ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 17.06.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
PREȚ Neprețuit ?
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
4 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Gura Râului

Gura Raiului din Județul Sibiu

TIPĂREȘTE URM de aici

Așa cum vă povesteam, am fost în excursie la Gura Râului, în județul Sibiu, aici: vezi impresii

Sâmbătă dimineața, după ”micuțul” dejun (Of, Doamne, și-acum îmi plouă-n gură gândindu-mă la ce bunătăți ne-au pus pe masă minunatele noastre gazde!) am pornit la o mică plimbare prin sat. Tot ce-am mâncat la pensiune era făcut în casă de om, nu industrial, făcut cu dragoste, suflet, pioșenie.

Date foarte tehnice despre sat n-am să vă dau. Au făcut-o deja @tata123: vezi impresii și @AZE vezi impresii anul ăsta. Eu, cum v-am obișnuit, vă voi descrie doar ce-am văzut și ce-am simțit eu.

Doar o mică introducere, citat din Wiki, prietena noastra, pe care-am întrebat-o eu ce și cum:

Gura Râului (în germană Auendorf, Gurarou, Gurareu, în maghiară Guraró) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Sibiu, Transilvania, România.

Gura Raului se gaseste la o distanta de 17 km de Sibiu si este un sat minunat cu vechi obiceiuri si traditii.

Este o asezare romaneasca straveche situata pe Valea Cibinului, la poalele Muntilor Cindrel, in inima cunoscutului tinut al Marginimii Sibiului, la o altitudine de aproximativ 600m. Conform unei inscripții lapidare, anul 1202 este anul in care a fost construita actuala biserica "Sfânta Paraschiva". Evenimentul nu este confirmat științific și dovezile istorice infirmă o atestare atât de timpurie a localității, cel puțin pe locul și în configurația actuală. Alte atestări sunt din secolul al XVI-lea, în legatură cu unele conflicte cu localitatea Cristian pentru pășunile din munți. Un document din 1558 menționează construcția unei Mănăstiri Negre ce pare a fi fost ortodoxă.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril- Initiatorul si animatorul ideii zidirii unei biserici monumentale la Gura-Raului a fost mitropolitul Andrei Șaguna.

ro.wikipedia.org/wiki/Gur ... 3%A2ului,_Sibiu

Asta ar fi teoria. Ce-am văzut eu? Am văzut un sat de oameni harnici, gospodari, curați, cinstiți, blânzi, cumpătați și muncitori, care-și cunosc limitele și puterile și cărora le place să sfințească locurile.

Satul are ulițele asfaltate sau pavate, cu mici ”accidente”, foarte curate. Am mers pe ulițe strâmte sau largi, în pantă sau plane, am traversat podul peste Cibin, am admirat silueta masivă dar zveltă a bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, monumentul eroilor din primul război, troițele de la intersecții, vechiul pod acoperit, pavilionul de jocuri și dans, construit din lemn, o casă de prin 1868. Și măreția Cindrelului, muntele-paznic al satului.

Oameni harnici, locuitorii de aici au știut atât de bine să respecte muntele, să se poarte dârz ca el, mândri, dar nu trufași, iar muntele i-a răsplătit cu piatră, lemn și ape care îi slujesc la joagăre, mori și pive.

Deși la poale de munte, nici casele, nici oamenii nu par copleșiți de măreția lui, ba mai mult, ”vorbesc” de la egal la egal, cu respect și-ndatorare. Muntele le este pavăză, iar ei îl respectă. Și-au durat case cochete, după modelul caselor săsești, elegante, vesele. Ce-am remarcat: cum odată la ferestre stăteau mușcate, aici, la orice fereastră erau orhidee. Și toate au pe peretele de la răsărit, afara, în stradă, icoană sau cruce. Oamenii ăștia pun dragoste și suflet în tot ce fac, iar tot ce fac e durabil, mândru, dar nu arogant sau trufaș! Nu caută mărire, caută trăinicie.

Sâmbăta în care am plecat hai-hui era senină și clară, aerul tare și limpede. Ne-nconjura mult verde crud, proaspăt, curat. Eram cinci hoinari care sorbeam cu nesaț aerul, priveam peisajele înălțătoare care ne tăiau respirația. Ce nu pot eu să vă spun prin vorbe, găsiți voi în poze.

Ne-am plimbat tacticos, ne-am odihnit pe băncuțe sau în balansoar… Lumea satului alerga grăbită spre treburile zilnice, dar trecând pe lângă noi, ne salutau cu respect, deși nu ne cunoșteau.

Satul are bancomat, farmacii (vreo două), un magazin LA DOI PAȘI… Modern, dar și tradițional. Și, din loc în loc, pe ziduri, harta turistică.

Duminicile și-n zilele de sărbătoare, cu mândrie, merg la biserică în costume populare, mai ascultă ”poruncile” primarului, mai merg la joc în vechiul pavilion din lemn…

După ce-am privit, respirat, admirat, ne-am întors la pensiune și-am mâncat nuci noi.

A coborât toamna peste Gura Raiului de la Gura Râului, cu câteva lacrimi de ploaie, dar bucuria din sufletele noastre le-a șters și-a rechemat soarele! Și soarele a venit!

Mă-nclin în fața voastră, oameni mândri, harnici, blânzi și buni, mă-nclin în fața ta, măreț Munte, aici, în Gura Raiului din județul Sibiu.


---
Trimis de Zoazore in 22.09.17 21:34:19
Validat / Publicat: 23.09.17 08:52:58
VIZUALIZĂRI: 1975INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA RÂULUI [SB].
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Ulițe curate, asfaltate, cu case mândre de oameni gospodari.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

elviramvio [23.09.17 08:59:46] »

@Zoazore:

Sa va fie de bine si sa repetati. Frumoase obloane la geamuri!

Dan&Ema [23.09.17 08:59:47] »

@Zoazore:

Are farmec Gura Raului. Love Gura Raului! 😘

Zoazore [23.09.17 10:30:06] »

@elviramvio: Deh, casă din 1868, cum zice și pe plăcuță! Și era într-o stare foarte bună!

Zoazore [23.09.17 10:34:20] »

@Dan&Ema: N-ai zis! Scrie, să te cred!

Dana2008 [23.09.17 16:21:25] »

Ce interesante sunt inscripțiile de pe stâlpi cu data construcției casei și cu inițialele proprietarului.

Foarte frumos verdele muntelui Cibin pe care eu l-am contemplat atunci când am fost la Rășinari. Străduțe înguste și flori erau și acolo, cu un farmec deosebit. Totul parcă era rupt de vacarmul citadin și cufundat într-o liniște și pace deplină. E o stare! Cred că așa ceva și simțit și tu acolo din câte am citit.

Safta Radu [23.09.17 19:52:46] »

Frumos ai descris această minunată zonă! Ştii tu, genul acela de review care îţi merge la suflet, de piatră să fii să nu-ţi placă. Mă bucur că v-aţi simţit bine la Gura Râului, mă bucur că v-am revăzut, sper să urmeze şi alte episoade de acest gen, de ce nu, poate în alte zone frumoase ale ţării.

Zoazore [23.09.17 20:25:57] »

@Safta Radu: Da, ne-am simțit superb! dacă și Ștefan a spus că n-a fost greu și că i-a plăcut...

Mă știi de Zână, așa că ai grijă ce-ți dorești! Eu tare mi-aș dori!

Zoazore [23.09.17 20:28:11] »

@Dana2008: Da, ne-am simțit parcă-n altă lume, în alt timp! Parcă se oprise timpul, deși lumea trebâluia. Dar mai calm, mai așezat, mai cumpătat!

Mulțumesc pentru vizită și vot!

doinafil [23.09.17 21:21:07] »

@Zoazore: Draga mea dragă Zozo, tare mult mi-a plăcut cum ai scris (și descris) despre Gura Râului din mărginimea Sibiului. După cum bine spuneai în review-ul trecut - despre pensiunea la care ați stat- este un colț de rai și ar fi trebuit, poate, să i se spună „Gura Raiului”.

Îmi place tare mult cum îți alegi cuvintele și le pui în pagină acolo unde trebuie, ca să descrie (uneori chiar cu drăgălășenie) exact ce vrei să spui.

Am votat cu sufletul pentru un articol scris cu sufletul! Felicitări!!!

ANILU [23.09.17 21:42:48] »

@Zoazore: După masa bogată de astăzi, unde ne intalniram, cu mare drag, a mers o plimbare prin Gura Raiului.

Când mai ajungeți prin zonă (ce ce vă doresc din tot sufletul) să vă opriți și la Cristian și să vizitați biserica. Sau să mergeți pe Valea Cibinului până la baraj și mai departe până la Complexul Cibinului.

Zona este superbă. Fericiți cei ce locuiesc acolo.

Seară plăcută.

Zoazore [23.09.17 22:37:26] »

@ANILU: Și de-ai ști că l-am scris cu gândul ȘI la tine... Că-ți promisesem și nu se face să nu mă țin de cuvânt! Cât despre mers în zonă... nu știu ce să zic. Eu mi-aș dori, dar nu-s singură, așa că... mai gândim!

mishu [24.09.17 12:33:34] »

@Zoazore: Cred ca stiam de ce aman deschiderea acestui articol, ai impresia ca intradevar ai ajuns in Rai. Atat de frumos incat parca simteam mirosul de verde... desi daca miros bine imi miroase si a niste peste prajit (ceva pastrav curcubeu prins de unchiul meu la Petrosani) si care va ajunge o delicioasa saramura.

Dar sa revenim cu picioarele pe Pamant coborand din Rai. Cred ca este locul in care te duci pentru o cura de aer, de recreere a creierului si unde poti admira fiecare pietricica, fiecare ac de brad, fiecare picatura de apa.

Felicitari, ma bucur pentru bucuria de a fi acolo printre prieteni, votat cu mare drag.

krisstinna [24.09.17 12:39:45] »

@Zoazore: Ce bine ar fi fost dacă-i nimereai in zi de sărbătoare, îmbrăcați in straie populare

Liniște verde, asta reiese din articolul tău.

adrianbogdan [24.09.17 12:45:56] »

Zana mea, imi place sa cred ca nu ai mancat atata paine chiar daca mirosea divin. (P20)

Frumoase locurile vizitate de voi si cred ca idea lui @Safta Radu de a va aduce aici a fost foarte pe gustul vostru. Pozele sunt faine si nu uita"Omul sfinteste locul".

Ma bucur ca l-ai scos pe Stefan al tau la aer curat.

Va pupacesc!

teona [24.09.17 15:06:59] »

Cu ajutorul tau, am "hoinarit" si eu in aceasta zona, care este atat de primitoare, incat nu iti doresti decat ca acele clipe petrecute acolo sa treaca foarte incet, sa poti sa te bucuri de simplitatea si farmecul locului. Felicitari!

Zoazore [24.09.17 16:30:49] »

@mishu: Eu tare n-aș mai fi coborât de-acolo! Timpul se scurgea așa lent... Iar mirosul de verde... el chiar există! Brad, iarbă nouă, iarbă cosită proaspăt...

@krisstinna: Am nimerit noi în zi de sărbătoare (8 septembrie), dar deja, la 15:30 se terminase slujba de la biserică. Iar când am plecat, deja slujba era începută. I-am văzut doar în pozele de la pensiune, unde familia Hanzu, îmbrăcați în straie de sărbătoare, ieșeau de la biserică. Dar cred că văzuți ”în direct” ar fi fost, într-adevăr, emoționant!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Zoazore [24.09.17 16:37:48] »

@adrianbogdan: Pitic, n-am mâncat decât O FELIE! Atât! Era... altfel: mai densă, mai sățioasă, mai... naturală. De-acolo și-au cumpărat Nina și Radu o pâine. Și da, chiar mirosea divin.

Iar lui Ștefan i-a plăcut pe bune! Aerul curat, peisajele, parcă l-au mai colorat puțin. Aerul ăla e magic!

@teona: Tare mă bucur când prieteni dragi mă-nsoțesc, fie și virtual, în locurile frumoase și pline de har. Eu cred că tocmai simplitatea dă farmec locului. Dar, din păcate, ce-i bun și frumos se termină repede.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
adrianbogdan [24.09.17 17:20:52] »

Zana mea, intrebare? Z-urile din P17 si P18 sunt de la "Zana" sau de la semnul lui Zoro ori cumva @Zoazore?!

Zoazore [24.09.17 18:02:01] »

@adrianbogdan: În P18 se văd mai bine! Ai ghicit: sunt de la Zâna Zbanghie!

tata123 🔱 [25.09.17 08:38:42] »

@Zoazore: Localitatea Gura Râului impresionează pe turiști încă de la intrare; se pare că mulți dintre noi am pășit prin Mărginimea Sibiului anul acesta.

Referitor la Transsylvania 1868 (imaginea P17) vreau să vă spun că plăcuța nu se referă la anul construcției casei respective. Inscripția în cauză aparține Băncii Generale de Asigurare „Transsylvania„ (Allgemeine wechselseitige Versicherungsbank „Transsylvania”) - cea mai mare și mai cunoscută societate de asigurări din Transilvania secolului al XIX-lea-al XX-lea, societate înființată în 1868. Plăcuța originală (fond roșu, litere albe) de pe peretele casei (restaurate acum) din Gura Râului demonstra că acea proprietate este asigurată la Societatea de asigurări menționată mai sus.

Eu am observat asemenea plăcuțe anii trecuți în Sibiu și am căutat informații - astfel am descoperit răspunsul. Mai multe amănunte puteți citi aici: tribuna.ro/stiri/special/ ... chi-104046.html. Plăcuțe asemănătoare, dar la alte societăți de asigurări, se păstrează și în București (Naționala, Generala, Urania, Unirea).

Zoazore [25.09.17 09:09:00] »

@tata123: Aaaa, multumesc pentru lamurire! Dar asta nu inseamna ca si casa e cam tot pe-acolo de veche? Oricum, tare frumoasa era! Parca din povesti!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, ANILU, Dan&Ema, Dana2008, doinafil, elviramvio, mishu, Safta Radu, tata123 🔱, teona, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.108495950699 sec
ecranul dvs: 1 x 1