ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2018
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
team-building
18 AD. + 2 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

O zi la Borzești

TIPĂREȘTE

Calatoria prin Valea Trotuşului am început-o din oraşul Oneşti, descris frumos în relatarea lui @Carmen Ion "De la stejarul din Borzeşti la blocurile din Oneşti", completată cu comentariile lui @ tata123 cu concluziile lui V. Alexandri, şi completările lui @ mihai18 referitoare la subiectele sportive şi muzicale legate de Oneşti.

Din oraşul Oneşti am apreciat sculptura originala dedicată lui Mihai Eminescu, remarcată pe plan mondial si biserica "Fericitul Ieremia Valahul".

Borzeştiul este locul unde s-a născut şi a crescut Ştefan cel Mare.

Biserica poartă hramul "Adormirea Maicii Domnului", fiind construită de marele nostru voievod între 9.07.1493 şi 12.10.1494, lucru greu de înţeles faţă de termenele din zilele noastre.

Ştefan cel Mare a ridicat biserica împreuna cu fiul său Alexandru-Vodă, în amintirea prietenului său din copilărie, Gheorghiţă (MItruţ), omorât aici de tătari, eveniment păstrat în legendele noastre. Se pare că este singura biserică ridicată fără a comemora o victorie în bătăliile purtate de Ştefan cel Mare.

Probabil că acesta era locul lui cel mai iubit din Moldova, Ştefan cel Mare copilărind mult timp pe Valea Trotuşului, jucându-se cu copiii de răzeşi.

Stejarul din Borzeşti era un copac falnic, al cărui trunchi putea fi cuprins de 4 oameni.

În acele timpuri tătarii din Moldova erau veniţi din sec. XIII din Mongolia, cucerind şi distrugând în calea lor vaste teritorii din China, Asia Mijlocie, Persia, până în Orientul Mijlociu, dorind să ajungă până în apusul Eiropei. În sudul Rusiei ei au întemeiat o mare putere, din care s-a format Hoarda de Aur. Tactica tătarilor era de a ataca şi distruge tot ce întâlneau în cale, retrăgându-se apoi.

După crudul eveniment Ştefăniţă a jurat că-l va răzbuna pe prietenul său Mitruţ, iar când a urcat pe tronul Moldovei, prima lui grijă a fost să cuminţească hoardle tătare. Biruitor în lupte, Stefan cel Mare l-a judecat pe hanul tătarilor, spînzurându-l de ramurile aceluiasi stejar.

Biserica de dimensiuni mari, a fost construită în stil moldovenesc, având faţadele decorate cu ceramică smâlţută. Construcţia este ridicată din piatră de râu, cu ferestre mari la pronaos, are două bolţi construite pe sistem de arcuri şi pandantive specifice stilului moldovenesc, ferestrele împrumutând stilul gotic. Biserica are un plan dreptunghiular, fără turlă boltită.

Un element arhitectonic ne atrage atenţia dimensiunile uşii dintre naos şi pronaos, corespunzător înîlţimii reduse a domnului Ştefan.

În pronaosul cu arcade se observă icoana care a fost profanată cu sabia de tătari.

Catapeteazma păstrează vechea pictură. Picturile din partea interioară a ferestrelor reprezintă scene din vestita legendă a stejarului de la Borzeşti.

În partea dreaptă a aleii în pantă ce duce spre biserică, de zece ani funcţionează "Muzeul de cultură şi artă religioasă", organizat în clădirea vechii şcoli din 1838, aici fiind expuse obiecte religioase aduse din bisericile din judeţul Bacău, precum şi carţi religioase vechi, din secolele XIV - XIX. Zidurile sunt construite din blocuri masive din piatră.

Dintre cărţile bisericeşti vechi prezint o fotografie a Cazaniei lui Varlaam - 1643. O piesă deosebit de valoroasă o reprezintă catapeteasma din lemn de tei din sec. XVIII, donată de manastirea Bogdana, pictura fiind realizată de Nifon de la Neamţ.

Am avut norocul de a putea vizita acest muzeu şi astfel pot prezanta cateva imagini reprezentative.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de profesor73 in 29.05.18 14:17:02
Validat / Publicat: 29.05.18 17:01:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ONEȘTI [BC]. A mai fost în/la: multiple locuri

VIZUALIZĂRI: 1454 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (profesor73); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Icoana ruseasca din muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.05.18 17:01:05]
»

Mutat în rubrica "La pas prin Borzești [BC], ONEȘTI [BC]" (nou-creată pe sait)

mishu
[10.06.18 17:37:00]
»

@profesor73: Frumos, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Borzești [BC]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068225145339966 sec
    ecranul dvs: 1 x 1