ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La vălul miresei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Gheorghe, Ion şi Vasile stau pe prispă. La un moment dat Ion zice:

-Io cred că mâine plouă!

După o oră Gheorghe spune şi el:

-Io cred că nu!

După încă o oră Vasile, revoltat, se ridică şi zice:

-Dacă voi aveţi chef de ceartă, io mă duc acasă!

 

Nici eu n-aveam chef de ceartă (mai ales la acest articol nr.250) așa că mi-am văzut de drum și așa cum am relatat în ultimul articol scris - vezi impresii - aveam de gând să vizitez Cascada Răchițele sau Vălul Miresei, ambele denumiri corecte (dar pe indicatorul maro scria Vălul Miresei) sat Răchițele, comuna Mârgău.

Comuna Mârgău se află în județul Cluj, are o istorie de peste 800 de ani, are 1400 locuitori după datele ulitmului recensământ, și are în componență 6 sate: Mârgău, Bociu, Buteni, Ciuleni, Scrind-Frăsinet și Răchițele. Acesta din urmă ne-a interesat pe noi, sau mai exact una din obiectivele sale turistice principale Cascada Vălul Miresei.

Accesul spre cascada Vălul Miresei

Noi venind dinspre Beliș am folosit cel mai scurt dar și cel mai frumos drum, adică DC121 renovat dar cu o singură bandă, nu ne-a deranjat, pe tot drumul ne-am întâlnit cu 2 mașini. După coborârea de la Dealul Boții am ieșit pe drumul 108C și virat la dreapta. După intrarea în localitate urmează imediat indicatorul spre cascadă, iar noi am virat la stânga, circulând încă 6 km.

Alte direcții : Dinspre Cluj ar mai fi DN1/E60-de la Huedin se virează la stânga pe DN1R, după Călata se virează la dreapta pe 108C, se urmează acest drum până la Răchițele, total 82 km până la parc. Tot dinspre Cluj cu mult înainte de Huedin se poate vira la stânga direct pe 108C.

Câteva cuvinte despre Răchițele

Satul de 700 locuitori și o atestare documentară din 1792 după intrare părea mai degrabă cu un cătun, casele sînt destul de împrăștiate în vale. Zona frumoasă, obiectivele turistice din împrejurimi din care trebuie enumerată și cascada, au dezvoltat zona, așa că în prezent găsim și pensiuni aici. Ca și lăcaș de cult trebuie să menționez Biserica de Lemn greco-catolică din Răchițele construită în 1911. Și cum nici din Răchițele nu lipseau eroii de război, în fața bisericii s-a construit un Monument al eroilor dar abia în 2009.

La granița Parcului Național Apuseni

După cei 6 km de drum îngust dar bine asfaltat între Răchițele și parcul național trebuie parcată orice vehicul motorizat fie și o motocicletă sau ATV. Pe panoul unde scrie: Atenție, intrați într-o zonă de conservare specială apar o mulțime de pictograme cu ce este și ce nu este interzis. Așa că pot băga pofta în cui toți șoferii de auto/moto/ATV/motosanie/pescarii/vânătorii/culegătorii de plante, /tăietorii de lemne/nu se campează, etc. Cei care nu deranjează natura au pictogramele cu permis, cum ar fi fotografii, bicicliștii, călăreții, schiorii, se poate escalada stâncile, se pot vizita peșterile.

Parcul Natural Apuseni are o suprafață de peste 75000 hectare, cu un relief foarte diversificat mai jos găsim articolul de la wiki: ro.wikipedia.org/wiki/Par ... Natural_Apuseni

Până să ajungem la locul de parcare acolo unde se află delimitarea cu Parcul Natural Apuseni circulând pe drumul asfaltat am intrat încet în Cheile Văii Stanciului. De pe drum am observat deja câteva cabane private și pensiuni. Am parcat lângă râu și un mic lac de acumulare, probabil pentru alimentare apă potabilă. Lângă parcare era și o rulotă vagon care în momentul vizitei era închisă dar în sezon se vinde mâncare aici. Pe partea opusă am observat echipamente de tiroliană pe copaci la o înălțime mare de asemenea și reclama unei firme pe marginea drumului.

Neștiind încă cât va dura drumul ne-am luat și ceva provizii de sandviș, ceva de ploaie și am intrat în aria protejată. Drumul forestier este foarte bun, pe noi nu ne-a ajutat dar pe eventualii bicicliști chiar îi ajută acest aspect. Noi am admirat în schimb pereții abrupți din chei, numai bun pentru cei dornici de escaladare, de fapt chiar am văzut urme de ancorare echipamente.

Am observat și peșteri mici în stânci dar la un perete de stâncă am observat la mare înălțime o gură de peșteră. Citind pe aici inclusiv poziția peșterii respective am dedus că am văzut Peștera Șușman.

Peste așteptări am ajuns repede la cascadă în aproximativ 15-20 minute, nu știu exact dar băiatul a fugit înainte, el a fost primul care a văzut cascada, nu degeaba îi spun omul apelor. Apăi vine spre noi într-un suflet și strigă: aici este, am ajuns!!

În apropiere găsim alte panouri despre cascadă plus toată zona inclusiv posibilitățile de drumeție care nu sînt puține aici în Apuseni. Drumul forestier continuă de aici spre alte locuri faine din acești munți.

Cascada și legenda sa

Nu există sait turistic să nu scrie câteva cuvinte și despre legenda cascadei. Așa că de ce să fiu excepție la articolul meu, chiar dacă am înflorit-o puțin (legenda)?

A fost o dată ca niciodată o pereche de tineri care s-au îndrăgostit și au dorit să se căsătorească. Zis și făcut, trimis invitațiile, organizare ca la carte într-un loc select, limuzină închiriată, formație, etc, etc. Echipa media închiriată, adică realizatorii fotografii/filmări erau profesioniști, așa că au venit cu o idee, ce ar fi ca mirii să meargă și la Cascada Răchițele (pe lângă alte locuri frumoase unde au mai pozat) și să se pozeze acolo la cascadă ei realizând și niște fotografii 3D pe lângă cele obișnuite.

După ce s-au realizat câteva fotografii excepționale la partea de jos a cascadei, unul din echipă a venit cu ideea să se facă poze cu mirii și la partea superioară a cascadei. Existând un drum de acces până acolo s-au urcat în limuzină care având în vedere lungimea cotea cam greu în curbe. Ajunși acolo toată lumea era concentrată pe foto, așa că n-au observat că mireasa care purta pantofi cu tocuri începe să alunece de pe o stâncă, cade exact 30 m, înălțimea cascadei, pe bolovanii din față. Lumea disperată încearcă să sune la ambulanță, semnal slab aici la telefon până la urmă ajunge un echipaj SMURD care era întâmplător pe drumul 108C din cauza unui accident, încearcă o resuscitare standard, în zadar, mireasa a decedat.

Așa se sfârșește povestea, Cascada Răchițele de atunci și-a schimbat denumirea în Vălul Miresei, în amintirea ei, iar formacascadei dovedește acest lucru. Asta a fost povestea mea tristă dar adevărată (în imaginație)

Ajuns și eu la fața locului mi-am dat seama pe loc de ce este una din cele mai renumite cascade din România. Debitul de apă, cele 2 trepte, înălțimea totală de 30 m, forma de voal a cascadei (de acolo și poveștile) toate acestea dovedesc acest lucru. Înălțimea deasupra mării este de 1000 m acolo unde se află cascada.

O ușoară briză de vânt făcea să ne plouă în tot timpul vizitei. Astfel trebuia să șterg permanent lentilele aparatului foto și chiar și a telefonului. Ne-am băgat cu ăla mic AZE pe niște bârne de lemn așezate acolo în apă până aproape de baza cascadei. Ne-a plăcut. A stat și dna AZE la o anumită distantă. I-a plăcut și ei. Fiind primăvară, debitul de apă este mai mare și mai spectaculos. Am citit că iarna la multe minus grade îngheață cascada iar peisajul obsrervat este deosebit. Deosebit și pentru cei care escaladează pe gheață deoarece se practică acest lucru acolo.

În apropierea cascadei se află un foișor încăpător pentru adăpostul turistului în caz de ploaie sau să-și servească masa stând la băncile din acest loc. Un foc de grătar este total interzis aici, turistul să-și ia gândul.

Întoarcerea a fost rapidă, noi mulțumiți că am bifat și acest loc călcat de... mireasa nefericită.

Recomand locul, de asemenea rog atașare acest link despre anumite trasee turistice care se pot face din zona Răchițele - cluj.com/articole/trasee- ... -zona-rachitele

Rog și pe Webmaster să atașeze această filmare la început, mulțumesc - youtube

 

La sfârșit aș dori să scriu rândurile citite de pe o placa montată în stâncile de șângă casacdă, de Teofil Răchițeanu personalitate din acest sat:

Geneza

Trecând, pe aici, o dată, Dumnezeu
Se-opri pe această piatră și aleasă
O lacrimă din ochiul lui căzu
Și acest crescu din ea Văl de mireasă...


[fb]
---
Trimis de AZE in 17.05.18 22:34:25
Validat / Publicat: 18.05.18 08:43:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RĂCHIȚELE / VLĂDEASA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 5403 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Peisaj din drumul spre cascadă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

hopyk
[18.05.18 09:09:17]
»

Frumos articol si bine documentat, ca de obicei! Ma incearca o usoara nostalgie privind pozele. Felcitarile mele!!

webmasterX
[18.05.18 09:38:32]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

doinafil
[18.05.18 12:05:59]
»

@AZE: Este superbă această cascadă! Nu știu care este explicația - debitul, viteza, „sctiunea” mică a porțiunii din vârf, care creează efectul de „jet” (?) - dar chiar că pare a fi un voal de mireasă!

Mi-a plăcut și „legenda” adusă la zi! (ai imaginație, Domnule, nu glumesc!).

Felicitări pentru articol și pozele foarte reușite, am votat cu drag!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[18.05.18 13:02:28]
»

@AZE: Nici eu n-am chef de cearta, asa ca voi continua cu laudele!

Frumos acest al 250-lea articol al tau! Meticulos si minutios detaliat.

Peisajele sunt fantastice, iar cascada este mirifica!

Micul AZE este un mare viteaz si-un descoperitor: nu uita ca el a descoperit cascada, inaintea voastra!

ma bucur ca-l duci in excursii, sa-si cunoasca tara!

webmaster
[18.05.18 13:20:09]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[18.05.18 14:27:40]
»

@webmaster: Mulțumesc

elviramvio
[20.05.18 17:15:07]
»

@AZE:

Felicitări pentru cele 250! Si la cât mai multe!

webmasterX
[02.10.18 09:34:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cascada Vălul Miresei» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Răchițele, un colț de rai din Apuseni]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, doinafil, elviramvio, hopyk, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCascada Vălul Miresei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08188009262085 sec
    ecranul dvs: 1 x 1