul celalalt care venise cu microbuzul cu noi a ajuns jos pe la 16.15. Erau mai tineri, se explica... TADAAM!

Am avut timp sa ne spalam bocancii in parau si sa ne racorim picioarele incinse de atata haladuiala!

Ulterior pe drumul de intoarcere am aflat ca intarzierea grupului a fost perfect motivata : unul dintre tineri i-a facut iubitei lui o surpriza de neuitat : a cerut-o in casatorie on top of Romania !!! Si avea si o sticla cu sampanie in rucsac !

Pe la 18.00 ne recuperam masina de la pensiune iar pe la a 21.00 eram acasuca, desfacand degraba o sticla cu bere rece numai buna de rehidratare!

Review scris la patru zile dupa tura si la doua zile dupa disparitia febrei musculare :)

Vacante faine s-aveti!


[fb]
---
Trimis de raducondurache in 05.09.18 20:23:59
Validat / Publicat: 05.09.18 21:55:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL FĂGĂRAȘ.

VIZUALIZĂRI: 3048 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Stana lui Burnei. Noi am pornit pe marcajul triunghi rosu. In departare galeata glaciara a Vaii Rele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX [05.09.18 21:54:29] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Redescoperă masivul Făgăraș, MASIVUL FĂGĂRAȘ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

--

Cazare in Nucsoara la Pensiunea Agroturistica Ioana 3*

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmaster [05.09.18 21:56:20] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema [06.09.18 07:32:49] »

@raducondurache:

Foarte faina drumetia “on top”.

In ultimul timp este de departe traseul de acces pe Moldoveanu de la “baza” cel mai frecventat.

Mie mi-e asa de dor de o creasta cat mai intreaga, dar m-as bucura si de o tura de 1 zi precum aceasta.

Foarte fain descris, felicitari!

Poate la anul urcam si noi in Fagaras, pana atunci ne mai antrenam putin.

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008 [06.09.18 07:40:27] »

@raducondurache: Felicitări pentru articol si fotografiile minunate!

P13 si P18 îmi plac foarte mult.

Ce frumoși sunt munții nostri!

Călătorii plăcute si spor la escaladat alte piscuri muntoase!

Michi [06.09.18 15:49:23] »

Pe când făceam stagiatura la Ucea (C. CH. Oraşul Victoria, ) chiar fără a avea WE, în fiecare duminică eram pe Făgăraşi, de regulă la Sâmbăta, Tărâţa, Podragu, max. Vistea Mare. Cum leafa era mică şi concediile le făceam tot pe acolo: Modovanu, Capra, Vânătoarea lui Buteanu, Doamnei, Negoiul. Ţin minte că o dată am numărat şapte creste pe care le-am urcat, le-am coborât ca apoi să urcăm alta. La un moment dat m-am aşezat lată pe potecă spre Vf Moldovanu şi mi-au trebuit 10 min. să-mi revin. Singurele energizante erau bucăţelele de rahat şi zhăr cubic. Au trecut 60 de ani de atunci şi acele amintiri sunt încă vii.

raducondurache [06.09.18 19:03:23] »

@Michi: Multumesc pentru comentariul mai mult decat emotionant! Ma face sa-mi amintesc si eu de stagiatura de acum 23 de ani, fara sambete libere, cand banii nu ajungeau de la o chenzina la alta si cand eram fericiti cu o saptamana de concediu in septembrie la Costinesti!

Multa sanatate si tot binele din lume!

raducondurache [06.09.18 21:00:18] »

@Dana2008: Multumesc mult Dana!

raducondurache [06.09.18 21:11:40] »

@Dan&Ema: Multumesc mult pentru aprecieri!

Anul viitor daca ne ajuta Dumnezeu si suntem sanatosi avem in plan Piatra Craiului cu vestitul traseu tehnic La Lanturi! Eventual si Turnurile Dianei intr-o alta zi. Toata creasta de 20 km intr-o singura tura nu prea ar fi de nasul nostru! Toate cele bune si spor la antrenamente!

Dan&Ema [06.09.18 22:02:59] »

@raducondurache:

E fain la La Lanturi si La Zaplaz sau Ceardacul Stanciului si Marele Grohotis. Ce sa mai vorbim de linia crestei?

Vreme buna trebuie insa in creasta, musai!

Piatra Craiului e speciala! E super speciala!

De fapt fiecare masiv are ceva al lui. Hai ca am deviat de la Fagaras si Moldoveanu, the top of the top! ????

Ture faine peste tot pe unde ajungi! Numai de bine!

????☀️

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă masivul Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089421987533569 sec
    ecranul dvs: 1 x 1