ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 25.03.16
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 7 zile
prieteni
16 AD. + 5 COPII -- v: 7-17

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Sicilia, o vacantă perfectă

    TIPĂREȘTE

    SICILIA, o destinație de vacanță perfectă

    Un eveniment fericit a reunit tot grupul de prieteni într-o vacanță de o săptămână pe coasta vestică a Siciliei.

    Acum sunt zboruri directe din București pe aeroporturile siciliene Palermo sau Catania. Noi am ales Palermo, fiind mai aproape de destinația noastră, Porto Palo.

    Din aeroport am inchiriat mașină, pentru confortul deplasărilor.

    Sicilia, cea mai mare insulă a Italiei, dar și a Mediteranei, oferă spectacol din toate punctele de vedere. Relieful e muntos, fiind insulă vulcanică, cu faleze abrupte uneori, dar și cu plaje largi în care marea se împrietenește cu uscatul. Orașele par încremenite în istorie, dar își păstrează farmecul aparte.

    Culturile de viță-de-vie și măslini se întind cât vezi cu ochii. Oleandri înfloriți în toată gama de culori ne însoțesc pe tot parcursul drumului.

    Considerată o zonă mai săracă a Italiei, e bogată în tradiționalism și vanitate. Celebra mafie e doar legendă sau se menține discret în umbră.

    Săraci sau nu, au o bogată rețea de drumuri cu autostrăzi care fac accesibilă traversarea insulei rapid, iar marcajele și indicatoarele fac GPS -ul să nu mai fie de multe ori necesar.

    Cele mai renumite obiective turistice sunt Vulcanul Etna, orașele Siracusa, Taormina, Catania, Palermo, Agrigento și Noto. Au și plaje frumoase cu nisip fin și apă azurie și clară. Cele de la Marinello, Cefalu, Mondello sau Scala dei Turchi sunt doar câteva dintre cele care merită vizitate.

    Locația noastră de cazare e situată pe o plajă largă, în sudul micului port Porto Palo. E renumită mai ales pentru restaurantul de pește considerat cel mai bun din zonă. Se numește " Ristorante da Vittorio". Simplu. În fiecare zi, la prânz și cină suntem invadați de autocare ce aduc turiști dornici de o masă deosebită.

    Antipastele sunt cu fructe de mare, pastele cu scoici, iar felul principal e pe bază de pește proaspăt adus în fiecare zi. Dolcele e sub formă de înghețată sau fructe. Renumitele canoli, biscuiții umpluți cu ricotta, le-am putut gusta doar la patiseriile specializate.

    Noi suntem cei răsfățați, pentru că, pe lângă cazare, ni se oferă demipensiune.

    Ne-am simțit imediat ca acasă, poate din cauza vilei micuțe, cu doar 15 camere, tipic mediteraneeană, dar sigur și din cauza atitudinii gazdelor. E o afacere de familie cu poveste romantică.

    Bergamezul Vittorio s-a întâlnit cu sicilianca Francesca în Elveția acum vreo cincizeci și ceva de ani. Pe atunci el lucra la o măcelărie, iar ea era asistentă medicală. A fost dragoste la prima vedere, povestesc ei acum, uitându-se cu drag unul la altul. Dar viața i-a despărțit, el întorcându-se la Bergamo pentru a urma cursuri de chef bucătar, iar ea s-a alăturat familiei din Sicilia. Pentru că timpul nu a estompat, ci mai degrabă a amplificat dorul unuia de celălalt, Vittorio a plecat împreună cu tatăl lui ca să o ceară în căsătorie, conform tradiției. Pe vremea aceea, distanța a fost parcursă în trei zile. Cu trenul. S-au căsătorit în 1964.

    Au urmat copiii, Michelangelo, Mario, Brigitta și Carolina. Doar Mario e plecat, farmacist în Germania. Restul, împreună cu soții, copiii, chiar și cuscri, ajută la bunul mers al restaurantului deschis în 1976.

    O altă surpriză plăcută a fost Ionela. Crescută de părinți în Italia de la nouă ani, s-a mutat la prietenul sicilian, iar acum e barmaniță la Vittorio. Se pare că străinii sunt acceptați doar dacă au legături cu un insular...

    În lungile plimbări pe plajă am remarcat potențialul neexploatat al zonei. Dar am văzut și vile elegante cocoțate pe vârf de faleză, înconjurate de grădini îngrijite, cu acces direct la mare. Am ajuns și la două plaje micuțe unde vin broaștele țestoase să-și depună ouăle. Din păcate nu eram în sezonul potrivit, așa că n-am văzut nici o urmă de țestoasă, doar plăcuțele ce marcau teritoriul.

    În schimb, nisipul cald adăpostea sute de crăbișori. Seara ieșeau din adăposturile lor săpate perfect rotund, la plimbare. Spre marea bucurie a pescărușilor ale căror urme se vedeau clar pe nisipul dimineții.

    Cel mai apropiat oraș e Menfi, aflat la doar câțiva km distanță. Am nimerit perfect în plin festival al vinurilor. Pentru că sicilienii fac un vin excelent, merită sărbătorit. Marsala, Mandrarosa, Nero d'Avola și multe altele.

    Ziua, orașul e încremenit în căldura celor 40 de grade. Sunt prezenți pe stradă doar bărbați mai în vârstă, așezați pe scaune aliniate sau în grupuri. Discută animat treburi importante ale lumii lor.

    Seara, e o frenezie. Miile de oameni ieșiți să sărbătorească fac străduțele neîncăpătoare. Mulțimea se deplasează între piața centrală, unde sunt spectacole de scenă și zecile de cortille, adică niște curți interioare, unde sunt organizate degustările. Muzica e obligatorie și e diferită. Se cântă live sau stil discotecă, dar toată lumea bea, dansează și se distrează. Inclusiv primarul orașului, care, acompaniat de soție și staff, făcea turul de onoare.

    Spectacolul de scenă se încheie cu un impresionant foc de artificii. Apoi distracția continuă până în zori. Pentru cine rezistă.

    Dulcea leneveală a relaxării la soare, marea perfectă și mâncarea delicioasă fac să nu ne mai dorim să colindăm insula, deși ar fi multe de văzut.

    Totuși, plecăm într-o bună dimineață la Scala dei Turchi, aflată la 80 de km. Considerată o minune a naturii, faleza de marnă albă erodată de mare și vânt se întinde între două plaje micuțe din apropierea portului Empedocle. Văzută de sus, e spectaculoasă. Văzută de jos, e impresionantă. Plimbarea pe plajă până la stânca celebră ne poartă pașii în ape puțin adânci și calde. Urcăm și noi atât cât putem pe urmele sarazinilor invadatori de la care își trage numele. E incredibil de albă și lucioasă, dar, surprinzător, nu alunecăm pe panta abruptă, iar panorama asupra mării merită tot efortul.

    După-masă, când arșița începe să se domolească, plecăm spre Agrigento.

    Acest oraș, întemeiat de greci în secolul VI î. Hr, păstrează cel mai frumos și bine conservat sit arheologic, Valle dei Templi.

    Orașul în sine nu oferă nimic spectaculos. Partea veche e structurată clasic pe străduțe înguste, iar multe dintre casele de piatră sunt deteriorate. Urcăm pe jos până la domul bizantin, dar pe porțile ferecate e doar un anunț că sunt în renovare. Lăsăm nevizitat și muzeul provinciei, pentru a avea mai mult timp pentru Valle dei Templi.

    Care chiar merită.

    Grecii întemeietori și-au ales locația pe o colină ce domină cerul, marea și pământul. Au construit temple masive și ziduri de apărare în care au încastrat morminte. Cele mai importante temple sunt cel al Junonei, a lui Hercule și Zeus. Dar cel mai bine conservat e templul Concordiei, care rivalizează cu Parthenonul atenian.

    Din 1997, situl e încadrat în patrimoniul UNESCO.

    Dezvoltarea turistică aduce confort pentru vizitatori. Sunt două porți de intrare și ieșire și încă trei doar pentru ieșire în puncte cheie. Deplasarea se poate face pe jos, pe alei pietruite, bine întreținute sau cu titi-car. Pentru cei curajoși sunt puse la dispoziție segway-uri contra cost. Și totul e încadrat într-un parc de măslini, piersici și lămâi. O surpriză inedită e un țarc în care câteva capre albe își așteaptă familia adoptivă, conform inscripției de pe tăbliță.

    Istorie încadrată de frumusețe și emoție. Fabulos!

    Nu pot să scriu o încheiere. Pentru că, deși sejurul s-a terminat, îmi doresc o continuare. Mă voi întoarce cu siguranță, pentru că mai sunt multe de văzut și de trăit în minunata Sicilie!


    [fb]
    ---
    Trimis de Lila Mo in 24.07.17 19:32:07
    Validat / Publicat: 24.07.17 22:33:11
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Florența, Bari, Veneția etc

    VIZUALIZĂRI: 5501 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lila Mo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P18 Templul lui Hercule
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    cloverina
    [25.07.17 09:04:17]
    »

    Cât v-a costat mașina închiriată și de la ce firmă ați contractat-o?

    Lila MoAUTOR REVIEW
    [25.07.17 13:30:54]
    »

    @cloverina: Bună, Cloverina. Sunt mai multe firme de închirieri în aeroportul din Palermo. Noi am luat de la Avis. Costurile depind de mai mulți factori, tipul de mașină, asigurări suplimentare etc, așa că îți recomand să consulți on-line lista de prețuri și să faceți rezervare din vreme pt că altfel riscați să nu fie mașini disponibile. O zi frumoasă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    sunflower
    [25.07.17 13:55:35]
    »

    Exact genul de vacanță perfectă: oameni cu povești de viață, natura mirifică, istoria la ea acasa...

    Lila MoAUTOR REVIEW
    [25.07.17 14:52:22]
    »

    @sunflower: Mulțumesc.

    Dan&Ema
    [25.07.17 21:58:30]
    »

    @Lila Mo:

    Frumos. Povestea continua, daca asa scrii, asa iti doresti. Pune-o in practica!

    Lila MoAUTOR REVIEW
    [26.07.17 15:14:39]
    »

    @Dan&Ema: Mersi pentru ecou. Aș continua chiar mâine, dar cu timpul de pus în practică e mai greu...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    cloverina, Dan&Ema, Lila Mo, sunflower
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23696994781494 sec
    ecranul dvs: 1 x 1