ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 4 zile
single
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Coloana Victoriei din Berlin

TIPĂREȘTE

Sună ciudat cuvântul ”victorie”, asociat cu Berlinul, dar Coloana Victoriei este monumentul închinat epocii militare prusace. Coloana se află în Tiergarten, cel mai popular parc din Berlin. Suprafața sa, de peste 200 ha îi oferă statutul de cea mai mare grădină publică din Germania. Se întinde din fața Porții Brandenburg, până în apropiere de Palatul Charlottengurg, iar bulevardul care o străbate este Bulevardul 17 Iunie, dată la care în 1953 a avut loc o revoltă proletară în Berlinul de Est, îndreptată împotriva regimului comunist, dar înăbușită de poliția est-germană prin foc deschis.

Berlinezii se plimbă prin parc de obicei pe bicicletă, de care este legat prietenul patruped. A te aventura pe aleile sale, este ca și cum ai intra într-o pădure cu lacuri, păsări cântătoare, vegetație sălbatică și aer ozonat, drept pentru care, imensei grădini i se spune ”plămânul verde al Berlinului”.

De mult, de mult, aici a fost domeniu de vânătoare al Electorului de Brandenburg, situat la vest de Colln, mica așezare din insula râului Spree, vechea denumire a Berlinului.

Și pentru că eu călătoresc în afara oricărui grup ghidat, trebuie să mă informez din timp asupra obiectivelor de vizitat, astfel am aflat ce este cu acest Elector.

Unul din statele constitutive ale Sf. Imperiu Roman de Apus a fost și Brandenburg, care a primit dreptul de a participa la alegerea împăratului, de unde numele de Elector (din latinescul ELECTOR, persoană cu drept de alegător cu mandat din partea unui grup). Acest mic stat, de fapt acest Electorat a fost condus de Casa de Hohenzollern, iar după uniunea cu micul ducat al Prusiei, va forma Regatul Prusiei care, sub conducerea lui Frederick cel Mare ajunge o mare putere militară în Europa acelor vremi.

După al doilea război mondial berlinezii au tăiat copacii din Tierdarten, folosindu-i drept lemne de foc și tot ce vedem astăzi a fost plantat după 1950.

Cea mai apropiată stație de metrou pentru a vizita Coloana Victoriei, este Hansaplatz, dar traseul de la Poarta Brandenburg până aici, l-am străbătut cu piciorul. Pe Bulevardul 17 Iunie se desfășura un mare concurs de biciclete organizat de firma Skoda sub auspiciile UCI-Uniunea Internațională a Cicliștilor. Dar în momentul când am trecut, probabil partea oficială se terminase și acum participau amatori de toate vârstele.

Coloana aflată în mijlocul sensului giratoriu Siegessaule a fost ridicată în perioada 1864-1873, după înfrângerea armatelor daneze, apoi după războiul cu Austria, dar mai ales după victoria împotriva Franței, victorie ce a culminat cu încoronarea lui Wilhelm I la Paris Versailles în faimosul Salon al oglinzilor.

Coloana este amplasată pe o bază din granit roșu, ornată cu basoreliefuri și e formată din patru blocuri din gresie, în vârful cărora, la 1873 a fost montată Zeița Victoriei, o lucrare din bronz aurit de 8m înălțime. Ea ține într-o mână o cunună de lauri și în alta o suliță în vârful căreia se află o cruce teutonică și privește spre Poarta Brandenburg.

După înfrângerea Germaniei în 1946, Franța a cerut demolarea monumentului, fapt ce nu s-a întâmplat. A rămas drept simbol al puterii prusace. Dacă pica în partea de est, azi nu o mai vedeam. Norocul ei!

Există un culoar subteran până la Coloană, dar circulația fiind închisă, am traversat fără grijă, chiar sub ochii polițailor.

Urc câteva trepte și ajung pe o platformă rotundă ce înconjoară Coloana la bază, fac o tură în jurul ei, apoi intru în Muzeul ce înfățișează victoriile purtate de Prusia, dar și momente din timpul construirii monumentului.

Se urcă apoi niște scări și se iese din nou afară, pentru a vedea frumoasele mozaicuri ce înconjoară baza Coloanei și care redau scene din perioada de înflorire a statului prusac. Acestea au fost realizate de Anton von Werer, în 1939, se pot admira și din afară, adică din spațiul ce înconjură piața.

Muzeul este deschis zilnic, iar prețul de 2 sau 3 euro, cuprinde și urcușul până în vârful coloanei.

Am urcat cele 285 trepte în spirală, numărate până la un moment dat și ajung în cele din urmă la o platformă exterioară aflată la picioarele Zeiței, de unde se desfășoară o priveliște superbă a orașului. De aici se vede imensitatea ”plămânului verde”, se identifică traseul cicliștilor, Poarta Brandenburg, turnul TV și toată zona nouă a orașului. De jur împrejur, până hăt, departe, Berlinul este o imensitate.

Ultima renovare a întregului ansamblu a fost făcută în 2011

Mulțumesc!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 23.03.18 22:51:00
Validat / Publicat: 24.03.18 06:58:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: ca
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1111 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Imagine mărită, din vârful Coloanei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[24.03.18 06:57:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Muzeele Berlinului, BERLIN" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

doinafil
[24.03.18 11:29:49]
»

@mihaelavoicu: O coloană suuuupeeeerbăăăăă! O adevărată operă de artă într-un spațiu deschis. Atât coloana, în sine, cât și mozaicul ce înconjoară pilonul central sunt foarte bine conservate. Mă întreb cum de păsările cerului nu-și lasă „amprenta” pe statuia zeiței Victoria. Poate că aurul cu care este placată nu lasă urmele să o afecteze sau, poate, este curățată periodic.

Am citit cu interes și am votat, ca de obicei, cu drag și convingere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[24.03.18 12:05:23]
»

@doinafil: Mulțumesc mult și mă bucur că ai apreciat frumosul.

Toate cele bune!

mprofeanu
[24.03.18 12:18:18]
»

@mihaelavoicu: Am citit cu plăcere acest review despre Coloana Victoriei din Berlin despre care nu știam nimic. Frumoasă și deosebită este!

Mi-au plăcut și pozele realizate din vârful coloanei, îmi plac pozele făcute la înălțime! Superbe!

Am vizitat cândva, ani foarte mulți în urmă doar Berlinul de Est!

Așa cum spui și tu noroc că această coloană a fost în Berlinul de Vest, alfel nu o mai vedeam astăzi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[24.03.18 14:05:49]
»

@mprofeanu: Acum musai trebuie să mergi în Berlinul reîntregit. Merită cu prisosință.

Mulțumesc pentru apreciere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mihaelavoicu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Berlinului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04900598526001 sec
    ecranul dvs: 1 x 1