ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un vis al copilăriei: urcând pe Marele Zid Chinezesc

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În copilărie, aveam o viziune mitologică asupra Marelui Zid Chinezesc: o fortăreaţă militară stăpânită de duhurile ascunse ale munţilor, peste care puţini pământeni s-au încumetat să treacă... Apoi, odată cu scurgerea anilor, mi-l închipuiam ca pe un monument al fiinţei naţionale chinezeşti, după care se ascunde o civilizaţie care încă nu a dat lumii măsura propriului geniu.

Rămas mulţi ani singurul edificiu uman vizibil mai clar din Cosmos, Marele Zid poartă, cu fiecare treaptă, câte o picătură de sânge şi speranţă a fiecărui chinez. Fiind, în acelaşi timp, zid de apărare, dar şi cimitir pentru toţi cei angajaţi într-o construcţie ce a durat aproape 2.000 de ani, Zidul îşi păstrează unicitatea, farmecul şi uriaşul său mister asupra oamenilor de pretutindeni.

Privită de la distanţă, configuraţia pereţilor şi a turnurilor de apărare pare să-ţi spună că, la o anumită dată, cu o anume tehnică militară, orice încercare de a cuceri China era sortită, din start, eşecului...

Dacă cele mai înalte şi mai prăpăstioase culmi pe care se înalţă zidul puteau fi trecute doar de vulturi, părţile joase, din văi, îşi mai păstrează configuraţia unui gât de sticlă, cu porţiuni mlăştinoase, care trebuiau trecute pentru a-l putea străpunge. Aici avea loc, de fapt, „măcelul” invadatorului, cu aruncătoare de greutăţi, arcuri, butoaie de smoală, suliţe înfipte în pământ şi, mai târziu, cu tunuri.

Chinezii spun că, pe durata unei vieţi, trebuie să urci, măcar o dată, cele câteva mii de trepte ale Marelui Zid, până la cotele cele mai înalte ale muntelui... A o face pentru a doua oară este o curată nebunie.

Mi-am luat inima-n dinţi, aparatul de fotografiat, o sticlă cu apă rece de la ghiață, o şapcă de soare şi am început ascensiunea spre ultimul turn, aflat la mult peste 3.000 de metri. Arşiţa soarelui asiatic te poate determina să renunţi uşor, chiar şi la ideea de a te încumeta să urci atâţia ani de sacrificiu, sânge şi istorie... Am luat-o uşurel, treaptă cu treaptă, turn după turn şi culme după culme, spunându-mi, în şoaptă, că limitele îndurării şi ale aspiraţiilor omului sunt nesfârşite. Mi-a trecut o clipă prin minte cum marele nostru George Călinescu s-a eschivat stilistic de la marele urcuș, spunând că un imperiu nu poate fi escaladat în câteva ore...

Treptele Zidului au dimensiuni diferite - acum păşeşti pe o suprafaţă de 10 cm, urmată apoi de una de 30 de centimetri… La rândul ei, înălţimea dintre trepte diferă, de la 15 centimetri la 60 de centimetri iar ritmul neregulat, dar istovitor, îţi aminteşte de efortul celor care, din mână în mână, cu scripete, cu măgari şi căluţi de stepă, au reuşit să transforme acest edificiu milenar într-un altar al îndurării şi al dragostei pentru ţară.

Trec pe lângă nişte ferestre înguste în afară şi suficient de largi pentru a adăposti un arcaş, în interior. Văd, apoi, la câteva sute de metri, cîteva turnuri, care înţeleg că erau, în acelaşi timp, cazemate, locuri de rugăciune sau de veci, comandamente sau depozite de arme. După fiecare cazemată, apare câte un cuptor de cărămidă, unde grupurile de turişti citesc date despre ce gândeau chinezii atunci în materie de construcţii. De la un turn la altul, focurile aprinse, de culori diferite, anunțau stadiul de avansare al armatelor invadatoare, semnle de atac sau de retragere sau asaltul final...

Pietrele Zidului, în nuanţe de galben întunecat şi negru, de sub care poţi întrezări albul lucios de sub tălpile miilor de turişti, de toate vârstele şi seminţiile, angajaţi în aceeaşi aventură, ascund atâtea taine şi destine omeneşti, încât simţi nevoia să te opreşti în faţa fiecăreia pentru o destăinuire.

Un grup de turişti australieni renunţă la luptă şi face cale întoarsă... Chinezii, în schimb, folosesc umbrelele, batistele albe şi sticluţele de apă drept muniţie ca să-şi continue încet cursul propriului destin.

Când te apropii de sfârşitul odiseei chinezeşti, zbuciumat de efort şi de scenarii războinice, dacă ai timpul să arunci o privire în jos, lumea îşi schimbă instantaneu dimensiunile şi sensul... Văile apocaliptice şi pădurile vechi intră într-o eră de culori vegetale, încadrate de galben şi maro, între care toate nuanţele unui curcubeu asiatic se prind într-un dans al vieţii şi al morţii.

La sol erau 40 de grade Celsius. Oare cât ar putea fi la 3.000 de metri? Mai am vreo 50 de trepte până la ultima cazemată, la umbra căreia, cu siguranţă, voi putea să mă odihnesc, privind spre cerul de un albastru-violet, străbătut de câţiva nori albi, cu forme rotunde, de templu. Strâng din dinţi şi încerc sa-mi descopăr noi resurse. Chinezii cred că „atunci când spui că numai poţi continua drumul, eşti doar la jumătatea efortului de care eşti capabil”

Mai sunt doar trei trepte... Îmi trec prin faţă toţi prietenii copilărie mele fericite, într-un sătuc din nordul Ardealului, alături de care cuceream fortăreţe şi castele, cu zâne ascunse de spiritele întunericului... Încă un pas... şi încă unul și sunt aproape de stele...

Odată ajuns la vârf, trăiesc, pentru câteva clipe, gloria amăgitoare a victoriei omului asupra lui însuşi... Apoi, primul lucru la care mă gândesc este să imortalizez momentul, arborând un drapel românesc, fie el şi simbolic, deasupra Marelui Zid Chinezesc.

Parcă pe cineva de sus, dintre nori, care mă ținea de o mână, îl aud șoptind: De aici, te descurci și singur..

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de glcitizen in 17.02.18 11:05:16
Validat / Publicat: 17.02.18 12:14:07
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA

VIZUALIZĂRI: 1569 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Drumul spre infinit sau Marele Zid Chinezesc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.02.18 12:13:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Marele Zid Chinezesc, BEIJING" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dan&Ema
[17.02.18 12:15:02]
»

@glcitizen: start vot! ????

glcitizenAUTOR REVIEW
[17.02.18 12:37:53]
»

@webmasterX:

Multumesc.

glcitizenAUTOR REVIEW
[17.02.18 12:39:55]
»

@webmasterX:

Multumesc.

webmaster13
[17.02.18 16:30:59]
»

Clipul postat se poate şterge sau schimba!

glcitizenAUTOR REVIEW
[17.02.18 19:01:19]
»

@webmaster13: E ok, multumesc.

mishu
[22.04.18 20:07:05]
»

@glcitizen: Un articol minunat si cred ca in orice am intreprinde putem face mult mai mult decat credem ca suntem in stare, trebuie doar sa ne propunem finalizarea.

Cat despre faptul ca este singura cosntructie care se vede din spatiu asa stam si eu insa in urma cu ceva ani am aflat ca nu ar fi tocmai adevarat, asta nu are insa importanta.

In China am ajuns de doua ori, prima data nu am ajuns si la Marele Zid, imi doream sa il vad insa pentru mine nu pot spune ca reprezenta un "Must See", dar fiind un simbol al Chinei se afla printre dorinte.

Cand am ajuns insa pe culmile zidului am avut o senzatie extraordinara, care nu poate fi descrisa, insa in orice directie m-as fi uitat as fi vazut ceva din zid cat poate de departe.

Acum insa l-as include pe lista "Must See" si as repeta experienta.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
glcitizenAUTOR REVIEW
[23.04.18 08:54:45]
»

@mishu:

Multumesc Mishule si ma bucur sa stiu ca, de acolo unde esti, ai timp de articolele mele.

Experienta Zidului devine in timp, o mare realizare personala.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, glcitizen, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMarele Zid Chinezesc:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.87784194946289 sec
    ecranul dvs: 1 x 1