ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Giurgiu
ÎNSCRIS: 08.04.18
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
APR-2018
DURATA: 2 zile
prieteni
6 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Canionul Emen, Canionul Hotnitsa, Pestera Devetaki si Cascadele Krushuna. Bonus: Veliko si Lovech

TIPĂREȘTE

- Acest text face referire la perioada 06-07.04.2018. Pentru alte perioade, informatiile pot diferi destul de mult. -

Aveam in plan de cativa ani sa ajung in zona mai salbatica din jurul orasului Veliko Tarnovo. Asa ca anul acesta am strans informatii, in masura in care am gasit, si am planificat sa petrecem Pastile in Bulgaria. Incercand sa evitam aglomeratia din Veliko, blocajul din vama si traficul din Bulgaria am decis sa mergem cu doua zile inainte de Pasti.

Precum e descris si in titlu zona salbatica din jurul Veliko a cuprins si zona salbatica din Lovech si astfel am marit durata de sedere la bulgari la doua zile.

Prima zi: Cascadele Krushuna, Pestera Devetaki, Lovech si cazare in Veliko

A doua zi: Cetatea Veliko Tarnovo, Canionul Emen si Canionul Hotnitsa

Prima zi

Am plecat din Giurgiu la 7.00.

Taxa pod: Romania – Bulgaria = 14 lei

Vigneta: Bulgaria = 15 leva/7 zile. Se poate plati si in euro. Vigneta se achizitioneaza obligatoriu din vama. La primele ghisee acoperite se verifica buletinele celor din masina si talonul masini. La a doua zona cu ghisee esti obligat sa platesti vigneta. Si esti obligat sa o lipesti pe geam in dreapta jos si sa pastrezi codul de sub vigneta pentru control.

Pentru ca am plecat vineri dimineata am scapat repede de formalitati (Giurgiu - rondul de dupa vama Bulgaria ~ 20 minute)

Desi in Bulgaria se accepta in multe locuri si plata in euro e mai "safe" sa ai leva.

Legat de paritate:

- in Giurgiu: 1 leva = 2.5 lei

- la rondul de dupa vama: 1 leva = 2.7 lei

- in Veliko Tarnovo langa "Monumentul spanzurat": 1 leva = 2.5 lei.

Atentie la zecile de zone cu limita de 40 km si 60 km pe o distanta de 200-300m.

Bulgari au foarte multe camere fixe pentru control vigneta si pe alocuri radare semnalizate din timp cu panouri. Drumurile sunt tipice Bulgariei. Adica cele care parca au avut de suferit de pe urma unei ploi acide.

Vama Bulgaria - Cascadele Krushuna = 2 ore. Pauza pentru cafea, toaleta, tigare si mancare puteti face la OMV de dupa Byala.

Nu o intru in detalii legate de localizarea obiectivelor. Se gasesc usor pe waze, google harti, google earth.

La Parcul Maarata (Cascadele Krushuna) am ajuns pe la 10.00. Am fost primii vizitatori in acea zi, poate si pentru ca se anuntau ploi. Parcarea este gratis. Pretul biletului este de 3 leva/persoana. La intrarea in parc primesti o harta colorata a traseelor si este usor de urmarit, mai ales ca parcul nu este mare si este intr-un fel de canion.

Parcul are doua trasee:

- traseul rosu: care merge pe vale si te duce direct la cascada mare. Dureaza cam 20 minute de la parcare pana la cascada.

- traseul albastru: care porneste fie de la parcare fie de la o bariera langa wc si urca prin stanga si ajunge sub cascada Misterioarsa, trecand intai pe deasupra ei, pe langa pestera Maarata si pestera Vodopada. Din pesteri izvoarasc cele doua cascade si nu pot fi viztate. Traseul nu este circuit. Te vei intoarce pe acelasi drum.

Vizitarea parcului primavara are avantajul ca debitul cascadelor este mare.

Vizitarea parcului vara are avantajul unei vegetatii mai bogate.

In acelasi Parc Maarata dar la 30 minute departare se gaseste Pestera Devetaki. Parcarea este gratuita. Accesul este tot 3 leva/ persoana. Pestera este foarte inalta. Se trece pa langa celebrele gauri in tavan si se ajunge la o zona amenajata ca o scena. Daca pana aici vizibilitatea este facila, multumita luminii din tavan, odata cu trecerea printr-un mic tunel si intrand in zona betonata ai nevoie de o lanterna puternica, forntala sau cel putin lumina telefonului.

Inca de la intrare o sa observati un poster cu Expandebels 2. In pestera s-a filmat o scena din acest film, eveniment ce a afectat colonia de lilieci care traiesc aici. In lunile de vara pestera este inchisa pentru ca liliecii sa se poate inmulti. Ce mi s-a parut spectaculos este faptul ca desi este o pestera, in zonele unde intra lumina cresc plante, iarba si chiar pomi pe podeaua pesterii. Zonele respective dau impresia unei holograme proiectate din tavan. Pentru cei care au traversat cetatile Radesei din Apuseni, pestera Devetaki li se va parea familiara. Doar ca Devetaki e la o scara mai mare si la un grad de periculozitate mult mai mic.

Pestera Devetaki - Lovech = 30 minute.

Era deja ora doua dupa amiaza si nu mancasem decat dulciuri asa ca dupa ce am parcat masina in parcarea de langa Podul Acoperit (gratuita) am traversat podul si am luam pranzul la restaurantul Drakata. Are terasa deasupra raului Osam, terasa in piata centrala cu vedere spre cetate si suficient spatiu la interior pentru petreceri organizate. Meniul a fost divers, bogat si decent ca pret. Servirea este ireprosabila si totul a fost curat.

In Lovech aveam in plan doua puncte de interes:

- podul acoperit unde gasesti suveniruri variate ca si confectie, utilitate, marime si pret.

- cetatea Hisarya.

Prin pod am trecut in drum spre masina. La cetate nu am mai ajuns intrucat incepuse ploaia.

Pe la 16.00 am plecat spre Veliko Tarnovo.

Lovech - Veliko Tarnovo - 1 ora si 30 minute.

Aici aveam rezervare la Slavianska dusha. Am facut rezervarea pe net cu o luna inainte ca sa fiu sigur ca gasesc camere cat mai aproape de centrul orasului. Este o cladire otomana reconditionata. Proprietatea este in continua extindere. Se mai construiesc cateva camere in lateralul hotelului. Locuri de parcare private hotelului sunt suficiente. Camerele si toaleta sunt curate. Wifi gratuit. La parter au restaurant. Din cele trei camere pe care le-am rezervat doar a mea a avut balcon (un balcon imens cat o camera cu o vedere superba spre cetate.) Cereti camera 2;)

Atentie. In Veliko pe soseaua principala sunt pe alocuri balcoane de belvedere catre Monumentul Asenevtsi. Nu le ratati. Si nu lasati masina parcata in locuri neamenajate. Vi se va ridica.

Dupa ce ne-am cazat am plecat in recunostere prin Veliko. Am cinat la restaurant Stratilat. Din nou meniul este divers mai ales la capitolul deserturi, preturi bune si mancare destul de buna.

Ne-am retras la hotel pe la 10.00. A doua zi dupa micul dejun si carat bagaje la masini am mers sa vizitam cetatea Tsravets.

Bilet: 6 leva/ persoana.

Traseul principa de vizitare este pana la biserica din deal si inapoi. Se poate merge in stanga si in dreapta cetatii de-alungul zidurilor pana la bastioanele de aparare.

Biserica are picturi total diferite de orice alt cult religios din Romania. Muzica semireligioasa, mai mult de relaxare, se aude pe fundal. Biserica este bine luminata si nu exista miros de fum.

Nu ratati si urcarea cu liftul pana in varful turnului. Liftul este in spatele bisericii. Desi cetatea este deschisa la 8-19, liftiera isi incepe activitatea pe la 10. Daca nu e la lift cautati-o in biserica la magazinul de suveniruri. Bilet lift = 2 leva/persoana;

Cetatea Trapezitsa, vis-a-vis de Tsaravets, aflata intr-o starea de conservarea mai slaba este in proces de restaurare.

In Veliko sunt mult mai multe locuri de vizitat insa nu aveam timp asa ca ne-am intors la masini si am plecat spre Canionul Emen.

Veliko Tarnovo - Canionul Emen - 30 minute.

Parcare gratis. Nu esti taxa de intrare. Izvor langa foisor insa potabilitatea apei e cam incerta. Nu gasit magazine sau restaurante.

Treceti de satul Emen. Cand aveti pe stanga cimitirul pe dreapta un drum coboara pana la nivelul raului. Daca alegeti aceasta alternativa, ajungeti la un mic foisor de un puteti urca la o pestera neiluminta, urat mirositoare si in care s-a incercat in trecut sa se contruiasca ceva. De la foisor trebuie sa urcati pe scari sapate in stanca pana deasupra canionului de unde incepe poteca care merge pe marginea canionului pana la cascada Emen.

O a doua varianta de acces in Ekopateka (traseul canionului) este sa depasiti drumul mentionat mai devreme si tot pe dreapta o sa ajungeti la o padure. Chiar unde incepe padurea o sa gasiti o sageata de lemn ce indica inceputul traseului. De obicei sunt masini oprite pe marginea drumului. Drumul va duce direct pe deasupra canionului. Adica nu trebuie sa mai urcati acele trepte in stanca.

Deci poteca nu merge prin canion ci pe deasupra. Pe alocuri gasiti zone de belvedere catre canion. Exista si un vechi traseu cu podete de lemn care traveseaza canionul ba pe stanga ba pe dreapta. Nu va apropiati sunt in stare avansata de degradare. In momentul in care drumul cobora destul de mult si iese din padure faceti dreapta si putin inapoi pe fundul canionului. Acolo e cascada Emen. Nu trebuie ratata. Desi drumul pare ca se infunda continuati si o veti gasi. Desi sunetul e puternic nu se vede de sus de pe traseul. De aici va puteti intoarce pe poteca si puteti merge mai departe spre lac, apoi urcati pe versantul opus si sa va intoarceti la punctul de plecare la foisor. Sau va puteti intoarce pe acelasi drum la masina. Noi am ales sa ne intoarcem. Cealalta varianta parea mult mai lunga.

Canionul Emen - Canionul Hotnitsa = 30 minute

Canionul Emen e destul de salbatic din toate punctele de vedere. Aici lucrurile stau putin diferit. Soseaua e asfaltata pana la cascada Kaya Bunar. In fata cascadei gasiti tarabe amenajate cu mancare, bautura, inghetata si dulciuri. Traseele sunt mult mai clare si ceva mai intretinute. Exista un singur traseu si desi am inteles ca ar fi circuit cu intoarcere pe partea stanga prin padure, toata lumea se intoarcea pe acelasi traseu odata ajunsi la capatul canionul la nivelul apei. Se traverseaza mai multe poduri, se urca si se coboara pe scari. Pentru ambele canioane luati-va incaltari comode si pantaloni lejeri. Spre finalul traseului exista vegetatie cu tepi care va pot agata pielea daca e descoperita.

Canionul Hotnitsa - Ruse - 1 ora 30 minute

La intrarea in vama bulgara iti verifica numarul masinii sa vada daca ai vigneta. Daca nu ai, nu poti parasi Bulgaria pana nu achiti o amenda destul de mare. La Vama din Giurgiu era o singura masina in fata noastra. Deci a mers repede.

Timpul de parcurgere al celor patru obiective : Krushuna, Hotnitsa, Devetaki si Emen depinde de cate poze si pauze faceti si bineinteles de ritmul de mers. In cazul nostru: Krushuna - 1 ora si 30 minute, Hotnitsa - 1 ora, Emen - 2 ore, Devetaki - 30 minute.

Ce obiective mai aveam in plan dar nu am reusit? Cetatea Hisarya din Lovech si pestera Bacho Kiro (Dryanovo). In plus am auzit de un obiectiv la fel de frumos langa Veliko (muzeul etnografic Etar din Gabrovo). Insa cate obiective poti vizita in doua zile?


[fb]
---
Trimis de FabianCata in 08.04.18 12:57:18
Validat / Publicat: 08.04.18 13:39:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Ruse, Shypka, Basarabovo, Cherven, Ivanovo

VIZUALIZĂRI: 14611 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (FabianCata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Cascada Misterioasa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[08.04.18 13:24:46]
»

@FabianCata: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.

Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.

===

Aici aveam rezervare la Slavianska dusha.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

irinad
[08.04.18 14:17:00]
»

Felicitări pentru minivacanță si traseu! Şi eu iubesc zona, am vizitat şi scris despre multe dintre obiectivele atinse şi de voi, mai putin Canionul Emen. Nici in peştera Bacho Kiro n-am ajuns fiindcă era inchis in prima zi a anului.

Zona are potențial turistic si este frumoasă, in plus bulgarii sunt oameni deosebiți care ştiu să fie gazde bune.

Vacanțe frumoase in continuare!

FabianCataAUTOR REVIEW
[08.04.18 19:09:56]
»

@FabianCata:

Canionul Emen, desi este mai salbatic decat Hotnitsa, mi sa parut mai usor poate si pentru ca traseul nu are diferenta mare de nivel.

Carari cu soare si tie!

Zoazore
[08.04.18 19:43:34]
»

@FabianCata: Frumoasa intrare ti-ai facut pe AFA! Superb traseul si bine gandit si structurat!

Drumuri line si vacante frumoase! Mai scrie!

Testosu'
[08.04.18 21:04:04]
»

@FabianCata: foarte folositoare, bine structurata informatia.

O spun si prin prisma vizitarii tuturor acestor obiective.

Dar nu a fost, parca, prea pe repede inainte aceasta iesire in natura.

Cu bifarea atat de multor obiective, fara a "gusta" in tihna frumusetea fiecarui loc.

FabianCataAUTOR REVIEW
[08.04.18 23:02:01]
»

@FabianCata: Am fost 3 cupluri. Cu greu am reusit sa ne adunam din cauza timpului liber redus, asa ca am inghesuit obiective cat ne-a permis timpul.

Punctele esentiale le-am atins. Poate ca am fi putut explora mai mult si mai adanc.

Emotiile pe care le traiesti fata de un loc, obiectiv, eveniment sunt ca clopotul lui Gauss. Le sorbi pana la un punct dupa care devin banale. Imi place sa plec dintr-o locatie cat inca nu m-am saturat de ea.

FabianCataAUTOR REVIEW
[08.04.18 23:04:09]
»

@FabianCata: Multumesc.

Vacante frumoase si tie!

Zoazore
[09.04.18 07:37:24]
»

@FabianCata: Data viitoare, cand vrei sa raspunzi cuiva, apasa pe butonul "RĂSPUNDE ecoului" aflat sub casuta cu ecoul scris de X. Uite:

- Zoazore [08.04.18 19:43:34] » mesaj pers

@FabianCata: Frumoasa intrare ti-ai facut pe AFA! Superb traseul si bine gandit si structurat!

Drumuri line si vacante frumoase! Mai scrie!

---

EDIT-- RĂSPUNDE ecoului — SESIZEAZĂ probl la text

Aici apesi pe raspunde ecoului si-apare ca mi-ai raspuns mie!

Asa apare ca tu ti-ai raspuns tie. Le-nveti tu, stai linistit. Si eu mai gresesc si vorbesc eu cu mine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[09.04.18 08:26:00]
»

@FabianCata: Felicitări pentru articol, l-am citit cu plăcere, mai ales că la unele obiective am reușit să ajungem și noi!

Muzeul etnografic Etar e foarte frumos, dar pentru a-l accesa, v-aș sfătui să vă stabiliți baza în Tryavna, un orășel medieval superb; în plus, veți avea prin zonă mai multe obiective interesante de care să vă bucurați!

Testosu'
[09.04.18 12:07:47]
»

@FabianCata:... asa pote fi zis ca e posibil a parasi... clopotul lui Gauss, poate mult prea devreme, nu la maximul emotiilor pozitive. ????

Oricum, totul este relativ, chestie de perceptie.

Vacante faine!

FabianCataAUTOR REVIEW
[09.04.18 21:03:36]
»

@Testosu : Mersi. Si tie.

kerkyra66
[19.12.18 13:36:52]
»

Ma gandesc sa merg si eu de ceva timp la Veliko, o idee ar fi sa profit la anul de minivacanta de Paste. Care este situatia acolo atunci, sunt deschise taverne, magazine, muzee, cetatea? Multumesc!

Testosu'
[19.12.18 16:31:20]
»

@kerkyra66: Sunt deschise!

De Paste ar trebui sa fie si spectacolul de sunet si lumina de la cetate.

Veliko Tarnovo este o destinatie turistica reprezentativa a bulgarilor, cum sa nu exploateze vecinii nostri potentialul turistico-financiar al acestei mari sarbatori?

kerkyra66
[19.12.18 19:32:47]
»

@Testosu : Multumesc, am rezervat deja 3 nopti, sper sa ajungem.

georgel
[22.12.18 09:54:51]
»

@kerkyra66: Mergi fara grija. De Pasti orasul este plin de viata, animat, plin de turisti (romani... cu duiumul). Gasesti de toate, magazine deschise, taverne, restaurante... ce-ti pofteste inima.

Daca vrei incaltaminte buna din piele naturala si la pret bun, incearca magazinul firmei bulgaresti KAVALER (produse proprii)

kerkyra66
[22.12.18 19:09:35]
»

@georgel: Multumesc, deja am rezervat, voi vizita si magazinul, doar sa-mi iasa in cale

georgel
[23.12.18 11:09:48]
»

@kerkyra66: Bravo! Vacanta frumoasa!!!

FabianCataAUTOR REVIEW
[27.12.18 19:23:14]
»

@kerkyra66: Noi am fost fix inaintea Pastelui intocmai ca sa nu ne lovim de astfel de probleme.

De Pasti nu cred ca sunt deschise cetatea si muzeele. Tavernele sigur sunt.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, FabianCata, georgel, irinad, kerkyra66, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Veliko Tarnovo și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053772926330566 sec
    ecranul dvs: 1 x 1