ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.05.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Turdava - mai mult decât o salină

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Întorcându-se de la coasă cu căruța plină, Vasile își mâna de zor calul. În faptul serii fiind îsi biciuia bidiviul din ce în ce mai tare.

La un moment dat, sătul de atâta cotonogeala, calul se oprește in drum, se întoarce către Vasile și, cu o privire plină de expresivitate, îi spune:

" Măi Vasile, dă-o mă-n aia mă-sii de treabă! Dai în mine ca într-o vită. Nu te gândești ca sunt si eu din carne, că simt fiecare lovitură și sufăr enorm. Ce dracu'mă, Vasile! "

Auzindu-și calul vorbind, îngrozit, Vasile aruncă hățurile din mâini și o rupse la fugă peste fânete livid la față. Credinciosul lui câine îl urma îndeaproape.

La un moment dat, obosit, Vasile se opri și se așeza pe o piatră. La scurt timp sosi și câinele care, gâfâind, îi spuse:

" Bă Vasile, să fiu al dracului, ce m-a speriat calul ăla când a început să vorbească!

Păi cred că și eu am mânat căruța de zor și biciuit (călcată accelerația) ca să ajung la timp la Turda, doar că nu s-a întâmplat să vorbească și să mă sperie ca pe Vasile. Poate din cauză că io îi dau benzină și nu iarbă, în fine cei care fumează iarbă o mai iau razna câteodată. Graba de această dată m-a ajutat, am putut vizita mai multe din centrul Turzii.

În drumurile mele spre nordul țării sau doar până la Cluj-Napoca de multe ori am trecut prin Turda sau lângă (pe A3) dar niciodată nu am vizitat centrul istoric. Iar atunci când am avut timp liber am ales să vizitez Salina Turda, Cheile Turzii sau am făcut o bălăceală în lacurile sărate Durgău. A sosit momentul să îmi dau seama că Turda înseamnă mai mult decât salina și restul obiectivelor turistice din împrejurimi.

Despre „cum ajungem în acest oraș”

Eu cred că majoritatea știe cum se ajunge în Turda eu totuși îndrăznesc să scriu câteva cuvinte despre acces. DN1 sau E81 se numește drumul încă principal pe care se ajunge acolo (Cluj Napoca sau Sebeș). După ce (cu multă întârziere) se va deschide și A10, împreună cu A3 Turda va putea fi accesată de pe aceste autostrăzi. DN15/E60 este drumul spre Câmpia Turzii și Târgu Mureș. În afară de calea rutieră n-ar trebui uitată calea ferată (chiar dacă a fost uitată de autorități) și calea aerului (ce-i drept o mică distanță până la aeroportul din Cluj)

Despre „Turdava” sau cum se numea de pe vremea dacilor

Locul le-a plăcut prea mult romanilor atotcuceritori așa că denumirea a devenit destul de repede Potaissa. Romanilor le-a plăcut și minereul prețios găsit pe aici aproape moca denumită sare. Ei colectau sarea de 13 milioane de ani făcând doar niște săpături la suprafață, deci cum era mai ușor. Pe urmă au plecat acasă prin anii 274. Următoarea atestare documentară despre Turda urmează în 1075 de pe vremea Regelui Géza. În documentul respectiv este vorba despre vămuirea sării de pe lângă Cetatea Turda (Vama Ocnelor de sare). Cetatea a fost distrusă de către tătari în 1241. După o mulțime de evenimente politice următoarea menționare despre exploatarea sării datează din 1614, de această dată sarea se va extrage subteran după tehnica vremii. Prima ocnă de sare după tehnica nouă folosită (de fapt tehnica perioadei de atunci) a fost Durgău-Turda. După aceea au apărut ocnele ca ciupercile, zona și orașul s-au dezvoltat. Mai pe larg despre istoria salinei și orașului Turda pe aici: ro.wikipedia.org/wiki/Salina_Turda, ro.wikipedia.org/wiki/Turda

Din nou la ora de geografie

Cumva nu s-a povestit nimic la ora de geografie despre Turda. Despre Cluj da dar despre Turda nimic. Localitatea se află la o altitudine deasupra mării între 310 m (Valea Arieșului partea de est al orașului) și 436 m (Dealul Slăninii). Râul care curge pe lângă oraș se numește Arieș izvorăște din munții Bihorului și are 164 km. Demografic vorbind români trăiesc pe aici 77 %, maghiari 8 %, romi 5 %, ortodocși 72 %, reformați 5 %, restul altă etnie, altă confesiune. Din punct de vedere economic au fost și mai sînt tot felul de firme pe aici, nu intru în detaliu, menționez doar fabrica de turism (salina plus altele) și fabrica de bere înainte de 1818. Ghipsul, cimentul, chimicalele, sticla sau ce o mai fi fost produs pe aici este mai puțin interesant pentru mine dar face parte din istoria economică al orașului.

Turda cu ochiul turistului

Am intrat în oraș într-o după amiază, primul lucru pătrunzând în Piața Republicii a fost să găsesc o parcare. Am și găsit, am plătit biletul la un automat din apropiere și la drum cu noi spre disperarea familiei care nu prea poate (sau nu prea îi place să țină ritmul cu mine.

Ce am văzut în Turda în cele câteva ore?

O să încep cu trei obiective turistice pe care nu le-am văzut în cele câteva ore ci le-am vizitat în trecut mai exact în2016. Atunci am scris despre Salina Turda, despre Lacurile Sărate de la Durgău și Cheile Turzii.

vezi impresii, vezi impresii, vezi impresii

Două din cele 3 obiective enumerate le-am vizitat și în 2013 deci am fost la a doua vizită.

După părăsirea parcării primul obiectiv turistic văzut de noi a fost

Catedrala ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Asta după ce am trecut un pod de peste pârâul Racilor, așa se numește, albia am văzut amenajată.

Catedrala ortodoxă construită în 1935 are hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. În piața 1 Decembrie 1918 din fața intrării principale am trecut pe lângă monumentul Eroilor din al doilea război mondial. Monumentul este clădit din piatră, în vârf se vede un vultur ținând o cruce în cioc și o sabie între gheare. Pe placa memorială scrie: Slavă eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea orașului Turda.

Catedrala a fost ridicată timp de 9 ani în amintirea voievodului Mihai Viteazu și are o capacitate de 1200 enoriași. Are un stil arhitectural celor trei provincii istorice românești. Câteva persoane care au muncit la această catedrală voi enumera aici: Ioan Traianescu-arhitect, Paul Molda și Gheorghe Belizarie (picturi), Aurel Pop (mobilier) Sfințirea a fost realizată de către episcopul Lucian Triteanu. Personal am reușit să vizităm interiorul fiind deschisă la acea oră, după renovarea din 1986 totul mi s-a părut nou.

Noi am venit în Turda cu foamea așa că nu am stat prea mult pe gânduri la primul restaurant văzut. În timp ce mâncam afară pe terasă studiam exteriorul bisericii reformate-calvine din Turda veche deoarece acesta urma pe listă.

Biserica reformată-calvină din Turda veche

Biserica veche și gotică a fost construită în secolul XV. A fost zidită pe ruinele unei foste biserici catolice din secolul XIII. În perioada respectivă pericolul tătar era iminent așa că s-a construit și un zid de apărare cu patru bastioane pe fiecare colț în jurul bisericii. Cu ocazia lucrărilor zidului de incintă au avut loc modificări și la biserică altfel pe partea estică unde am intrat în curte era o parte a lăcașului de cult numit cor, pe urmă un turn care nu mai există în prezent, s-a prăbușit. Turnul actual se află pe cealaltă parte s-a construit la începutul secolului XX și are 60 m înălțime.

Nu am reușit să aflu vreun nume de arhitect doar atât că biserica a fost construită în timpul împăratului Sigismund de Luxembury (principe elector de Brandenburg –nu mă întrebați ce înseamnă, bănuiesc ca și Dvs ceva de rang înalt) Poarta bisericii era încuiată, probabil dacă insistam la casa parohială se putea rezolva cu vizita dar nu am avut nici suficient timp pentru asta, așa că după ce am înconjurat lăcașul de cult și observat fiecare perete exterior ne-am urnit de pe loc spre

Muzeul de istorie din Turda

Nu era deschisă la ora vizitei și propbabil că nu aveam timp de zăbovit prea mult în interior dar prin intermediul plăcuței trilingve am aflat că a fost construită tot în secolul XV și se numea Casa cămării de sare pe urmă Palat princiar. Până în prezent au avut loc renovări și adăugiri. Istoria muzeului de istorie începe în 1943 atunci când a fost înființat pentru publicul larg se deschide în 1951. Colecția cuprinde în cea mai mare parte obiecte din perioada romană. Pentru mine și pentru Dvs. linkul muzeului aici: muzeulturda.ro

Continuând plimbarea în zona pietonală a Turzii am remarcat o clădire frumoasă ecletică-neobarocă Palatul Finanțelor construită în 1901. Aici au fost o parte din fortificații. Pe lângă această clădire mai sînt cu zecile în centrul istoric, toate fac parte din Ansamblul urban central. În orice caz sînt de admirat, eu de exemplu chiar înainte să aflu despre ce casă cu ce destinație este vorba am început să le fotografiez așa rând pe rând. Articolul de pe wiki descrie nu mai puțin de 53 imobile (cu numerele aferente de la 1 până la 53) ro.wikipedia.org/wiki/Ans ... ntral_din_Turda

Articolul merită citit atât înainte de vizită cât și după. Cei care vor citi înainte vor merge cu lecția învățată și vor ști deja pe teren despre ce este vorba, cei care nu, le vor recunoaște ulterior: iată că am fost și aici, am văzut și asta și asta.

Am admirat aceste clădiri istorice la pas până am ajuns la biserica romano-catolică. Chiar înainte de acest lăcaș de cult la capătul zonei pietonale am observat acea fântână arteziană supravegheată de însuși Avram Iancu-adică de statuia lui. Înainte să intru în biserica catolică am dorit să observ puțin exteriorul. Așa am dat de

Teatrul Municipal sau de Teatrul Aureliu Manea așa cum se numește acum. Nu ai cum să nu observi această clădire construită în 1904 în stil ecletic. Citind puținele rânduri scrise despre această clădire am aflat că avea destinații diferite începând de la teatru de cabaret până la cinematograf și teatru. Clădirea adăpostește și Biblioteca Teodor Murășanu intrarea acolo fiind de la poarta principală la stânga.

Biserica romano-catolică din Turda după ce am înconjurat-o am și vizitat-o. Nu pot spune că este o frumusețe pe dinafară dar având în vedere vârsta de 514 ani (a fost construită în 1504) am găsit clădirea interesantă. Ca și în cazul bisericii reformate și aici a existat alta înainte datând din 1342 iar cea „nouă”a primit zid de incintă așa ca antivirus împotriva tătarilor. Zidul de apărare nu mai există în prezent, se află în documente și în imaginația noastră. Putem observa în schimb contraforturile puternice al lăcașului de cult o advărată fortăreață dar cam urâtă așa fără turnuri. Avea două bucăți în trecut care au fost deteriorate, demolate. Interiorul este mult mai frumos, după un incendiu izbucnit și afectând în mare parte interiorul la renovare s-a folosit mult stilul arhitectural neo-baroc. În fine acest neo-baroc putem observa în prezent vizitând biserica. Pentru mai multe informații rog WM să atașeze artiocolul de la Wiki ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... C4%83_din_Turda

De aici am început să ne întoarcem spre locul de parcare, aproape de centru pe strada Dacia am mai observat o clădire istorică Biserica Unitariană din Turda Veche. 1797 este anul construcției asta după ce unitarienii au folosit biserica catolică descrisă mai sus între anii 1568-1721. Spre deosebire de celălalte lăcașe de cult aici găsim menționarea despre un arhitect în persoana lui János Sándor din Moldovenești (localitate pe care urma s-o vizităm în următoarea zi)

Ajuns înapoi la locul de parcare am dorit să mai vizitez clădirea Primăriei din Turda.

Clădirea frumoasă construită în stilul renașterii în 1886 inițial a avut destinația de prefectură. În apropierea primăriei se află clădirea mai nouă a Casei de Cultură Turda, un părculeț reușit din fața acestuia și o statuie Dr Ioan Rațiu pe soclul acestuia un oarecare adevăr: Existența unui popor nu se discută, se afirmă.

De aici am luat căruța și am început să mă deplasez spre locul de cazare. În drum am întâlnit un autobuz cu etaj stil hop on hop off pentru vizit urbei. Autobuzul roșu perfect identic cu unul turistic nu avea inscripția de city tour sau altele ci o reclamă de la Kaufland. Căutând pe net nu am găsit informații despre un autobuz turistic care circulă prin Turda. Dacă există cititori care știu de existența unui autobuz turistic aici rog info prin ecou aici la articolul meu.

Biserica Rățeștilor din Turda am observat-o din drum, am oprit și vizitat. Lăcașul de cult este de rit greco-catolic. Biserica barocă construită în 1839 poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Denumirea bisericii provine de la numele ctitorilor adică familia Rațiu. Merită o oprire aici așa cum am făcut și eu.

După cazare căutând un magazin alimentar care am și găsit destul de departe de locul de cazare am observat o altă biserică ortodoxă Coborârea Sfântului Duh. Este o biserică de cartier, relativ nouă cu o grădină foarte frumoasă și îngrijită.

Mormântul lui Mihai Viteazu am vizitat-o a doua zi, se află în afara municipiului.

Atât am reușit să vizităm (deocamdată) din Turda, pentru cei cu mai mult timp liber mai recomand din împrejurimi Castrul Roman, Pârâul Sărat, lăcașe de cult Biserica Reformată din Turda Nouă, Biserica și complexul franciscan, Biserica Șovagăilor, Sinagoga, alte obiective cum ar fi Fabrica de Bere, Castelul Bethleen, Grădina Zoologică, Băile Turda, toate acestea în afară de ceea ce am descris mai sus.

 

Rog WM să atașeze youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 26.05.18 09:58:44
Validat / Publicat: 26.05.18 13:21:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 1832 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Catedrala ortodoxă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[26.05.18 13:27:17]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[26.05.18 14:18:48]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[26.05.18 14:46:45]
»

@webmaster: Mulțumesc

doinafil
[26.05.18 23:29:06]
»

@AZE: Mi-a plăcut articolul, este bine documentat și cuprinde mai multe obiective!

Mi-a plăcut descrierea lor, pozele atașate, iar orașul este îngrijit, are clădiri frumoase - mi-a plăcut în mod special clădirea veche a fostului „Palat princiar”, îmbrăcat în piatră aparentă -, este curat și „aerisit”!

Felicitări pentru articol, dar și pentru bancul de început, care m-a amuzat teribil! Am votat cu drag, a meritat!

tata123 🔱
[31.05.18 09:42:27]
»

@AZE: Un orășel transilvănean frumos, chiar îmi plac imaginile din centrul vechi. Articolul pică bine, chiar doresc să merg pe acele meleaguri pentru a vedea Salina Turda în noua haină science-fiction (acum am în minte doar vechiul aspect).

sunt atât de multe obiective în zonă, alături de salină vreau să vizitez castrul roman și muzeul de istorie. Clădirea muzeului e deosebită și păstrează părți din secolul al XV-lea; acolo a fost și „Casa Cămării de Sare” - se cunoaște importanța acestui mineral în viața de pe Terra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Turda şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074115037918091 sec
    ecranul dvs: 1 x 1