ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 20.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 37 zile
familie cu copii
PREȚ 45$ de persoană ?
cu transport AUTOCAR
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

La pas prin New York

Hoinărind pe 7th Avenue, Manhattan, NYC

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Se spune că pentru a cunoaște un oraș trebuie să-l străbați pe jos. Nimic mai adevărat, dar pentru New York City, acest lucru îți poate lua o viață întreagă. Și taximetriști locali, versați și îmbătrâniți în meserie, nu s-ar descurca, mai ales în părțile noi construite ale cartierelor, fără dragul de GPS, plasat la loc de cinste pe bordul mașinii.

Așa că în prima duminică a lunii octombrie 2017, împreună cu fiica mea drept ghid, ne-am propus să hoinărim pe7th. Avenue, mai ales că pe o porțiune de al lui, care duminică dupămasa devine pietonală,găzduiește un fel de târg cu de toat (a se vedea foto), lumea de pe lume,newyorkezi ieșiți la promenadă,fete la o socializare stradală, tarabe cu de toate, înțesate cu kitshuri, dar și cu o sumedenie de gustări, începând cu hot dog până la o specialitate thailandeză de șarpe prăjit, din care nu m-am încumetat să gust. De fructe de mare să nici nu mai vorbim (scoici, caracatiță, castraveți de mare (nemurați), etc. După ce ne-am săturat de hoinărit, ne-am îmbarcat în unul din autocarele companiei Big Bus Tours, pentru 2 ceasuri (45% de persoană, bilet valabil 48 de ore și cu o vizită înclusă în preț la statuia Libertății). Biletul se poate cumpăra din holul Muzeului Figurilor de Ceară ”Madame Tussaud”Online e cel mai ieftin. De ce am luat autocarul? Pentru că una e să vezi ce vezi și alta e să mai și povesteascăceva despre ce vezi. Și credeți-mă, ghizii vorbesc o engleză impecabila și sunt și haioși, presărându-și expunerea cu glumițe ce distrau pasagerii.Ghida noastră avea ca și cal de bătaie pe ”Lady Gaga”dar mai ”scăpa caii” și cu Donald Trump. Al doile motiv: traseul lui 7th Avenue măsoară 8,5 km și nu ne mai ajungea timpul pentru a-l străbate în întregime pe jos.

7th Avenue este o arteră dintre cele mai importante din Manhattan (alături de 5th Avenue și bineînțeles,de Broadway), situată în partea de vest a cartierului și întreruptă în Midtown de Parcul Central. Este, după cum bănuiți, o arteră foarte circulată și pietonal și auto - trafic infernal cu o progresie lentă, multe semafoare la intersecții, care te fac de multe ori s-o iei pe jos ca să ajungi mai repede acolo unde ti-ai propus. Are o lungime de 8,5 km.

7th Avenue mai este cunoscută și drept Adam Clayton Powell Jr. Avenue în partea care începe din nordul Central Park-ului (de la 110th Street) și se termină, după ce traversează Harlem-ul, în capătul de vest al Podului Dam Macombs, acesta fiind unul dintre terminale. Celălalt capăt nordic se termină acolo unde începe partea inferioară a străzii west 155th Street. Acestă parte a lui 7th Ave. de la Central Park și până unde începe cartierul Bronx are două sensuri. O altă porțiune, între străzile 24-26 poartă numele de Fashion Avenue.

Intersecții principale:Times Square în Midtown, Podul Dam Macombs în Harlem, Harlem River Drive (str. 155) în Harlem, 6th Avenue (strada 59), Lennox Avenue (strada 110), 8th Avenue (strada 59), Boulevard Douglass (mai sus de strada 110).

A doua parte a lui 7th Ave începe din partea de sud a Central Park-ului (de la 59th Street) și se termină la Greenwich Village, acolo unde începe Varick Street din West Village. Are un singur sens de circulație.

Puncte mai importante, pornind dinspre capătul de sud, de la Greenwich Village: Standul de informații și sculptură pe 39th Stret, Madison Square Garden între străzile 31-33 din partea de vest a lui &th Avenue. Stația de metrou Pennsylvania se află chiar dedesubt. Greater Refuge Temple pe Adam Clayton Powell Jr. Avenue. Între 12th Avenue, 5th Avenue și 34th Stret se află FASHION AVENUE cu rolul ei deosebit de important de centru al industriei de îmbrăcăminte, centru de modă care găzduiește celebrii designeri de modă și care a propulsat New Yorkul printre capitalele mondiale ale modei. Dintre clădirile notabile aflate pe 7th Avenue putem enumera:Carnegie Hall (la intersecție cu strada 57), Institutul de Modă (strada 27), Alwyn Court Apartments (strada 58), Centrul AXA - inițial Turnul Equitable - (strada51). Pe porțiune de la nord de Central Park, denumită și Adam Clayton Powell Jr se află Clădirea Oficciilor de Stat și Hotelul Teresa.

Din istoricul bulevardului:A fost proiectat inițial în anul 1811. Începea din satul Greenwich (de unde și numele de Greenwich Village) și s-a extins spre sud pentru a face legătura cu Varick Street în 1914. Extinderea și lărgirea bulevardului (3 mil. $ alocați de primărie în 1911) a permis conexiuni mai bune cu centrul Manhattanului și cartierulcomercial, cunoscut azi ca TriBeCa. Cu acest prilej s-au dărâmat o sumedeni de clădiri vechi, printre care - foarte interesant! - o biserică metodistă din strada Bedford, care fusese constrită în 1840. M-am gândit că moda cu dărâmatul de biserici nu a înventat-o Ceaușescu. S-a purtat și pe la alții!

Linia de metrou a fost deschisă în 1918.7th Avenue e deservită de liniile 1,2 și 3 cu literele N, Q, R și W, între 42th Stret și Central Park South. Stația de metrou ”7th. Avenue” deservește si trenuri B, D, E. Stațiile au legături cu numeroase curse de autobuz locale.

Deși eu, slavă Domnului am unde locui în NYC, am să încerc să dau câteva date despre hotelurile situate ”în inima târgului” pe 7th Avenue: Wellington Hotel (nota 7,6) la intersecție cu strada 76, la 360 m de Carnegie Hall și aprope de Central Park, Hotel Edison Times Square (7,5). The Watson Hotel (7,8) la 500 m de Lincoln Center la intresecția cu strada 78, Radio City Apartments (8,5) la 418 m de Rockefeller Center, ș. a. Cartierul Manhattan are peste 1000 de hoteluri, pensiuni și alte spații de cazare.

O parte din fotografiile postate au fost luate de pe imperiala autocarului BBT. Urez celor care vor lectura această relatare să aibă, dacă vor ajunge prin aceste locuri, aceleași impresii plăcute! Gata!


---
Trimis de ioan marinescu in 27.01.18 13:42:52
Validat / Publicat: 27.01.18 15:15:33
VIZUALIZĂRI: 2135INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD. A mai fost în/la: Long Island
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioan marinescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Benzi de circulație pe 7th Ave.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

krisstinna [27.01.18 17:38:05] »

@ioan marinescu: Măi, ce bine te-ai “deghizat” în american

Te felicit că poți suporta zborurile atât de lungi! Eu una, nu aș rezista, aș ceda nervos

ioan marinescu [28.01.18 00:30:36] »

@krisstinna: Se învață omul cu de toate! Mulțumesc pentru vot!

webmaster13 [28.01.18 08:15:48] »

coloana sonoră ataşată se poate şterge sau schimba!

Dan&Ema [28.01.18 08:18:03] »

@ioan marinescu:

New York-ul imi produce amintiri foarte placute. Eu am fost impresionat de ce am vazut in New York, unde am avut parte de un ghid exceptional pentru vizitarea obiectivelor incluse din program.

Dar, aici, in acest articol este vorba de 7th Avenue. 7Th Avenue poarta si urmele pasilor mei, ba chiar mai multe pe sectorul dintre Times Square si Central Park. In zona de langa Times Square am si locuit in cel mai mare hotel in care am fist cazat vreodata, la Marriott, o industrie hoteliera greu de imaginat, cu receptia la etajul 8 unde era o coada in S ca la aeroporturi cu 8 receptioneri la post si unul pentru operatiuni urgente, intrare dinspre 3 strazi, la ultimul etaj evident un restaurant si vreo 40 de alte etaje. Langa hotel, unde 5th si 7th Avenue is faceau cu ochiul am prins si mai multe demonstratii. Oameni veneau cu scaune si sezlonguri, se asezau cu ele pe carosabil, si infernalul trafic din centrul New Yorkului, era in cateva clipe deviat de politisti.

Tot in acest punct central am fost intr-un magazin de jucarii cu multe etaje unde am fost frapat ca puteai plati la orice casa pe orice nivel al magazinului si sa iesi nestingherit pe portile acestuia. Am cumparat atunci intre altele cateva locomotive din familia Thomas care ii lipseau lui Emi din colectie.

Multumesc ca mi-ai provocat amintiri minunate, ma opresc aici ca sa nu plictisesc.

Felicitari, numai bine!

ioan marinescu [28.01.18 09:57:24] »

@Dan&Ema: Gând la gând cu bucurie! Imi pare bine că mai sunt colegi AFA care au vizitat NYC și care, mai ales, au campat într-un asemenea hotel de renume situat în centrul Manhattanului. Este un rewiew despre el? De tarif mi-e frică să întreb.

NYC este un oraș care, atunci când îl străbați pe jos, mai întâi te strivește vizual. Mai ales 5th Avenue cu o colecție impresionantă de zgârie-nori. Apoi, cu ocazia altor ieșri în oraș, impresia începe să se estompeze și îți dă liber pentru a admira minunile arhitehtonice ale orașului.

Mulțumesc pentru felicitări și pentru vot!

Dan&Ema [28.01.18 12:46:36] »

@ioan marinescu:

Nu am scris caci escapada mea newyorkeza provine din perioada cand nu auzisem de AFA. Poate povestim la Cluj sau Alba...

ioan marinescu [02.02.18 17:39:17] »

@webmaster13: Cer iertatare ptr. că am ”percutat” cu întârziere. Mulțumesc pentru coloana sonoră! Aș fi cautat și eu ”Manhattan Restaurant” cu Simon și Garfunkel dar nu știu cum se face că n-o mai găsesc!

mishu [17.02.18 20:03:32] »

@webmaster13: Excelenta coloana sonora, este una dintre melodiile mele preferate si inainte sa citesc articolul am vizionat videoclipul .

mishu [17.02.18 20:06:09] »

@ioan marinescu:

45% de persoană, bilet valabil 48 de ore și cu o vizită înclusă în preț la statuia Libertății

la inceput nu m-am prins apoi mi-am dat seama ca e vorba de taste .

Sa vizitez acest magnific oras este una dintre dorintele mele si sper sa ajung sa o pot realiza. Pana atunci insa m-am bucurat de acest articol si pozele atasate. Felicitari, votat cu mare drag.

alunelu69 [31.03.18 08:19:51] »

Felicitari pentru review.

Ne va fi model de inspiratie pentru viitoarea excursie din toamna.

Va fi o placere sa- l redescopar dupa 20 de ani, cu regretul ca turnurile WTC nu mai sunt.

De la inaltimea unuia din ele am admirat luminile spectaculoase ale orasului

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alunelu69, Dan&Ema, ioan marinescu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0731179714203 sec
ecranul dvs: 1 x 1