ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cula Greceanu - Măldărești

TIPĂREȘTE

De mult am dorit să vizitez culele de la Măldăreşti. Am mai văzut o culă la muzeul satului Vâlcean, dar cele mai mediatizate cule din ţară sunt cele de la Măldăreşti. De unde vine notorietatea lor? Poate din faptul că au fost ˝vedete˝ în filmele din seria celor care îl aveau ca personaj principal pe Mărgelatul şi mai nou în filmul Aferim.

Măldăreşti este o comună din judeţul Vâlcea, în apropiere de Horezu, recunoscută pentru culele boiereşti din localitate. Ca să ajungeţi la Măldăreşti dinspre Râmnicu Vâlcea, mergeţi pe DN 67 până la Horezu apoi viraţi la stânga spre Măldăreşti, pe DN 65 C, mai mergeţi vreo 5 kilometri şi ajungeţi la destinaţie.

Cula este o locuinţă cu etaj, cu baza pătrată, sub formă de turn şi este de obicei fortificată. Culele se întâlnesc de obicei în nordul Olteniei dar și prin Muntenia.

La Măldăreşti sunt mai multe cule, noi am vizitat-o dor pe cula Greceanu, singura care era deschisă la ora când am ajuns noi. Cula Greceanu este înconjurată de un zid gros din piatră... Am pătruns în curtea interioară trecând o poartă groasă din fier. Intrăm într-o curte mare, frumos amenajată împrejmuită de copaci înalţi. Unul dintre aceşti copaci ne-a atras atenţia, un stejar gros, a fost tăiat, iar timpul l-a măcinat formând o scorbură, din acea scorbură a răsărit un alt copac tânăr.

Dar să lăsăm scorbura în pace şi să vă spun puţin despre istoria acestei cule. Cula Greceanu este cea mai veche construcţie de acest tip, fiind construită în anul 1517. Cula intră în posesia căpitanului Tudor Maldăr, căpitan din oastea lui Mihai Viteazu, la începutul secolului al XVII-lea. Fiul lui Tudor Maldăr, Anastasie modifică construcţia iniţială în anul 1688. Actuala înfăţişare a culei este dată de către boierul Gheorghe Măldărescu şi soţia sa Eva, între anii 1780-1790. În urma unui atac asupra culei fortificate, doamna Eva Măldărescu fuge, dar ia cu ea şi bijuteriile familiei, aceasta este prinsă pe drum şi ucisă, iar bijuterileau fost furate. Râmânând făra avere Gheorghe Măldărescu o mărită pe una dintre ficele sale cu un băiat al familiei Greceanu iar ca zestre primeşte cula de la Măldăreşti. Așa cula a intrat în posesia familiei Greceanu și de atuncea îi poartă numele. Cea mai cunoscută urmaşă a tinerie familii este cunoscuta pictoriţă Olga Greceanu, aceasta fiind şi ultima locatară a culei înainte ca locuinţa să treacă, în timpul comunismului, la stat. Este restaurată între 1966-1967, de comuniști şi este transformată în muzeu. În anul 2007 în urma unui proces moştenitoarea Olgăi Greceanu intră în posesia domeniului de la Măldăreşti. Aceasta după o înţelegere cu Consiliul judeţean Vâlcea lasă domeniul Muzeului Judeţean Vâlcea. Cam aceasta a fost istoria, pe scurt a locaţiei.

Cu paşi mici ne-am îndreptat spre casa zugrăvită în alb. Clădirea este formată din trei nivele şi are elemente în construcţie specifice stilului brâncovenesc, vizibile la ferstrele pivniţei lucrate în piatră traforată şi cele două cerdace cu arcade boltite. Pe partea sudică se află intrarea în pivniţă. Pivniţa este formată din trei încăperi. Două dintre acestea erau folosite pentru depozitarea alimentelor şi sunt construite din cărămidă, iar cea de –a treia ca şi ascunzătoare în timpul atacurilor, este construită din piatră. Pivniţa nu comunică cu casa prin interior.

Accesul la etajele superioare se face pe o altă uşă aflată pe partea estică. Uşa pare a fi din stejar. Urcând scările interioare din lemn, se ajunge într-o loggia aflată la nivelul al doilea al culei. Pe pereţii treptelor se observă gurile de tragere care erau folosite când cula era atacată. Din loggia se intră într-o cameră aflată deasupra pivniţei. Şi această cameră are o ascunzătoare, aflată în tavan, în care locatarii se ascundeau în timpul atacurilor. La această ascunzătoare se ajunge cu ajutorul unei scări mobile. Ascunzătoarea era ventilată printre metereze. Tot la etajul unu se mai află o încăpere, fostă cameră de primire, din care se trece într-o altă cameră, unde pictoriţa Olga Greceanu a pictat o frescă cu portretele familiei Măldărescu. O altă încăpere este turnul clădirii. Aici se strângeau în timpul atacurilor mebrii familiei. Accesul în turn se făcea din camera principală prin uşa secretă din tavan. Turnul este prevăzut şi cu mici ferestre. În timpul atacurilor aceste ferestre erau blocate cu obloane. Alimentarea cu apă a podului se făcea printr-un sistem de alimentare care avea legătura directă cu o fântână.

Ne plimbăm puţin şi prin curtea domeniului, aceasta este plină de flori, are un gazon tuns la milimetru. În mijlocul curţii se află o fântână din lemn frumos ornată.

Dacă aveţi drum prin zonă şi doriţi să vizitaţi un loc istoric dar în acelaşi timp să găsiţi şi un pic de linişte, vizitaţi cula Greceanu.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 18.07.17 08:56:05
Validat / Publicat: 18.07.17 09:46:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.

VIZUALIZĂRI: 2538 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cula Greceanu văzută de la poartă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 58500 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

mishu
[18.07.17 09:49:35]
»

@zlatna: Start vot! interesante locuri, interesanta si povestea.

Felicitari, votat cu mare placere.

zlatnaAUTOR REVIEW
[18.07.17 09:55:08]
»

@mishu: Mulțumesc pentru vizită și vot.

tata123 🔱
[18.07.17 09:58:35]
»

@zlatna: Culele sunt exemplare de arhitectură superbe care îmbină elementele de arhitectură tradițională românească cu lucrări de fortificație, dar și cu condiții de trai superioare. Am vizitat aproape toate culele rămase în picioare în România, mai am de văzut doar câteva care nu se află în stare prea bună (vezi o sinteză pe acest site: kule.ro). Multe asemenea clădiri au fost modificate de-a lungul timpului, altele demolate. Nici cele care mai supraviețuiesc azi nu au o soartă prea bună (cu excepția a 3-4, unele găzduind muzee).

Am scris destul de multe articole despre culele vizitate pe AmfostAcolo; mă bucur că ai ajuns să le vezi pe cele din Măldărești, situate relativ în apropierea localității tale de reședință.

Cula Greceanu este unul din locurile unde s-a filmat pelicula „Aferim”; vă îndemn să vizitați aceste construcții superbe, atât timp cât ele mai există și sunt deschise publicului larg (historia.ro/sectiune/gene ... a-filmat-aferim).

zlatnaAUTOR REVIEW
[18.07.17 10:04:03]
»

@tata123: Mulțumesc pentru vizită și vot.

Din păcate când am ajuns noi cula Duca era închisă, poate o să ajungem altă dată să vedem și această culă.

Nu am văzut celelate cule din județ, dor pe cea adusă la Muzeul Satului Vâlcean. Sunt niște construcții foarte interesante.

Toate cele bune și multe concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[18.07.17 10:59:03]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatnaAUTOR REVIEW
[18.07.17 11:03:28]
»

@webmaster: Mulțumesc mult.

Zoazore
[18.07.17 11:12:06]
»

@zlatna:

În anul 2007 în urma unui proces moştenitoarea Olgăi Greceanu intră în posesia domeniului de la Măldăreşti. Aceasta după o înţelegere cu Consiliul judeţean Vâlcea lasă domeniul Muzeului Judeţean Vâlcea

Inteleapta decizie! Asta a si salvat-o de la ruina, soarta multor conace boieresti, din Muntenia, cel putin.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[18.07.17 11:21:22]
»

@Zoazore: Da, a fost bună deciazia de lăsa domeniul Muzeului Județean, dar prin 2012 au fost ceva probleme cu plată apoi s-au judecat, nu știu ce s-a întâmplat pe urmă, dacă s-au înțeles.. Cert e că pe saitul Muzeului apare Cula Greceanu ca aparținând de ei.

Dacă nu trecea la ei, aproape sigur ajungea o ruină.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[18.07.17 11:27:07]
»

@Zoazore: E cazul multor clădiri retrocedate moștenitorilor, aceștia întocmind contracte de închiriere cu autoritățile locale (mai ales în cazul celor care găzduiau deja muzee) care se ocupă de întreținerea clădirii. Acest fapt durează până când moștenitorul primește o ofertă bună și vinde proprietatea.

În cazul Culei Greceanu se pare că statul român a renunțat și la dreptul de preemțiune asupra eventualei vânzări a clădirii. Moștenitorii chiar au scos la vânzare cula în 2015 în cadrul unei licitații organizate de o casă celebră din București, la un preț situat între 400.000-500.000 Euro.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱
[18.07.17 11:43:39]
»

@zlatna: Cula Greceanu încă se află în portofoliul de vânzări a casei de licitații. Pe site-ul companiei respective am descoperit scos la vânzare și conacul Olga și Nicolae Greceanu, o reședință de vacanță și recepție finalizată în 1943, un superb conac în stil neoromânesc situat în apropierea culelor Greceanu și Duca.

Sfat: Vizitați Complexul muzeal de la Măldărești! Nimeni nu știe cât va mai exista.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[18.07.17 11:52:47]
»

@tata123: ” Sfat: Vizitați Complexul muzeal de la Măldărești! Nimeni nu știe cât va mai exista” - este foarte bun sfatul.

Ar fi păcat ca acest obiectiv turistic să se piardă. Totuși chiar dacă l-ar cumpăra cineva le prețul de licitație de 400000 euro, nu și-ar scoate banii din biletele de întrare cred că nici în 30 de ani. Sigurul mod de a face mai mulți bani ar fi să se facă alte file aici, dar nu prea cred acest lucru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱, zlatna, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCulele boierești de la Măldărești [Vâlcea]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078882932662964 sec
    ecranul dvs: 1 x 1