ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

„Piatra Verde” – împărăția de smarald

TIPĂREȘTE

Minunățiile naturii nu încetează să ne uimească în orice zonă a țării călătorim, aproape în orice formă de relief găsim peisaje spectaculoase, vederi superbe sau fenomene geologice neașteptate. O astfel de zonă – spectaculoasă, colorată, inedită – întâlnim în apropierea stațiunii balneoclimaterice Slănic Prahova. La doar puțin peste 100 km distanță de București dăm peste un cadru natural superb oferit de Curbura Subcarpaților, un aer mai curat la peste 400 m altitudine și o climă ceva mai plăcută în timpul verii. După ce vizitați Salina Slănic Prahova (salrom.ro/slanic-prahova-c.php) și Muzeul Sării (agerpres.ro/flux-document ... rahova-11-22-20) sau după o bălăceală în băile sărate din zonă nu ocoliți în drumul spre cază și Piatra Verde – un fenomen natural deosebit.

Culoarea verde are o simbolistică bogată în viața poporului român fiind situată la mijlocul spectrului solar, un fel de legătură între culorile calde și cele reci. Verdele este simbolul vieții tinere, renăscute, al tinereții și longevității, al speranței, al naturii în general. Cele mai multe asocieri sunt pozitive: viață, natură, apă, sănătate, echilibru, abundență. Din punct de vedere cromatic, „verdele” este prezent în vegetale, minerale, metale, produse animale sau fabricate de om, culori vegetale naturale ori artificiale.

Acces. Localitatea Slănic este situată la aproximativ 100-110 km distanță de Capitală, accesibilă pe DN1-DJ102 sau DN1-DN1A. Areal propice vieții încă din vremuri străvechi, zona este împânzită de localități în care vom mai putea admira locuințe tradiționale. Din dreptul Salinei Unirea până la „Muntele Verde” avem de parcurs circa 3 km. Traversăm satul Groșani (de unde intrăm pe DJ 100N) și începem urcarea, o serpentină strânsă pigmentează drumul. Șoseaua nu se prezintă în cea mai bună formă (plăci de beton), dar cu atenție ajungem la punctul de destinație fără probleme. Autoturismul se poate parca pe platforma de lângă peretele verde, deși permanent se rostogolesc pietricele de pe versanți.

Rezervația geologică „Piatra Verde” Slănic. Aceasta este denumirea sub care e cunoscut științific masivul de piatră vizibil chiar din orașul Slănic Prahova, având o înălțime de circa 650 m. Tot în termeni științifici vorbim despre un tuf zeolitifer cu conținut ridicat de clinoptilolit – termeni care ne bagă total în ceață. Aprofundând cercetarea aflăm că tuful (piatră sedimentară) vulcanic de la Slănic a căpătat prin procesul de zeolitizare a sticlei vulcanice proprietăți deosebite care îi conferă utilități variate, mai ales în procesele de depoluare a apelor, de îndepărtare a ionilor radioactivi din sol etc. Importanța economică deosebită a acestor minerale, supranumite „pietre ale viitorului”, nu este pe deplin înțeleasă în economia românească, de la „Piatra Verde” exploatându-se doar material de construcții și gips.

„Vizităm” peretele verde, de fapt ne plimbăm pe lângă „feliile” de tuf vulcanic - culoarea ne impresionează. Verdele rocii este accentuat de o ploaie rapidă de sfârșit de luna mai, începem să alegem pietrele cele mai colorate. Permanent se aude zgomotul provocat de mici pietricele care se rostogolesc pe versant până la picioarele noastre. Ne apropiem de perete și atingem muchiile tăioase. Întregul masiv pare un puzzle uriaș, un mozaic asamblat piesă cu piesă de mâna uriașă a naturii. Florile unei tufe de măceșe, floarea rochiții rândunicii, o inflorescență galbenă, alta mov sunt pete de culoare pe fundalul zidului verde de piatră. Straturile verzi, înclinate, par a fi pagini ale unei cărți dedicate frumuseților naturii. Cine dorește poate ocoli masivul verde și se poate cățăra chiar pe creastă de unde se deschide o priveliște minunată spre Valea Slănicului. Am observat că pe pajiștile din jur și pe sub poalele pâlcurilor de pădure erau peroane ieșite la picnic.

„Muntele Verde” este un punct de atracție turistică important pentru zona Slănicului de Prahova; vă recomand să poposiți 30 de minute la rezervația geologică de culoare verde – poate descoperiți chiar chipul dacului adormit (adevarul.ro/locale/ploies ... 6673/index.html). Dacă vă continuați drumul spre Vălenii de Munte nu ocoliți interesantele muzee din acest oraș prahovean. Vacanțe frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.07.17 10:37:52
Validat / Publicat: 20.07.17 14:40:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLĂNIC [PH].

VIZUALIZĂRI: 8829 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Vedere spre Slănic Prahova de la „Muntele Verde”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu [20.07.17 14:45:10] »

@tata123: Un prim vot pentru un articol care vorbeste atat de frumos despre o zona minunata. Voi ajunge si eu vara aceasta pe acolo pentru un scurt popas astfel incat acest articol imi prinde bine.

Chiar mi se par interesanta ceste pietre care in multe locuri par a fi aranjate ca intr-un joc una langa alta.

Iar culoarea este deosebita (normal ca de aici si numele .

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱 [20.07.17 15:32:07] »

@mishu: Zona Subcarpaților de Curbură este minunată, obiective mai mari sau mai mici răsar la tot pasul, peisajele ne încântă privirea. verdele tufului vulcanic de lângă Slănic Prahova este încântător mai ales după ploaie; sigur vei dori să iei câteva pietricele verzi drept amintire.

Rezervația geologică „Piatra Verde” poate fi menționată alături de: Coloanele de bazalt de la Racoș, Râpa Roșie de la Sebeș, Grădina Zmeilor din Sălaj, Detunata Goală din Bucium-Alba sau Dealul cu Melci de la Arieșeni.

Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dana2008 [21.07.17 08:10:45] »

Felicitări pentru articol!

Fotografiile sunt superbe!

Ce frumos este acolo, ce frumoasa este natura!

Călătorii plăcute!

tata123 🔱 [21.07.17 08:36:41] »

@Dana2008: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Natura a creat o structură deosebită la „Piatra Verde” care impresionează prin culoare dar și prin aranjarea milioanelor de pietricele în acel puzzle imens. Cele câteva zeci de fotografii nu pot reda pe deplin frumusețea locului, doar o vizită la Slănic Prahova vă va dezvălui adevăratul aspect al rezervației geologice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna [25.07.17 05:20:07] »

@tata123: Am fost și eu acolo în luna mai.

Am rămas cu gura căscată, am prins și un apus de soare, nu știam cum și ce sunete să mai scot.

Știam Slanicul dar "verdele" ăsta nu, a fost o încântare pentru mine.

Mă bucur că ai scris tu, eu nu aș fi făcut-o niciodată.

tata123 🔱 [25.07.17 09:23:33] »

@krisstinna: Mă bucur; am trecut recent prin apropierea rezervației geologice „Muntele Verde” și mi-am adus aminte de ea și de imaginile frumoase captate acolo. După ploaia scurtă cromatica peretelui de stâncă s-a schimbat complet: verdele a devenit mult mai intens. Este unul din locurile naturale românești unde îți vine să spui: „Uauuu... ”.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Slănic Prahova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096758842468262 sec
    ecranul dvs: 1 x 1