ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Parcul Zăvoi – istorie, modernism sau kitch?

TIPĂREȘTE

Deoarece cu puțin timp în urmă, pe 26 iunie, a fost Ziua Tricolorului, iar pe 29 iulie serbăm Ziua Imnului de Stat și întrucât mă aflam în zona Râmnicu Vâlcea am vizitat un obiectiv turistic recomandat pe paginile web turistice vâlcene. Este vorba despre Parcul Zăvoi, un spațiu verde amenajat cu peste 150 de ani în urmă.

M-am plimbat prin parc circa o oră și ceva și am descoperit toate cele trei elemente înșiruite în titlu: picături de istorie, urme de modernism și puncte de kitch. Am citit pe Internet articole care condamnau cu vehemență transformarea din ultimii ani ai vechiului parc, dar și păreri pozitive despre amenajările efectuate. În calitate de outsider, vizitator ocazional al spațiului verde, fără a putea face comparație cu vreo incursiune anterioară în Parcul Zăvoi, nu pot să îmi exprim decât un punct de vedere imparțial. Îmi plac locurile și obiectivele istorice, consider că atunci când se încearcă modificarea unui asemenea element vechi dintr-o așezare, trebuie să se păstreze pe cât posibil spiritul și imaginea acelui loc, așa cum se află ea în mintea și sufletul unui localnic. Totuși, se impun și modernizări care, normal, nu vor fi pe placul tuturor. Dar, generațiile tinere nu mai sunt atât de legate de elementul istoric, ele trăiesc în altă epocă istorică care are alte valori și repere. Întotdeauna vor exista păreri pro și contra; un exemplu asemănător este parcul Drumul Taberei din București, un spațiu verde nu chiar așa de vechi ca Zăvoiul vâlcean, dar bine înrădăcinat în amintirile locuitorilor cartierului (vezi impresii).

Poziționare și acces. Parcul vâlcean este așezat între arterele Splaiul Independenței și str. Știrbei Vodă, vis-a-vis de râul Olănești și încadrat de Grand Hotel Sofianu și Stadionul Municipal. Există intrări din ambele străzi menționate mai sus, iar locuri de parcare destul de puține lângă și în preajma parcului (de altfel se lucra la amenajarea spațiilor de parcare din fața blocurilor de pe str. Știrbei Vodă). Parcul Zăvoi se află în apropierea centrului comercial și administrativ al municipiului Râmnicu Vâlcea, al Pieței Centrale și River Plaza Mall.

Zăvoiul și Imnul Național. Revoluția de la 1848 a cuprins și zona Râmnicului, astfel că în luna iunie noile autorități locale revoluționare jurau să lupte pentru independență, unitate națională și libertăți cetățenești. După ce în data de 20 iunie 1848 a avut loc „sfințirea stindardelor libertăților naționale”, în 29 iulie 1848 cetățenii orașului s-au strâns pentru a depune jurământul pe noua Constituție. Locul de întâlnire a fost „într-o câmpie înconjurată cu arbori, ce este în marginea cetății” – așa descrie comisarul districtului Vâlcea într-un raport către „Ministerul trebilor din Lăuntru al Țării-Românesci” zona unde a avut loc manifestarea. Este vorba despre locul unde peste câțiva ani se va amenaja parcul public.

Din același raport, datat 30 iulie 1848, aflăm despre amenajarea unei tribune împodobite cu ramuri verzi și a unui arc de triumf decorat cu flori și cu sfânta cruce, loc de unde s-au citit cele „21 puncturi din Constituție”. S-au ținut discursuri, au răsunat mii de aclamații și au detunat salve de arme. Într-un drăguț limbaj de epocă, raportorul continuă descrierea: „Într-acest pompos constituțiu, aflându-se și d-lui Anton Pann, profesor de musică, împreună cu câțiva cântăreți de aceeași profesie, au alcătuit o musică vocală cu nisce versuri prea frumoase puse pe un ton național plin de armonie și triumfal, cu care a ajuns entusiasmul de patrie în inimile tuturor cetățenilor”.

Acesta este momentul desfășurat la Râmnicu Vâlcea, atunci când imnul care are la bază poemul „Răsunet” al lui Andrei Mureșan, ar fi fost pus pe note de Anton Pann. De fapt controversele persistă în continuare, cercetătorii aducând la lumină informații noi (muzeulmuresenilor.ro/2013 ... mnului-national).

Scurt istoric al Parcului Zăvoi. Așa cum am văzut în Raportul de mai sus, pe locul actualului parc era un câmp înconjurat cu copaci, o pajiște aparținând Mănăstirii Cozia. Alte documente ne scriu despre existența pe acel câmp în prima jumătate a veacului al XIX-lea a unei cârciumi aparținând arendașului moșiei, precum și un „dulap” (scrânciob de lemn) care funcționa în zilele de sărbătoare.

Zăvoiul de la marginea așezării, situat între cele două brațe ale râului Olănești (curs de apă numit „Râmnic” în trecut; unul din brațe – Iazul Morilor - a fost asanat în anii ′70), era un loc cu vegetație bogată și pajiște pentru vite. Destinul său se va schimba odată cu vizita efectuată în Râmnic de domnitorul Barbu Dimitrie Știrbei în vara anului 1850; acesta „ghicește” potențialul acestui spațiu verde și dispune alocarea unei sume de bani pentru crearea de „alei pentru preumblarea obștii”. Lucrările durează până în 1856, moment când se inaugurează noua grădină publică.

Amenajările vor continua de-a lungul timpului, pe lângă aleile de la început plantându-se permanent arbori noi, ridicându-se o poartă oltenească de lemn la intrare, apare un lac și un pod de piatră, fântâni arteziene, statui, chioșcuri de lemn, chioșc pentru fanfară și terenuri de sport. Parcul devine principalul loc de recreere, distracție și petrecere a timpului liber pentru râmniceni.

La plimbare prin Parcul Zăvoi

Venind dinspre stațiunea Băile Olănești, de la Pensiunea Iulia Star (vezi impresii), am mers direct pe strada Știrbei Vodă și am parcat în fața blocurilor de lângă Hotelul Grand Sofianu, printre lucrări de amenajare a unei noi promenade centrale și a unor locuri de parcare cu plată (ramnicuvalceaweek.ro/?p=35282). Am pătruns în parc pe intrarea considerată principală, pe sub arcada unei imense porți de lemn, donată de o firmă privată, urmașă a vechii porți oltenești sub formă de triptic care exista în vremuri de demult la intrare în grădina publică.

Ne întâmpină un câmp de hortensii roz, superbe; în apropierea intrării sunt panouri cu imagini de altădată din parc și cu reproducerea Raportului din 1848. O alee de conifere ne conduce către monumentul ridicat în cinstea domnitorului Barbu Știrbei, realizat de sculptorul vâlcean Constantin Gh. Mihăilescu și inaugurat în 1920. Grupul statuar e format din trei personaje: bustul lui Barbu Știrbei reprezentat în uniformă militară la bază, doi tineri – un bărbat și o femeie. Compoziția simbolizează aspirația către libertate și independență a poporului prin străduința bărbatului de a elibera Patria, o tânără prinsă până la brâu într-un zid.

La câțiva pași apare primul loc de joacă pentru copii unde diverse personaje întruchipează instalațiile de sport și agrement: elefanți, mamuți, broaște țestoase, crocodili, feluriți dinozauri, cămile, căței, ciuperci, „prințese”. Aceste tobogane și leagăne au stârnit controverse în rândul populației, fețele anumitor personaje nu sunt chiar reușite (ziaruldevalcea.ro/2016/02 ... sperie-pe-copii). Părerile sunt împărțite, alți localnici sunt mulțumiți de multitudinea locurilor de joacă din parc și apreciază siguranța instalațiilor.

Pe dreapta descoperim lacul, amenajat la începutul secolului al XX-lea din iazul inițial, lac pe care pluteau câteva bărci, nuferi și lebede. Acum albia lacului e betonată, o fântână arteziană sub formă de minge înviorează atmosfera, iar pe una din laturi se află un restaurant cu frumoase terase situate deasupra lacului.

Ajungem la locul unde s-a aflat fântâna „Turbatului” (Constantin Măldărescu), sursă de apă captată în 1844 și principală sursă de apă a orașului în acea vreme. Am văzut că oamenii încă iau apă de aici în bidoane, fântâna fiind acum placată cu marmură, nu mai are nici un farmec. Câteva panouri cu text ne informează că pe acest loc s-a desfășurat adunarea din 29 iulie 1848, moment când s-au cântat melodiile patriotice ale lui Anton Pann.

Spații largi pe care s-au plantat ronduri multicolore de flori ne bucură ochiul aproape de ieșirea dinspre digul râului Olănești. Pe versant am văzut o aglomerare de pietre așezate artistic sub formă de cascadă, la bază fiind un bazin gol. Este locul unde s-a aflat lacul cu nuferi, o frumoasă amenajare pe care am văzut-o numai în fotografii – păcat că a fost distrusă (ramnicuvalceaweek.ro/?p=19070). Pe aceeași latură se află un mic amfiteatru pentru evenimente, iar în colțul dinspre stadion se află o toaletă publică foarte curată.

Ne-am plimbat pe aleile umbroase descoperind noi locuri de joacă, spații de fitness, teren de șah cu piese uriașe, cișmele-țâșnitori cu apă, bănci pentru odihnă. Mergând pas cu pas pe potecile parcului am găsit și alte monumente vechi. Cred că cel mai vechi este Fântâna cu obelisc, o cișmea ridicată în 1853 în cinstea aceluiași domnitor al Țării Românești, Barbu Știrbei. O coloană de piatră înaltă de câțiva metri având un robinet în bazinul de la bază este construită „în amintirea înălțatului domnitor Barbu Știrbei care prin ofisul din 9 august 1850 dat cu prilejul visitației orașului a hotărât facerea acestei grădini pentru preumblare obștească”.

În mijlocul unor tufe înflorite de hortensii se află bustul lui Nicolae Bălcescu, operă sculpturală realizată de Constantin Baraschi în piatră rondebosse. Trecem și pe lângă clădirea Teatrului Municipal „Ariel”, cunoscut și sub numele de „Teatrul din Zăvoi”, instituție de spectacole de repertoriu înființată în 1998. Într-un mic scuar ne atrage atenția fântâna arteziană „La pești” – trei pești de mari dimensiuni, „ondulați”, prin gura căruia iese un mic fir de apă, cozile formând un mic bazin la înălțime. Lângă restaurant zărim și o căsuță de lemn cocoțată într-un copac, iarăși o preluare a vechii construcții care exista în Zăvoi.

Stropi de ploaie încep să cadă ușor din nori și să lovească frunzele copacilor. În 10 minute au dispărut toți plimbăreții și copii din parc, am rămas pe o băncuță sub protecția frunzelor. Ne-a înconjurat doar „liniștea” naturii: foșnet de frunze, ciripit de păsări, ronțăitul unei veverițe. După vreo 90 minute am ieșit pe sub poarta de lemn către autoturism.

Recomand un popas în unul din primele parcuri publice din Țara Românească, azi un loc de plimbare, relaxare și răcorire. La doar câteva zeci de metri distanță de Parcul Zăvoi veți descoperi și Casa memorială Anton Pann (vezi impresii). Și iaca așa am terminat și articolul cu numărul 450.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 16.07.18 09:42:20
Validat / Publicat: 16.07.18 10:20:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 3648 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Terasele restaurantului - Parcul Zăvoi, Râmnicu Vâlcea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

mprofeanu [16.07.18 10:53:22] »

@tata123: Felicitări pentru articol și pentru că ai ajuns la numărul 450! La mai multe!...

Lucien [16.07.18 12:32:06] »

Un exemplu demn de urmat despre cum prinde viață, înțeles și rădăcini un spațiu cotidian prin care altfel poți să treci fără să știi

mireille [16.07.18 13:01:16] »

@tata123: felicitări pentru munca ta pe Afa... mă bucur că la, ceas aniversa''r ai ales taman Parcul Zăvoi... e locul unde eu mă întalnesc cu colega noastră @Floria, vara, când vine pe plaiurile mele... dacă ciripeai, veneam la un pahar de vorbă pe o bancă nouă... mi-e mie dor de cele vechi, de sălciile plângătoare din jurul lacului, de rațele și lebedele din vechea poveste, de locul numit bărlog unde veneam cu colegii în tinerețe... au trecut anii istoriei peste grădina noastră publică de 200 de ani, unde veveritele săreau din tei pe alei, au rămas din fericire grupurile statuare și Fantana, unde veneam și eu des să iau apă de izvor. Evident Zavoiul meu nu mai are același parfum aristocratic, sub renovarea modernistă recentă. Nu mai trec prin parc decât vara, nu suport turcismele amplasate pe locurile de joacă, au fost destule polemici în oraș... personal, mi-e dor de lacul cu nuferi unde cântau broastele, acum nu mai e decăt beton... din 2015 parcul are o altă identitate, un chip nou, dar așa cum bine ai remarcat chiar din titlu, e o combinatie cu picături din toate... cert e că pe 29 iulie, voi fi acolo.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.07.18 13:02:33] »

@tata123: mă bucur că, spre deosebire de mine, ai avut ocazia să vizitezi acest loc de recreere vâlcean în plină efervescență florală și coloristică.

Și da, chiar e un loc cu valoare istorică, nu un simplu parc citadin.

doinafil [16.07.18 14:34:10] »

@tata123: Mie mi-a plăcut plimbarea prin parcul vâlcean! Este o îmbinare a celor trei „elemente” din titlu.

Dacă primele două își au locul binemeritat (și binevenit, zic eu), despre ultimul, ce să zic (?), nu prea își are locul într-o zonă cu istorie veche. Dar... copiii adoră la locul de joacă (că despre el este vorba, acolo apare Kitch-ul), animale și alte obiecte cu care să se joace! Aici nu mi-au displăcut leagănele agățate de osul lui Grivei! (vorbesc de ideea în sine!).

O mică „observație”, dacă se poate și nu te superi: „căsuța din copac” nu e chiar în copac, are „podeaua” pe „picioare de lemn”, dar... copiii nu observă asta, numai o „cârcotașă” ca mine a observat. Lor le place că este la înălțime, asta îi atrage!

Am votat pentru că mi-a plăcut!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 [16.07.18 15:43:47] »

@mprofeanu: Mulțumesc pentru aprecieri! Sper că a fost o activitate utilă, generatoare de noi cunoștințe și imagini frumoase.

@Lucien: Cu adevărat un spațiu citadin cu rădăcini din epoca modernă, o grădină publică - loc de promenadă, un adevărat creuzet în care s-au topit bucurii și s-au consumat drame etc. Edilii actuali au modernizat vechiul parc, un proiect parțial reușit. Mulțumesc și numai bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 [16.07.18 15:50:24] »

@mireille: Mă bucur că v-am provocat amintiri plăcute, chiar dacă aspectul actual al Zăvoiului nu mai coincide cu imaginile idilice pe care le aveți în minte. Am ales acest subiect drept temă pentru articolul cu numărul 450 ca urmare a vechimii grădinii publice și a semnificației pe care o are locul în istoria noastră națională, în istoria Imnului Național (chiar dacă cercetătorii de la Brașov au emis altă ipoteză).

Am citit și eu mai multe pagini despre frumusețea rurală a vechiului parc, despre colțurile lui pitorești, bărcile de lemn colorate care pluteau pe lac sau iazul cu nuferi. Într-adevăr unele locuri nu trebuiau schimbate atât de radical. generațiile tinere vor cunoaște trecutul doar din fotografii și cărți poștale. Progresul... uneori nu e progres.

Mulțumesc mult pentru aprecieri și ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [16.07.18 15:58:42] »

@Dragos: Mulțumesc; am citit la vremea respectivă articolul pe care l-ai scris despre obiectivele ce le-ați vizitat în Râmnicu Vâlcea. Parcul Zăvoi este un parc istoric, în ciuda tuturor lucrărilor de modernizare din ultimii ani. Pe aleile lui s-au plimbat generații de locuitori ai urbei vâlcene, pe spațiile verzi s-au desfășurat evenimente culturale și competiții sportive, au avut loc schimburi de idei, fie ele și politice și multe altele.

@doinafil: Mulțumesc pentru ecou, lectură și vot. În orice oraș grădina publică de altădată a constituit un punct central de întâlnire a oamenilor de orice vârstă, a artei, sportului și ideilor creatoare. Procesele de modernizare nu aduc întotdeauna un procent de 100% mulțumire.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismis [16.07.18 18:16:32] »

@tata123: Felicitări! 450 de articole înseamnă muncă, nu glumă! La cât mai multe călătorii inspirate și articole pe măsură, așa cum ne-ai obișnuit!

tata123 🔱 [17.07.18 09:45:38] »

@crismis: Mulțumesc! Sper ca persoanele care lecturează articolele mele să afle lucruri noi și utile pentru pregătirea vacanței sau doar pentru cunoștințele lor generale. Documentarea pentru elaborarea unor materiale este „mâncătoare” de timp, dar în multe situații mi-a adus surprize plăcute: am descoperit fotografii și informații inedite despre anumite obiective.

Vacanțe plăcute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, doinafil, Lucien, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Rm Vâlcea şi imprejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061217069625854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1