ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Călător prin țara mea: Centrul de echitație ”Caballus” Năruja, Vrancea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Un cal galopa, liber, prin pădure, uitându-se după smocuri de iarba verde și grasă. Neatent, cum era, nu bagă de seamă că este încolțit de un lup imens, flămând și fioros. Calul începe să-l roage pe lup:
– Băi, lupule, te rog eu, de data asta să mă lași în pace pentru că, uite, am un mesaj important pentru toată pădurea. Toate animalele din pădure vor avea de câștigat de pe urma lui, chiar și tu!
– Da, da'unde-i mesajul? întreabă lupul, curios.
– Este scris pe copita piciorului drept din spate, spuse calul, dacă vrei, uite, ridic piciorul ca să poți să-l citești.
Lupul se apleacă și calul îi trage o copită zdravănă, de leșina lupul.
Calul o ia, vesel, la sănătoasa, fericit ca a scăpat.
După două ore își revine lupul și, scuturându-și capul umflat spune:
– Așa îmi trebuie! De ce dracu' mă prefac când eu nici nu știu să citesc?

Vă spuneam că m-am bâțâit prin țară săptămânile astea două ale lu'octombrie, de spuneai că o să se termine lumea.

Abia ce-am venit de pe Valea Doftanei, nici n-am apucat să să ne schimbăm hainele că, am avut o ofertă de weekend de a merge la munte. De data asta, mai puțin cosmopolit, la munții noștri, din Vrancea, dar care mie-mi sunt tare dragi. Gașca era super, bănuți mai aveam, mâncarea este, că abia ce s-au făcut oile bune de făcut pastramă, benzină este, wow, ce bine trăiesc!

Recunosc, m-a intrigat și destinația aleasă, respectiv Centrul de echitație ”Caballus” Năruja, despre care, la începutul lunii nici nu știam că există. Aveam rezervată o căbănuță din lemn cu, vreo 5 camere, salon, bucătărie, grătar și alte acareturi, deci, aveam motive serioase să sperăm că ne vom simți bine.

Cum se ajunge?

Ca de obicei, cu auto, în cazul nostru, Mărășești-Tișița, pe DE 85, de aici, la dreapta, spre Panciu, pe DN 2L, apoi, spre Țifești, pe 205B și, mai departe pe DN2 D -Vidra - Valea Sării - Năruja - Podu Nărujei, în total 51 de km, pe care-i faci lejer, cam într-o oră. Nu râdeți, drumul e cu serpentine, se trece prin comune și sate, băieții de la Rutieră sunt cu ochii pe aparatul radar și de ce s-ajut eu statul român cu sume de bani?!

Asfaltul este impecabil, marcaje sunt, peisajul este superb! Deci, condiții de călătorie super bune.

În cazul nostru, doar bune, a plouat non-stop, dar, e toamnă, nu?

În satul Podu Nărujei se merge până pe la jumătatea satului, se fac două drumuri, succesiv, ambele la stânga. La al doilea drum se iese de pe DN 2D și se urcă, pe un drumeag preț de vreo 5 minute pe un drum de pământ amestecat cu piatră, nimic pretențios, adică eu, cu Skoda, am fluierat pe-acolo. După alea 5 minute te găsești în fața unei frumoase porți din lemn, ceea ce s-a dovedit a fi intrarea în curtea cabanei de-o rezervasem.

Ce găsim noi acolo?

O cabană din lemn, lucrată cu gust. Jos, bucătărie, open space cu salon mare, o baie de serviciu și un dormitor.

De la parter se urcă la etaj, pe o scară, evident și ajungem la cele 4 dormitoare, o baie și un mare balcon.

Cum să vă spun, nu este lux, dar este curățenie și confort. E o problemă cu o singură baie la patru dormitoare, gazda ne-a explicat că, de regulă, nu a închiriat cabana toată, niciodată, așa că nimeni nu s-a plâns de faza cu baia. Da, chiar dacă nu-s alintat îmi place să am baia mea la camera de stau în ea.

Cabana era dotată cu tot ceea ce-ți trebuie pentru cazare și bucătăreală și-n plus, apă curentă, rece sau caldă pentru că e racordată la o centrală pe lemne care făcea față cu brio, aruncai pilotele de pe tine noaptea.

Cât costă joaca asta?

Prețul era de 80 de lei de cameră/noaptea de cazare, preț corect față de ceea ce oferea.

De e să ajungi aici?

După cum v-am spus, principala atracție este Centrul de echitație, care este prevăzut cu grajduri și manej. Dată fiind vremea imposibilă pe care am prins-o, nu se putea face echitație, de altfel, la grajduri nu era decât o iapă cu mânz și un armăsar. restul cailor, alți 4 sau 5 erau duși într-un loc, în apropiere, unde erau la pășunat.

Patronul centrului, un adevărat domn, ne-a explicat că, în mod normal, după 3-4 ore de echitație, o persoană obișnuită poate învăța să stea pe cal și să-l strunească. În afară de alergarea prin manej, cei care știu să călărească pot face excursii prin pădure, pe niște trasee tare frumoase, dar numai după ce administratorul centrului este convins că poți stăpâni calul.

Ne-a explicat faptul că o oră de călărie costă 80 de lei și are o schemă de 4 ore într-un weekend, în care ajungi să stai pe cal și să te bucuri de asta: o oră vinerea, două ore sâmbăta și o oră, ultima, duminica.

Dacă dorești, poți deveni membru al clubului de echitație, condiție care-ți asigura niște avantaje, dar pe care nu le-am discutat, deci, care-i doritor, vorbiți cu omul!

Centrul de echitație ocupă o suprafață mărișoară de teren, suprafață în care s-a investit, cu cap, spun eu, rezultând o locație tare frumoasă. Cabanele sunt construite, predominant, din lemn, respectându-se arhitectura tradițională vrâncenească din zonă, dotate cu tot confortul, și asigurând intimitatea fiecărei familii. La ora când am ajuns noi acolo, totul era ocupat 100%, deci, locul are căutare.

În imediata apropiere este înființată o plantație de nuci, prin curte trece un pârâiaș, este construită și o casă-n copac, mă rog, totul este făcut pentru turiști și pentru ca aceștia să se simtă bine.

Din loc în loc sunt construite chioșcuri, cu grătare sau vetre de făcut focul, cu mese și băncuțe din lemn unde să stai să-ți mănânci ciozvârta de carne, astfel încât să nu fii nevoit să socializezi excesiv cu vecinii, dacă nu dorești asta.

Din ce am înțeles, activitatea de echitație este în principal programată pentru lunile cu căldură, din primăvară până-n toamnă, când este angajat și instructor de echitație, deci, nu este vreo haiduceală, totul având caracter organizat.

Nefiind vorba despre echitație, în cazul nostru, ne-am axat activitatea pe grătare, frigerea diferitor bucăți de carne suculente din diferite specii animaliere sau avicole, degustarea unor cantități de băuturi cu cifre octanice de diferite grade; de la tulburel până la rachiu, știți bancul cu rachiul și efectul lui antihelmintic, deci, preventiv, am băut rachiu de-am omorât nu știu câte generații de viitori viermișori!

Normal că am procedat și la efectuarea unei excursii în cadrul naturii, mai ales că natura n-a avut nimica împotrivă, doar c-a plouat, cu încăpățânare. Dar, tot am făcut poze, spre deplina luminare a voastră, pentru a înțelege ce-i cu locurile și frumusețea lor, aicea, în Vrancea.

 

Rezumând:

Puncte tari:

- Cale de acces ușoară, în proporție de 99% mergi doar pe asfalt;

- Peisaj frumos, activitate de echitație cumva inedită pentru mulți dintre noi, la niște prețuri total acceptabile;

- Condiții de cazare foarte bune, la prețuri absolut corecte

- Locație amplasată în natură, suficient de izolată pentru a te lăsa să te recreezi dar, în același timp, aproape de localitate, în caz de oarece necesități stringente.

Puncte slabe:

- Păi, n-am prea găsit. Chestia cu băile din cabana în care am stat, e de înțeles, cabana respectivă este doar o variantă de super-rezervă, dar, tot ne-am simțit bine!

Poate doar ploaia, dar asta nu stă în puterea mea, nu-s rudă cu Romica Jurcă!

Altfel, zic, haidi, pa!

 

Web, te rog eu frumos, fă gălăgie cu: https://www.youtube.com/watch?v=6WoMIFbmasA


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 17.10.17 10:26:59
Validat / Publicat: 17.10.17 11:22:26

VIZUALIZĂRI: 3364 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Iacă, uitai cum îi cheamă, pe iapă și pe mânzul ei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmasterX [17.10.17 11:15:46] »

Mutat în rubrica "Descoperă zona Mărășești-Panciu, PANCIU/MĂRĂȘEȘTI" (nou-creată pe sait)

--

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia Pestis [17.10.17 11:36:47] »

@webmasterX: Mulțumesc. Năruja nu are nicio treabă cu zona Mărășești-Panciu. Este, dacă vrei, legată de Cheile Nărujei sau de Nistorești, geografic așa e corect!

webmaster [17.10.17 11:42:56] »

@Yersinia pestis: în politica AFA, „amplasarea” impresiilor în secțiuni are de-a face, pe lângă „teorie” (localizarea geografică), și cu practica. ACCESUL la acel obiectiv, de exemplu.

- geografic - ar fi trebuit într-o secțiune nouă. PRACTIC, *în momentul de față*, nu se justifică crearea unei secțiuni geografice noi, (doar) pentru Cheile Nerujei sau Nistorești.

- astfel că trecem la pasul (2) = cum se ajunge acolo? Păi, ”cel mai” practic, dinspre Panciu [sau Mărășeti, noah]. Ergo - decis includerea în secțiunea PANCIU/MĂRĂȘEȘTI, nou-creată, cu această ocazie. Nu e mai util, astfel, celor care studiază zona (Panciu /- Mărășești) - ”ce-aș putea eu vizita, odată ce-aterizez pe acolo”?

--

PS: Păi în loc să te bucuri că Mărășeștiul primi secțiune dedicată - tu cârcotești?? Așa cevaaaa...

Yersinia Pestis [17.10.17 11:53:03] »

@webmaster: Cârcoteala e a doua mea natură, credeam că știi! ????

Sincer, credeam doar în criteriul geografic, deși, din zonă se ajunge la Mănăstirea Dealul Negru, la Lacul Negru, Cheile Nărujei, cascada Mîșina, Cascada din Horn, se urcă spre Vf. Pietrosul, adică e zonă de potențial turistic.

Zic și eu, tu le pritocești cum știi tu, nu mă bag! ????

Zoazore [17.10.17 14:18:18] »

@Yersinia pestis: Bueyy, da' ce fain fu acolo pe unde-ai fost tu! Si ce frumos ai grait despre locu-ala! Chiar si pe ploaie, natura tot frumoasa-i!

Adicatelea, di ce iapa, manzul si-armasarul nu erau cu confratii lor? Sa v-arate voua ca sunt? Erau la post negru drept pedeapsa? Sau formau comitetul de intampinare?

P16-i mai mult gradina cu buturugi!

Yersinia Pestis [17.10.17 14:39:00] »

@Zoazore: Lasă, nu te mai alinta, că și tu ai fost la torturi, cu Safta Radu, am aflat io! Deci, nu te mai da împușcată-n aripă, ca puiul lui Agârbiceanu, da?

Fată, de un'să știu eu despre cai mai mult decât că merg în ”L”, dar, fii atentă, asta numai la șah?!

De ce era iapa cu mânzul în același grajd și de ce era și armăsarul, iacă, mă depășește, eu am călărit doar capra de tăiat lemne și asta, doar la vârsta aia, fragedă, de mă picuram în chiloței! În rest, sunt fiul betonului și-al asfaltului dintre blocuri, am mai spus-o, mai ușor plonjam pe asfalt, portar de fotbal fiind, decât pe iarbă!

Altfel, lasă harneala și treci și votează-mă, îmi ești datoare! Io caut postările tale și nu le găsesc, neam! Da', mi-e drag de tine și de cum combați, de-aia te și las să faci mișto de mine, că-s sîmțîtor de nu poți să crezi, că doar știi că am și io o inimă, ca orișice căruță!

Da, buei, ai dreptate, nuș'ce-i cu buturugile alea ?!

Zoazore [17.10.17 14:56:11] »

@Yersinia pestis: Da' te votai, manca-ti-as pensia lu' matale!

Nu mai cata geaba, ca tre' sa-l scriu, ca tare fain fu! Mi-a placut de -mi venea sa raman acolo. Da' unii mai tre' sa si munceasca! io as mai avea ca la doo cincinale-jumate pan la penzie! Vez tinerica ce-s?

Yersinia Pestis [17.10.17 15:00:55] »

@Zoazore: Arbeit macht frei, dar nu vreau să parafrazez, deci, pune mâna și muncește să poți să-mi plătești pensia specială de-o primesc!

Altfel, oriunde-n lume unde nu-s obligat să arbeit, e tare bine, acolo-i de mine!

Și, lasă scuzele, pune mâna și smângălește ceva despre cum fu, dar, vezi să fie de bine, omu ăla-și puse speranța-n tine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU [17.10.17 19:51:35] »

@Yersinia pestis: Atât de puține voturi luasi de prinsei eu SB-ul!!!

Frumos tare la echitatie chiar dacă a plouat. Am văzut că ați avut loc special pentru grătar și ne-ai spus că ați avut de toate pentru și pe lângă grătar ????

Ah, DA știu ce este aia sareta, este acel "vehicol" de se plimba președintele de CAP prin sat ????

Am văzut și camera, n-ai dat cu capul de grindă ???? sau inimereai patul din prima!!!

Frumos.

Se vede că ești om bun, ai primit multe invitații în toamna asta.

Toate cele bune.

Yersinia Pestis [17.10.17 20:53:57] »

@ANILU: Sărut mâna pentru vot (SB) și, mai ales, pentru vorbe!

Da, nu prea e înghesuială la mine, poți veni oricând, nu vei găsi ocupat!

Mamă, chiar mă surprinsăși cu cunoștințele despre “șaretă”, pe vremuri era vehicolul no 1 pentru șefii de post, președinții de CAP și, uneori, pentru primarii din comunele mai mici.

Eu, de exemplu, în 1987-1990, elev de școală militară fiind, am făcut practică la o comună unde aveam șaretă la postul de poliție. Și, da, ca viitor ofițer, am fost învățat să înham calul, o iapă de-o chema “Stela”.

Sincer, reviewul e cam sec față de cât de fruoase sunt locurile, poate ai prilejul ocaziei s-ajungi pe-aici!

Ha, ha, ha, eu, om bun?! Nimeni nu mi-a zis, vreodată, așa ceva, sper că e de bine?!

ANILU [17.10.17 21:10:58] »

@Yersinia pestis: Normal, că e de bine ???? nu m-am gândit la altceva.

Pe vremea mea... cu sareta se plimba "cel" de la CAP ????

La primărie la noi în sat era unul la primărie, făcea pază, îi ziceam "Birje de la Sfat " iar când noi, copii fiind, nu făceam treburile prin curte, mama zicea "vine Birje de la Sfat să le facă el.

Ce amintiri... efectiv, mi-am amintit de copilărie ????????????

Gata mă opresc...

Yersinia Pestis [17.10.17 21:25:38] »

@ANILU: Copilul din noi nu poate fi ascuns niciodată! Poate că nici nu trebuie...

elviramvio [17.10.17 21:58:24] »

@Yersinia pestis:

P08, ce mijloc de transport al corpului medical prin satele patriei prin anii 60! Și taxiul de lux până la prima haltă de tren prin județul Zoarzoricii!! Amintiri de babă!!

Zoazore [17.10.17 22:51:26] »

@elviramvio: Mătușa mea era primăriță într-o comună și-avea”mașină de serviciu” o șaretă cu un armăsar focos și frumos. Tare-mi plăcea să-l mân!

RoxanaGRS [18.10.17 12:23:53] »

Frumoase locuri, frumoasă natură, păcat că a plouat, dar înțeleg că asta nu v-a deturnat de la activitățile plăcute de fript carne, cu toate cele care vin la pachet cu această activitate, de la vin la pălincă...

Frumoși caii, păcat că erau doar ăștia trei și restul nu erau acasă. Mie îmi plac caii, deși habar n-am de echitație. Dacă sunt blânzi îmi place să-i mângâi pe grumaz și să le dau zahăr, biscuiți, coji de pepene și alte dulcegării, de care ei se arată tare încântați.

Căt despre cabană

chiar dacă nu-s alintat îmi place să am baia mea la camera de stau în ea.

- asta trebuie scris cu font de 100 și pus afiș în toate cabanele și pensiunile care nu respectă chestia asta. Și sunt destule în România unde proprietarii nu pricep că în secolul XXI o baie privată e un must.

Yersinia Pestis [18.10.17 14:45:04] »

@RoxanaGRS: Da, chestia cu baia mi se pare că este minima condiție pentru o cazare decentă!

Noi n-am stat decât o noapte, nu ne-a deranjat atât de mult. De fapt, pe cine mint eu, m-a deranjat din prima dar, am zis să nu stric cheful ălorlalți!

Asta a fost însă singura problemă, restul a fost frumos! Cum am spus, merită vizitat acel centru deși, după câtă lume a dat năvală să citească, e clar, v-am pierdut pe mulți dintre AFA-iști!

Mulțumesc pentru vot și vorbe, te aștept oricând! ????

krisstinna [18.10.17 15:39:37] »

@Yersinia pestis: Bunicul meu se plimba cu șareta, era “agronomu”

Când mă întreba cineva, când mă întreabă cineva a cui sunt, asta spun: “a lui agronomu”. Da, era om important în sat, bun meseriaș, livadă ca a lui nu avea nimeni, era renumit pentru priceperea sa.

Iar te vaiți? Ia fii tu cuminte și scrie, noi muncim, nu suntem pensionari

Te salut!

Yersinia Pestis [18.10.17 17:21:15] »

@krisstinna: Păi, nici eu nu-s (numai) pensionar, muncesc, doar că acuma-s în concediu. Și, despre ce să mai scriu?!

Am scris timp de cele două luni pe an, cam așa am scris mereu, de-acuma, până prin august 2018 stau și-acumulez!

Oricum, judecând după faptul că am din ce in ce mai puțini cititori, in curând o să am cu “ minus”, e cel mai bine așa!

Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore [18.10.17 21:04:23] »

@Yersinia pestis: ”Io caut postările tale și nu le găsesc, neam! ” = ia mai uită-te, că ziceai că nu găsești postările mele. Una a apărut, mai vin două.

Yersinia Pestis [18.10.17 22:31:56] »

@Zoazore: Pontat!

Zoazore [19.10.17 10:03:55] »

@Yersinia pestis: Si de barfit? Nimic-nimic? Nu ma combati, nu ma contrezi? Si tu esti chitra?

Yersinia Pestis [20.10.17 10:22:22] »

@Zoazore: Păi, nu-s chitră da’ n-am fost în viața mea pe-acolo, despre ce să-mi bat gura?! Ca să bârfești trebuie să ai un punct comun de plecare, altfel ar deveni esență de bârfă: să bârfești despre ceea ce nu știi! Critica artei pure, huh? Ori, eu, nu-s atât de elitist! ????

mishu [22.10.17 20:50:42] »

@Yersinia pestis: Iar cum-necum starnesti lumea. Ai scris si tu acolo un articol frumos si civilizat si uite ce se mai amuza lumea prin ecouri... dar si eu .

Da' vad ca te cam plimbi, insa nu-mi pare rau pentru ca asa ne plimbam si noi.

Si chiar daca vremea nu a fost prielnica mie mi se pare ca a fost de basm cu un aer misterios.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, elviramvio, mishu, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Mărășești-Panciu:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088362216949463 sec
    ecranul dvs: 1 x 1