ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biblioteca Naţională a României, o mândrie pentru orice român

TIPĂREȘTE

Biblioteca Naţională a României este o construcţie imensă situată pe Bdul Unirii nr. 22 vis-à-vis de Tribunalul Bucureşti. Este amplasată pe un teren de 54000 mp şi are o suprafaţă construită de 15000 mp., şapte etaje supraterane, două etaje la subsol, un atrium înalt de 30m în colţurile căruia sunr lifturi de sticlă, pereţi exteriori şi plafoane de sticlă care permit iluminatul natural pe zi-lumină. Ca să vă daţi seama de dimensiunile acestei construcţii, ea este cât o treime din Casa Poporului. Accesul se face prin trei laturi: dinspre Camera de Comerţ, dinspre bul. Mircea Vodă şi dinspre bul. Unirii (Dâmboviţa). Construcţia a fost terminată la roşu în 1989 dar inaugurarea Bibliotecii Naţionale a României s-a făcut în aprilie 2012.

Istoria bibliotecii naţionale

Începuturile au fost modeste bazate pe fondul de carte de 1000 volume scrise în limba franceză acum 300 de ani, in timpul lui Constantin Brâncoveanu la Mănăstirea Sf. Sava din Bucureşti. În 1836 a fost înfiinţată prima Bibliotecă Naţională a românilor dar în 1901 aceasta trece în subordinea Academiei Române. Abia după 1859 biblioteca a primit numele de Biblioteca Naţională pe care l-a păstrat până în 1955 când a devenit Biblioteca Centrală cu sediul în Palatul Bursei de pe str. Smârdan într-un superb imobil construit în prima jumătate a sec. XX. Numele actual, Biblioteca Naţională a României l-a primit în 1990. Înafară de sediul central din Bucureşti, Biblioteca Centrală a funcţionat cu două filiale:biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia şi Omnia din Craiova. Ideea construcţiei unui sediu modern pentru o bibliotecă naţională a apărut în 1970 când a început să se lucreze la proiect. Lucrările de construcţii au început în 1986 dar au fost sistate după revoluţie. A urmat o perioadă în care construcţia s-a degradat iar hoţii de fier vechi şi materiale de construcţii au furat tot ce s-a putut. În 2002 se hotărâse să devină sediu al guvernului dar ideea a fost abandonată. În 2004 proiectul a fost modernizat adaptându-se la cele mai înalte standarde moderne iar în 2009 a reînceput construcţia şi finisările. Destinaţiile finale au fost Biblioteca Naţională a României şi un Centru Cultural de mare anvergură. Lucrările executate după 2009 au costat 130 mil. eu şi au fost efectuate de Aedificia Carpaţi. Cu o zi înainte de deschiderea oficială a bibliotecii, pe 22 aprilie 2012, Patriarhul Daniel a sfinţit noul sediu al uneia din cele mai vaste şi moderne biblioteci din Europa. Astăzi biblioteca conţine 13 mil de cărţi şi documenteşi funcţionează cu 14 săli de lectură. Pe departe cel mai valoros document este Codus Aureus care datează din anul 810 şi este scris cu cerneală de aur. Este unul din cele mai însemnate documente medievale din întreaga lume şi se spune că Ceauşescu a garantat cu el împrumutul de 10 miliarde de dolari. În incinta clădirii funcţionează Centrul Naţional de Patologie şi Restaurare a Documentelor. Din punct de vedere patrimonial BIiblioteca Natională este printre primele zece din Europa. Vizitând-o gândul mi-a fugit la Biblioteca lui Celsius din Efes construită în anul 117 d. HR şi care conţiea 12000 de volume fiind a treia ca mărime în lumea antică după Alexandria şi Pergam de pe Acropole.

Arhitectura şi organizarea bibliotecii

Vechea construcţie din 1970 a bibliotecii nu mai corepundea epocii digitale în care trăim. A fost suprapusă o faţadă de sticlă care acoperă forma clasică a construcţiei. (arhitect şef Eliodor Popa). Înafara celor 14 săli de lectură, s-au creat spaţii pentru şase săli de conferinţe, librării, săli de proiecţie, cafenele şi de jur împrejurul bibliotecii 3000 locuri de parcare. Sunt organizate fonduri curente pentru publicaţiile româneşti şi străine şi fonduri speciale pentru manuscrise, stampe, cartografie şi colecţii vechi. Fondurile speciale conţin 350000 documente din care 40000 manuscrise. Aşa cum se poate descifra din schiţele de plan fiecare etaj al bibliotecii are funcţii specifice. Astfel la parter din imensul atrium se desfac spaţii pentru săli de conferinţe care poartă numele unor personalităţi ale culturii noastre (Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu), librărie, anticariat, 11 săli de lectură, două spaţii expoziţionale (în cel numit Symposium am văzut expoziţia Comorile Egiptului Antic), aulă, săli de recreere. La mezanin înafară de restul sălilor de lectură, există un cabinet de traducere simultană, sală multimedia, zonă cataloage, birou împrumut. La etajul 1 este sala de lectură pentru copii şi tineret IonelTeodoreanu, sala de presă Pamfil Şeicaru, sala de formare profesională. Etajul doi este rezervat sălilor de dialoguri virtuale, săli ale editurilor BNR, etajul trei şiinţe sociale, ştiinţe aplicate, arhitectură, filosofie, etajul patru conţine depozite. De altfel la fiecare etaj sunt depozite specifice şi legătorii. Etajul cinci este destinat colecţiilor speciale şi depozitelor acestora. Etajul şase este rezervat pregătirii profesionale şi informării iar etajul şapte este destinat altor servicii legate de depozitare

Evenimente culturale

Sunt organizate non-stop dar după părerea mea, cu excepţia expoziţiei Comorile Egiptului Antic, sunt insuficient mediatizate. Poţi fi informat asupra desfăşurării şi programului numai accesând saitul Bibliotecii Naţionale a României sau din afişele de la parter. Saitul este foarte bine pus la punct conţinând indicaţii privind înscrierea ca utilizator pe bază de formular, sala în care se desfăşoară evenimentele, colaborări ale BNR cu instituţii similare din alte ţări, achiziţii noi. Pe bază de înscriere şi programare on line se oferă un tur ghidat al bibliotecii. La data la care am vizitat biblioteca erau anunţate în atriumul principal de la parter o serie de evenimente culturale (conferinţe, audiţii, expoziţii) cu intrarea liberă.

După ce am văzut parţial această bibliotecă, m-a cuprins un sentiment de mândrie. Din păcate acesta apare destul de rar.


[fb]
---
Trimis de Michi in 06.06.18 18:04:47
Validat / Publicat: 06.06.18 19:16:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 1031 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biblioteca Naţională a României
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.06.18 19:16:04]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Bucureşti, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dan&Ema
[07.06.18 07:27:32]
»

@Michi:

O lectura educativa pentru mine. Recunosc ca nu stiam nimic despre acest edificiu cu care ne putem mandri, cum frumos concluzionati acest articol.

Nu mi-am indreptat niciodata pasii intr-acolo. Nu am citit despre Biblioteca.

Ma bucur sa fi aflat unde se gaseste Codus Auraeus si cata cultura salasluieste aici.

Sarut mana, mama Michi! Va pup cu drag! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[07.06.18 08:16:11]
»

Superb!

Nu divulgați secretul cu Codus Auraeus și la ce ar putea fi folosit! Într-o zi vom afla că nu mai e.

Vă îmbrățișez!

elviramvio
[08.06.18 00:04:56]
»

@Michi:

Un loc deosebit de interesant. Când am vrut să-l vizitez, mi-au spus că doar dacă venim în grup de minim 5 persoane! Să găsesc eu încă 4. Programul lor de vizite însă nu-mi permitea să adun încă patru oameni, așa că încet am uitat. Mi-ați reamintit și voi încerca să o vizitez cândva.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, elviramvio, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Bucureşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.37944507598877 sec
    ecranul dvs: 1 x 1