ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 04.05.17
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 21 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Turul Mării Negre cu mașina: (3) - Rusia (I): Belgorod - Prokhorovka - Serafimovich - Volgograd

TIPĂREȘTE URM de aici

Dragi Prieteni,

Va multumesc pentru mesaje! Sper ca aceste informatii sa va determine sa vizitati si alte zari. Viata e scurta si Pamantul este mare!

Nehoteevka - punctul de intrare rutiera Ucraina - Rusia!

Am iesit din zona de granita a Ucrainei si, cu ceva emotii, m-am intreptat spre... Rusia!

Dupa cateva zeci de metri am intalnit un steag mare al Rusiei si inscriptia Rossia! Ca aspect, zona de frontiera pare mai aranjata. Ajungem la o bariera unde un soldat ne cere sa ii aratam pasapoartele si ne da doua formulare (gen I-95 la americani) pe care sa le completam cand ajungem la pasapoarte. In aceste formulare se scrie numele si prenumele, durata estimata de sedere in Rusia si pe unde estimezi ca vei parasi Rusia. Fiecare formular are doua parti, completate identic, prima ramane in pasaport pe durata sederii in Rusia si se preda la iesire, a doua ramane la punctul de intrare.

Punctul de frontiera era bine organizat, nu avea, ca deobicei, un flux de intrare si unul de iesire, ci, vreo 10 fluxuri, care, dispuse pe diagonala, se transformau, in functie de numarul de masini, in intrari sau iesiri. la fiecare flux erau acceptate 3 masini, urmand ca celelalte sa treaca la fluxul urmator.

De la bun inceput, am ramas surprins de atitudinea prietenoasa a functionarilor din frontiera. Desi eram a 3-a masina de la flux, am fost invitati la o ghereta pentru pasapoarte unde nu era nimeni. Aici, un functionar tanar, a dat un telefon, sa se asigure de procedura de intrare cu FAN-ID (fara viza), in cazul meu.

Apoi am fost invitat la un pupitru, unde a trebuit sa completez declaratia vamala de import temporar a autovehiculului. Acolo era un reprezentant al vamii, care acorda, cu rabdare, asistenta. Era model de completare al declaratiei in rusa si in engleza.

Cu cele doua declaratii am mers la ghereta unde era vama pentru procesare. Acolo, un alt functionar mi-a explicat, parinteste, ce am mai gresit, pe ici pe colo, pentru viitor si faptul ca declaratia are valabilitate de un an. M-a intrebat pe unde ies din Rusia si mi-a spus sa nu uit sa las declaratia acolo!

Fostele imperii au reflexe printr-o birocratie excesiva. Cu toate ca procedurile la vama rusa sunt birocratice, prin organizare si atitudinea personalului, nu am simtit cand a trecut timpul. Cred ca totul a durat vreo 30-40 min, in conditiile in care ma asteptam (dupa cum spuneau niste persoane in Harkov) sa stau 4-5 ore!

La iesire, un soldat ne-a rugat sa ii aratam pasapoartele, ne-a intrebat de unde suntem, apoi m-a rugat sa ii dau ca suvenir lei romanesti.

In vama erau majoritatea masini de Ucraina, cateva de Rusia si noi. Am inceput sa realizam cat de exotici suntem, cu masina de Romania, un pasaport romanesc si unul ucrainean (prietena mea), prin Rusia. Si ea avea frunzele de la morcov cat casa.

Imediat dupa ce am iesit din vama, ne-a oprit un agent de politie rutiera, ne-a intrebat daca avem copii, eu am aratat spre prietena mea (ea stie ruseste), l-a bufnit rasul si ne-a urat "drum bun! ".

Prima imagine, drumurile foarte bune! Am zis, asa e la frontiera ca sa ne impresioneze. Din fericire, temerea mea fata de drumuri nu a avut temei, pe unde am mers am intalnit drumuri foarte bune (mai bune decat la noi sau in Turcia). Si nu am mers numai pe M-uri (magistrale).

Ne-am oprit imediat la o benzinarie Gazprom pentru o cafea si sa savuram... pretul benzinei: 44RBL/l 95 (1 Euro=72 RBL).

A doua imagine, in Rusia se circula foarte incet! Parca intrasem in Ungaria, Elvetia sau SUA. Limitele de viteza sunt de 90km/h in afara localitatii si de 110km/h pe autostrazi. Numai ca ei nu au autostrazi, au drumuri expres in general (autostrazi in care se poate trece pe sensul celalalt) asa ca limita, la doua benzi pe sens, era 90km/h. Exista un sistem de monitorizare cu radare fixe si camere, in care acestea sunt postate din 5 in 5km, in unele zone si la 3 km! Sunt presemnalizate prin panouri, prin care iti explica ca esti fotografiat si vei primi acasa "fiscalizatia"))

Pentru navigare am folosit Yandex, are camerele trecute si te avertizeaza. Oricum, daca mergeam cu 120km/h eram vazut si din satelit!

Ne-am ales cazarea la o pensiune langa Belgorod, pe drumul spre Moscova. pe centura Belgorodului, ne-a mai oprit o data politia rutiera pentru verificari, am spus "fotbal" si mi-a urat "Drum bun! " Desi filtrele de politie rutiera sunt foarte dese, pentru urmatorii 2000km nu am mai fost oprit. M-a surprins pozitiv, interactiunea prietenoasa cu autoritatile statului, desi, ne asteptam la o oarecare ostilitate, tinand cont de "culoarea" pasapoartelor noastre.

O alta surpriza, pe tot teritoriul Rusiei, nu m-a intrebat nimeni de Cartea Verde!!

Ne-am cazat la o pensiune draguta in Zhdanov. Procedura de check-in este mai complicata deoarece trebuie facuta "registratia". Asta implica sa spui inclusiv ce meserie ai, sa iti faca copie la toate paginile pasaportului unde sunt stampile cu vize de intrare/iesire. Fata de la receptie era usor stanjenita, dar, birocratia trebuie respectata!

Dupa ce ne-am cazat, am dat o fuga in Belgorod sa schimbam bani si sa cumparam SIM-uri de Rusia pentru Internet.

Am pus ochii pe un mall, dar am parcat masina la aeroportul de langa, din motive de siguranta (a treia obsesie!). Dupa cateva zile ma voi lepada si de obsesia asta.

La mall am cautat o casa de schimb valutar. Problema, in Rusia, nu prea sunt case de schimb valutar, banii se schimba la banca, adica la singura banca de retail vazuta de noi, Scerbank. E adevarat ca banca asta era si prin comune, un fel de CEC la noi.

Am ajuns la un operator de telefonie mobila (MTS) pentru a ne lua Sim-uri. Erau trei tineri, doi baieti si o fata. Cum v-am povestit, noi eram foarte exotici, au inceput sa ne intrebe cum e in Romania, cum sunt salariile, pensiile, varsta de pensionare, etc. Fata de prietena mea isi manifestau regretul ca nu mai pot merge asa usor la Harkov. Prietena mea traducea intre mine si ei. Fata tacea. L aun moment dat, unul din baieti a inceput sa glumeasca pe seama celuilalt, spunand ca vine din nordul Rusiei. Apoi a spus si de fata ca ea vine din... Moldova! Am intrebat-o daca stie romaneste, ea mi-a raspuns ca da si am inceput sa vorbesc cu ea. Ceilalti au facut ochii mari si au izbucnit in ras. Adica ne-am chinuit 20 de min cu traduceri, cand puteam vorbi direct in romaneste. Fata era de langa Chisinau si era foarte rusinoasa. Am vazut cum pipaia pasaportul meu, uitandu-se la fiecare pagina de curiozitate. Ceilalti au fost surprinsi de faptul ca moldoveneste si romaneste este aceeasi limba. Putini din fostul spatiu sovietic stiu asta.

La banca, la schimbul valutar, am primit o cocarda rosie cu instructiuni de pus in piept. Urma 22 iunie, cand se sarbatoreste memoria celor cazuti in razboiul de aparare al patriei si toata lumea merge pe strada cu aceste cocarde. In Romania, nu am vazut vreun agent economic, care sa imi dea o cocarda tricolora... cu ocazia Centenarului!

Dupa o cina foarte buna, ne-am bagat in pat, mai relaxati putin, dupa primul contact cu Rusia.

A doua zi am fost la Prokhorovka (33km), locul faimoasei batalii de la Kursk (1943). Inca din parcarea locatiei am fost intampinati de o bucatarie militara in care se putea servi kasa (un fel de terci) si shaslik (frigarui). Zona care comemoreaza locul bataliei se intinde pe cativa km si include camp cu tancuri, transee, parc cu statuile participantilor, muzeu, cafenea, etc. Pentru iubitorii de istorie e raiul pe pamant.)

Dupa ce am umblat vreo 2-3 ore pe acolo, am servit un shaslik la bucataria de campanie, apoi am mers in partea celalalta a satului unde era o cafenea muzeu.

Seara ne-am plimbat prin sat si prin satul vecin. O alta surpriza, de la intrarea in Rusia, am vazut in sate multe case noi. Cum ele cam semanau, cred ca erau legate de vreo politica legata de casatoria tinerilor si natalitate. Am ramas surprins ca ulitele aveau asfalt si erau indicatoare gen "zona rezidentiala", care in Romania se vad numai la anexele de la Codul Rutier. Oblastul Belgorod pare a fi mai bogat, mai tarziu, spre Volgograd, satele si micile orase incepeau sa aiba si ulite de pamant.

Dilema cu drumurile a continuat in ziua urmatoare, GPS-ul aratandu-mi o scurtatura spre magistrala "caspica" Moscova - Astrahan. Am zis sa incerc, evit Voronezh-ul, iar daca drumul devine rau, ma intorc. La 2.84 RON/l de benzina chiar nu mai conteaza.

Am mers pe traseul: Belgorod - Liski (unde am trecut prima data Donul) - M4 (magistrala Moscova - Rostov - Sochi) - Uryupinsk - Novoanninsky.

Soseaua a fost foarte buna, iar in multe locuri unde se face upgrade se montau stalpi pentru iluminat, desi nu era localitate, intersectie sau statie de autobuz.

Am intrat putin si pe M4, ne-am oprit la o benzinarie Lukoil si am intrebat unde se plateste autostrada. Ne-au spus ca, sa mergem pe ea si vom gasi zona de plata. Noi nu am gasit, probabil ca erau doua, una la Moscova si alta la 1000km, la Rostov pe Don.)

Benzina am pus de la mai multi furnizori, Lukoil, Rosneft, ATA si Gazprom. Cea mai scumpa (si cea mai ok) a fost la Gazprom, 3RON /l!

Drumul prin oblasturile Belgorod si Voronezh a fost foarte pitoresc, sosele drepte pana la orizont, paduri de mesteceni, ca in cartile rusesti.

Ne-am oprit la Novoanninsky, un orasel in oblastul Volgograd. Desi oraslul nu arata prea bine, locul de cazare a fost foarte ok, un fel de resort de Spa la marginea localitatii cu piscina, parcare, restaurant si un mic parculet.

Dupa cina de rigoare, m-am inarmat cu doua beri si m-am pregatit sa vad meciul de la ora 21:00 cu comentariu rusesc bineinteles. Cei mai in varsta, din sud, isi aduc aminte de termenii "zasada", "sbornaia" din anii "80 de la televiziunea bulgara.

Gandul imi zbura la ziua urmatoare: Cotul Donului si Volgograd (Stalingard) !

Pentru a nu va plictisi azi ma opresc aici.

Pe curand!


[fb]
---
Trimis de laurentiu69 in 30.07.18 15:39:51
Validat / Publicat: 30.07.18 16:41:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIRCUITE MULTI-ȚARĂ.

VIZUALIZĂRI: 1659 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (laurentiu69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Bucataria de campanie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu [31.07.18 17:29:06] »

Excepțional!

Și mă miră cum, în 24 ore ai numai 18 voturi!

Felicitări!

laurentiu69 [31.07.18 20:00:11] »

@mihaelavoicu: Multumesc Mihaela!

mishu [31.07.18 22:17:30] »

@laurentiu69: Nu eram foarte sigura ca imi va placea, timpul imi este limitat si as fi vrut sa trec mai departe, dar cum sitisem si articolele anterioare am fost curioasa sa vad ce ne mai povestesti mai ales avand in vedere temerile legate de Rusia.

Si povestea ta a fost ca un rasarit de soare, frumoasa si senina.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
laurentiu69 [31.07.18 22:19:49] »

Multumesc! Intr-adevar, a fost o surpriza placuta.

ceasornicarul [18.07.21 23:33:12] »

Super, cu aceasta ocazie am aflat ca, nu pot vota acelasi autor la intervale scurte de timp (maxim 5 minute) dorind sa-mi aduc si eu prin vot multumirile mele pentru tot ce ai scris.

Continuarea?

Drumul Bucuresti - Odessa este mai bun?

laurentiu69 [19.07.21 08:33:19] »

@ceasornicarul: Multumesc pentru aprecieri! Sincer, sunt foarte zgarcit cu scrisul. Probabil voi reveni cu toata povestea cand voi avea o stare personala mai pozitiva.

De asemenea, sper sa reusesc sa scriu si tura din 2019 pe ruta: Bucuresti - Moscova- Ekaterinburg - Irkutsk - Ulan Bator - Beijing - Lhasa - Khatmandu - Dubai - Bucuresti.

Soseaua spre Odesa prin Giurgiulesti este foarte buna. Exceptie fac cei 1,4 km de pe teritoriul Republicii Moldova, care nu sunt inca reabilitati.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ceasornicarul [19.07.21 16:00:52] »

@laurentiu69: Te inteleg, sincer nici eu nu prea am spor la scris si chef de povestit in marea majoritate a timpului.

Legat de drumul spre Odessa, o veste excelenta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ceasornicarul, laurentiu69, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂTurul Mării Negre: Ucraina, Rusia, Georgia, Turcia etc:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061489105224609 sec
    ecranul dvs: 1 x 1