ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Pe o stanca neagra intr-un vechi castel – Fortareata Kufstein

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pe o stanca neagra intr-un vechi castel, unde curge-n vale un rau mititel…. Ei bine nici stanca nu e neagra, si nici fortareata nu e castel, si nici raul nu este mititel, este chiar maricel, dar ce, eu nu am voie la licente poetice? La primul meu contact cu acest loc nici macar nu stiam ca exista, nu facea parte din planurile mele, asteptarile mele nu spuneau nimic deosebit, era un loc unde daca la noi erau 35-38 de grade, prognoza mie imi arata ca sunt 20, si normal, cine sa vrea sa mearga acolo sa lucreze, de aia solicita fraierii din alte tari, cam asa gandeam eu la acea vreme.

Fortareata am vazut-o pentru prima data cand am fost la interviu, Kufstein fiind orasul unde trebuia sa schimb trenul, si desi eram deja agitata ca din auza trenului intarziam deja o ora la interviu, am zarit-o in spatele garii iar mai apoi din mersul trenului, pentru ca la intoarcere sa o vad putin mai bine in cele 10 minute disponibile intre doua trenuri.

Cu oricine am vorbit si a trecut prin zona spunea: “Kufstein, da, acolo unde se vede cetatea” si asa este, este simbolul orasului si pe drept cuvand avand in vedere ca asa cum este asezata este vizibila de la mare distanta fiind un punct de reper bun pentru cei ce-l au ca tinta, dar si pentru cei ce sunt in oras si se plimba prin padure se orienteaza pe unde sunt dupa cetate.

Deci vorbim despre un simbol, un “Must see” al zonei si credeti-ma ca nu va va dezamagi indiferent in ce anotimp i-ati face o vizita. In fine, ceva va va dezamagi asa cum mi s-a intamplat si mie si anume, informatiile oferite, care in 90 % sunt in germana si restul in engleza/ italiana, dar in final e ok.

Fortareata Kufstein este vizibila si prin amplasarea ei favorabila, adica undeva la vreo 90 de metri deasupra orasului, pe o stanca aflata pe malul raului Inn (ca sa vedeti ca nu am mintit prea mult in titlu, doar i-am dat o fata comerciala). Ca sa ajungeti sa o vizitati exista mai multe cai de acces, cea mai acesibila fiind urcarea cu funicularul si un mod placut de a urca deoarece cabina are geamuri din sticla si asa vezi frumos orasul (sper sa va placa si voua din poze). Inainte sa pornim la drum, putina istorie (nu prea multa ca sa nu va plictisiti si sa cititi mai departe) si ceva informatii mai pe larg le gasiti aici ro.wikipedia.org/wiki/For ... C8%9Ba_Kufstein, eu am sa va povestesc pe scurt.

Fortareata este mentionata prima data in 1205 drept Castrum Caofstein, a primit statutul de oras din partea bavarezilor, in 1393. A fost fortificata (iar mai apoi reconstruita in stil gotic) in 1415 pentru ca mai apoi sa aiba perioada ei de extindere sub imparatul Maximilian I (care se poate spune ca a adus-o la forma in care o vedem azi). A urmat o perioada de cateva sute de ani in care a apartinut cand Bavariei (Germaniei) cand Tirolului (Austria) pentru ca definitiv sa ii ramana Austriei in 1814. Sa nu uitam asa cum va spuneam, ca se afla la doar 2 km de granita cu Germania astfel incat normal ca si-o doreau si unii si altii.

Maximilian I a ramas insa printre personalitatile cele mai reprezentative ale acestei cetati.

Dar sa lasam istoria (nu ca ar fi de neglijat, si chiar am aflat lucruri foarte interesante) si sa revenim la vizita mea pe acolo. Pana in prezent am facut acolo vreo 3 vizite, doua doar au fost ceva mai serioase, una a fost scurta de tot. Daca as mai ajunge pe acolo (pot merge oricand am Kufstein card deci acces gratuit) nu stiu daca as urma acelasi traseu, pentru ca drumurile sunt destul de intortochiate (ca sa glumim sunt intortochiate precum drumurile vietii noastre) si am luat-o cum am nimerit. Daca sunteti insa persoane serioase si nu ca mine, veti merge cu pliantul in mana, urmarind obiectivele dupa numere. Acum, eu nu am facut-o si dintr-un alt motiv, mi-e greu sa-mi scot/pun ochelarii mereu, asadar am zis ca am tot timpul sa vad lucrurile in orice ordine.

Va mai punctez cateva aspecte:

-puteti descarca aplicatia cu ajutorul Google play sau iTunes si astfel aveti la purtator ghidul vostru.

-Accesul este vara de la orele 9.00-18.00, ultima intrare la ora 17.00, iarna mai putin o ora, tarif adult 12 euro, copiii, studentii ceva mai putin dar nu mai stiu cat. Daca sunteti in zona si ma luati cu voi aveti 10% reducere pentru ca eu am cardul ????

-Daca vreti sa urcati cu funicularul incercati sa nu o faceti in jurul orei 12.00 cand incepe orga sa cante si pret de 10-15-minute ascensorul nu functioneaza.

-Mai sunteti avertizati asupra unui aspect, daca din anumite motive (evenimente) anumite incaperi nu pot fi vizitate, nu se primesc bani inapoi.

-Exista chiar si posibilitatea de a lua un audio ghid, fiecare dupa cum considera.

-De asemenea aici exista si net gratuit

Odata ajunsi sus aveti o schita a locului si va stabiliti ordinea in care vreti sa vedeti lucrurile, insa chiar daca reveniti in acelasi loc cu indicatiile prezente la fiecare intersectie sau cu pliantul in mana va veti descurca.

Asa cum va spuneam, prima data am mers acolo in decembrie (o calatorie pe care nu o voi uita pentru ca fost ultima data cand am vorbit cu Maria ☹) si pentru ca era decembrie, acolo era si Targ de Craciun si multa lume era venita la targ mai degraba, dar cum accesul in incinta se platea, lumea profita si vizita si fortareata.

Primul loc unde am ajuns a fost un muzeu care prezenta istoria orasului incepand cu urmele cele mai vechi ale existentei orasului Kufstein si pana la istoria recenta, apoi o etalare a unor uniforme de ofiteri, pentru ca apoi sa lasam acestea in urma pentru a urca in cel mai reprezentativ loc al acestei fortarete “Kaiserturm”. Aici fiecare etaj avea o destinatie aparte cum ar fi de exemplu sala de scrima, iar la ultimul etaj se gasesc una langa alta formand un cerc vreo 10-15 camere care au servit drept inchisoare de-a lungul vremii.

Am urmarit numele si nu imi era nimic cunoscut (iar explicatiile majoritar in germana si din cand in cand asa cum am spus si ceva in engleza si italiana), Ceea ce am remarcat insa a fost mentionarea inchiderii unor revolutionari de la 1848.

Dar incercand sa caut pe net ceva mai multe informatii am aflat ca la 21 octombrie in calendar sunt amintiti Sfintii Cuviosi Marturisitori Visarion, Sofronie si Oprea; Sfintii Marturisitori Ioan din Gales, Moise Macinic din Sibiel, acestia ultimi doi se pare ca au murit in fortareata Kufstein in timpul domniei imparatesi Maria Tereza aparand cu viata lor credinta in Ortodoxie.

I-am gasit de asemenea mentionati in cartea lui Constantin Giurescu – Istoria Romanilor.

Vizitarea fortaretei continua, si de asemenea nu dupa un plan precis ci asa cum imi venea sa o fac, fie ma urcam pe zidurile ei si cuprindeam orasul dintr-o parte in alta, fie studiam diverse documente istorice, sau tunurile expuse afara. Un fapt amuzant a fost dat de ceva ce semana cu o sirena (si de fapt chiar asta este (si o sa vedeti in poze) avand o inscriptie pe care scrie ca este o sirena activa si suna in fiecare sambata la ora 12.00. Atunci nu am dat importanta acestui fapt, insa am facut legatura ulterior cand am auzit sirena sunand, si imi dau seama ca daca esti in apropierea ei nu este tocmai placut sa inceapa sirena sa sune cand tu te bucuri de ceea ce vezi in jur.

Am putut vedea de asemenea expuse cele doua tunuri celebre aduse pe apa si care au ajutat la cucerirea fortaretei chiar de catre Maximilian I desi fortareata era a lui insa comandantul de la acea vreme a incercat o razvratire. Finalul acestei lupte a fost ca cetatea a fost recucerita de catre Maximilian I iar comandantul fortaretei a fost decapitat.

Un alt lucru interesant despre Maximilian I a fost ca mai intai a fost rege, apoi imparat, desi nu s-a dus la Roma sa fie incoronat considerand drumul nesigur.

Si noi ne continuam plimbarea si ajungem la “Annabatterie”, un loc care iarna este uscat si pustiu, dar primvara revine la viata fiind gradina in care acum sunt circa 100 de tipuri de plante aromatice.

Si drumurile continua si avem parte de o alta farama de istorie, si anume istoria Inchizitiei si a mijloacelor ei de tortura. In aceste incaperi sunt prezentate (cu ajutorul unor manechine) metodele de tortura pe vremea Inchizitiei, si esti rugat sa nu faci poze pentru a nu te simti mai apoi traumatizat la vederea lor (de tine sau altcineva), insa toata lumea facea poze, asa ca am facut si eu).

La a doua vizita am ajuns si in turnul orasului, un alt loc in care se afla momente din istoria orasului, dar am parcurs si unul dintre tunelele care strabat fortareata dintr-o parte in alta.

Vara este frumos deoarece exista o multime de locuri linistite, banci, unde poti petrece momente relaxante.

Exista un festival care isi desfasoara actiunea in aceasta fortareata in fiecare an de Rusalii. Anul acesta l-am cam scapat, el s-a desfasurat de sambata pana luni, sambata am prins parada participantilor (fiind in magazin la cumparaturi si am facut poze prin geam) care asa cum erau imbracati te trimiteau inapoi in timp ceva sute de ani, am incercat duminica sa merg in cetate si coada era imensa, incat mi-a cam pierit cheful, iar ziua de luni am avut-o ocupata cu altceva, dar am gasit pe Youtube un filmulet de anul acesta si va invit si pe voi sa il vedeti ritter-fest.de.

Ce as putea spune la final ca sa va conving sa vizitati acest loc? Nimic, deoarece alegerea trebuie sa fie a voastra si nu a mea, insa este un loc a carui vizitare nu va fi doar ca o bifare a unor obiective, ci va fi vizualizarea a sute de ani de istorie si cum nu am gasit insa un filmulet mai recent, am sa rog totusi webul sa insereze acest filmulet din 2012 in care va este prezentata (destul de putin insa) fortareata - youtube - si daca ajungeti sa o vedeti mi-ar placea sa imi si spuneti cum vi s-a parut plimbarea.


[fb]
---
Trimis de mishu in 29.05.18 22:20:08
Validat / Publicat: 30.05.18 08:41:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.

VIZUALIZĂRI: 1407 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Fortareata Kufstein - Si o alta privire aruncata raului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48350 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.05.18 08:41:22]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[30.05.18 09:18:37]
»

@mishu: O fortificație interesantă, strategic poziționată. Îmi plac cetățile și castelele fortificate, ele sunt acum „frumoase” pentru noi, din punct de vedere arhitectural și istoric; dar câte fapte de arme eroice și sacrificii se ascund în afara zidurilor și în interiorul acestor fortificații!

Apreciez faptul că autoritățile și comunitatea locală se ocupă de întreținerea acestor monumente militare, au înființat muzee în interior și organizează tot felul de manifestări culturale în incinta lor. Într-adevăr multe castele și cetăți reprezintă chiar simbolul așezării în care sunt situate. Mulțumim pentru prezentare, îmi place P23, P50 și P51.

webmaster
[30.05.18 09:43:50]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

diana2015
[30.05.18 12:27:56]
»

@mishu: Wawww.Foarte frumos și interesant articolul

Dar acolo unde era lumina obscură nu ai putut să activezi blițul pentru ca pozele să fie mai clare puțin?

Oricum, multumesc frumos pentru acest frumos review și o să țin cont de sfaturile tale atunci când il vizităm (mai ales partea cu "luatul")

Votat cu drag

krisstinna
[30.05.18 13:46:33]
»

Eu credeam că e castel, mă întrebam mereu: de ce nu îl vizitează Mișulică? Îl văzusem in poze și mi-a plăcut măreția lui. Pardon a ei, că e feminină

maryka
[30.05.18 21:22:39]
»

Frumoasă și interesantă! Fortăreața! poziția este strategică, se vede tot orașul, inclusiv cei care ar fi venit pe calea apei!

Fiecare castel, cetate, fortăreață, ascunde taine, istorie, tragedii, bucurii și tot felul de legende. E minunat că se acordă atenție trecutului, se poate face turism din asta, poate se vor face mai multe și la noi! Noi ne dorim și sigur le vom căuta!

DOINITA
[31.05.18 07:48:41]
»

Și uite așa am reusit eu sa " vad" putin cetatea din Județe în, pe care am admirat-o doar de la distanta. Multumesc, Misulica!

mishuAUTOR REVIEW
[10.06.18 16:12:05]
»

@webmaster: Multumesc frumos, e un loc care merita vizitat.

mishuAUTOR REVIEW
[10.06.18 16:23:12]
»

@tata123: Am vazut in ultima vreme (de la distanta) ceva castele asezate atat de strategic ca te mirai cum au fost ele construite acolo, dar iti si dadeai seama de ce nu pteau fi cucerite. Cat despre intretinerea acestora pe langa faptul ca autoritatile tin la istoria lor, tin si la buzunar, si inseamna si o sursa de venituri si din turistii pe care i-am vazut, nu sunt tocmai putini.

@diana2015: La tableta nu am blitz, asa ca asta e, iti las insa placerea de a vedea cu ochii tai aceste frumuseti si o sa iti placa.

@krisstinna: Nu este singurul loc despre care inca nu am povestit, zeul Cronos e suparat rau pe mine si imi face orele si mai scurte, dar o sa mai vin cu povesti.

@maryka: Cred ca inevitabil cand vizitam ceva in afara tarii ne gandim automat ce se poate face si la noi, si daca am dezvolta infrastructura si am organiza turismul asa cum trebuie, am depasi multe tari, dar trebuie sa avem si cine sa se gandeasca la asta.

@DOINITA: Poate ca data viitoare cand vei trece pe aici te vei opri sa o vizitezi, eu am facut doar introducerea.

@all: Va multumesc tuturor pentru vizita si aprecieri si scuze ca am raspuns atat de tarziu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[13.06.18 12:37:19]
»

@mishu:

daca ajungeti sa o vedeti mi-ar placea sa imi si spuneti cum vi s-a parut plimbarea

Eu o să-ți spun pentru că așa cum ți-am mai zis într-un ecou, la vară o să am tabăra la vreo 50 de km de Kufstein-ul tău și fortăreața este pe listă. Dau feedback la întoarcere .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, diana2015, DOINITA, maryka, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kufstein și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076720952987671 sec
    ecranul dvs: 1 x 1