ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

"Aici a răsărit soarele Românilor"

TIPĂREȘTE URM de aici

Am ales acest titlu inspirandu-ma dupa o placuta comemorativa despre care veti citi mai tarziu. Pentru mine au fost niste cuvinte care mi-au ramas in suflet .

Pentru ca am ajuns in Alba Iulia de joi, si pentru ca am avut privilegiul de a-l avea drept ghid si indrumator pe colegul Vasile S. caruia ii mai multumesc o data pe aceasta cale pentru ca si-a pierdut timpul cu mine si cu Nina, asa cum spuneam, luand in calcul si faptul ca vineri se anunta o ultima zi cu soare si temperaturi mai mari, am devansat vizita la Cetate cu o zi, iar sambata am planificat o destinatie pe care mi-am dorit sa o vizitez la fel de mult ca si Alba Carolina, si anume Blaj.

Si pentru ca nu era departe de Alba, chiar nu ne-am stresat cu plecarea, facand-o abia pe la ora 11. Prima oprire am facut-o la intrarea in Blaj dinspre Alba, pe un deal de unde se putea admira tot orasul, si unde am facut cateva fotografii. Vasile era ca acasa (nascut fiind acolo) iar la solicitarea mea de a vizita doar punctele importante si-a refacut din mers traseul, ajungand astfel sa facem o prima oprire pe b-dul eroilor la nr 47. O casa ingrijita care avea pictate pe frontispiciu patru muze: cea a dansului, a muzicii, a poeziei si a literaturii. Apoi o placa comemorativa care anunta ca in acea casa a locuit si a scris o parte din opera sa compozitorul Iacob Muresaniu, profesor de muzica la Blaj si unul din intemeietorii artei muzicale romanesti. Am continuat apoi drumul si am parcat in apropierea primariei. Am inceput plimbarea indreptandu-ne catre sala de sport a orasului, acolo unde Blajul a dat si continua sa dea ‘pe banda rulanta’ jucatoare de volei foarte valoroase, apoi am intrat si ne-am plimbat putin prin parcul ‘Avram Iancu’. Aici am putut vedea si fotografia ‘Stejarul lui Avram Iancu” cu o vechime de peste 600 de ani si care a primit acest nume datorita faptului ca in ultimii ani de viata acesta venea deseori la mitropolitul Alexandru Sterca Sulutiu, bun prieten al sau si stateau de vorba la umbra copacului.

Am continuat iesind din nou in strada principala si indreptandu-ne spre cea care a fost Biblioteca Municipala aflata acum in renovare, dupa care ne-am intors in zona centrala a pietei 1848, cu palatul Culturii pe dreapta, parcul in stanga si Catedrala Greco -Catolica de la Blaj. Cei mai multi fiori insa mi i-a dat faptul ca ma aflam acolo unde in mai 1848,40.000 de romani transilvaneni au costituit Adunarea de la Blaj unde si-au cerut drepturile.

Catedrala impunatoare, semeata si foarte ingrijita, este de o frumusete rara, iar interiorul pur si simplu te copleseste! Ne-am asezat pentru cateva minute si ne-am rugat in linistea deplina ce ne inconjura. Pentru mine totul a fost absolut special, coplesit fiind de istoria acelor locuri si de bucuria de a fi reusit sa pasesc pe urmele inaintasilor mei.

Am mai facut apoi cativa pasi in zona, pentru a vedea si citi placile comemorative care anuntau ca ‘Aici a rasarit soarele Romanilor ‘ sau ‘Aici s-a deschis in 1754 prima scoala sistematica din tara noastra ‘, acolo unde toti vor fi deprinsi ‘ in cetanie, cantare si scrisoare, nicio plata de la ucenici asteptandu-se’., apoi am vazut cladirea in care marele Eminescu a fost elev, apoi cladirea liceului teologic… Am mai fi continuat la pas plimbarea insa nu a fost o vreme chiar ok care sa ne indemne la asta. Cateva poze dupa care am plecat spre campia Libertatii. Am gasit-o in plina amenajare, cu muncitorii care chiar lucrau! :) Am parcat si am pornit pe o alee laterala catre monument si cele 26 de busturi ale personalitatilor istoriei si culturii romanesti din secolul XIX. Ansamblul monumental ‘Gloria” a fost dezvelit in anul 1977 cu ocazia sarbatoririi centenarului independentei Romaniei. In fapt la acea data nu au fost decat 24 de busturi, doua dintre acestea, cele ale lui Andrei Saguna si Ioan Lemeni, nefiind agreeati de comunisti, fiind adaugate dupa revolutie. Totul era nou, bancile inca infasurate in plastic, asadar multe plusuri. Am legat cateva cuvinte cu unul din muncitori si chiar i-am laudat ca muncesc pe vremea aceea iar acesta mi-a raspuns ffoarte serios ca totul trebuie sa fie gata la timp! :)

Ne-am continuat drumul catre Dealul Crucii. Aici se afla initial un monument stilizat reprezentand evenimentele de la 1848, cand pe durata Adunarii Nationale pe acel loc a stationat o legiune de moti condusa de Avram Iancu care a supravegheat Campia Libertatii.

Crucea lui Iancu (initiala) inalta de 4 metri a fost ridicata in semn de recunostinta fata de fapta filantropica a episcopului Ioan Bob care in timpul foametei din 1815 a ars hartiile datornicilor sai carora le imprumutase bucate. De acel monument se leaga si monumentul de la 1848, dealtfel de atunci nimeni nu-i va spune decat ‘Crucea lui Iancu” iar dealului pe care se afla ‘dealul Crucii’. Vechea cruce insa a fost aruncata in aer in noiembrie 1908, refacuta fiind de catre Ioan Mincu Moldovan in 1915 dupa modelul original. Fragmente din vechea cruce pot fi vazute la Muzeul de Istorie ‘Augustin Bunea’ din Blaj. (conf. infoBlaj.ro)

Am coborat apoi cateva zeci de metri si ne-am oprit la Teiul lui Eminescu. Nu cel din Copou! :)

Se afla la marginea nordica a orasului la poalele dealului Crucii, pe drumul ce duce spre Tarnaveni.

In primavara anului 1866, marele poet a strabatut lungul drum care leaga Bucovina de cetatea culturii tansilvanene, dorind sa vada Blajuldespre care profesorul sau Aron Pumnul ii vorbise in termeni deosebit de elogiosi. Oprind dupa un drum lung la umbra acestiu tei si vzand orasul, Eminescu si-a ridicat palaria in semn de respect, exclamand ‘Te sault din inima, mica Roma! ’ (conf. infoBlaj.ro)

Aici s-a incheiat periplul meu prin Blaj acest oras si Alba Iulia dandu-mi dorinta de nestramutat de a reveni in vara pentru cateva zile. Sunt atatea de vazut in aceasta zona si atata istorie!!!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 20.03.18 18:11:55
Validat / Publicat: 20.03.18 20:05:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.

VIZUALIZĂRI: 1379 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Intrarea in impunatoarea Catedrala.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmasterX [20.03.18 20:06:40] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Blaj, AIUD & TEIUȘ" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mishu [20.03.18 20:13:16] »

@iulian68: De data asta chiar pot da startul si ma bucur deoarece pe aici am trecut si eu anul trecut in concediu si mi-a placut tare mult. Am vazut cam ce ai vazut si tu si mi-a parut rau ca macar vreo doua ore nu am mai putut sta pe acolo.

Sunt si locuri care trebuie imbunatatite (Campia Libertatii) dar care se pare ca va fi in programul de "reabilitare", dar linistea orasului si atmosfera pasnica il recomanda ca un loc musai de vazut.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68 [20.03.18 22:38:28] »

@mishu:. Multumesc draga mea, aprecierile venite din partea ta înseamnă mult. Referitor la Câmpie, sunt sigur ca pana vpu reveni va fi gata... nu mai era mult de lucru! Imi pare rau insa pentru faptul că au tăiat mulți copaci începând cu plopii fără soț. (de care mu-a povestit Vasile S). Poate se vor gândi și vor planta totusi ceva copaci. Fara umbra nu prea se poate sta in lunile călduroase...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68 [20.03.18 22:41:37] »

@mishu: Acum am vazut ce titlu a avut articolul tau!!! Ma simt jenat și totusi bucuros ca am avut aceleași simțiri!

ANILU [21.03.18 11:32:57] »

@iulian68: Felicitări pentru plimbarea într-un oraş plin de istorie.

Ştiai că porţiunea de drum unde aţi făcut prima oprire şi de unde se vede foarte bine oraşul, se numeşte Transblajina!!!???

Am aflat şi noi de la colegii din Blaj şi plimbându-ne des între Mediaş-Blaj-Alba Iulia.

Teiul lui Eminescu l-am văzut şi noi din autocar în drum spre Jidvei.

Îţi recomand să mai faci această plimbare când sunt salcâmii înfloriţi şi când toate dealurile sunt verzi.

Toate cele bune.

iulian68 [21.03.18 11:45:45] »

@ANILU: multumesc pentru informatie! Nu am stiut, dar pentru prima oară și pentru atât de puțin timp acolo e scuzabil sa nu fi putut asimila atâtea informatii! ????Asa, ca idee, vazuta de sus soseaua aduce cu 'trans'!

Aveam de gand prin iunie-iulie sa-i duc pe socrii mei in Thassos... Mi-am răzgândit insa programul: "merem la Alba! "????????

ioana74 [21.03.18 15:11:30] »

@iulian68: Superb articol Iulian, felicitari! Sa inteleg ca la vara ne vedem din nou la Alba ? Sa ai tu numai timp de plimbare cateva zile, ca ghizi se gasesc, facem cu schimbul Vasile si cu mine!

iulian68 [21.03.18 17:51:53] »

@ioana74: multumesc Ioana, daca vei fi și tu cu atât mai bine! Voi veni negreșit, Acum trebuie să stabilesc cu Nina și o dată pentru ca as vrea sa ma grăbesc un pic sa fac rezervarile la Hotel. Am intrat pe booking dar trebuie să mai caut... Oricum zona e splendida, am sa fac niste trasee super cu ajutorul vostru!

mihaelavoicu [21.03.18 19:54:26] »

Deosebit de frumos și interesant orașul Blaj. Nu am fost niciodată, dar se pare că va trebui văzut.

Felicitări!

iulian68 [21.03.18 20:26:20] »

@mihaelavoicu: multumesc, va astept si pe dvs cu impresii!

P. S. Serban Andrei Pătrașcu nu a participat la întâlnire... ne-am agitat degeaba sa-l cautam! ????????????

Vasile S [21.03.18 21:55:12] »

@ANILU: Bineînţeles că e o glumă "Transblajina", locul despre care vorbiţi era cunoscut ca "la serpentine", poate acum cu atâtea Trans... a venit vreun glumeţ cu ideea.

adri-nico [21.03.18 21:59:29] »

ce e aia "cetanie"? a citi?

iulian68 [21.03.18 22:02:39] »

@adri-nico: mda, după cum se scria și se pronunta atunci...

iulian68 [21.03.18 22:07:15] »

@Vasile S: Eu am dedus asta cu toate ca nu sunt de acolo... dar asa se vedea de sus! ????

mishu [21.03.18 22:16:26] »

@iulian68: Am revenit asupra articolului deoarece Blajul chiar mi-a placut. Pare un oras parca protejat, ca sa ajungi la el trebuie sa o faci intentionat, nu treci prin el spre o alta destinatie. Noi cand le-am spus gazdelor noastre ca a doua zi in drum spre Turda vrem sa ne oprim la Blaj intai, ne-au spus ca pentru asta trebuie sa ne abatem de la drum vreo de km si am raspuns ca nu ne pasa, vazusem un filmulet de prezentare a orasului tare frumos, filmulet pe care de altfel l-am atasat si articolului meu, care ca si tine, fermecata de semnificatia locului se numeste asemanator "Blaj - locul de unde a rasarit soarele romanilor"

Merita intradevar sa fie vazut si vara si la fel, daca as mai ajunge pe acolo as mai face o oprire pe acolo.

Te felicit inca o data ca te-ai dus pe acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU [21.03.18 22:20:45] »

@Vasile S: De vreo 2 ani soțul este cu șantierul pentru lucrari la calea ferată la Mediaș. Așa am avut șansa să ne plimbăm mult prin zonă. Colegii noștri din Blaj ne-a spus de numele drumului.

Tinerii din Blaj aici își aduc prietenele la plimbare și stau în parcare pentru impresie! Cel puțin așa ne-au spus.

Dar oricum mie mia placut Blajul dar și zona aia de șosea de unde se vede orașul de sus.

Trebuie să recunosc așa am avut șansa să văd acea parte a țării mele.

Am scris câteva articole din plimbările mele pe acolo.

Tare mult mi-a plăcut cum ați fost prezenți în costume populare, dar mai ales soția ta. Foarte frumoși amândoi.

Soțul nu se mai oprește din laude în ceea ce privește cum ați venit în costume populare.

Să ne vedem cu bine.

iulian68 [21.03.18 22:21:16] »

@mishu: multumesc mult! Trebuie sa stii ca nu multă lume știe de blaj. Eu unul de cand am plecat de la București i-am spus Ninei ca vreau sa merg la Blaj... Cartea de istorie din clasa a 8-a e de vina! Dar acum nu stiu daca mai e incorporat in vreo carte de istorie acest eveniment... Ce am fost si ce am ajuns... ????

ANILU [21.03.18 22:27:31] »

@iulian68: Vă recomand tuturor să mergeți în zonă când totul este verde. Salcami infloriti, maci cât vezi cu ochii și totul verde.

Noroc cu șantierul soțului la Mediaș că așa am avut ocazia să mă plimb prin zona Tarnavelor.

Acum am constatat că mai sunt multe de văzut în zonă.

Tare frumos mai este.

mishu [21.03.18 22:35:52] »

@iulian68: Ma provoci sa-ti raspund in continuare, daca as fi avut profesor de istorie asa cum are flacaul meu cel mic ai fi pus cartea pe foc din prima zi si ai mai fi pus si benzina sa se termine mai repede. Nu le preda nimic, le-a zis ca nu merita, sa invete singuri, ii pune sa faca cate un referat care ar fi trebuit scris de ea fara sa le spuna de fapt ce vrea si apoi le spune ca nu sunt buni de nimic. Le-a dat lucrare si au luat toti intre 3-5 de s-au dus copiii in final la directoare si tot asa.

Un astfel de profesor te face sa urasti materia.

Deci vorba cu "Omul sfiinteste locul! " este cat se poate de adevarata. O seara frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulian68 [21.03.18 22:46:14] »

@ANILU: ce e greu de inteles? Întotdeauna bărbatul face orice ca soția sa să arate perfect! Pe bune! Altfel de ce eu am avut numai cămașa și brâu iar Nina toata tinuta?? Asa suntem noi, sa ne lăudăm cu ele! ????????

adri-nico [21.03.18 23:20:37] »

hahaha, de ce nu spui, bre, adevarul? ca n-am mai avut timp si de pantaloni? ca daca faceam, renuntai ca sa o scoti pe Nina in fata?

mihaelavoicu [21.03.18 23:38:43] »

@iulian68: Mulțumesc!

iulian68 [22.03.18 05:49:04] »

@adri-nico: Adriana, eu întotdeauna o scot pe Nina in fata! Stii vorba aia: 'Am cu ce, mă, am cu ce! ' ????

tata123 🔱 [22.03.18 13:15:24] »

@iulian68: Am vizitat și eu cu mulți ani în urmă Blajul, de fapt câteva obiective pe repede înainte, fiind parte a unei excursii documentare din timpul unei conferințe. Va trebui să revin, nu îmi mai aduc aminte mare lucru din vremea acelei opriri.

Numele atâtor oameni de cultură se leagă de Blaj, școli de diferite grade au ființat în oraș, urbea a fost și un important centru tipografic - azi Blajul aproape că nu se mai află pe buzele oamenilor.

Legat de prezența lui Eminescu la Blaj am citit un text cu iz de anecdotă. Omul de litere Ștefan Cacovean scria în Luceafărul din 1904 că la un moment dat l-a întrebat pe Eminescu ce anume i-a plăcut la Blaj. Mi-a plăcut de măgărariul de la seminar..... Spunea povești minunate, și-l ascultam cu multă plăcere - a fost răspunsul poetului. Era vorba despre omul care aducea într-o căruță trasă de un măgaru apă de băut la seminar - acesta era „măgărarul de la seminar”.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68 [22.03.18 15:54:36] »

@tata123: iti multumesc in primul rand pt ca ai citit articolul. Despre Blaj ce sa-ti spun? Ca l-am intrebat pe Vasile cam cat ar costa o casa acolo? Da, crede-mă că. U-as lua o casa acolo pt a sta cate un sezon, două... M-am îndrăgostit de oras, de casele îngrijite, de curățenia desăvârșită și mai ales de liniste... Un oras superb!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, ANILU, ioana74, iulian68, mihaelavoicu, mishu, tata123 🔱, Vasile S, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Blaj:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077063083648682 sec
    ecranul dvs: 1 x 1