ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.07.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe serpentinele abrupte de pe Valea Fiarelor – cele mai abrupte din țară? (sau „Pe Valea Doftanei”)

TIPĂREȘTE

Bucureștenii caută mereu opțiuni de petrecere a timpului liber, preferabil în sânul naturii; exact același lucru l-am făcut și eu în minivacanța de Rusalii. O variantă la îndemâna orășenilor este Valea Doftanei, o incursiune în natură la doar 115 km distanță de Capitală.

Accesul auto către comuna Valea Doftanei, implicit Lacul Paltinu, se efectuează pe DN 1, centura Ploieștiului, traversarea Câmpinei și intrare pe DJ 102 l până la țintă (drumul județean se află de mai mulți ani în atenția autorităților județene din Brașov și Prahova pentru o posibilă amenajare ca rută alterantivă pentru Valea Prahovei: saceleanul.ro/judeteanul- ... nala-de-drumuri). Șoseaua urmează cursul râului Doftana, pe micile terase ale cursului de apă fiind instalate deja ici-colo mesele de picnic, în ciuda norilor de ploaie care se apropiau amenințător.

Cheile Doftanei. După ce traversăm satul Lunca Mare, în dreptul localității Podu (situată sus pe platou) observăm apropierea unor pereți de stâncă și gâtuirea cursului de apă. Ne aflăm în Cheile Doftanei sau Cheile Brebului întinse pe o distanță de circa 300 m. Oprim autoturismul în dreptul tunelului săpat în piatră, odinioară loc de trecere pentru mocănița care circula în zonă. Deschiderea cheilor este de circa 20 m, pereții fiind alcătuiți din formațiuni calcaroase, conglomerate, gresii și marne. Cele câteva hectare de teren constituie rezervație naturală din categoria Natura 2000. Coborâm în albia râului și facem câteva fotografii.

Barajul și lacul Paltinu. După alți câțiva kilometri urcăm serpentinele care ne aduc la înălțimea barajului construit în anii 1966-1971 în dreptul altor chei situate pe râul Doftana: „La Tocile”. În spatele colosului de beton înalt de peste 100 m se află un lac azuriu care alimentează cu apă orașele Câmpina și Ploiești, dar produce și energie electrică. Întins pe circa 200 ha și pe o lungime de 3 km lacul de acumulare constituie un loc căutat de turiștii doritori de ieșiri în natură. După ce se traversează un viaduct se ajunge într-un spațiu înierbat situat pe o terasă de circa 100 m lungime care coboară până la luciul apei. Este locul ales de mulți vizitatori pentru a petrece câteva ore în natură. La șosea sunt câteva locuri de parcare, un loc de camping mai pe coastă și un chioșc cu o terasă de lemn.

Întrucât norii s-au hotărât să își verse încărcătura lichidă asupra noastră am continuat drumul cu automobilele spre Trăisteni pe o distanță de circa 13 km până când s-a terminat drumul asfaltat. Chiar în acel moment ploaia a încetat și am putut încropi un mic picnic sub un pâlc de brazi, chiar pe malul râului Doftana. De aici începe șoseaua numită Calea Mocăniței, altă reminescență a existenței căii ferate înguste. Prin localitățile Trăisteni și Teșila am văzut case tradiționale vechi, frumoase peisaje naturale, liliac înflorit (la început de iunie). Se pare că în cadrul Căminului Cultural trăiteni se află un Muzeu de etnografie și folclor – eu nu am văzut vreo plăcuță indicatoare ori vreo mișcare în jurul clădirii căminului (valeadoftanei.ro/muzee.html).

Pe drumul de întoarcere către plaiul de lângă lacul de acumulare am vrut să ne abatem spre Pensiunea Atra pentru a vedea mult lăudata unitate de cazare. Ploaia torențială ne-a stricat planurile, mai ales când am văzut drumul îngust de acces pietruit.

Pe malul lacului am poposit circa o oră și ceva, soarele împrăștiind norii și oferind o culoare deosebită oglinzii de apă. Am băut o cafea pe terasa de lemn care oferă o vedere panoramică asupra lacului de acumulare după care am pornit spre casă.

Serpentinele de pe Valea Fiarelor – Seciuri. Drumul ales nu a coincis cu cel de la venire; doream să experimentăm un traseu despre care citisem cu câțiva ani în urmă pe blogurile de cicloturism. Este vorba despre o șosea care ar putea deține cele mai abrupte serpentine din țara noastră: breteaua de pe Valea Fiarelor care face legătura între DJ 102 L și DJ 207 (google.ro/maps/dir/45.220 ... 90c79b2!1m0!3e0). Pe această porțiune de circa 2 km se află o zonă cu două serpentine pe un interval de circa 60-70 m care ating undeva între 20-22 % înclinație (în medie pe toată porțiunea se înregistrează 13-14 %). Asfaltul e neted ca în palmă, drumul trece printr-un pâlc de pădure, pe margine erau salcâmi înfloriți plini de zumzăitoarele albine. Am oprit autoturismul puțin mai sus de serpentine și am coborât la pasa spre aceste curbe strânse încercând să prind în imagini foto înclinația traseului – nu prea am reușit. În schimb am captat câteva fotografii drăguțe spre Valea Doftanei. Ajunși la intersecția cu DJ 207 facem dreapta mai mult după fler (neexistând nici un indicator), spre localitățile Vistieru, Plaiu Cornului cu ieșire în DN 1 la Nistorești (exact lângă biserica „Sf. Ilie” și școala din sat), loc de unde deja era în formare coada către stațiunile prahovene. Drumul e asfaltat, dar având în vedere relieful se înregistrează numeroase alunecări de teren cu efect și asupra șoselei – trebuie circulat cu atenție (isuprahova.ro/pdf/Aluneca ... 011.04.2016.pdf). i]În schimb, peisajele de la înălțime sunt fantastice, florile de câmp superbe... o încântare.

Recomand zona Văii Doftanei și a Lacului Paltinu (Păltinoasa) pentru o ieșire reușită în natură în timpul weekendurilor călduroase de vară. Este un prilej de relaxare, de admirare a minunățiilor naturii, de observare a unor crâmpeie de viață tradițională etc. În apropiere puteți vizita Muzeul „Casa Domnească” Brebu (reședința domnească din vremea lui Matei Basarab, biserica-mănăstire din aceeași epocă, fortificația – vezi impresii), dar și Închisoarea Doftana (neamenjată pentru vizitare – vezi impresii).

Vacanțe plăcute!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 05.07.17 08:46:21
Validat / Publicat: 05.07.17 12:50:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VALEA DOFTANEI.

VIZUALIZĂRI: 5265 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Lacul de acumulare Paltinu - Valea Doftanei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

maryka [05.07.17 15:12:18] »

Ce locuri frumoase avem! Felicitări!

msnd [05.07.17 16:10:37] »

Mulțumiri pentru amintirile din copilărie generate de articol. Am petrecut întreaga vacanță de vară din 1969 prin această zonă. O primă perioadă a fost practica de sfârșit de an, pe șantierul barajului Paltinu. Ulterior, cu un grup de colegi, ne-am angajat pe acest șantier pînă la sfîrșitul vacanței. O conjunctură în cadrul familiei a făcut ca pe această perioadă să fiu cazat în organizarea de șantier s stației de tratare, aflată în execuție în acelați timp, la circa 10 km în aval. Ca urmare, am făcut drumul între cele două șantiere de cîteva zeci de ori. Și nu de puține ori, pe jos. Ajunsesem să cunosc fiecare piatră și fiecare groapă din drumul de atunci, neasfaltat, dar destul de bun. Despre tunelul mocăniței, se spunea atunci, că ar fi folosit ca depozit de brânză (?).

În zilele libere organizam excursii prin zonă. Am ratat atunci drumul pe Valea Fiarelor, orientându-ne în principal spre zona de dincolo de Trăisteni.

Felicitări pentru excursie și pentru articol, și o zi excelentă în continuare.

tata123 🔱 [06.07.17 08:52:09] »

@maryka: Mulțumesc pentru ecou. România beneficiază de locuri superbe care, promovate cum trebuie, încep să atragă tot mai mulți turiști de peste hotare.

Recent „The Independent” a publicat un top al destinațiilor turistice europene puțin cunoscute, dar superbe din punct de vedere peisagistic (gandul.info/magazin/locul ... europa-16515863). România se află pe această listă cu Delta Dunării.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 [06.07.17 09:03:01] »

@msnd: Îmi pare bine că rândurile de mai sus și fotografiile v-au accesat sertărașul cu amintiri. Multe articole postate pe AmFostAcolo stârnesc unor utilizatori sentimente plăcute datorate amintirilor ce îi leagă de locul descris în review. Este și acesta un beneficiu al portalului AFA. Poate că descrierile din articole ne vor îndemna să călătorim spre zone dragi nouă pe care nu le-am mai vizitat de ani de zile.

Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka, msnd, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Doftanei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09634804725647 sec
    ecranul dvs: 1 x 1