ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.02.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 6 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Pentru că și zilele cu drumul sunt unele de concediu

TIPĂREȘTE URM de aici

Cu toate că am mers destul de mult în ultimii ani prin Bulgaria vecină, am scris mai mult articole de cazare și nici alea toate pentru că tot timpul aveam alte restanțe care mi se păreau mai importante. Iar despre ce am făcut pe la frații bulgari am aruncat în treacăt 2-3 vorbe când am scris despre hotel.

De data asta, parcă n-aș vrea să arunc doar două vorbe în articolul despre hotel pentru că întotdeauna am considerat ziua de început și cea de final de vacanță tot zile de concediu și ducându-ne și întorcându-ne la/de la Castelul nostru însorit am văzut câteva locuri frumoase și cred că merită să le readuc în atenție și să le actualizăm puțin. Măcar pentru poze.

La dus, spre hotelul despre care deja v-am spus că ne-a găzduit întâlnirea tradițională a grupului, am ales drumul pe la Giurgiu-Ruse cu toate că mare parte din grup au ales autostrada noastră, pentru că era cea mai bună variantă de ajuns la Kranevo. Dar noi ne programasem o oprire la Pobiti Kamani (Pădurea de piatră) , care s-a aflat de multe ori în drumul nostru și pe care o tot ocolisem. După ultimul articol, al @Irinei, am decretat că i-o fi venit rândul.

Așa că, am mers pe drumul Giurgiu - Ruse – Razgrad, am intrat la un moment dat pe o bucată de autostradă spre Varna, din care am ieșit în dreptul localității Povelyanovo și am urmat drumul național vechi spre Varna, paralel cu autostrada, preț de câțiva km (sub 5) și am ajuns chiar în fața obiectivului.

Am făcut dreapta pe o alee până într-o parcare gratuită și păzită, destul de încăpătoare, unde la umbra pomilor am lăsat și noi mașinile, dar erau mașini parcate și pe marginea drumului, în stradă. Apoi pe o potecă de câțiva metri, printre pomi, am ajuns la intrarea în Pădurea de Piatră. Poate util este să spun că la intrarea pe această potecă sunt plantate și 2 toalete ecologice.

La intrare am găsit o casă de bilete care se asorta perfect cu împrejurimile, am plătit 3 leva de persoană și în lipsa unor pliante am primit câteva informații de la domnul care ne-a vândut și biletele. Am aflat că aceste formațiuni de piatră, care au aspectul unei păduri, se întind pe suprafețe mult mai mari, dar că ceea ce este interesant de văzut se întinde pe cei aprox 800 de m care se vizitează în cadrul acelei incinte, până la piesa de rezistență a pădurii, așa numitul Cerc al Dorințelor.

În lipsa unor pliante nu am reținut și nu mi-am notat denumirile tuturor formațiunilor întâlnite, dar cred că sunt rezultatul unor imaginații și d. p. m. d. v. fiecare poate să vadă cam ce vrea acolo. Important este și asta afli chiar din stradă, de pe panoul informativ de la intrare, că ești în fața unui fenomen geologic destul de interesant și cu toate că am citit că este patrimoniu UNESCO, cred că a fost doar nominalizat în 2011 dar nu a fost acceptat, deocamdată.

Pe tot traseul am întâlnit formațiuni de piatră sub forma unor trunchiuri de copac, goale pe dinăuntru sau pline cu nisip, mai înalte sau mai mici, sub forma unor coloane sau a unor scaune/tronuri, pe care te poți așeza, a unor fețe de oameni sau de animale... și tot așa, îți poți imagina ce vrei.

Cercul dorințelor este o un aranjament aproape de capătul traseului și este piesa de rezistență a pădurii. Este realizat ca un templu și se spune că dacă intri în interiorul cercului și te așezi pe pietrele de acolo nu numai că te vei încărca de energie, dar ți se vor îndeplini și dorințele la care te gândești cât stai acolo. În dreapta lui sunt niște delușoare pe care ne-am urcat și noi, iar de acolo acest templu se vede foarte frumos.

Sunt prea multe teorii cu privire la originea acestui fenomen și cu cât am citit mai mult cu atât m-am încurcat mai tare. Atâta vreme cât înțeleg că explicațiile provenienței se caută încă și până specialiștii o să decreteze clar ce avem acolo, eu, personal o să fac doar speculații. Oricum, mai tot ce am citit despre apariția pădurii, organic și anorganic, coralii, deșertificarea rocilor, Era Cenozoică de acum 50 de milioane de ani când zona era acoperită de oceane și nu știu ce s-a întâmplat cu gazul metan... toți termenii ăștia m-au cam pierdut pe drum, așa că eu vă spun doar că este un obiectiv turistic la care merită să vă opriți, în drumul spre Varna sau litoralul bulgăresc.

La data vizitei noastre erau turiști dar nu să ne călcăm pe bătături. Și în ziua aceea a fost foarte, foarte cald, chiar dacă erau ultimile zile ale lui august. Așa că alegeți-vă cu grijă anotimpul și perioada zilei când mergeți să vizitați Pădurea de Piatră pentru că vremea poate avea un rol decisiv și țineți seama că în jurul prânzului soarele poate fi infernal. Prin Pădurea de Piatră te plimbi ca prin deșert și dacă este foarte cald, de sus te bate soarele, de jos te arde nisipul. Așadar aveți grijă și la încălțări. Eu am avut niște platforme pe care le-am considerat inițial potrivite, dar de care evident a trebuit să mă descalț pentru că nu se putea înainta prin nisip, iar cu picioarele goale a fost și mai rău. Am alergat prin nisip ca să prind fire de iarbă pârjolite care erau o idee mai suportabile. Ne-am cam ars tălpile până la ieșire și ne-am cam chirăit de usturime. Dar a fost o oprire care ne-a încărcat de energie. În orice caz nu este un obiectiv pe care să îl ocoliți, îl recomand cu plăcere.

De acolo am mai avut aprox 50 de km până la Kranevo, trecând prin Varna și Nisipurile de Aur și au urmat zile de bălăceală, socializare, râs, plimbări, dans... acolo, în țarcul de la Sunny Castle, pe care ni l-am ales. Ne mai alesesem un obiectiv pentru ziua de întoarcere numai că a fost să fie niște nori pe la jumătatea sejurului, așa că am plecat care încotro. Nu prea departe de Kranevo sunt Mănăstirea Aladja și Complexul de la Balcic, așa că fiecare a ales între cele două.

Pentru că am fost la Balcic de câteva ori, noi am ales să mergem la un spectacol la Delfinariul din Varna și apoi la Mănăstirea Aladja. Nici vorbă să ne apropiem de bilete la delfinariu. Spectacolele erau destul de dese dar biletele erau vândute pentru toată ziua. O aglomerație de nedescris în holul de la intrarea în delfinariu ne-a făcut să nu mai vrem nici o informație și să plecăm spre mănăstirea din stâncă. Oricum dacă aveți în plan Delfinariul din Varna trebuie să știți că biletele se iau numai de la bancomate, nu există ghișeu de unde puteți cumpăra, trebuie să ai levele potrivite și să ai în vedere aglomerația pe care ai putea să o găsești. Nu te gândi că te duci înainte cu o jumătate de oră și îți iei bilete la spectacolul următor. În ziua aceea, de ex, nu mai era bilete deloc, iar noi am fost acolo în jur de 11.

Mănăstirea Aladzha (Aladja) este una dintre cele mai vechi din Bulgaria și se află la 17 km de Varna, iar noi de la Kranevo am făcut vreo 8 km. La 3 km de Nisipurile de Aur mergând spre Varna, este un indicator la dreapta de 1 km care te duce pe șosea, printr-o pădure deasă. Am lăsat mașinile pe unde am putut, pe marginea drumului și am urcat o potecă cu trepte, prin pădure, până am ajuns la intrarea în complexul unde se află și mănăstirea.

Am plătit un preț redus pentru că eram grup, 4 leva de persoană, altfel era 5 și cu toate că la intrare în partea stângă era un muzeu l-am lăsat pentru ieșire pentru că imaginea stâncii care se vedea în fața noastră ne atrăgea ca un magnet. Tot la intrare, am văzut pe un panou că din mai până în octombrie este un program de vizitare mai lung, până la 19, iar în restul perioadei, doar până la 16.

Numele Aladzha este de origine arabă și înseamnă pestriț, colorat și cel mai probabil provine de la desenele colorate de pe pereții săpați în stâncă, care astăzi se văd din ce în ce mai puțin.

Curtea este foarte îngrijită, plină de flori și pomi și nu ne-am abținut să culegem câteva coarne, care ne-au adus aminte de vremea copilăriei. În curte era amenajat și un amfiteatru pentru spectacole în aer liber.

Am trecut pe lângă pajiștea unde erau scaunele și am mers până în capătul din stânga al stâncii unde erau niște scări metalice, pe care am urcat cele două nivele de unde am putut să pătrundem în stâncă pentru a descoperi biserica, micuța capelă, sala de mese și bucătăria și cele câteva chilii vechi, săpate în stâncă, la o înălțime de aprox 40 de m. De fapt, mănăstirea este amenajată în galeriile unor peșteri. Am găsit urmele câtorva fresce religioase care din păcate se tot degradează. Vizitarea acestei mănăstiri nu îți ia foarte mult timp pentru că spațiul este mic și trebuie să-l eliberezi pentru ceilalți turiști. Dar complexul îți oferă și alternative așa că nu am bătut drumul până acolo doar pentru câteva minute de vizitare a mănăstirii.

Cum spuneam la intrare în partea stângă, este un muzeu care are o expoziție foarte bine realizată, pe două nivele, unde poți afla despre trecutul mănăstirii.

Pe lângă muzeu începe o potecă cu trepte prin pădure unde sunt indicatoare de 1 km către catacombe care reprezintă un grup de peșteri unde au locuit călugări care sunt conservate mai puțin decât mănăstirea, dar drumul până acolo este spectaculos și merită. Din păcate după ce am vizitat muzeul a început să plouă și nu părea că stă, așa că nu ne-am încumetat să mergem un km prin ploaie, dar mi-a rămas gândul la acea plimbare și ne-am propus să revenim. Poate odată pentru o zi întreagă pentru că am înțeles că în apropierea catacombelor este o plajă lungă de 2 km foarte căutată de turiști.

Am plecat de la castelul nostru însorit din Kranevo care ne-a găzduit 6 zile și unde ne-a plăcut foarte, foarte mult, iar în drumul spre casă ne propusesem să ne oprim la spectaculoasa faleză a Mării Negre de la Tyulenovo.

Stâncile de la Tyulenovo trebuiau bifate la un drum spre casă de pe litoralul bulgăresc, dar tot timpul a fost să fie altceva. În primăvară, când am citit articolele AFA-istelor noastre care au fost acolo și am revăzut pozele, am decis că nu mai suportă amânare și la sejurul acesta le vom bifa și noi.

Așa că am plecat de la Kranevo în jurul prânzului, am trecut prin Albena și Balchik, apoi prin Topola care mi-a adus aminte de sejurul de la Kaliakria Resort din iunie, un alt loc pe care îl recomand (mai mult pentru răsfăț pentru că plaja și marea sunt mai departe) și apoi, înainte de Gorun am făcut la dreapta pe un drum de vreo 7 km, vai, mama lui, care ne-a scos în mijlocul sătucului Tyulenovo, într-o parcare chiar în mijlocul satului, dupa un drum de aprox 60 de km.

Tyulenovo este un sătuc cu mai puțin de 60 de locuitori, probabil toți pescari după numărul bărcilor aliniate în micuțul golf, și nu pare a avea ceva spectaculos până nu ajungi la micul golf și ți se deschide ochilor coasta stâncoasă care poate rivaliza cu orice coastă a Greciei sau a Italiei.

Tyulen înseamnă focă în bulgară și se spune că de aici ar veni numele sătucului, numai că astăzi foci nu prea se mai văd în zonă de mult. Dar, se spune că dacă ești norocos, dimineața devreme poți zări delfini.

Peisajul stâncos te lasă fără cuvinte încă de cum dai cu ochii de micul golf. Chiar deasupra golfului este amenajat un fel de platou cu băncuțe pentru o vedere panoramică asupra zonei. Probabil că se va dezvolta. În partea stângă așa cum ne uitam la mare este probabil cea mai importantă unitate de cazare din Tyulenovo, hotelul Family de 3*, cu un restaurant frumos aranjat și cu o terasă superbă, suspendată deaupra golfului, unde ne-am retras și noi la sfârșitul plimbării pentru cafea și înghețată.

Dar, până atunci am purces la o plimbare pe faleza stâncoasă, pe potecile care se vedeau deja formate în dreapta. Am mers pe malul mării și ne-am minunat de stâncile roșiatice în care valurile băteau cu putere și în care apa a săpat peșteri și grote. Am văzut și alte mici golfulețe, o apă limpede și diferit colorată.

Noi eram în sandale și chiar papuci unii, dar e bine să ai încălțări mai serioase pentru a merge pe stâncile de la Tyulenovo. Plaje nu sunt, dar dacă ești amator de sărituri, aici e raiul. Am admirat un grup de băieți care se aruncau de pe stânci și alții care făceau scufundări.

Nu cred că este nevoie să vă spun de câte ori ne-am oprit și câte poze am făcut până am ajuns la piesa de rezistență a falezei, Podul de Piatră. Între golf și Pod faci undeva sub 15 minute dar noi am făcut o oră aproape. Niște români ne-au spus că de acolo, la aprox 3 km în sens invers, spre țara noastră era o altă faleză, Funky Jump de unde amatorii pot face salturi spectaculoase. Nu ne-am mai încumetat până acolo pentru că la ce ritm aveam riscam să nu mai ajungem în România în seara aceea, dar am reținut și poate cu altă ocazie.

După ce am făcut o grămadă de poze în toate felurile la Podul de piatră, ne-am întors la terasa restaurantului Family, unde am avut parte de o binemeritată lâncezeală în fața unor bunătăți și a unui orizont încântător.

Până acasă, la granița cu România, mai aveam sub 40 de km, dar era păcat să fim aici și să nu facem o escală și în Shabla, mai ales că era în drumul nostru și nu prea aveam cum s-o ocolim. De la Tyulenovo la Shabla sunt 6 km și te duce drumul, nu prea ai cum să ratezi. În plus sunt indicatoare.

Am oprit acolo nu pentru orașelul care se află la vreo 4-5 km de mare, ci pentru Farul din Shabla și ca să vedem renumita plajă de care citisem. Parcarea este chiar în fața farului, acolo unde erau și câțiva oameni cu tarabe înșirate pe jos, în fața monumentului, cu diverse suveniruri și ornamente din scoici.

Am lăsat mașinile și am încercat să vedem ceva din far care se ascundea într-o zonă împrejmuită, numai că nu poți să vezi decât puțin pe afară, farul fiind obiectiv militar, nu se vizitează. Chiar la intrare este un panou informativ de unde am aflat că este cel mai vechi și cel mai înalt far din Bulgaria și că emite semnale luminoase ajutând vasele să se orienteze. În dreapta farului începe un pod care se întinde mult în apă. Nu știu ce promenadă o fi fost în alte timpuri, am văzut poze cu el până de curând, cum stătea să cadă, dar acum era aproape la sfârșitul lucrărilor de reabilitare. Cum spuneam, bulgarii ăștia nu dorm deloc pe ei.

Am lăsat mașinile și am plecat să ne plimbăm puțin, pentru că aveam de văzut o plajă și în zona aceea nu se vedea nimic. Am mers pe lângă mare și case care dădeau în câte un golfuleț și fiecare avea câte o barcă la ușă. Zona este plină de bărci, ceea ce ne lămurește asupra îndeletnicirilor locuitorilor.

Aici, pe malul mării, s-a născut un cartier rezidențial, cu case construite haotic, unele frumoase, altele făcute fără cap și coadă. Am întrebat un localnic dacă putem înnopta undeva în zonă și ne-a spus că oricare casă ne găzduiește pentru 10 EUR. Nu l-am mai întrebat dacă 10 EUR de persoană sau de cameră. Aici este o împletire de case vechi, unele pe care oamenii le mai aranjează și altele noi, mai moderne. Am găsit pe ulița principală un domn mai în vârstă care își aranja bolta de vie și ne tot invita în curte. Apoi am văzut că într-un colț, în curtea lui, era un panou pe care scria bar. Numai bar nu ne-am fi imaginat că se ascunde acolo, dar omul se adaptase și iată își făcea și reclamă, cum se pricepea mai bine. Ne-a părut rău că nu mai intra nimic după ce ne ghiftuisem la restaurantul din golful de la Tyulenovo, dar l-am reținut pe nenea cu care am făcut poze și cred că ne-ar plăcea să stăm la o răchie cu el.

Ne-am urmat drumul prin sătuc, ba pe lângă mare, ba pe ulița plină de smochini copți, din care nu ne-am reținut și am mâncat și noi, pentru că nu erau în curțile oamenilor, ci pe stradă, atârnau smochinele coapte până în pământ. N-o fi fost frumos, dar nu ne-am putut abține!

Am ajuns la un fel de baie termală, o piscină, alături de care era o zonă cu dușuri, tot cu apa termală, unde se tot perindau oameni. În piscina aceea micuță și nu prea arătoasă nu era nimeni, dar la dușuri da. Că era termală nu ne-am îndoit pentru că mirosea de ne-a mutat nasul din loc.

Din dreptul piscinei o potecă ne-a dus înapoi spre mare și ne-am trezit pe un platou și de acolo uitându-ne spre stânga am văzut plaja imensă de nisip, de sub stânci care se întindea cât vedeai cu ochii. Ne-am propus să revenim la Shabla și la spectaculoasa ei plajă, poate pentru un week-end. Nu era prea curată, era plină de alge la data aceea, dar era absolut spectaculoasă, merită un week-end.

După ce am intrat în țară am ținut drumul la Pescăria lui Matei de la Agigea, unde am mai mâncat și altă dată. Pentru că ultima dată am avut de comentat, ne-am mai oprit și de data asta ca să tranșăm lucrurile. Pot să spun doar că noi am tăiat Pescăria lui Matei de pe listă.

Faptul că este un loc căutat și aglomerat, pe mine nu mă face să trec cu vederea aspecte care țin strict de organizare, pe măsura traficului. Dacă vezi că ești atât de căutat, iei și niște măsuri sănătoase, așa mi se pare normal. N-a fost chip să ne facă o masă de 10 persoane, câți eram. Am stat 8 la o masă și 2 la alta, alături. Nu se putea să ne facă note separate, pe familii, pentru că „suntem doar 8 ospătari la toată sala asta”. Nu au mai avut decât 2 porții de borș de pește, cu toate că pentru asta ne oprisem, nu aveau nici saramura, zarganul prăjit nu este nici pe departe ceea ce mâncăm la Edirne sau Istanbul, avea o piele solzoasă și era destul de uscat... nu i-a plăcut soțului nici de data asta. Nu mai zic cât am așteptat mâncarea. Ca de fiecare dată, de altfel.

În condițiile acestea, dacă nici ei nu aveau tot ce scria în meniu, am vrut să-mi dea jumătate de platou aperitiv, pentru că unul întreg era foarte mare și nu puteam. N-a fost chip să ne înțelegem și de la platoul acesta de aperitive ni s-a tras și despărțirea, ca să zic așa. Pentru că a fost foarte scump și am mâncat foarte, foarte puțin din el, l-am cerut la pachet. Pe drum, pe măsură ce se răcea, pachetul a început să miroasă a ulei rânced, un miros care nu ne-a plăcut deloc, iar când am vrut să îl reîncălzim, a fost imposibil să mâncăm pentru că nu mai avea deloc un gust bun, așa că a ajuns la câinii și pisicile de la țară. Am mâncat de 3 ori la Pescăria lui Matei. Prima dată ne-a plăcut, dar ne-a deranjat așteptarea cu toate că făcusem o rezervare, a doua oară, la fel am așteptat foarte mult și să ne dea o masă dar și să ne aducă mâncarea, iar acum a fost decisiv. Nu suntem așa pretențioși, dar pe banii noștri, și nu puțini la Pescăria lui Matei, vrem mai mult de la cei care ne prestează servicii. Pentru că nu doar faptul că am așteptat a contat, ci mai mult decât asta atitudinea personalului hăituit și din cauza asta nu tocmai prietenos.

Acestea au fost opririle noastre pe drumul spre și dinspre Kranevo. Și când ziceam că am cam epuizat zona asta, iată că tot aflăm de altele, pe care sperăm să le bifăm cu alte ocazii. Vă recomand și vouă să nu ocoliți aceste obiective dacă vă duceți sau vă întoarceți de pe litoralul bulgăresc. Sunt opriri scurte, de care o să vă bucurați.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Aurici in 18.02.18 12:04:48
Validat / Publicat: 18.02.18 13:36:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1847 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Pobiti Kamani (Pădurea de piatră).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54650 PMA (din 59 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[18.02.18 13:34:56]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Hai-hui prin nordul litoralului bulgăresc, #CU MAŞINA ÎN ZONA VARNA [NORD] - #LITORAL NORD" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanță în Bulgaria]

mishu
[18.02.18 13:52:01]
»

@Aurici: Am apucat sa citesc in fuga si sa dau un Start vot! de care sunt tare mandra, asta intre 2 sau mai multe apeluri. Am citit cu mare placere si mi-am adus aminte de unele dintre locurile pe unde m-am preumblat si eu sau altele pe care mi le-am dorit. A ajuns si eu la Sabla si la Tylenevo si asta cu prietenii AFA, am ajuns si la Manastirea Aladzha si am ajuns sa vad si Castelul Euxinograd, care se afla intre Manastire si Varna insa pentru care trebuie programare (am scris un articol despre asta si este un loc care merita vizitat).

M-am bucurat de tot ceea ce am citit, m-a intristat putin Pescaria lui Matei, eu am fost acolo anul trecut, grup organizat si atunci lucrurile au fost asezate altfel si chiar mi-a placut, insa nu este prima data cand citesc si chesti negative si asta ar trebui sa le dea de gandt daca vor ca afacerea sa aiba viitor.

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag, astept sa ne vedem la Alba.

irinad
[18.02.18 14:32:42]
»

@Aurici: Ei, mă bucur să aflu că articolul meu despre Pobiti Kamani ţi-a dat imoldul să vizitaţi, în fine, Pădurea de Piatră pe lângă care, probabil, aţi trecut de nu ştiu câte ori. La mănăstirea Aladja am fost şi noi, tot în acea ieşire de Paşti în Bulgaria, la Sf. Constantin şi Elena, şi ne-a plăcut mult, tocmai ce se restaurase şi am avut acces să urcăm pe-acolo.

Am acordat ceva mai multă atenţie, acum, fotografiilor tale cu Podul de Piatră, fiindcă mi s-a părut că seamănă izbitor de mult cu fostul simbol al Maltei, Fereastra Albastră (Azure Window) ce s-a prăbuşit anul trecut în mare. Foarte frumos litoralul de nord din Bulgaria.

Deşi, nu cred să ajung prea curând prin zonă, am reţinut şi Pescăria lui Matei, cu tot cu neplăcerile legate de aceasta.

Un articol minunat, ca de obicei! Toate cele bune, abia aştept să te cunosc la Alba!

Pușcașu Marin
[18.02.18 14:35:56]
»

@Aurici: Mda... Imi pare rau... Imi pare rau ca s-a terminat articolul. Parca mai vroiam sa mai citesc.

Dar ce-i frumos intotdeauna se termina (prea) repede, iar ce e bun ingrasa. Nu-mi ramane decat sa astept urmatoarele articole.

Toate cele bune.

crismis
[18.02.18 15:21:05]
»

@Aurici: Sunt perfect de acord cu ceea ce enunță titlul articolului tău: drumul face parte din vacanță și trebuie "gustat" ca atare! De câte ori este posibil, și noi procedăm la fel.

"Pădurea de Piatră" am vrut s-o vizităm acum vreo 2 ani, în drum spre Chaika, dar n-a mai fost să fie (din cauza unor probleme neașteptate - era o perioadă în care mereu apăreau probleme neașteptate - a trebuit să plecăm după prânz de acasă). Sperăm însă să-i vină rândul anul acesta, deja avem programate vreo 2 incursiuni în zonă.

La Mănăstirea Aladja am fost cândva, demult, erau copiii mici, cred că prin 2004-2005. Se urca la chilii pe o scară improvizată, țin minte că nu m-am simțit chiar în largul meu acolo, sus. Muzeul nu exista și nu cred să fi auzit de catacombe. Deci "se necesită" o reluare. Mulțam și pt pontul cu plaja din apropiere, mi-am propus s-o caut!

La Tyulenovo... ei, acolo mi-a rămas o parte din suflet! Am ajuns deja de 2 ori pe sălbatica faleză și m-aș întoarce oricând acolo! Tot acum 2 ani rezervasem un week-end la Family Hotel în perioada macilor infloriti, mă visam zăcând pe balcon, cu ochii când într-o carte, când în nemărginirea mării... Încă n-am renunțat la acest vis. Într-adevăr, locul acesta poate rivaliza cu oricare zonă celebră de coastă mediteraneană sau de aiurea. Dealtfel, "fereastra" din Tyulenovo a fost comparată adesea cu Fereastra Albastră de pe insula Gozo, cea care anul trecut s-a prăbușit în mare.

Și la Sabla am ajuns de 2 ori, prima dată nici vorbă de promenada de care pomeneai, a doua oară (la început de mai 2017) în construcție. Ai dreptate, bulgarii nu dorm pe ei. Bravo lor! Pe plaja din Sabla încă n-am dibuit-o, dar se va întâmpla într-o zi. Din același registru, nu ocoliți când veți reveni în zonă plaja din Ezeretz, eu așa culori de mare ca acolo n-am mai văzut decât arareori!!!

... Ei, și am ajuns și la Pescaria lui Matei! Am fost acolo cu o prietenă din Constanța anul trecut, așa, la plezneala, "să mâncăm un pește". N-am făcut rezervare și desigur că n-am găsit locuri (era Duminica Floriilor, pe urmă am realizat). Am încercat alături (Golful Pescarilor, parcă), dar și aici era totul rezervat. Până la urmă "ne-am lipit" la Poarta Apelor, pe plaja dintre Eforii, unde am revenit cu Tati peste vreo lună; ambele experiențe au fost bune, de recomandat (poate mă învrednicesc să detaliez într-o zi pe aici).

Și gata. Un ecou lung, dar m-ai stârnit cu o poveste frumoasă, despre o zonă foarte dragă inimii mele!

AuriciAUTOR REVIEW
[18.02.18 15:37:41]
»

@mishu: Știu că ai fost acolo. Cum am spus și în articol, noi am ajuns în urma ultimelor impresii scrise pe saitul nostru. Așa, erau pe listă, câte nu sunt, dar nu le venea deloc rândul. Pozele voastre ne-au impulsionat să ne decidem.

Da, Pescăria lui Matei ne-a cam decepționat. Cu aceleași lucruri practic: așteptare multă și pentru masă și pentru mâncare și personal insuficient, hăituit și ușor nervos. Ne ajunge de 3 ori, mai sunt și alte locuri de descoperit.

@irinad: Pădurea de Piatră era de mult pe listă și așa este, articolul tău mi-a adus-o iar în atenție. Au fost ceva dezbateri pentru că ne-am separat de grosul grupului care votase autostrada noastră, dar nu ne-am lăsat, pentru că altfel n-ar fi fost nici de data asta.

Așa este, podul acela de piatră de la Tyulenovo m-a dus și pe mine cu gândul la fereastra prăbușită din Malta. Cu toate că eu n-am fost în Malta am citit și m-a durut când s-a prăbușit.

Pescăria lui Matei este un loc bun, chiar îți recomand să ajungi. Nouă ne-a fost de ajuns, dar prima dată când am fost ne-a plăcut tare, tare mult, cu toată așteptarea. Nu vrem însă să mai contribuim la bunăstarea unui loc unde ce ne-a deranjat o dată s-a repetat și a doua, și a treia oară.

Momentan Alba este bau-bau... Vedem prin ce faze mai trec până atunci.

@ghisor: Eiiii, ești tu prea drăguț! Nu știu dacă este unul din articolele mele bune dar sunt între două lucrări care mi-au scos peri albi și mi-am permis o pauză ca să nu-mi crape capul. Sper să funcționez din nou după relaxarea asta. Mulțumesc oricum pentru cuvintele tale, week-end plăcut!

AuriciAUTOR REVIEW
[18.02.18 15:57:53]
»

@crismis: Și noi avem planuri permanente pentru drumurile spre/dinspre vacanțe. Iar pentru Bulgaria încă avem o listă întreagă, din care am mai tăiat dar se tot lungește pentru că adăugăm permanent.

Să te oprești la Pădurea de Piatră, este interesant. Ai grijă la încălțări!

Ieșirea voastră de la Tyulenovo-Shabla a urgentat și oprirea noastră pentru că mi-au plăcut tare mult pozele. Plaja de la Shabla este la capătul unei plimbări prin sat. Când pe lângă apă, când pe ulițele satului cu case foarte vechi care mi-au plăcut mult, sau mai noi, construite haotic. Și noi ne-am propus să mai ajungem la plaja asta și la fel ca tine mă visez pe terasa de la Family pentru un week-end leneș. Avem și Ezeretz pe listă, poate spre întâlnirea de anul ăsta.

Poarta Apelor a fost la concurență cu o altă cherhana anul ăsta în sejurul de revelion și ne-a părut rău că din două mese pe care nu le-am avut în pachet n-a fost să fie nici una acolo. Dar sperăm să n-o mai ratăm cu prima ocazie când ajungem prin zonă.

Mulțumesc pentru vizită și pentru ecou, duminică frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[18.02.18 16:23:22]
»

@Aurici: Mi-ai adus melancolie-n suflet! Marea la Tyulenovo! Albastrul ala incredibil! Apoi, cum a spus si @mishu, Shabla, unde-am fost cu prieteni dragi!

Si ca sa-ti multumesc, ti-am adus si eu un SB!

AuriciAUTOR REVIEW
[18.02.18 16:31:14]
»

@Zoazore: Și eu îți mulțumesc ție și mă bucur că ti-am adus melancolie pentru locuri și oameni atât de dragi.

ioan marinescu
[18.02.18 18:01:43]
»

@Aurici: Plăcut, notat, votat!

AuriciAUTOR REVIEW
[18.02.18 18:04:42]
»

@ioan marinescu: Mulțumesc, seară frumoasă!

doinafil
[18.02.18 21:05:47]
»

@Aurici: Frumoase locuri ați văzut, felicitări!

Mi-a plăcut mult mânăstirea Aladja, cu chiliile ei săpate în munte, dar și pădurea de piatră! (poate concura cu Stonehenge, părerea mea!)

Despre podul de piatră, ce să mai spun?! O adevărată minune a naturii, mi-ar plăcea să fac o poză, două, acolo!

Cât despre golfulețul de la Tyulenovo, da, ai dreptate, poate concura ușor cu oricare coastă a Greciei, sau Italiei!

Felicitări pentru descriere, am votat cu convingere și textul și pozele!

elviramvio
[18.02.18 21:47:02]
»

@Aurici:

Bulgaria este o țară pe care eu o iubesc și mă bucur că este în drumul meu spre Grecia. O parte din zonele vizitate de tine, le-am colindat și eu, îmi doresc să le revăd.

Dacă vrei, cu un grup de prieteni, poți sărbători noaptea dar mai ales dimineața 21 iunie pe plajă, Ziua Soarelui, apoi peste 2 zile, Eniovden. Nu-mi amintesc sigur dacă la Tyulenovo se adună turiști din multe părți ale Europei dar pot să caut. De Eniovden, sărbătoarea soarelui când, spune tradiția tracă, trebuie să-ți vezi într-un anumit fel umbra întreagă, la răsărit, pentru a fi sănătos tot anul. Sunt cam 5 ani de când îmi propun că anul următor sunt acolo, se pare că și anul ăsta salut ziua soarelui în alt loc. Cred însă că ar fi o frumoasă mini întâlnire AFA pentru iubitorii de Bulgaria.

Zoazore
[18.02.18 22:57:52]
»

@elviramvio: Ha! pe 22 iunie avem biletul la Albena! Deci... pas! Ca nu merge al meu mai devreme c-o zi sa stea pe plaja la rasarit cand poate sa doarma foarte bine in patucul lui!

Si nici n-am concediu decat fix din 22 iunie!

AuriciAUTOR REVIEW
[18.02.18 23:36:26]
»

@doinafil: Toate cele care ți-au plăcut sunt foarte aproape de România și te așteaptă să faci o poză, două acolo.

Mulțumesc pentru vizită și pentru cuvintele tale. Îți doresc să ajungi cât mai curând.

@elviramvio: Nu știam de Ziua Soarelui, merci de pont.

Când am început să bântuim prin Bulgaria vecină nu mi-am imaginat că o să descoperim atâtea locuri deosebite. Și lista noastră este încă lungă și pentru că este atât de la îndemână și noi am revăzut multe dintre locurile care ne-au plăcut. N-am făcut drumuri speciale, ci, așa, în drum spre una sau alta.

Miniîntâlniri AFA au mai fost în Bulgaria, n-ar mai strica și altele pentru iubitori, cum bine zici.

Mulțumesc pentru completări, numai bine, noapte bună!

elviramvio
[19.02.18 06:55:27]
»

@Zoazore:

Lasă, stai la Albena pe plajă de Eniovden (23 sau 24 iunie), prinzi răsăritul și momentul unic când soarele îți zămbește și-ți face cu ochiul. Ocheada e importantă, vezi să n-o ratezi! ????????

tata123 🔱
[19.02.18 09:06:59]
»

@Aurici: În fiecare vacanță petrecută în Bulgaria descoperim locuri frumoase, peisaje naturale deosebite, multe monumente istorice și religioase. Fie pe țărmul mării, fie în interiorul țării (Dobrich, Kainargi, Silistra, Srebarna etc.) găsim multe lucruri de vizitat în drum spre/de la litoral. Mai am și eu pe listă câteva obiective inedite de văzut în țara vecină. Mulțumim pentru această sinteză.

AuriciAUTOR REVIEW
[19.02.18 11:55:42]
»

@tata123: Mulțumesc și eu pentru vizită. Așa este, tot timpul descoperim cîte ceva inedit la vecinii noștri.

Zi bună,

DOINITA
[22.02.18 17:53:42]
»

Si ce ma bucur ca am dat votul 50!!!

Foarte frumos la vecinii nostri! Mai mult de un Balcik, Veliko Tarnovo, demult tare Varna si drumul ce duce la greci, prin Ruse sau Makaza, nu am vazut nimic. O data cand ne intorceam din Grecia si drumul la bulgari era in modernizari, am trcut si noi printr-o zona unde am gasit tot asa niste formatiuni calcaroase (erau mai deschise la culoare decat cele vazute de tine), cu forme diferite si care ne-au incantat. Nu stiu in ce zona erau, nu le-am mai vazut desi mi-ar fi placut.

Dupa ce am citit articolul tau si mi-am bucurat sufletul, in miez de iarna, parca imi doresc sa acord mai multa atentie tarii vecine.

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AuriciAUTOR REVIEW
[22.02.18 21:52:35]
»

@DOINITA: Heiii, uite cum mă surprinzi și tu, nu numai eu pe tine!

Adevărul este că și pentru noi primele drumuri la bulgari au fost doar de tranzit, spre Turcia sau Grecia. Și mi se părea așa urât..., mai urât decât la noi! Apoi am descoperit Veliko Târnovo, care ne-a plăcut mult, după aceea Arbanași și alte sate tradiționale, iar de vreo 10 ani avem o întâlnire a grupului care se întâmplă pe litoralul lor, pentru că la începuturi ne-a oferit tot ce aveam nevoie, iar acum nu mai e chiar așa dar a rămas o tradiție. La dus și la întors ne-am tot abătut pe la câte ceva... și uite-așa am tot descoperit și ne tot întoarcem. Veliko ne este la îndemână pentru ieșirile spontane și îl prefer de mulți ani în defavoarea Văii Prahovei, din păcate.

Sunt o grămadă de locuri frumoase la ei și cred că și mai mult ne-a atras schimbarea care s-a întâmplat sub ochii noștri pentru că bulgarii, spre deosebire de noi, și-au învățat lecția mai bine și s-au mișcat mai repede.

Și ne place mâncarea lor. Se întâmplă să mergem la Veliko Târnovo de dimineață până seara. Ne plimbăm pe străduțe, mâncăm, cel mai adesea la Shtastliveca sau la Arbanași, la Izvora sau la Chesmata și seara ne întoarcem acasă.

În afară de întânirea de toamnă de pe litoral, care este de 5-6 zile, pentru noi Bulgaria este în general bună pentru ieșiri spontane de week-end sau chiar mai scurt, niciodată concedii.

Și ce să zic... vârsta... am crescut la țară și ne cheamă satul. Am descoperit niște sate fenomenale la ei și ducându-mă spre unele, aud de altele și uite-așa ne trezim mereu pe drumurile lor.

Dacă ai ocazia, acordă-i puțină atenție țării vecine. O să descoperi locuri frumoase.

Vacanțe frumoase și ție, numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DOINITA
[23.02.18 07:25:00]
»

@Aurici: Ai dreptate ca de la o anumita varsta ne dorim sa ne intoarcem la origini, ne simtim bine si ne place aproape de radacini. Pentru voi, cei din sudul tarii e comod sa dati o fuga la vecini, dar pentru cei din locul unde "se agata harta in cui" e nevoie de concediu.

De la Bucuresti, de la baiat, am ajuns si noi intr-o zi la Veliko Tarnovo si mi-a placut foarte mult!

O vizita mai lunga poate la un urmator drum spre tara mea de suflet...

Sa ne vedem cu bine! Vii la Alba?

AuriciAUTOR REVIEW
[23.02.18 09:50:57]
»

@DOINITA: Vin... vai de capul meu. Parcă vin la tăiere

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nrs †
[23.02.18 10:50:48]
»

@Aurici:

asa periculos e? ca si eu sunt tot pentru prima data, oricum sper sa inceapa sa taie tot in ordinea clasamentului asa ca vei fi prima

crismis
[23.02.18 12:15:59]
»

@Aurici&nrs: Cunosc sentimentul! Stați liniștiți, nu veți fi tăiați (deși astea sunt aparențele) !

AuriciAUTOR REVIEW
[23.02.18 14:03:50]
»

@nrs&@crismis: Nu sunt chiar neliniștită, mă mai alint și eu. Și în general merg după principiul sănătos al bunicii, așa că, "vom trăi și vom vedea".

nrs †
[23.02.18 14:07:28]
»

@crismis:

eu eram linistit pana sa vad ca un user vechi este atat de ingrijorat, cum a scris deja "vom trai si vom vedea"

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, doinafil, DOINITA, elviramvio, ioan marinescu, irinad, mishu, nrs, Pușcașu Marin, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂHai-hui prin nordul litoralului bulgăresc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10338497161865 sec
    ecranul dvs: 1 x 1