ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Chora, capitala insulei Patmos, recomand!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Despre Patmos, v-am povestit deja, a fost o surpriză pentru mine, cadoul pe care de fapt, eu l-am ales pentru ziua mea! Surpriză în sensul că nu mă gândisem la asta când am plecat de acasă, eram așa, oarecum cu lecțiile nefăcute... dar uneori cred că trebuie să te lași în voia sorții... :p

Astăzi însă o să vă povestesc doar despre Chora, care este capitala insulei. În articolul precedent despre Patmos, m-am axat mai mult pe călătorie, pe traseul spre mânăstire, despre mânăstirea propriu-zisă, însă am omis să descriu mai bine acest sătuc frumos, situat la ceva înălțime, înălțime de la care se vede superb insula, în special către port, către Skala, locul în care se ajunge pe insulă. Pe insulă puteți ajunge așadar doar cu ferry, de pe alte insule, din Atena sau din Samos, ca în cazul nostru.

Scurtă istorie:

Primele semne, mărturii și însemnări despre Patmos, sunt din perioada marelui istoric Thucydides, sec. V, care spune că în mitologie, Orestes, a fost înnebunit de furie, după uciderea mamei sale și ajuns în această insulă, Patmos, înalță un templu în cinstea zeiței Artemis, chiar pe locul unde se află astăzi mânăstirea Ioan Teologul, în Chora.

Semne de „activități” umane sunt descoperite prin vase de ceramică și unelte de bronz, datând din perioada preistorică, apoi prin locuințe, datând din perioada clasică, elenistică și romană. Primii localnici greci sunt considerați ionienii, apoi dorienii, aici pe insulă, iar mai târziu romanii îl transformă într-un loc de exil. Așa ajunge și Sfântul Ioan Teologul în exil, pe insulă, petrecând aici doi ani, în peșteră (Peștera Apocalipsei), unde va scrie în Cartea Sfântă, lucru ce va schimba radical chiar istoria acestui loc.

În perioada bizantină, atacurile arabe, distrug mare parte din insulă, din monumente, din clădiri, iar localnicii sunt vânduți ca și sclavi. În anul 1088, Christodoulos Latrinos, întemeiază mânăstirea, prin cedarea insulei de împăratul bizantin Alexios Komninos. Atunci ajung pe insulă mulți oameni ce se așează în zona Kampos, ei ajutând la ridicarea mânăstirii. Urmează invazia venețienilor, apoi preluarea controlului de către turci, perioade în care mânăstirea cunoaște atât jafurile, decăderea, dar mai apoi și gloria la sfârșitul sec. al XVIII-lea. Atunci se va înființa și renumita Școală Patmiană, de către Makarios Kalogeros, un cămin adevărat pentru oameni de renume, lideri naționali.

În 1770, prin revolta Orlov, apar și rușii în peisaj, dar insula ajunge din nou la otomani, prin multe înțelegeri și tratate, spiritul conștiinței naționale, a revoltei grecești însă, duce la lupta pentru independență, iar după al doilea război mondial, insulele Dodecanese, la 9 ianuarie 1948, aderă la statul grec.

Date preluate de la Wikipedia și Explore Patmos Island.

Revenind la Chora, capitala insulei Patmos, trebuie să vă spun că este a doua cea mai mare așezare de pe insulă. Se află la o distanță de cca 4 km, de portul Skala și este Patrimoniu Mondial Unesco din 1999. Satul are cam 540 de locuitori.

Sigur că odată ajunși pe insulă, toți turiștii își doresc să ajungă la mânăstire, fiind un renumit loc de pelerinaj. Cât e ziua de lungă vin autocare cu turiști, sau autobuzele care circulă regulat din Skala, din port. Peste toată așezarea pot spune că veghează frumos zidurile puternice ale mânăstirii, ziduri groase de cetate, dar nu trebuie să ratați măcar o mică plimbare prin frumosul sat alb, care cumva parcă se înșiră la poalele mânăstirii. Poate doar soarele puternic al amiezii să vă reducă din elan, însă nu-i nimic, străduțele înguste, sunt parcă protejate, zidurile apropiate, feresc trecătorii, turiștii, de arșița soarelui. Fără doar și poate, vizitați mânăstirea, este frumoasă, tot ansamblul din interiorul zidurilor, despre care v-am povestit în articolul precedent. Dar nu vă opriți acolo. Ocoliți mânăstirea, mergeți pe lângă ziduri, vedeți priveliștea de jur-împrejurul fortificațiilor. Când am fost noi, în interior era plin de turiști, toți ghizii povesteau frumos, dar nici un grup nu a fost invitat în afara mânăstirii, chiar nu înțeleg de ce? Acolo era atâta liniște, se vedeau frumos morile de vânt spre localitatea Grikos, spre est, dealurile terasate, frumos spre vest. Pe alte coline, dealuri, ici-colo, câte o biserică albă strălucind în soare.

Se spune că în Chora sunt mai multe comunități, care descriu cumva chiar dezvoltarea istorică: Allotina spre vest, creată de familiile bizantine după cucerirea Constantinopolului în 1453, Cretan la est, creată de refugiații cretani în 1669 și Aporthiana, spre nord, cu vedere spre mare, creată mai nou, prin sec. XVIII-lea, de către negustorii, proprietarii de nave și care doreau să supravegheze traficul din portul Skala. Plimbându-ne ușor la pas, pe străduțele foarte înguste, cotite, când la stânga, când la dreapta, ba în scări, trepte mici, vopsite și ele în alb, găsim aici în Chora, cel puțin, două piațete, una St. Lesvias și Piața Primăriei, câteva mici terase, destul de multe biserici, „conace ”aparținând unor oameni mai înstăriți, alte mici case albe, frumoase, asemeni celor din Lindos. Casele sunt construite în jurul mânăstirii în așa fel încât formează o așezare labirintică, au un etaj, sau cel mult două. Balcoanele de fier, frumos lucrate, casele albe, mai sărăcăcioase sau mai mari, de bogătași, de regulă rectangulare, făcute toate din materiale simple. Multe ghivece de flori, minuscule, dar din care răsar superbele flori de bouganvillea, ce se cățără pe ziduri, dând o notă veselă și ceva culoare zidurilor simple. Sau mușcatele colorate, înviorează și ele peisajul, yucca, ici-colo câte o oază de verdeață. Pe zidurile clădirilor, felinare, de fapt becuri, „învelite” într-un grilaj de fier, din loc în loc, te transpun în timp, undeva în urmă cu un secol. Mi-au plăcut foarte mult. Sunt multe aspecte de admirat, multe lucruri care mi-au amintit cu drag de Lindos, cetatea zeiței Atena Lindia, din Rodos, dar mai ales de satul ce o înconjoară.

Ca o caracteristică a arhitecturii patmiene, atât aici în Chora cât și în Skala, sunt ramele din jurul ușilor și a ferestrelor, care sunt numite mantomata, vopsite în gri sau ocru, bej, acestea pot face puțin diferența între „statutul social al caselor”, pot fi de la pietre simple la marmură, sculptate sau simple, mai sunt kantouni, în diferite alte colțuri ale casei, care pot fi vopsite în verde, maro sau mai nou albastrul care nouă ne place atât de mult. Din perioada venețiană sunt influențe gotice sau neoclasice, ca și la Primăria din Chora, construită în jurul anului 1870, în Piața Xanthos, denumită așa după numele revoluționarului grec, din lupta pentru independență a insulei, fiind reamenajată puțin mai modern, în timpul ocupației italiene între 1912-1947.

Chiar de la mânăstire privind în zare spre est, putem vedea cele trei mori de vânt, frumos restaurate în 2010, stau parcă de veghe pe dealul din apropiere, dând și numele zonei, Milli, acum fiind premiată cu Europa Nostra. Două dintre morile de vânt sunt construite încă din 1588, iar cea de-a treia prin 1863. Sigur că acum ele nu se mai folosesc, sunt însă un punct interesant de atracție, vizibile chiar din port. Una dintre mori, poate fi totuși, vizitată, ca un muzeu, pentru ca turiștii să vadă procesul tradițional de transformare a făinii, precum și relansarea de produse de brutărie tradiționale, în încercarea, reușită, zic eu, de a uni trecutul cu prezentul.

Probabil ați fost și voi în multe insule grecești și ați constatat ca și mine, că aproape toate au câte un sat numit Chora, de obicei sunt cele mai vechi sate. Dar despre această Chora, din Patmos, se spune că ar fi Regina tuturor celorlalte sate, nu numai din cauza mânăstirii, dar mai ales datorită clădirilor bizantine, simple, dar solide, unele dintre cele mai scumpe, se pare. În zilele noastre, multe case sunt cumpărate de străini, care vin să locuiască aici doar în perioada verii.

După ce v-ați plimbat prin pitorescul sat, poate și presați de timp, până la plecarea ferry-ului, puteți alege să vă întoarceți în port, la Skala, pe jos, pe drumul pietruit, care scurtează semnificativ drumul, iar la mijlocul acestuia, veți putea vizita și Peștera Apocalipsei, sau puteți merge chiar și pe drumul asfaltat, mărginit de eucalipți și pini, dar cu o vedere minunată spre mare. Sau luați autobuzul! :p

Nu pot decât să vă recomand cu drag, dacă „sunteți prin zonă”, acolo, pe insulă, sau pe alta, prin apropiere, :p unde parcă timpul s-a oprit în loc, iar senzația de libertate, de vacanță este „bruiată” doar de sunetul sirenei, care anunță plecarea catamaranului.

Și pentru că vara va veni, pentru că acum se iau deciziile și se nasc întrebările, spre ce zări ne îndreptăm, vă ajut cu niște poze și cu un filmuleț despre insula Patmos. Ce ziceți?

Eu cu siguranță îmi doresc să revin, cândva, pentru o plimbare romantică, seara, pe străduțele înguste, cu cetatea luminată, sau pentru a-i descoperi și plajele...

Webmaster, o rugăminte:

https://www.youtube.com/watch?v=tOn7wVS8qnA

mulțumesc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 21.02.18 16:30:52
Validat / Publicat: 21.02.18 17:44:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2096 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Case albe, „înviorate” de flori roșii, Chora.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[21.02.18 17:45:49]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

marykaAUTOR REVIEW
[21.02.18 19:54:15]
»

@webmaster26:

Mulțumesc frumos!

ioan marinescu
[21.02.18 20:17:30]
»

@maryka: Relatarea ta m-a făcut să trec și acestă locație pe lista locurilor unde trebuie să nă duc. Votat cu plăcere!

elviramvio
[21.02.18 22:03:17]
»

@maryka:

Of, tu Marika! Grecia asta mereu în sufletul nostru!

Sper ca în toamnă să vii cu noi povești de acolo, sper și eu să-mi îndeplinesc visul grecesc anul acesta. Oriunde aș merge, oricât de frumos și interesant este, fără voie comparăm mereu locurile și oamenii cu Grecia și grecii.

Vacanțe frumoase și abia aștept să te cunosc!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[22.02.18 07:20:40]
»

@maryka: Foarte frumos articol şi de data aceasta, nu mai pot să spun nimic despre acest loc. Pe aici n-am fost, dar prin intermediul tău m-am lăsat plimbată prin capitala insulei Patmos.

Au grecii ăştia nişte locuri mai puţin cunoscute, dar pline de farmec, că uimesc orice îndrăgostit de frumos, de aceea Grecia face "victime" din ce în ce mai multe.

Este bine că ni sunt aduse în atenţie de cei ce iubesc mult Grecia aşa cum eşti tu, le dă un plus de valoare.

Mi-ai făcut un dor nebun, iar până la toamnă, ştiu sigur că nu voi ajunge în Grecia.

Toate cele bune!

marykaAUTOR REVIEW
[22.02.18 09:18:15]
»

@ioan marinescu:

Mulțumesc frumos! Chiar vă doresc să puteți ajunge acolo, e un loc minunat, atât din punct de vedere religios cât și turistic, e un loc ideal în care poți uita de grijile cotidiene!

marykaAUTOR REVIEW
[22.02.18 09:22:19]
»

@elviramvio:

Mulțumesc, sper să pot avea alte povești frumoase, sper să ajung unde îmi propun. Ceea ce vă doresc și eu din tot sufletul, ca să avem ce ne împărtăși aici.

E adevărat că oriunde am merge avem tendința de a compara totul cu Grecia, mi se pare incredibil cum ne-a putut vrăji pe mulți dintre noi... Dar adevărul e că trebuie și să te lași vrăjit, nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[22.02.18 09:30:47]
»

@irinad:

Mulțumesc frumos! Mă bucur că am adus o fărâmă de „grecesc” în atenție, mie mi se pare o insulă binecuvântată, dar cumva toate astea mici (insulele)m-au cucerit, de ceva timp îmi doresc să pot merge hai-hui de pe una pe alta, mai ales că acum am „trecut” pe lângă Ikaria, Fournos, îmi venea să zbor spre ele. Au un farmec aparte, zici că sunt undeva departe de toată lumea asta dezlănțuită, zici că acolo tot timpul este vacanță.

Iar în Patmos, cât am stat, nu am cunoscut oboseala, incredibil, am urcat, am coborât scări, am mers pe jos, de la cetate ne-am întors pe jos în port. Am făcut foarte multe lucruri, sigur că și acum eram cu ochii pe ceas, dar parcă nu se scurgeau minutele, ne-am plimbat prin Chora, la peșteră, prin Skala și am mai stat și vreo jumătate de oră în port până a venit catamaranul.

Dar uite că m-am lungit cu ecoul, uite ce frumos visez, dar trebuie să plec la muncă. Vom mai povesti la Alba.

crismis
[22.02.18 09:32:53]
»

@maryka: Superbă plimbare, tihnită și odihnitoare (așa cum îmi place mie) am făcut de dimineață, de mână cu tine, prin Chora lui Patmos! Mă înnebunesc după aceste labirinturi de alei, după curburile ferestrelor, după albul strălucitor al zidurilor "pătat" pe alocuri cu flori roșii sau cu plante verzi! Și totul profilat pe albastrul cerului! E o combinație cromatică imbatabilă, după mine.

Și mânăstirea mi-a plăcut, o adevărată cetate. În contrast cu sobrietatea ei, parcă și mai mult iese în evidență delicatețea orașului.

Frumos, frumos, frumos! Bravo, îți doresc să găsești tot astfel de locuri cu care să rezonezi profund și să ne povestești și nouă despre ele!

tata123 🔱
[22.02.18 09:33:11]
»

@maryka: Frumos! P49 (cred) că îmi place cel mai mult.

marykaAUTOR REVIEW
[22.02.18 09:43:13]
»

@crismis:

Mulțumesc frumos! Știu că ne place multora acest autentic grecesc, albul pur, atât de alb, „că-ți ia ochii”, puțin albastru sau mai mult și ceva culoare de la flori... Îmi place și mie să plimb pe acele străduțe, să fotografiez fiecare colțișor, fiecare floare, geam sau ușă deosebită... Cum spuneam și mai devreme în celălalt ecou, visez să am suficient timp, sănătate și bani să cutreier insulele, să mă pierd pe străduțele lor înguste... Recomand insula cu încredere, am uitat să menționez în articol, prețul călătoriei în Patmos-noi fiind deja în Samos, excursia a costat fix 30 euro de persoană. Dar merită pe deplin!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marykaAUTOR REVIEW
[22.02.18 09:45:36]
»

@tata123:

Mulțumesc frumos! Adevărul e că poți face poze frumoase când ai ce fotografia! Și acolo ai întotdeauna!

DOINITA
[23.02.18 08:16:27]
»

Frumos! Frumos articolul, frumos locul, frumoase poze si pentru noi cei care, in asteptarea verii, ne hranim cu povestiri si cu vise despre cum va fi urmatoarea vacanta.

Felicitari pentru vacanta si pentru relatare!

Vacante frumoase!

teona
[26.02.18 14:23:53]
»

Ce frumos cadou ti-ai facut de ziua ta! Minunate locuri, respira atata liniste si impacare. Cred si eu ca ti-a fost greu sa pleci de acolo si cred ca toti ne dorim ca senzatia "de vacanta" sa tina cat mai mult. Trecut pe lista de asteptare.

marykaAUTOR REVIEW
[26.02.18 22:41:37]
»

@DOINITA:

Mulțumesc frumos! Mă bucur că o fărâmă de vară ne încălzește zilele astea, când gerul ne înnebunește! Abia aștept și eu să vină perioada de vacanță!

Să fim sănătoși să ne bucurăm de călătorii frumoase, oriunde ar fi ele!

marykaAUTOR REVIEW
[26.02.18 22:44:35]
»

@teona:

Mulțumesc frumos! Da, într-adevăr, aceste insulițe mici sunt ceva aparte, tare mult îmi doresc să mă plimb de pe una pe alta... Poate, odată... Până atunci, voi mai scrie despre Skala, ca să termin cu Patmos. Cât despre vară, mai vedem... unde o fi!

mishu
[24.04.18 14:28:03]
»

@maryka: Minunat, nu pot spune mai mult, felicitari, votat cu mare drag.

marykaAUTOR REVIEW
[24.04.18 19:44:30]
»

@mishu:

Mulțumesc mult!

webmasterX
[01.03.23 18:57:29]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Opționale' cu plecare din Samos» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă insula Patmos]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, DOINITA, elviramvio, ioan marinescu, irinad, maryka, mishu, tata123 🔱, teona
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' cu plecare din Samos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077258110046387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1