ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 6 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Palatul Muzicii Catalane / Palau de la Muzica Catalana

TIPĂREȘTE

Un palat al muzicii, poate cel mai frumos, cu o sală de concerte, poate cea mai frumoasă, se află în cartierul vechi al Barcelonei, într-un labirint de străduțe, un spațiu catalan, numit Barrio Gotico...

La prima mea deplasare la Barcelona l-am zărit la turul de oraș. La a doua deplasare l-am dibuit, dar nu am reușit să vizitez decât holul. Asta a fost o provocare și un motiv pentru un alt drum spre Barcelona. Și de această dată, l-am vizitat. Era în iulie 2014.

Gaudi a fost tatăl modernismului în arhitectură, dar cercul de intelectuali care au marcat Renașterea Catalană a fost mai larg, înscriindu-se la sfârșitul sec al XIX-lea și începutul celui de al XX-lea, în perioada numită La Belle Epoque, perioadă de liniște și pace în Europa, când artele, științele și literatura au ajuns la cote maxime.

Ei, renascentiștii catalani, au pus accent pe modernism, căutând idei novatoare pe care le-au și transpus în practică. Așa a reușit politicianul, arhitectul, profesorul și om la noului și al schimbării, Domenich i Montaner să ridice minunea numită Palau de la Muzica Catalana. Acesta a lăsat orașului o capodoperă ce a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, căreia mii de vizitatori îi calcă pragul anual.

Montaner (ca de altfel și Gaudi) a studiat natura, pe care a căutat să o integreze în lucrările sale arhitectonice și a făcut-o cu pricepere și talent. De menționat că el a fost proiectantul și constructorul acestei minunății, dar decorațiunile, precum trandafirașii ce acoperă o parte din tavan, sau diversele modele florale folosite la geamurile vitrate și chiar la luminatorul central, basoreliefurile, sculpturile, sau ornamentele prevăzute cu mozaicuri, ce vorbesc de varietatea ideilor moderniste puse în practică la construcția Palatului, aparțin unor artiști plastici, decoratori, desenatori, sculptori și mozaicari. Construcție a durat trei ani. (23 aprilie 1905 - 9 aprilie 1908).

Am bătut la picior Barrio Gotico cu străduțele sale mici, întortochiate, uneori chiar înfundate, cu caldarâm din piatră și mici cafenele cu două scaune scoase în stradă. M-am lăsat cuprinsă de zarva și aerul catalan, rătăcind în căutarea muzicii lui Montaner, știind bine că însăși clădirea căutată, este precum o ”muzică”!

Și am găsit-o la intersecția a două străzi, Alta de Sant Pere și Amadeu Vives. Mi-a sărit în ochi opera lui Blay, închinată cântecului popular catalan, amplasată în unghiul dintre cele două fațade, un superb grup sculptural cu o delicată siluetă feminină în prim plan. Elaborat grup, frumos, dar greu de studiat la înălțimea unde se află!

Am cumpărat bilete de la Cassa aflată în unul din stâlpii de susținere a clădirii. Eram programați peste câteva ore, suficient pentru a ne pune la punct mai temeinic cu documentarea și a savura în liniște exteriorul fascinant al întregului ansamblu. Dar spațiul îngust din jur, dezavantajează privitorul, pentru faptul că cel mai interesant mozaic exterior, aflat la mare înălțime, nu este vizibil decât poate, de locuitorii clădirii aflate vis-a-vis de Palat. Mozaicul respectiv reprezintă corul Orfeo Catala, pentru care a fost ridicat Palatul. În planul cel mai de sus, o tânără îmbrăcată în dantelă, toarce un fir de lână dintr-o furcă, întocmai ca altădată, bunicile noastre. Acest mozaic este prezentat în albumul Palau de la Muzica Catalana, pe care recomand a fi cumpărat. Altfel, nu poate fi văzut și ar fi o mare pierdere.

La ora programată am intrat în hol. Combinații florale în diverse culori, geamuri vitrate și luminatoare sofisticate, plafonul din ceramică cu desene geometrice și superba scară din vestibul, lucrată în marmoră cu stâlpii laterali din sticlă, suficient să ne uimească la maxim... fără a ști, ce va urma!!

La începutul turului ghidat ne-a fost prezentat un documentar de aprox. 20 minute, suficient pentru a ne pune în temă și a ne ului, încât la ieșire, (înainte de a intra în sala de concerte) eram așa de amețită, încât o prietenă îmi șoptește ușor, ”ai fost în orgasm cultural! ” Asta chiar, nu am auzit-o până acum!

Dar până la sala de spectacole, parcurgi un traseu greu de descris în cuvinte: lampioane, vitralii, marmoră, basoreliefuri, ornamente și tot felul de combinații arhitectonice ”lipicioase” pentru ochi, minte și suflet, dar care totuși, păstrează o linie fină și elegantă.

Am ieșit pe terasa cu stâlpi mozaicați, cinci de o parte, cinci de altă parte, unde unul nu seamănă cu altul. Am stat și iar am stat și am admirat fiecare model în parte. Ăsta este avantajul turismului individual, să fii stăpân pe timpul tău!

Sala de concerte

Eee, aici e aici!! Imaginea de ansamblu este pur și simplu ”devastatoare ”! Nu știi ce să privești mai întâi, unde să întorci capul, pe ce să fixezi aparatul de fotografiat, cum să te exteriorizezi și să comunici cu cei din jur.

Scena este înconjurată de un ansamblu stilizat de 18 "muze" care cântă la diverse instrumente. Muzele din partea dreaptă cânta la instrumente tradiționale catalane, iar cele din partea stângă, la instrumente ce aparțin altor țări, altor culturi. Ferestrele pereților laterali, strecoară lumina prin ghirlande vitrate în culori dulci și modele de flori stilizate art nouveau. Păi, în iarna următoare, nu am lucrat un fular cu un astfel de model la capete! Se putea să nu ”fur” ceva!

Vedeta sălii este luminatorul, care pare că are forma unei picături de apă și se vrea a simboliza soarele. Un soare redat din mici bucățele de sticlă, în nuanțele melanjate ale curcubeului.

Luminatorul, geamurile vitrate, fundalul de scenă, orga aflată deasupra acesteia, tavanul cu sute de trandafirași, sistemul de iluminat artificial, aranjamentul scaunelor, mozaicurile stâlpilor de susținere și a pavimentului, valkiriile lui Wagner și toată încărcătura ornamentală conferă probabil, în cazul unei participări la un spectacol, o audiție perfectă.

Privit în ansamblu, Palatul însăși este un Spectacol, ce nu poate fi ratat la o vizită în Barcelona.

Pentru tinerii din zilele noastre, perioada La Belle Epoque, cu stilul său inconfundabil, poate fi o lecție a ceea ce înseamnă a fi o perioadă de pace, perioadă care, a luat sfârșit brusc, cu un glonț.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 25.07.18 10:21:01
Validat / Publicat: 25.07.18 11:33:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Barcelona

VIZUALIZĂRI: 1736 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Grupul sculptural ”Cântecul popular catalan”, opera lui Miquel Blay.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.07.18 11:32:39]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "'Must see' în Barcelona, BARCELONA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[25.07.18 11:41:19]
»

@webmasterX: Mulțumesc! Da, ”must see”!

doinafil
[25.07.18 11:53:06]
»

@mihaelavoicu: Start vot! Este superbă această construcție! Nici n-ar fi putut să nu fie inclusă în Patrimoniul UNESCO!

Am mai văzut-o într-un pps. primit pe mail, mai demult! Probabil că ai plătit și pentru poze, nu numai să-l vezi!

N-am ajuns, încă, la Barcelona, însă mie în sută nu voi ocoli acest Palat al muzicii catalane, când voi ajunge acolo!

Felicitări, am votat cu mult drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[25.07.18 12:00:29]
»

@doinafil: Mulțumesc pentru apreciere și pentru vizită, dar și pentru faptul că ai fost prima!

Atunci, în 2014 când am fost, nu era moda cu taxa de fotografiere. De fapt nici anul acesta la Florența, nu am avut probleme cu așa ceva. La noi se găsesc capete patrate, câte vrei.

Mulțumesc și numai bine!

RoxanaGRS
[25.07.18 14:03:04]
»

Superb! M-ai lăsat fără cuvinte. Un foarte frumos monument în stil art nouveau, mai puțin cunoscut. Recunosc că nu știam de el. Câte referințe există pe acest site, și nu doar pe acest site, legate de Barcelona..., la tine e prima oară când aud despre el. Dacă știam de el când am fost la Barcelona, sigur l-aș fi vizitat. Dar poate la o vizită viitoare..., că oricum mai am destule restanțe în Barcelona.

Am și eu o astfel de perlă legată de Barcelona. Nu știu când voi apuca să scriu despre ea. E vorba despre Spitalul San Pau, un spital dezafectat, devenit monument, un superb ansamblu de clădiri în stil art nouveau, aflat, culmea, la o aruncătură de băț de Sagrada Famiglia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[25.07.18 14:53:54]
»

@RoxanaGRS: Mulțumesc, dragă Roxana! Eu am prostul obicei și sar de la una la alta, adică nu mă țin de un oraș cu toate ale lui, până să-l epuizez, adică să-l bifez.

După ce am scris despre Gara din Amsterdam, frumos era să plec, măcar pe canale. Dar m-au oprit niște review-uri... superbe!

Dar zic, ia să scriu ceva despre Barcelona! Trag cu ochiul la ce au scris alții și văd la Roxana GRS cât de frumos o face și ce frumos povestește despre Barcelona. Am stat în cumpănă între Palatul Muzicii și casa Batllo. M-am hotărât la Palau. Și acum, surpriza că nu știai de el!! Te îmbrățișez pentru sinceritate! Palatul este o splendoare, ca dealtfel tot orașul.

Am fost în trei serii, am văzut multe în Barcelona (am avut în 2012 card ICOM, cu intrare gratuită la toate muzeele), numai Picasso l-am ratat, unde nu am mai rezistat efortului de a sta în picioare. Atunci, în 2012, numai eu și o prietenă, de capul nostru, atâta am umblat, până ce am pierdut avionul la întoarcere.

Am văzut San Pau, am multe poze, dar ți-l las ție că frumos mai scrii.

Mulțumesc de vizită și de deschiderea sufletească pe care o manifești.

cloverina
[25.07.18 16:51:28]
»

Nouă ni s-a părut prea scump biletul așa că ne-am gândit să ne uităm și pe prețurile biletelor la spectacole. Asa am ajuns sa realizam ca e mai avantajos sa iei cel mai ieftin bilet la spectacol decât să vizitezi ziua. Într-adevăr, nu beneficiezi de ghid, dar poti sta ore în palat si sa participi si la un eveniment deosebit. Noi am fost în noiembrie 2017, la un concert jazz si am avut norocul ca multe locuri scumpe sa nu se ocupe asa ca la pauza ne-am mutat mai jos. A fost o experiență deosebită!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[25.07.18 18:04:26]
»

@cloverina: Bună ideea cu bilet pentru spectacol. Cred că a fost nemaipomenit!

Mulțumesc pentru ecou și să auzim de bine!

mishu
[29.07.18 20:35:02]
»

@mihaelavoicu: Este un loc pe care mi-as fi dorit sa il vizitez in excursia mea la Barceona insa nu am reusit, asa ca pana atunci ma bucur de articolul tau.

Felicitari, votat cu mare drag.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[29.07.18 23:28:59]
»

@mishu: Mulțumesc! Să nu-l pierzi cu altă ocazie!

mirceabrasov
[16.08.18 00:29:53]
»

@mihaelavoicu: Inca o data recunostinta pentru ceea ce scrieti si incantare pentru cum scrieti.

E a doua oara cand, sedus de cele citite, pasii mei vor urma calea descrisa.

Am planuit o vacanta de vis la Barca, din 7 ian. in 14 ian., mai lunguta, caci vrem sa ne plimbam cat mai mult, ziua e scurta si, atunci cand va deveni cazul, sa reluam vizitarea unui obiectiv relaxati, nu in graba.

Indaznesc sa va rog sa putem comunica in privat, daca sunteti de acord, in noiembrie si argumentez ca nu e un moft, caci Anul Nou Evreiesc ne va gasi in Jerusalaem, onorand o invitatie, iar in octombrie vom fi 7 zile in Cappadocia. Ar mai fi de facut zacusca, muraturi, si altele ce tin de "pregatiri de iarna", iar eu imi "doresc" o internare la Covasna caci la Mangalia nu au vrut sa ma primeasca si mi s-a facut recomandarea de mai sus, iar nevoie am de recuperare...

Va doresc numai bine si numai de bine!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[16.08.18 07:05:14]
»

@mirceabrasov: Bună dimineața!

Să înțeleg că în ianuarie anul viitor mergeți la Barcelona și nu aveți suficient timp pentru documentare?

Eu altceva decât Palatul Muzicii, nu am mai scris, deși aș putea face un blog (despre care, habar nu am), dar Google, vă informează cu tot ce doriți.

Multă sănătate!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cloverina, doinafil, mihaelavoicu, mirceabrasov, mishu, RoxanaGRS
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066094160079956 sec
    ecranul dvs: 1 x 1