ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Lebedele - străjerii cetății

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am plecat de la Salina Slănic Prahova, am oprit să mâncăm la Casa Vălășoaia, iar la ora 15.30 eram în Făgăraș.

Înainte să ajungem la cetate am observat măreața catedrală din centru, dar timpul nu ne-a permis să o vizităm.

Am parcat gratuit mașina în parcarea aflată la intrarea în cetate și am făcut un tur în jurul cetății.

Cetatea Făgărașului este înconjurată de un șanț de apărare umplut cu apă, pe undele căreia niște minunate lebede albe se plimbă în jurul cetății lăsând impresia că ele sunt actualii străjeri ai cetății. Atunci când am urcat pe zidurile cetății am observat la umbra unei sălcii plângătoare și două lebede negre, care datorită culorii diferite și a posturii lor m-au lăsat să înțeleg că ele sunt comandanții gărzii și că din postul lor de observare urmăresc ca străjerii să își facă treaba.

După ce am plătit taxa de intrare în cetate, care nu mai țin minte cât este, ne-am îndreptat spre primul obiectiv de vizitat, Turnul Temniță. Aici sunt prezentate scene și obiecte de tortură.

Am ieșit de aici și am ajuns în curtea interioară a cetății care este împărțită în mai multe pătrate de către niște alei din beton iar în centrul fiecărui pătrat este așezat un ghiveci din lemn cu un arbust verde care mai dau o pată de culoare „griului” de acolo.

Am urcat la etajul I unde se află Muzeul Țării Făgărașului „Valeriu Literat” și Biblioteca Municipală „Octavian Paler”.

Am intrat în muzeu și aici un domn ne-a explicat pe unde putem să mergem și că la sfârșitul turului vom ajunge din nou în acest loc. Înainte de a porni în vizitarea muzeului a trebuit să ne punem peste încălțămintea noastră niște protecții din acelea din nailon.

Vizitând muzeul faci de fapt un tur al tuturor camerelor cetății aflate la etajul 1, exponatele muzeului fiind așezate pe categorii în fiecare cameră. Am văzut aici foarte multe lucruri frumoase și ne-a încântat felul cum este iluminată fiecare vitrină în care sunt expuse toate aceste lucruri. Întâlnești aici arme medievale sau mai moderne, mobilier, ceramică, sticlărie, obiecte de port popular, fierărie, cufere și multe alte lucruri interesante care te captivează și oricum ți-ai fi făcut planul la intrare, observi la plecare că timpul pe care ți l-ai alocat pentru a vizita cetatea a fost depășit cu mult. Așa am pățit și noi.

După ce am terminat turul de la etajul 1 și am ajuns din nou la intrare, domnul de acolo ne-a îndrumat și spre etajul al doilea. Aici ne-au încântat privirile sălile spațioase mobilate cu un mobilier din lemn masiv, cu tronuri și oglinzi imense. Tot aici am găsit și o expoziție de pictură, care se potrivea foarte bine acolo.

Am coborât din nou în curtea interioară, am vizitat fostele grajduri și ne-am plimbat puțin și pe zidurile cetății, apoi am pornit spre mașină.

Am observat chiar peste drum de poarta cetății o chestie faină pentru care trebuie să îi felicit pe cei care au avut această idee. O clădire era acoperită cu o pânză pe care erau desenate niște ferestre, iar din depărtare aveai impresia că este o clădire foarte frumos renovată. Cred că primarii care să plâng că nu au bani să renoveze clădirile istorice care sunt în paragină, ar putea să facă măcar acest lucru până ar avea bani de renovare. Astfel locuri ca Băile Herculane și multe altele din România nu ar mai fi așa dezolante.

Ne-a plăcut mult Cetatea Făgărașului și toată zona din vecinătatea ei. Felicitări oamenilor care se ocupă de cetate pentru ca noi să ne putem bucura de ceea ce găsim acolo.

Nu am oferit aici date istorice despre cetate dar cine este interesat despre acestea le găsește aici: muzeufagaras.ro/cetatea-fagarasului.


[fb]
---
Trimis de ungureanica in 24.10.17 15:47:14
Validat / Publicat: 24.10.17 16:26:22
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în FĂGĂRAȘ [BV]

VIZUALIZĂRI: 1393 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Curtea interioară
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[25.10.17 20:32:00]
»

@ungureanica: Un loc minunat, felicitari, votat cu mare placere.

Zoazore
[25.10.17 20:40:47]
»

@ungureanica: Un articol la care nu pot comenta, ca să nu-i stric farmecul!

Gingaș ca străjerii albi ai cetății!

ungureanicaAUTOR REVIEW
[27.10.17 11:38:53]
»

@mishu: Mulțumim.

ungureanicaAUTOR REVIEW
[27.10.17 11:51:13]
»

@Zoazore: Mulțumim.

Rofri
[29.10.17 14:28:00]
»

Clădirea acoperită cu pânză este monument istoric, a fost baia comunală a orașului, datează din 1885. A fost funcțională până în anii 80. După revoluție a fost transformată în discotecă, iar de prin 1998 este abandonată și s-a degradat. Prin 2014 se vorbea despre renovarea ei cu fonduri europene și transformarea în centru cultural. De atunci au mai trecut trei ani...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ungureanicaAUTOR REVIEW
[31.10.17 18:12:14]
»

@Rofri: Mulțumim frumos pentru completare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Rofri, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.576712846756 sec
    ecranul dvs: 1 x 1