ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.07.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul etnografic al Moldovei, din „Palatul culturii” Iași

TIPĂREȘTE URM de aici

Am rămas datoare cu două review-uri pe care le-am promis, în urma vizitei noastre la „Palatul Culturii” din Iași, unde am fost între 21 și 23 mai, anul acesta. Nu-mi place să rămân datoare și, în consecință, mă grăbesc să onorez una dintre datorii și anume: să povestesc despre un muzeu care m-a impresionat mult, deoarece n-am mai văzut în altă parte unele din lucrurile pe care le-am văzut aici. Am vizitat și alte muzee, din țară sau de afară, cu același profil, însă obiectele erau de dimensiuni mai mici. Aici m-a impresionat faptul că ele, chiar dacă au fost reasamblate în muzeu, sunt în mărimea lor naturală. Desigur că lucrul acesta s-a putut realiza și datorită spațiului generos alocat acestui tip de exponate.

Muzeul etnografic al Moldovei este amplasat la nivelul unu al „Palatului Culturii”, în partea de N-V și de V a acestuia. Privit din fața intrării în Palat, este în colțul din dreapta al „Turnului cu ceas”.

În fața ușii de intrare, pe holul larg, este expusă o căruță, model clasic întâlnit și în alte regiuni ale țării.

În prima sală în care am intrat era o expoziție, temporară, de covoare din Moldova de peste Prut. Ne-a amuzat foarte tare nota explicativă, din lateralul unui covor expus, care spunea cam așa: covor, mijlocul sec. XIX nr. … … (făcut din) lână, păr de oaie, coloranți… …. etc. . Când am ieșit din sală am întrebat, cu zâmbetul încă pe buze, pe cele două supraveghetoare ale sălilor muzeului: de ce s-a strecurat acea greșeală și de ce nu este corectată? Ne-au răspuns că țesăturile erau aduse – cu tot cu note explicative – de peste Prut, și că cei de acolo așa consideră că este bine scrisă acea notă.

Am plecat spre alte săli – lămurită, (?!) oarecum -, amintindu-mi că, imediat după ’90, în perioada „podului de flori de peste Prut”, am văzut la T.V. un reportaj din Republica Moldova în care, un purtător de cuvânt al poliției rutiere, comenta un accident și spunea că: „în urma ciocnirii mașinilor, doi dintre accidentați au decedat și au murit” – (chiar așa!).

Tot pe coridor, înainte de a intra în sălile următoare se pot vedea o sanie, din lemn, pentru persoane și o alta cu șlaif, (cu tălpi scurte), folosită la transportul diferitelor materiale (în special bușteni). În capătul coridorului, pe pardoseală, este un mozaic asemănător cu cel de la parter, din „Sala Gotică”, tot de formă circulară și cu aceeași temă de „bestiarum” stilizat. În acest spațiu sunt exponate care aduc în atenție sărbătoarea pascală, din comunitatea religioasă. Vedem, în mijloc, o vitrină de formă hexagonală, în care sunt expuse zeci de ouă încondeiate, din diferitele zone ale Moldovei.

Lemnul a fost materialul preferat în gospodăriile țărănești, din el obținându-se, prin cioplire, obiectele de care oamenii aveau nevoie. Astfel, se mai pot vedea icoane pictate pe lemn, căni din lemn sau din lut, scaune, chiar și strane, pe care le vedem, de obicei, în biserici. Mi-au plăcut coșurile din lemn, cu mânere, acoperite cu ștergare țesute manual, în care se pun cozonaci, ouă și vin, pentru a fi duse la biserică în vederea sfințirii, înainte de masa pascală.

În sala următoare am putut admira superbe costume populare de femei și bărbați, îmbrăcate pe manechine, din toate zonele Moldovei, atât de la noi, cât și din zonele de peste Prut. Îmi imaginam ce spectacol minunat ar fi dacă toate aceste frumoase costume s-ar prinde într-o mare horă moldovenească!

Următoarele spații pot să spun că mi-au rămas mai mult în minte decât altele, pentru că erau „mobilate” cu unelte de mari dimensiuni, executate din lemn. M-au impresionat pentru că eu n-am avut deloc privilegiul, nici în copilărie, nici mai târziu, de-a trăi și vedea cum se desfășoară viața la țară. Am văzut o moară, în mărime naturală, pentru măcinat cereale, teascuri de ulei sau de stors ceara de albine, teascuri de zdrobit boabe de struguri și, chiar un „lin călcător” din lemn, în care strugurii erau zdrobiți, cândva, cu picioarele. Nu știam ce este o „leasă”, însă m-a lămurit o etichetă din fața unei împletituri din nuiele, care spune că este un obiect pe care se bat știuleții de porumb, probabil pentru a scutura boabele de pe ei – asta-i presupunerea mea, n-o luați de bună! Sunt și câteva râșnițe, tot cu suporți de lemn și cu piatră, dar și teascuri de vin, de mai multe feluri, cu două sau mai multe șuruburi, executate din lemn. Într-o vitrină din sticlă am văzut tipare pentru caș, un fel de matrițe pentru forma finală a cașului și pentru însemnarea lui (pecetare), după cum spune eticheta. Apoi, mai sunt și câteva modele de pive și valțuri, pentru zdrobirea semințelor, o vânturătoare – presupun că separă semințele de corpurile străine – câteva modele de știubeie, despre care, recunosc, nu știam ce rol au. Aflu, acasă, că în ele se păstrau cereale, dar că mai are și un alt sens, acela de stup (primitiv) de albine. Despre ultimele obiecte mari, în mărime naturală, presupun că unul din ele era o moară veche, cu șurub de strângere a două pietre mari, între care se zdrobeau semințe. Mai sunt și obiecte de mobilier casnic, dulapuri, blidare, scaune, mese, ciubere, hârdaie, donițe, ploști de vin sau de apă, dar și instrumente muzicale vechi.

Am plecat din muzeul etnografic cu bucuria că am văzut acele obiecte, pe care țăranii noștri moldoveni de la sfârșitul secolului XIX și început de secol XX, le-au conceput cu inteligență, și executat cu pricepere, pentru nevoile prelucrării și păstrării roadelor pământului, de care erau atât de legați.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doinafil in 04.07.18 20:24:06
Validat / Publicat: 04.07.18 22:22:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 877 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 2. Țesături cu motive florale.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

elviramvio [04.07.18 23:54:21] »

@doinafil:

Si mie imi plac muzeele de acest fel, au multe mesaje de transmis.

Zoazore [05.07.18 08:47:13] »

@doinafil: Frumos, interesant și impresionant!

În P18 este o oloiniță= teasc cu care se obține ulei din semințe (că la noi nu-s măslini).

Cât despre costumele populare, da, tare mândre trebie să fi fost țârâncuțele de le-au purtat! Că tare-s mândre cusăturile!

Ai dreptate cu leasa. Așa zice șu DEZ-ul.

Votat cu mândrie pentru ingeniozitatea țăranului român!

mihaelavoicu [05.07.18 09:40:44] »

O frumusețe acest muzeu! Ești o fericită că ai fost și ai văzut toate cele trebuincioase gospodăriei vechi țărănești. Și mai ales că ești printre cei care le apreciază! Căruța e o frumusețe! Toate sunt valori naționale și de patrimoniu.

Și când te gândești că, încă se aruncă pe capete aceste zise ”vechituri” pe la țară. toți se modernizează și pun prin case numai chinezării.

Covoarele mi-au plăcut în mod deosebit.

”Cumpărați cafea, e mândră tare! ” spunea o vânzătoare ambulantă prin Cernăuți în oct. 1989. Cafeaua boabe, nu se găsea pa la noi. Era ”mândră”! Asta e limba lor veche moldovenească. Are totuși, parfumul ei!

Te felicit, dragă Doina!

doinafil [05.07.18 13:52:28] »

@Zoazore: Mulțumesc pentru vizită și vot, Zozo, și-ți mai mulțumesc că mi-ai deslușit presupunerea! Termenul de „oloiniță” nu l-am citit în muzeu, l-aș fi reținut. Acum îl voi ține minte că mi l-ai spus tu!

Mai aveam poze cu costumele populare și cu covoarele țesute, însă erau puțin „tremurate”, s-ar fi văzut mai nimic în ele! Erau superbe, fiecare în felul ei (lui) !

A fost o sărbătoare pentru sufletul meu că am văzut acest muzeu!

Te pup și-ți urez zile bune și cu soare!

doinafil [05.07.18 14:12:41] »

@mihaelavoicu a, Mihaela! După cum i-am răspuns și lui Zozo, pentru mine a fost o încântare că am văzut acele lucruri în muzeu.

doinafil [05.07.18 14:16:13] »

@doinafil: Încă nu s-a remediat problema răspunsurilor mele la ecourile tale! Iar apare trunchiat! și incomplet! Voi reveni! . Îți mulțumesc!

Zoazore [05.07.18 15:23:53] »

@doinafil: Vorbești cu interiorul? Ți-ai răspuns ție! Roagă un web să corecteze și să-ți pună destinatar!

doinafil [05.07.18 15:29:44] »

@mihaelavoicu: @doinafil: Încă nu s-a remediat problema răspunsurilor mele la ecourile tale! Iar apare trunchiat! și incomplet! Voi reveni! . Îți mulțumesc!

doinafil [05.07.18 15:38:14] »

@Zoazore: Te pup, Zozo, și-ți mulțumesc că m-ai tras de mânecă! (am reparat greșeala).

Nu știu de ce , atunci când răspund unui ecou al Mihaelei și dau clic pe „trimite ecou”, acesta nu este complet! Am sesizat problema adminului și mi-a spus ce pași să fac, pentru a vedea care-i cauza. Urmează să-i mai scriu un ecou Mihaelei (complet, cu emoticoane, etc), și să trimit o copie a acestuia admin-ului, mai întâi. Vom vedea ce va ieși!

Să ai o zi bună, și-ți mulțumesc, încă odată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil [05.07.18 15:40:47] »

@mihaelavoicu:

Încă nu s-a remediat problema răspunsurilor mele la ecourile tale! Iar apare trunchiat! și incomplet! Voi reveni! . Îți mulțumesc!

Aurici [05.07.18 17:22:18] »

@doinafil: Mie mi-e o rușine de mor. Eu n-am văzut Iași-ul și așa de mult îmi doresc, n-am văzut Clujul decât în trecere, nu Timișoara... nu o grămadă de orașe importante de la noi. Mereu îmi fac autocritica dar nu rezolv problema. Mă bucur când tot apar articole despre ele pentru că mă mai trag de mânecă și mă ajută să nu uit că trebuie să le adaug odată și-odată pe primele locuri din listă.

Spre deosebire de tine, eu m-am născut și am trăit o vreme la țară. De aceea îmi place tot ce ține de satul românesc și de oamenii simpli. Și am remarcat că, cu cât trece vremea cu atât mă înduioșează mai mult lucrurile care țin de viața rurală. Asta, ca să rămânem în context cu muzeul pe care l-ai văzut, că despre Iași, vorbim altfel.

Mă bucur că ai scris și că eu am citit și sper să ajung și eu cât mai curând.

doinafil [05.07.18 18:00:07] »

@Aurici: Să NU-ți fie rușine deloc! Ești mai tânără și vei avea timp suficient să vezi și locurile noastre care, crede-mă, nu sunt cu nimic mai puțin frumoase decât cele din afara țării! Ba, dimpotrivă, pe unele chiar le întrece!

Mergi acum, cât ai sănătate și putere să vezi ce este pe afară, pe-ale noastre lasă-le mai „la pensie”!

Îmi place tot ce ține de viața satului românesc, că este mai la șes sau mai la deal sau munte! Apreciez tot ce ține de manufacturare, acolo se pune, de obicei, și suflet pentru reușita produsului respectiv, de-aia sunt frumoase!

Îți mulțumesc pentru vizită și vot!

mishu [08.07.18 20:35:46] »

@doinafil: Da, este un loc pe care mi-l doresc si eu sa-l vizitez e indelete asa cum merita, insa pana atunci ma bucur de articolul tau si de pozele postate.

Felicitari, votat cu mare drag.

doinafil [08.07.18 21:43:13] »

@mishu: Mulțumesc, Mihaela, pentru ecou și vot! .

Merită, cu prisosință, văzut! Îți doresc să ajungi cât mai curând să vezi tot palatul și muzeele pe care le găzduiește!

Până atunci, zile și plimbări frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, doinafil, elviramvio, mihaelavoicu, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Culturii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077447175979614 sec
    ecranul dvs: 1 x 1