ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

1001 Coloane asezonate cu cinci morminte de sultani și sultane

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cum în ziua de 1 Mai se sfârșea minivacanța noastră în Istanbul, dar în prima parte a zilei, până la check-out încă ne aflam în metropolă, ne-am gândit că în cele câteva ore rămase n-ar fi rău să vizităm ceva obiective din proximitatea hotelului. Ne-am orientat la Cisterna lui Philoxenos sau Cisterna celor 1001 de Coloane sau Binbirdirek Sarnıcı în limba turcă. Bine, cu condiția să fi găsit deschis, lucru incert, dat fiind că pentru ziua internațională a muncii nu era precizat exact pe internet dacă era program de vizitare sau ba, însă, în hotel oricum n-am fi stat. Apoi, pentru că am mai avut ceva timp la dispoziție, am „asezonat” mulţimea de coloane cu cinci morminte de sultani şi sultane, de care am dat în timp ce eram la pas prin împrejurimi.

Cisterna lui Philoxenos sau Cisterna celor 1001 de Coloane sau Binbirdirek Sarnıcı

După cum vă spuneam, am ales acest obiectiv deoarece ne doream să vizităm încă o cisternă, la cealaltă cea mai faimoasă cisternă (Bazilica Cisternă) mai fuseserăm altă dată, iar faptul că era poziționată la o aruncătură de băț de hotel, a înclinat definitiv balanța în favoarea sa. Situată lângă Hipodrom, lângă palatul lui Ibrahim Pașa (actualul Muzeu al Artelor Islamice) și lângă piața Sultanahmet, Cisterna celor 1001 de Coloane este ușor de găsit, deși are o intrare foarte modestă pe care oricine ar putea s-o treacă neobservată. Am găsit ușa deschisă, semn că vizitatorii erau așteptați.

Adresă: İmran Öktem Cad. 4, Sultanahmet, İstanbul

Telefon:+90 (212) 518 1001.

Website: binbirdirek.com

Preț bilet intrare: 10TL/persoană

Program de vizitare: 09,00-19,00

Cisterna lui Philoxenos este cea mai veche structură de acest tip din Istanbul, ea datând, din secolul al IV-lea, de pe vremea împăratului Constantin cel Mare. Totodată, este cea de-a doua cisternă ca mărime din Istanbul, după Yerebatan Sarnıcı sau Bazilica Cisternă. Este cunoscut faptul că în antichitate orașul avea mai multe asemenea cisterne în care apa, dintotdeauna deficitară în Constantinopol, era captată și adusă din Tracia, apoi păstrată în aceste rezervoare subterane pentru a putea face față necesarului din ce în ce mai mare din această resursă, mai ales în caz de presupus asediu prelungit.

Rezervorul a fost construit în anul 330 din ordinul lui Philoxenos, unul dintre membrii Senatului Roman de la acea vreme care a fost trimis special de la Roma să se stabilească în „noua Romă”, odată cu construirea palatului în care urma să trăiască. Se spune că acest palat a fost ridicat pe locul altuia, cunoscut drept palatul Lausus. Dacă palatul nu a supraviețuit decât până în anul 475, fiind distrus într-un incendiu, cisterna a fost restaurată în timpul împăratului Iustinian I în secolul al VI-lea atunci când a fost construită și Bazilica Cisternă, destinul său fiind să dăinuie în secole. După 1453, anul cuceririi otomane, Binbirdirek nu a mai fost folosită decât în secolul al XVI-lea când una dintre persoanele importante ale imperiului, pe nume Fazlı Pașa, a construit un conac peste zidurile cisternei, iar aceasta a fost utilizată pentru alimentarea cu apă a conacului. Când conacul a fost distrus ca urmare a unui incendiu, cisterna a fost transformată în atelier de prelucrat mătase și apoi deasupra ei, în timp, au fost construite diverse case. Dar, la un moment dat, cisterna a constituit și un adevărat depozit de gunoi, așa încât, atunci când a început să fie curățată s-au extras tone de reziduuri din incinta subpământeană.

Recent a fost restaurată și legată de strada din apropiere printr-o galerie, pe acolo fiind intrarea pe unde am pătruns și noi.

De la început vă spun că nu e ceva wow, dar merită vizitată pentru faima sa de a fi cea mai veche cisternă din Istanbul și pentru curiozitatea de a vedea cele 1001 coloane de marmură care în realitate nu sunt decât... 212, inițial fiind 224 în picioare. Explicația constă în faptul că turcii folosesc expresia 1001 de nu știu ce atunci când se referă la o multitudine de lucruri de același tip, dacă stau să mă gândesc și noi am preluat acest obicei, în multe orașe din țară existând magazine gen „1001 Articole”.

Înăuntru nu e ceva spectaculos ca la Palatul Scufundat, aceasta fiind secată de multe secole, în interior nu se găsește nici ambianţa de acolo, nefiind nici atât de luminată și nici acompaniată de muzică în surdină, dar multitudinea de coloane compensează întrucâtva aceste minusuri. Cisterna era protejată de ziduri groase de jur împrejur și se desfășura într-un spațiu în suprafață de 3.584 mp (64 m lungime și 56 m lățime), iar coloanele erau dispuse pe 16 rânduri, pe fiecare rând existând câte 14 coloane aflate la distanță de 3,75 m una de cealaltă. Înățimea coloanelor, de 14 până la 15 m, îi conferea o capacitate de aproximativ 50.000 mc de apă, însă acestea sunt îngropate aproape cinci metri în pământ iar în partea superioară, coloanele sunt și astăzi conectate prin bolți solide de cărămidă. Se pare că podeaua cisternei a fost ulterior armată, fiind vizibilă numai o parte a coloanelor, înălțimea inițială putând fi observată într-un iaz excavat cu patru coloane, aflat în centrul cisternei.

Coloanele acestei cisterne prezintă particularitatea că fiecare dintre acestea reprezintă suprapunerea a două corpuri distincte de stâlpi unite între ele cu un inel rotativ de marmură. Faptul că aceste coloane prezentau capiteluri piramidale fără ornamente, denotă că acestea fuseseră construite special pentru această cisternă, și nu aduse din altă parte ca în cazul Bazilicii Cisterne, de pildă. Crucea reliefată pe una dintre coloane este o bună dovadă că cisterna a fost construită după ce acest tărâm devenise creștin.

Majoritatea coloanelor și capitelurilor sunt marcate cu litere grecești care ar fi fost făcute de lucrătorii în piatră care au executat coloanele și au construit cisterna.

În timpul lucrărilor de restaurare din ultimii ani, în interiorul cisternei au fost adăugate și locuri de relaxare de tipul unei cafenele, a mici chioșcuri cu suvenire, a unei locanta pentru a deveni mai tentantă pentru vizitatori. De asemenea, în interior se pot desfășura diverse evenimente, după cum am văzut amenajat un mic prezidiu rămas de la festivalul de modă Tasarımca ce se încheiase de curând, gen expoziții, prezentări de modă, lansări de produse, petreceri sau chiar nunți, cisterna putând găzdui cam 1.500 de oaspeți la mese şi 3.000 în picioare.

Astăzi, Cisterna celor 1001 de coloane se prezintă ca un obiectiv istoric ce merită inclus pe lista turiștilor aflați în vizită la Istanbul, poate nefiind unul chiar de primă mână, dar în niciun caz de ocolit.

Cinci morminte de sultani și sultane

Fiindcă vizita la Binbirdirek Sarnıcı n-a durat prea mult, am pornit agale la pas prin Sultanahmet Meydanı, ajungând până la Hagia Sofia unde era o coadă imensă la intrare, apoi o luăm prin spatele acesteia spre Înalta Poartă şi dăm de o curte nu foarte mare care găzduieşte un complex de cinci mausolee. N-am ştiut de la început ce ar fi acolo, dar am aflat imediat că tot complexul aparţine muzeului Hagia Sofia, că se poate vizita între aceleaşi ore ca şi acesta, fără nicio taxă şi că aici îşi dorm somnul de veci cinci dintre sultanii Imeriului Otoman. Din câte am înţeles, în această parte de sud a Hagiei Sofia se găsea baptisteriul acesteia, după cucerirea otomană acesta fiind transformat la început într-un depozit de lămpi cu petrol, iar mai apoi în mausoleu. Cele cinci clădiri distincte arată ca nişte moschei la scară mai mică şi în ele se odihnesc cinci sultani împreună cu membrii familiilor lor: soţii, concubine, fii, fiice, unii chiar de vârstă fragedă, judecând după mărimea mormintelor. Din exterior, nu arată atât de impresionant, dar odată ce păşeşti in interior, acestea sunt tot atât de opulente ca şi cea mai ornamentată moschee otomană imperială.

Accesul în curte este posibil, însă, după trecerea printr-un filtru de securitate întocmai ca la aeroport, iar regula generală de vizitare este aidoma celei de la moschei, adică fără încălţăminte, braţele şi picioarele acoperite cel puţin până la genunchi, în plus femeile şi cu părul acoperit. Respectul general afişat se impune a fi o altă regulă de care trebuie să se ţină cont.

După ce am intrat în curte, am observat că patru morminte se află pe partea stângă, unul pe dreapta.

Primul din stânga este cel al sultanului Mehmed al III-lea care a domnit între 1595-1603, iar mormântul i-a fost proiectat de arhitectul Dalgıç Ahmed Ağa, în anul 1608. Clădirea, ridicată după un plan octogonal, este acoperită de o cupolă, iar interiorul său spațios este decorat cu ceramică de Iznik.  Ulterior, mausoleul a fost extins astfel încât să poată găzdui şi sarcofagele fiicelor sultanului sau ale unora dintre nepoţi, găzduind în total 26 de sarcofage.

Sultanul Mehmed al III-lea are faima de fi fost vinovat de cel mai crud fratricid din istoria Imperiului Otoman (19 fraţi ucişi), guvernând imperiul personal, fără a fi influențat de harem și de consilieri.  El a dus o campanie asiduă de extindere teritorială a imperiului şi a murit din motive necunoscute la vârsta de numai 37 de ani.  Guvernarea Imperiului Otoman a trecut în mâinile fiului său, Ahmed, în vârstă de 13 ani, acesta fiind mai târziu ctitorul celebrei moschei Sultanahmet Camii sau Moscheea Albastră.  

Al doilea edificiu funerar este cel al sultanului Selim al II-lea, unul dintre cei mai cunoscuţi ai Imperiului Otoman, fiind fiul şi urmaşul la tron al sultanului Suleiman Magnificul. A fost primul mormânt construit în arealul Hagiei Sofia, opera marelui arhitect Sinan, din anul 1577. Are un plan octogonal cu două cupole şi este decorat cu plăci de Iznik şi diverse inscripţii caligrafice. Înăuntru se odihnesc în total 42 de persoane din familia sultanului, inclusiv acesta, deşi ar fi vrut să-şi doarmă somnul de veci în moscheea Selimiye din Edirne, ctitoria sa.

Selim al II-lea, poreclit Selim „bețivul” a domnit între 1566 şi 1574, din nefericire, însă în această perioadă a început declinului lent al Imperiului Otoman.  Se spune că Selim al II-lea, beat fiind, a murit ca urmare a loviturii suferite la cap după ce a căzut alunecând în baie în timp ce urmărea o concubină.

Cinci dintre fiii săi, care au sarcofagele lor în mausoleu, au fost uciși în noaptea morții tatălui lor.  Execuțiile lor au fost ordonate de cel mai mare fiu al lui Selim, Murad, pentru a-şi garanta preluarea imediată a puterii Imperiului Otoman.

Următorul mausoleu este chiar cel al lui sultanului Murad al III-lea, fiul lui Selim al II-lea, are un plan hexagonal şi conţine 54 de sarcofage. A fost iniţial conceput de arhitectul Sinan, dar lucrarea a fost terminată în 1599 de elevul său, Davud Ağa. Murad al III-lea a condus destinele imperiului între 1574-1595, el fiind responsabil pentru schimbarea obiceiurilor de înmormântare ale mamelor sultanilor.  Murad a îngropat-o pe mama sa Nurbanu lângă soțul ei, Selim al II-lea, fiind prima oară când o soţie a fost înmormântată alături de sultan.

Al patrulea mausoleu este cel ştiut drept „al prinţilor”, fiind o structură mult mai mică decât celelalte, despre care nu se cunosc foarte multe amănunte. Înăuntru se odihnesc patru prinţi ai sultanului Murad al III-lea, precum şi o fiică a acestuia, dat fiind că acesta a avut nu mai puţin de 24 de fii şi 28 de fiice. Deşi în propriul mausoleu există 54 de morminte, se pare că o asemenea familie numeroasă nu şi-a găsit locul de veci sub acelaşi acoperiş.

Al cincilea mausoleu, cel situat pe partea dreaptă a curţii, adăposteşte mormintele sultanilor Mustafa I şi Ibrahim I. Acesta ar fi fost baptisteriul Hagiei Sofia, în interior aflându-se 17 sarcofage ale membrilor dinastiei.

Despre Mustafa I, care a urcat pe tron între 1617-1618 şi 1622-1623, se ştie că avea ceva probleme mintale, el având şansa să urce pe tron datorită fratelui său Ahmed I care s-a înduplecat să nu-l ucidă. Ibrahim I a fost sultanul Imperiului Otoman între 1640-1648, dar n-a mai avut faima de a fi un distins conducător, ci a unui violator brutal şi criminal, domnia lui dezastruoasă luând sfârșit în 1648, când a fost strangulat în timpul unei revolte a corpului ienicerilor.

În concluzie, pot să spun că în cea de-a patra zi în Istanbul am aflat lucruri noi şi interesante fructificând cu succes cele câteva ore rămase de petrecut până la check-out. Acestea îmi întăresc deja opinia formată că Istanbulul este inepuizabil în a oferi o multitudine de obiective de vizitat, totul este să ai timp, dispoziţie şi răbdare.

Sursă de informare: binbirdirek.com/History

ayasofyamuzesi.gov.tr/en/ ... mbs-hagia-sofia

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

youtube


[fb]
---
Trimis de irinad in 28.05.18 14:52:10
Validat / Publicat: 28.05.18 16:34:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 3407 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 În Cisternă, în faţă se află iazul excavat (îngrădit)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[28.05.18 16:34:34]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&Ema
[28.05.18 16:35:29]
»

@irinad:

Ma bucur sa dau start vot la Istanbul! ????

irinadAUTOR REVIEW
[28.05.18 16:37:49]
»

@webmaster26: Mulţumesc!

irinadAUTOR REVIEW
[28.05.18 16:42:16]
»

@Dan&Ema: Şi eu ca să fiu în ton, mă bucur să-l primesc de la tine, mai cu seamă că ştiu că iubeşti Istanbulul cel puţin la fel de mult ca şi mine!

msnd
[28.05.18 17:24:15]
»

@irinad:

Am vizitat și eu Cisterna celor 1001 coloane în urmă cu circa 10 ani, în a doua mea plimbare prin Istanbul, după ce în prima vizitasem Cisterna Bazilică. Tocmai asemănarea destinațiilor ne-a făcut să o căutăm și trebuie să recunosc că am bâjbâit destul de mult până am găsit-o. Poate că astăzi este ceva mai bine semnalizată. Și, după ce am găsit-o, am rămas dezamăgiți. Nimic spectaculos, nimic nu se asemăna cu ce văzusem în cealaltă. Singurul lucru interesant era o expoziție de grafică, cu imagini din Istanbul, amenajată între două șiruri de coloane.

Despre mormintele sultanilor nu am știut nimic până acum. Mulțumesc pentru informații. Se pare că este încă un motiv pentru o a treia vizită.

Felicitări pentru excursie și pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[28.05.18 17:47:52]
»

@msnd: Acelaşi lucru l-am sesizat şi eu: vizitând prima dată Bazilica Cisternă, această cisternă pare mult mai neînsemnată, am spus şi în articol. Dar, trebuie privită pentru importanţa ei de a fi cea mai veche cisternă şi a doua ca mărime din Istanbul. Am tot citit că se organizează aici tot felul de evenimente şi mă întrebam cum se poate transforma un spaţiu dezolant într-unul de gală.

Nici noi nu ştiam de mormintele sultanilor, dar am aflat atunci pe loc şi nu ne-a părut rău că le-am vizitat, deşi nu e un loc în care să te simţi prea confortabil. Doar că şi acestea trebuie privite ca şi monumente istorice.

Mulţumesc de vizită, comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[28.05.18 22:01:47]
»

@irinad: Cred ca ne putem bucura de fiecare lucru care ne inconjoara indiferent de cum este el considerat ca importanta, el este important daca noi vrem sa il consideram asa.

Felicitari, votat cu mare drag.

irinadAUTOR REVIEW
[29.05.18 08:04:15]
»

@mishu: Desigur, ţine de natura fiecăruia dintre noi să se bucure de lucruri/locuri pe care le consideră demne de importanţă. În general, suntem înclinaţi ca în vacanţe să vedem partea bună a lucrurilor/locurilor pentru a nu ne umbri excursiile, aspectele mai puţin plăcute, dacă putem, le minimalizăm voit, din instinct de conservare.

Ca să revin la subiect, aceste două obiective, situate relativ aproape unul de celălalt, merită vizitate, chiar dacă nu te dau pe spate.

Mulţumesc de vizită, lectură, comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maryka
[29.05.18 09:52:37]
»

Constat într-adevăr că Istanbulul, este mereu ca o carte deschisă pe care trebuie doar să o răsfoiești, tu doar să alegi pagina la care te oprești, azi sau altădată. Lucruri foarte interesante, încărcate de istorie, de evenimente fericite sau de cele mai multe ori triste, auzind de atâtea crime pentru a ajunge la conducere.

Felicitări pentru articol, reușești întotdeauna să-mi captezi atenția, dorindu-mi să ajung și acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[29.05.18 16:18:11]
»

@maryka: Da, metropola esta încărcată de istorie, o istorie zbuciumată în care sunt implicate multe popoare din Balcani și nu numai. Prin urmare, are foarte multe monumente, obiective de oferit, care mai de care mai interesante.

Cisterna mi-am dorit s-o vizitez fiindcă mă gândeam că seamănă cu sora ei mai mare (Bazilica Cisternă) care mi-a plăcut mult de tot atunci când am vizitat-o, dar de morminte am dat fugind de aglomerația ce pusese stăpânire pe oraș. Știam câte ceva despre anumiți sultani îngropați acolo, apoi pe loc am mai aflat și alte lucruri, unele chiar înspăimântătoare, dar așa e istoria otomanilor, mustește de cruzime de cele mai multe ori.

Mulțumesc mult de vizită, ecou, aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[30.05.18 09:49:19]
»

@irinad: Avem prin acest articol încă o dată (dacă mai era nevoie) dovada că Istanbulul ascunde o mulțime de monumente și locuri interesante. Orașul așezat pe cele două continente, capitală de imperii este înțesată de istorie, artă și cultură. Trebuie doar să ne documentăm (puțin) sau pur și simplu să le descoperim din mers (uneori). Mulțumim pentru aceste descrieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[30.05.18 15:41:23]
»

@tata123: Da, e drept, în Istanbul descoperi la tot pasul ceva de vizitat, așa încât dacă nu ai planul făcut dinainte, ești pus în încurcătură că nu știi ce să vizitezi mai repede. Glumesc, e puțin probabil să nu ai temele făcute cât de cât de acasă, în acel oraș imens, renumit pentru multitudinea obiectivelor și monumentelor, însă uneori te poți lăsa surprins și de ceva apărut pe neașteptate, așa cum ni s-a întâmplat și nouă.

Mulțumesc de vizită, lectură, comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Bujie
[17.09.18 10:38:53]
»

Interesant articol! Sper sa am timp si pentru aceste "pagini " de istorie... Multumesc (a cata oara?) pentru rabdarea de a ne impartasi aceste obiective!

irinadAUTOR REVIEW
[17.09.18 19:03:21]
»

Mă bucur că ți-a fost pe plac acest articol despre nişte obiective cam... neobişnuite! Cisterna celor 1001 coloane nu este atât de impresionantă precum surata sa, Bazilica Cisternă, dar a meritat cei câțiva bănuți plătiți drept bilet de intrare. Cât despre morminte, chiar dacă nu mă asteptam să mă simt prea "confortabil" în preajma lor, povestea din spatele fiecăruia m-a captivat intr-o oarecare măsură, astfel încât să aprofundez documentarea despre fiecare sultan înmormântat acolo.

In Istanbul, la orice pas, te întâlnești nas în nas cu istoria... aşa că pregăteşte-te să stii ce vei vrea să faci!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Bujie, Dan&Ema, irinad, maryka, mishu, msnd, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must See' în Istanbul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095837831497192 sec
    ecranul dvs: 1 x 1