ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Totul e bine când se termină cu bine

TIPĂREȘTE

Legea seriilor

Auzisem de Tenerife, mai citisem pe AFA, fiica mea vizitase insula şi s-a întors încântată, aşa că găsind un early booking, în noiembrie 2016 ne-am înscris pentru sfârşitul lunii septembrie 2017 cu un sejur de şapte zile cu demipensiune. Pentru 2017 pe baza dictonului ˝bate fierul cât e cald˝ ne-am mai înscris la două excursii: Sardinia- Corsica în mai şi Dublin în iulie. La Tenerife şi Sardinia am plătit aconto la agenţii turistice iar la Dublin urma ca hotelul să-mi consemneze pe card întreaga sumă a cazării. Toate bune şi frumoase, lunile treceau, începusem să mă documentez când în aprilie au apărut două probleme de sănătate ale soţului. A stat 24 de zile în spital şi cum nu ştiam cum va evolua starea de sănătate ne-am gândit să renunţăm la excursiile proiectate. La Sardinia nu a fost problemă, pe baza clauzei storno ne-am luat banii integral. La Dublin hotelul ne reţinuse din prima zi toţi banii de cazare pe card şi cu toate insistenţele noastre în scris şi telefonic, -hotelul nepracticând condiţia storno-, în lipsa unei clauze contractuale, nu i-a mai returnat.

Aveam două alternative: să pierdem banii sau să mergem. Atenţie deci când vă reţineţi direct cazarea, informaţi-vă dacă în caz de forţă majoră vi se restituie banii. Pentru Tenerife aveam asigurare. Am întocmit un dosar beton cu toate actele medicale cerute de agenţia de asigurare numai că ne-am înpotmolit în ultimul, o factură storno pe care agenţia de turism ar fi trebuit s-o dea. La Protecţia Consumatorului ne-a lămurit că ei nu se ocupă de litigii între firme (agenţia de asigurări versus cea de turism).

Gratie amabilităţii unor colegi afaişti cărora le mulţumesc am ajuns la staful agenţiei de turism. Ce s-o mai lungesc? Firmele nu se înţelegeau între ele, nu aveau stipulate în contractul dintre ele emiterea acestei facturi storno, dădeau vina unul pe altul iar eu pierdeam aconto dat de 500 eu. Proces, avocat? M-ar fi costat mai mult decât aconto dat plus nervii. Am lăsat problema în stand-by. Întretimp am fost la Dublin unde hotelul ne încasase banii de cazare. Acolo ne-a mers bine aşa că am prins curaj. În ultima zi în care mai puteam depune diferenţa de bani ne-am hotărât să mergem şi în Tenerife. Buun! Cum niciodată nu vin două fără trei, cu fix patru zile înainte de data plecării am făcut o viroză ca la carte: nas, gât şi urechi, mulţumesc lui Dumnezeu fără temperatură. Cu părere de rău, de frică să nu inoculez comesenii am pierdut miniîntâlnirea AFA organizată de Mishu - vezi impresii şi pe 25 septembrie cu jumătate de troler încărcat cu medicamente ne-am îmbarcat pentru un zbor de şase ore spre Tenerife Ajunşi în aeroportul Sur reine Sofia din sudul insulei, am fost preluaţi de un shuttle pentru transfer şi lăsaţi la uşa hotelului Las Piramides din Playa de Americas. Aici am avut parte de cea mai neobişnuită situaţie în care poate fi pus un turist dar toate la timpul lor, la reviewul despre hotel. Noi am locuit în sud în cea mai frecventată şi exclusivistă staţiune dar deşi ştiam că viaţa de noapte este frenetică, obosiţi de excursiile zilnice, la zece seara eram în pat.

Programul

A doua zi, după ce am dormit şi mâncat bine am ieşit în oraş să ne alegem excursiile pe care voiam să le facem. Am notat ofertele şi preţurile lor, am căutat şi în agenţiile din hoteluri, cam în două ore ştiam ce vrem şi la ce să ne aşteptăm ca program şi preţ. Ne-am oprit la o agenţie care avea parcate în faţă vreo patru autocare cu numele ei inscripţionat pe tablă, deci agenţie cunoscută şi cu trafic mare. Am cerut agentului să ne aloce unui ghid vorbitor de franceză (erau de spaniolă, engleză, germană, italiană) şi să ne stabilească un punct de plecare apropiat de hotel. Pentru că am cumpărat patru excursii a două persoane ni s-a făcut o reducere de 108 eu. plătind în total 302 eu, cu două prânzuri incluse.

-Prima zi am vizitat Loro Park cel mai mare parc (13ha) şi cea mai populară grădină zoologică din Europa conform clasamentului Tripadvisor 2015. Deţine peste 300 specii de papagali, lei, tigri, elefanţi dar cel mai inedit a fost spectacolul cu dresură de orci, balene ucigaşe care ajung până la 10 m lungime şi 7 t. greutate. Când se înfuriau, stropeau publicul cu apă şi dacă n-ar fi fost pelerinele de ploaie, cei din primele rânduri ar fi fost făcuţi ciuciulete. În aquarium am mers printr-un tub de sticlă împrejurul căruia înotau rechini fioroşi. Şi altele.

- A doua zi ne-am urcat într-un autobuz care ne-a transportat în portul Colon de unde am luat un catamaran şi am făcut o croazieră de 4 ½ ore pe oceanul Atlantic în căutarea coloniilor de delfini jucăuşi. I-am văzut de mai multe ori dar cum stăteau doar câteva secunde deasupra apei în multe poze apar neclar, sub forma unor pete negre. Am ajuns la nişte stânci enorme Los Gigantes, înalte de 600-800 m care coboară ca un zid vertical în apă. Am luat prânzul inclus în preţ pe catamaran. Am fost servişi cu peşte sau pui prăjit, cartofi copţi, salată şi bere, jus, cafea la discreţie

-A treia zi am urcat cu autocarul pe un feriboat elegant de mare capacitate (1100 locuri) care ne-a dus în a doua insulă ca mărime din arhipelagul Canare La Gomera. Aici, ieşind din apele teritoriale ale Spaniei şi reintrând în ele a fost necesar să avem asupra noastră cartea de identitate sau paşaportul Am vizitat capitala insulei San Sebastiano de unde Cristofor Columb a plecat în prima sa expediţie să descopere America. Insula păstrează o pădure luxuriantă din era terţiară numită Lauri Silva. Parcul naţional Garajonay face parte din 1986 din Patrimoniul Mondial UNESCO. La sfârsitul prânzului oferit la un restaurant aflat pe traseu am fost delectaţi cu un recital de Silbo (fluierături) prin care pe vremuri oamenii comunicau între ei de la mare distanţă. Astăzi, ca să nu se piardă tradiţia este obligatorie predarea acestui mod de comunicare în şcoli.

- A patra zi ne-am urcat într-un vehicol mai îngust care urma să se strecoare pe şoselele din Parcul National El Teide. Acesta înconjoară vulcanul activ El Teide cu o înălţime de 3718m, respectiv 7000 m faţă de fundul oceanului. Declarat în Patrimoniul Mondial al UNESCO, este al treilea vulcan din lume ca înălţime şi masă. Ultima erupţie a avut loc în 1909. Maşina a urcat prin orăşelul Vilaflor situat la cea mai mare altitudine din Spania a cărui primărie se află la 1550m. Pe la 2000 m am intrat pe o şosea îngustă cu un singur sens pe care dacă venea un automobil din celălalt sens trebuia mers în marşarier sute de metri până se putea opri la un refugiu. Satul Masca este ascuns între munţii vulcanici şi are şosea de acces doar de 15 ani. Pe vremuri era un refugiu pentru piraţii care-şi cărau cu asinii prada pe o cărare îngustă şi prăpăstioasă. Toată ziua am circulat într-un peisaj selenar cu munţi vulcanici de mii de metri înălţime şi stânci cenuşii de sute de metri, cratere enorme şi fumerole stinse. În localitatea Icod de Vinos am admirat un arbore milenar, El Drago. Am trecut şi prin oraşul Santiago del Teide în care se găseşte cea mai mare expoziţie europeană de perle.

-Penultima zi nu mai aveam excursie cunpărată şi ne-am gândit să mergem singuri la piramidele din Guimar şi muzeul pe care l-a înfiinţat Thor Heyerdhal în 1998. A fost un noroc că fiind duminică nu a mers autobuzul 111 spre capitala Santa Cruz de Tenerife. Ne-ar fi lăsat în plin soare la o distanţă de cca 5 km de piramide, ori pe caniculă nu am fi rezistat la o asemenea distanţă. După ce am aşteptat o oră autobuzul care nu mai venea am negociat la sânge cu un taximetrist şi contra a 60 eu dus-întors ne-a dus la muzeu şi piramide. Muzeul cuprinde istoria expediţiilor şi machete ale ambarcaţiunilor cu care Thor Heyerdhal a traversat oceanele, artefacte din insula Paştelui şi şase piramide de piatră în trepte. Se pare că au fost construite de triburile guanşe în sec. II î. Hr dar ipoteza este discutabilă

-În ultima zi ne-am mai plimbat prin oraş pe care din cauza atâtor excursii nu-l străbătusem prea bine, am luat câteva amintiri pentru nepoţi şi după prânz am fost transferaţi la aeroport. Avionul a decolat spre şapte seara şi a ajuns în Bucureşti după ora două dimineaţa. În timpul zborului n-am putut aţipi ci am rememorat locurile prin care am umblat. A fost o excursie de excepţie. Mi-am dat seama cât de multă dreptate a avut marele Will când şi-a întitulat o piesă de teatru ˝Totul e bine când se termină cu bine˝

Câteva cuvinte despre Tenerife

Tenerife este cea mai mare insulă (2000 kmp) din cele şapte ale arhipelagului Canare. Este situată la 4200 km de Bucureşti, respectiv 2200 km de Barcelona şi numai la 300 km de Africa în dreptul sudului Marocului si Mauritaniei. Insulele Canare aparţin Spaniei şi au o populaţie de 2.2 mil locuitori din care în Tenerife un million. Arhipelagul a fost format acum 10 milioane de ani, în urma unor explozii vulcanice. Cele mai vechi urme ale omului apar cu 3000 de ani î. Hr.

Insulele Canare au fost pomenite în scrierile lor de Plinius şi Ptolemeu. După sec XIV arhipelagul a început să fie vizitat de misionari şi cuceritori spanioli care au găsit o populaţie autohtonă de origin berberă unumită guanşi şi care au populat insula cu 2500 ani î. Hr. În 1496 la capătul unor lupte crâncene, guanşii măcelăriţi sau luaţi în robie au fost învinşi şi insulele au intrat în posesia Spaniei.

Cu 40 de ani în urmă în Tenerife erau doar câteva sate de pescari. Acum întreaga insulă este brăzdată de autostrăzi impecabile cu asfalt de culoare închisă datorată pietrişului vulcanic Tenerife este supranumită ˝insula eternei primăveri˝ pentru că iarna nu se înregistrează temperaturi sub 20 grade iar vara peste 30. Insula prezintă două climate principale distincte: la nord umedă, la sud secetoasă şi mai caldă dar mai sunt şi alte 19 microclimate locale duferite unul de altul. Nordul e verde şi fertil favorabil agriculturii (banane, tutun) La început s-au dezvoltat turistic oraşele din nord Puerto de la Cruz, Orotava. La sud dezvoltarea turistică exceptională a început după anii 1980 (Playa de Las Americas, Costa Adeje, Los Cristianos) înşirate ca mărgelele dealungul costei de sud. Tenerife, datorită climei sale blânde este vizitat anual de peste cinci milioane de turişti în special din ţările nordice ale Europei.

Concluzie

Excursia a fost deosebită de altele în primul rând prin unicitatea peisajului dar destul de greuşoară. Dacă aţi citit reviewul acesta măcar din trei în paişpe, mergeţi în Tenerife cât sunteţi în putere şi lăsaţi destinaţiile tradiţionale pentru mai târziu.Pentru autonomie închiriaţi o maşină, şoselele şi semnalizările sunt perfecte.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 06.10.17 11:32:43
Validat / Publicat: 06.10.17 13:19:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 4065 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Pe catamaran
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[06.10.17 13:49:44]
»

@Michi:

Felicitări pentru curaj în primul rand! Pentru îndemnul de la final, ei aici depinde de multe, uneori zeii au alte planuri și nu te lasă nci până la Ciorogârla, am pățit eu luna trecută și mi-am amânat plimbările de toamnă.

Frumoasă vacanța, frumoase locurile, și mă bucur că ați avut ocazia să cântăriți vorbele marelui Will! ????

mishu
[06.10.17 16:43:27]
»

@Michi: Asteptam cu nerabdare acesta articol si cred ca daca va lasau acces la net l-ati fi publicat din avion . Aveti atata energie incat sunteti un adevarat exemplu. Despre Tenerife am citit si mi s-au povestit multe astfel incat locurile pe unde ati ajuns mi se pareau unele dintre ele cunoscute, asteptam insa povestea ce urma sa o primim, ce ati vazut si ce v-a placut.

Sunt o multime de destinatii care ma atrag si aceasta este una dintre ele.

Va felicit, va doresc multa sanatate si excursii reusite ca aceasta (sau poate chiar si mai bine).

Felicitari, votat cu mare drag.

Carmen Ion
[06.10.17 17:14:16]
»

@Michi: Bravo, Michi, pentru curajul de a ”ataca” destinații așa îndepărtate. Peste 6 ore cu avionul?!! Dumnezeule!

Ați făcut un adevarat tur de forță cu excursiile acelea zilnice și nu pot decât să mă bucur că v-ați simțit bine și ați putut să le faceți.

Multă sănătate în continuare ție și domnului Rilă și la cât mai multe călătorii cel puțin la fel de frumoase!

MichiAUTOR REVIEW
[06.10.17 18:18:06]
»

@all: Mulţumesc din suflet fetelor. Credeţi-mă că dacă nu aş fi fost în situaţia să pierdem cei 500 eu aconto, nu mergeam pentru că îmi spusese fiica de căldura umedă şi lungimea tururilor. De căldură n-am suferit prea mult pentru că seara şi dimineaţa era răcoare iar la prânz pe caniculă în autocar sau vapor aveam AC. Să nu vă aşteptaţi la starea de bine pe care ţi-o dau insulele greceşti dar e altceva şi trebuie experimentat. Repet recomandarea să faceţi excursia până pe la 70 de ani (eu am fost pe Etna la 75 şi nu mi s-a părut greu). Dacă închiriaţi o maşină şi sunteţi conducător experimentat pentru serpentinele de la Masca, nu aveţi probleme cu ora fixă de plecare, opriri, etc. Oricum, merită încercat.

mprofeanu
[06.10.17 19:19:54]
»

@Michi: Felicitări pentru sejurul în Tenerife! Ați avut un program foarte intens. Merită efortul pentru că insula este frumoasă ca și sora ei mai mică La Gomera.

Am fost acolo în mai 2011 și mi-a plăcut foarte mult. Și acum îmi aduc aminte de excursia în insula Gomera într-un safari cu mașină de teren când soțului i-a fost rău pe serpentinele de acolo. La Masca a condus și totul s-a schimbat.

Frumoase și pozele! Poza 26 este nemaipomenită! Vă admir din tot sufletul!

MichiAUTOR REVIEW
[06.10.17 19:55:22]
»

@mprofeanu: Mulţumesc, cum se spune? Altădată nu mai fac. Ziceam că P26 e cine ştie ce peisaj, când colo....

MichiAUTOR REVIEW
[06.10.17 20:00:54]
»

@all: Rog citiţi mâine următorul review cu hotelul. Aşa ceva n-aţi mai auzit.

Radu Tudoran
[07.10.17 10:56:36]
»

Am retinut "cat sunteti in putere". Cum simt ca ma lasa puterile am trecut destinatia pe o lista mai scurta. Vacante cat mai multe si cat mai frumoase.

DanielaC
[31.12.17 15:46:10]
»

@Michi: Chiar era canicula in octombrie? adica asa ca vara in Antalya 39 grade?

nicole33
[31.12.17 16:30:00]
»

@DanielaC:

Chiar era canicula in octombrie? adica asa ca vara in Antalya 39 grade?

Sincer, nu cred.

Eu am fost în a doua jumătate a lunii septembrie şi nu am suferit de caniculă deloc. La prânz se făcea foarte cald, soarele ardea, dar nu era umiditate şi nu aveam niciun disconfort. Am ales un hotel situat chiar pe malul oceanului şi briza ne răcorea mai mult decât suficient.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DanielaC
[31.12.17 16:33:52]
»

@nicole33: mutumesc pt raspuns si cat mai multe vacante placute in2018.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DanielaC, elviramvio, Michi, mishu, mprofeanu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063397884368896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1