ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Naval din Varna – un crâmpei de istorie navală

TIPĂREȘTE URM de aici

Una din zilele sejurului petrecut la HVD Viva Club din Nisipurile de Aur (vezi impresii) am stabilit a o petrece în orașul maritim Varna. Situat la doar câțiva kilometri distanță de stațiune și cunoscând faptul că există o linie de autobuze „interurbane” între oraș și litoral am ales această variantă de deplasare. Studiind harta orașului dar și poziționarea obiectivului ce urma să îl vizităm am ales stația de coborâre din autobuz în apropierea Parcului Primorski (stația „Academia” de pe b-dul Cneazul Boris I).

Informații generale. După o plimbare prin parc și pe faleza orașului am ajuns în preajma muzeului, ușor de identificat după exponatele expuse în exterior. Adresa oficială este: Bdul Primorski nr. 2, Varna. Programul de funcționare este de marți până duminică, între orele 10.00-18.00 (pe perioada verii). Biletele de acces în expoziția interioară și exterioară costă 5 leva/adult, dar există reduceri pentru anumite categorii de persoane, bilete pentru familiei sau combinate. Pentru a vizita vechiul vas din fața muzeului se percep 2 leva/adult. Biletele se achiziționează de la chioșcul aflat la intrare în curtea instituției, loc de unde se pot achiziționa diverse suveniruri și alte materiale documentare.

Expoziția interioară. Pătrundem în clădirea de epocă care adăpostește în prezent exponatele Muzeului Naval din Varna. Ideea înființării unui asemenea muzeu s-a concretizat la sfârșitul secolului al XIX-lea în orașul dunărean Ruse; în 1921 exponatele sunt mutate la Varna, iar în 1923 are loc deschiderea oficială a muzeului. Scopul muzeului era de a conserva și prezenta istoria navală a Bulgariei, dar și de a induce dragostea pentru mare, pentru descoperirea beneficiilor de tot felul pe care le avem de la mare. Ne ghidăm după săgețile afișate pe pardoseală, astfel încât să vedem în ordinea corectă camerele muzeului – din cele mai vechi timpuri până în epoca contemporană.

Turul începe cu vizitarea unei camere de la subsol unde este reprodus un moment din timpul unei explorări subacvatice. Costumul masiv de scafandru, năvoade și pești, o ancoră veche, fragmente de vase constituie decorul acestui peisaj subacvatic. Am putut să admirăm exponatele și să înțelegem ce reprezintă fiecare obiect datorită explicațiilor traduse în limba engleză. Prima cameră ne prezintă istoria navigației în zona coastelor bulgare în epoca antică, transportul de mărfuri efectuat de greci și romani (interesant modelul care ne arată cum se transportau amforele), modele de ancore străvechi (de piatră), o copie după Tabula Peutingeriana etc. A doua încăpere ilustrează epoca medievală printr-o frumoasă reproducere a unei punți de luptă dotată cu tunuri. Impresionante sunt și fragmentele de lemn aparținând corăbiilor de altădată (părți din componenetele cu ajutorul cărora se manevrau pânzele – scripeți tripli), o bucată dintr-o ancoră de fier sau un enorm cabestan. Sunt expuse țevi de tun din secolele al XVI-XVII-lea descoperite pe fundul mării, diferite piese metalice aparținând flotei otomane din secolele al XVII-XVIII-lea.

Deosebite sunt și figurile sculptate care împodobeau prova vaselor. Ele aveau un rol simbolic și dădeau o identitate specifică navei, uneori reflectând statutul proprietarului sau naționalitatea vasului. În muzeu este expusă figura care a împodobit yahtul princiar „Alexander I”, primul vas construit în Bulgaria în 1883 după eliberarea de sub ocupația otomană. Urmează încăperi dedicate dezvoltării flotei bulgărești în epoca modernă și contemporană. Am privit cu interes numeroase machete de vase („Nadezhda” – vas de antrenament construit în Franța în 1898, un model de cutter utilizat pe Dunăre în timpul războaielor ruso-turce, vasul de comerț cu aburi „Maria Luiza” din 1933, modelul primului submarin bulgar UB 18, puitorul de mine „Hristo Botev” utilizat pe Dunăre în al Doilea Război Mondial și multe alte vase de război sau comerciale), tipuri de arme (săbii, pumnale, arme de foc), documente și manuale, uniforme, obiecte utilizate la bordul navelor, instrumente de navigație și multe alte exponate.

Mi-au plăcut lanternele recuperate de la diverse faruri cu ingenioaze sisteme de oglinzi care fac ca lumina să fie vizibilă de la mari depărtări. Interesante sunt și vitrinele dedicate unor personalități din istoria marinei bulgare, de exemplu amiralului Ivan Variklechkov. O încăpere găzduia o expoziție temporară dedicată hidroavioanelor și rolului lor în operațiunile de luptă, salvare și supraveghere aeriană.

Expoziția exterioară. În curte am putut privi în voie o serie de exponate care au legătură directă sau indirectă cu marea, majoritatea din domeniul militar. Balize maritime, imense reflectoare pentru supraveghere aeriană, motocilcete cu ataș din al Doilea Război Mondial, camioane de transport și tractare, un bloc motor imens, două elicoptere. În curte este expus yahtul Cor Caroli cu care căpitanul Gueorgi Gueorgiev aefectuat înconjorul lumii în 1976; există și în muzeu o vitrină dedicată acestui moment înscris în Cartea Recordurilor. Un far original, salvat de pe țărmurile Mării Negre, este amplasat într-un colț al curții. Vedem numeroase arme și proiectile, începând de la țevi vechi de tunuri, până la piese de artilerie de coastă din epoci mai apropiate. Ancore de diverse dimensiuni, periscoape de submarin, torpile, mine și balize sunt înșirate în spațiul deschis al curții. Expoziția exterioară poate fi privită și direct din stradă/parc, mai ales că sunt expuse și câteva nave originale în mărime naturală: un puitor de mine, un lansator de torpile, o barcă de asalt.

Nava-muzeu „Druzki”. Vis-a-vis de muzeu, într-un spațiu special amenajat și înconjurat de gard, se află una din cele mai bine păstrate nave din această categorie din lume: torpilorul „Druzki”. Vasul de război a fost construit în Franța în perioada 1904-1908 împreună cu alte 5 nave identice, destinate flotei maritime de război a Bulgariei. „Druzki” avea o lungime de 38 m, era propulsată de două cazane de abur și deținea drept armament trei tuburi de lansare torpile și două tunuri. În 1912 vasul contribuie la prima victorie navală a flotei bulgare torpilând un vas de război turcesc în timpul războaielor balcanice. Torpilorul a fost utilizat și în cele Două Războaie Mondiale în misiuni de recunoaștere, supraveghere și escortă; din 1957 devine navă-muzeu. Se poate vizita achitând un tarif de 2 leva/adult.

Concluzii. Vizita la acest muzeu a fost plăcută, interesantă și instructivă și o recomand tuturor celor care își petrec vacanța pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Expoziția este dimensionată perfect astfel încât să nu te plictisești, plăcuțele explicative sunt traduse și în limba engleză, iar machetele sunt încântătoare. Nu avem ocazia de a vizita des muzee aparținând acestui domeniu astfel că trebuie să profităm de existența acestei instituții muzeale din Varna.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 16.08.17 11:54:28
Validat / Publicat: 16.08.17 14:15:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1699 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Lansator de rachete de coastă: B-163-Sopka - Muzeul Naval din Varna.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.08.17 14:14:38]
»

Bunîă recomandarea

Mutat în rubrica "Muzeele Varnei, VARNA" (nou-creată pe sait)

Dan&Ema
[16.08.17 18:17:50]
»

@tata123:SB

webmaster
[17.08.17 07:06:31]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Varnei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.40193390846252 sec
    ecranul dvs: 1 x 1