ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 18.05.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    Gradinile Vaticanului, Muzeul si Basilica San Pietro

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Buna ziua. Inainte de toate vreau sa multumesc tuturor userilor care au scris review-uri despre Roma pe AFA. Pentru vizita la Vatican am urmat sfaturile userului TraianS care a facut un review cu lux de amanunte. Pot spune ca am plecat cu temele facute de acasa si ne-am descurcat foarte bine. Multumesc inca o data.

    Una din cele 4 zile petrecute la Roma am rezervat-o pentru a vizita gradinile Vaticanului, muzeul si Basilica San Pietro. Ne-am decis sa vizitam si gradinile Vaticanului. Este pacat sa ratezi asemenea frumuseti daca tot ajungi pana acolo. Am facut rezervare on line cu doua luni inainte direct pe site-ul Vaticanului: biglietteriamusei.vatican ... usei/tickets/do, sectiunea Guided Tours for Individuals / Vatican Gardens. Turul include vizitarea gradinilor cu ghid in limba aleasa la rezervare. Sunt vreo 18 limbi dar bineinteles romana lipseste. Dupa terminarea vizitei in gradini se continua vizitarea muzeului pe cont propriu. Biletele au costat 88 euro, 2 adulti si un copil de 9 ani. Sfat: Daca vreti sa platiti mai putin NU mai cumparati bilete de pe alte site-uri de turism. Urmariti site-ul oficial al Vaticanului. Au foarte multe oferte : Devreme cu mic dejun, cu trenul, noaptea, gradinile pe jos sau cu minicar, etc. E pacat sa dai mai multi bani aiurea. Daca planificati vizita la Vatican urmariti site-ul cu doua luni inainte si faceti rezervare.

    Dupa confirmarea rezervarii si a platii am primit un voucher pe mail. Acest voucher trebuie tiparit. La muzeu se schimba acest voucher cu biletele de intrare. Nu stiu daca merge si in format electronic sa il arati (telefon sau tableta). E mai sigur tiparit. Pe voucher sunt scrise indicatiile si regulile pentru vizita plus harta muzeului. Este specificat acolo sa te prezinti la intrare cu 20 de minute inainte de a incepe turul. Citind cat este de aglomerat acolo, le-am scris un mail sa ii intreb daca sunt suficiente doar 20 de minute sau trebuie sa vin cu o ora inainte sau mai mult. Dupa vreo doua zile am primit raspuns:sunt suficiente cele 20 de minute.

    Am plecat din Statia Termini spre Vatican cu metroul A. Am coborat la statia Cipro. Din statia de metrou se iese pe partea dreapta. Este un indicator pe scara spre muzeu care iti arata pe ce parte sa iesi. Dupa aceea nu am mai vazut nici un indicator. Am facut pe prima strada la dreapta, care e putin in curba. In capatul strazii cum te uiti in dreapta sa vad niste scari iar sus se vede zidul Vaticanului. Traversati intersectia, urcati scarile, faceti stanga, mergeti pe langa zid si ajungeti la intrarea in muzeu. Nu dureaza mai mult de 10-15 minute sa ajungi de la metrou pana la intrarea in muzeu.

    La intrarea in muzeu spatiu este delimitat cu garduri metalice. Pe o parte intra cei cu rezervari si ghid iar pe cealalta cei fara rezervari care stau la coada de-a lungul zidului. Ma asteptam sa fie mai aglomerat, dar nu era ca in pozele vazute pe net. Noi am ajuns cu vreo 40 de minute inainte de ora 11 cand aveam intrarea. Inainte de a intra in spatiul delimitat de garduri mai este un nene care se uita pe voucher. Dam noi sa intram cu un grup, ne vede ala, se uita pe voucher si ne zice sa mai asteptam pana la fara 10.40. Mai stam vreo 5 minute timp in care l-am examinat pe tipul de la paza. Mai scana un voucher, mai stea de vorba cu unul cu spatele la intrare, mai vorbea la telefon, in timp ce ale grupuri intrau fara sa le zica nimic. Am urmarit cand era paznicul cu spatele si am trecut.

    Urmeaza intrarea in muzeu si verificarea bagajelor. Verificarea se face ca la aeroport. Bagajele pe banda si oamenii prin poarta. Eu aveam un rucsac cam mare in care aveam de toate, inclusiv apa si sandwich-uri. Trece rucsacul prin scaner, il iau de pe banda si ala de la monitoare imi zice sa il las la garderoba. Naspa moment. Fara rucsac nu puteam intra direct din capela sixtina in basilica pentru ca trebuia sa ma intorc sa il iau de la garderoba. Ii spun lui nea caisa de la monitor: Ok. Mai stau cateva secunde, vad ca el se uita pe monitoare in continuare, profit de aglomeratie, fac stanga imprejur si dispar ca magarul in ceata. Imi era teama sa nu se mai ia altcineva de mine pe traseu dar nu au mai fost probleme.

    Am urcat pe niste scari si ma duc la ghiseu sa iau biletele. Se uita ala pe voucher, mi-l da inapoi si imi spune sa revin la 10.50. Ne mai invartim putin, ne uitam pe la suveniruri care sunt cam scumpe si asteptam. La fara 10 in sfarsit iau bilete in schimbul voucherului. Ma indruma spre un ghiseu unde se va forma grupul. Se aduna vreo 20 de persoane, primim casti de unica folosinta si aparatele radio. Ghida se prezinta si ii intreaba pe fiecare din ce tara sunt. Incepe turul. Ajungem la portile de intrare si scanam biletele.

    Urcam pe o scara rulanta si ajungem intr-o sala mare luminata natural unde este si macheta muzeului. Vizitarea gradinilor se face pe la usa de langa macheta. Este un paznic langa usa. Trecem de usa, facem stanga si mergem pe o aleea. In capatul aleii incep gradinile cu o cismea cu apa potabila in forma de statuie si un cap de leu.

    Urmeaza Academia Pontificala de stiinte Casina Pio IV (Villa Pia), fantana Vulturului, turnul radioului Vatican, grota Lourdes (o copie a celebrei grote din Franta unde Sfintei Bernadette i s-a arătat Fecioara, în 1858), Gradinile franceze, Gradinile italiene. Gradinile sunt superbe iar cuvintele de prisos. O sa las pozele sa vorbeasca.

    Vizitarea gradinilor a durat vreo doua ore. Ne-am intors in muzeu langa macheta Vaticanului, am predat radiourile ghidei si ne-am luat la revedere. Am mers in dreapta spre Posta. O vedere costa 0,5 euro si o expediere in Europa 1 euro.

    Am continuat cu Museo filatelico e numismatico si museo gregoriano profano. Am coborat cateva trepte si am iesit intr-o curte interioara unde se afla o cafenea si expozitia de calesti si automobile. Am gasit loc pe banca la umbra unui copac si ne-am odihnit putin. Expozitia de calesti si automobile folosite de papi este la subsol, unde este si indicatorul Vatican by train. Dupa numarul de vizitatori am impresia ca nici un sfert din vizitatorii care intra la museul Vaticanului nu vin in zona aceasta. Pe latura cealalta a muzeului e super aglomerat. Am vizitat expozitia de calesti si automobile, am urcat la etaj si am intrat la Pinacoteca. Aici sunt expuse multe tablouri si tapiserii.

    Am continuat cu latura cealalata a muzeului unde este aglomeratie. Erau niste grupuri de indieni care improspatau mirosul in jurul lor :). Tot o luam mai in fata dar erau peste tot. In unele locuri sunt indicatoare spre capela sixtina cu long way si short way pentru cei care vor sa ajunga mai repede si sa vada mai putine exponate. Muzeul este destul de lung si necesita cateva ore bune pentru a fi vizitat. Noi am luat-o pe long way. Mi-a placut muzeul egiptului unde sunt expuse diverse artefacte inclusiv o mumie.

    Ne apropiam de capela sixtina si aveam ceva emotii in legatura cu iesirea directa spre Basilica San Pietro. Eram deja obositi si nu prea mai aveam chef sa stam iar la cozi. Am intrat in capela sixtina. Aglomeratie maxima. Mai era un culoar de trecere pe partea dreapta, restul incaperii fiind plina ochi. Paznicii ne dirijau sa mergem mai in spate si sa nu blocam culoarul ramas liber. Unii erau bagati in multime si urmareau sa nu faca nimeni poze. Am stat putin sa admiram picturile capelei si ne-am indreptat spre usa din dreapta, cea pentru grupuri care da in Basilica San Pietro. Spre surprinderea noastra usa era larg deschisa si nu era nici un paznic. Am trecut repede sa nu ne agate vreun paznic.

    Drumul e putin in vale mai trecem pe langa un paznic si ajungem intr-o curte interioara cu cismea si bancute din piatra. O luam in dreapta unde este indicat drumul spre urcarea in domul basilicii. Sunt cateva persoane la coada. Platim 6 euro/persoana, copiii gratuit, urcatul pe scari. Pana in varful cupolei este ceva de urcat si cand am ajuns sus ne cam tremurau balamalele. Intai se ajunge in interiorul cupolei in basilica, apoi se iese afara si se continua urcarea. Chiar si cei care urca cu liftul mai au mult de urcat pe scari. Spre varful cupolei scarile sunt inclinate si se ingusteaza foarte mult, cat sa treaca un om cu greutate normala. Sus in cupola locul este foarte stramt si este aglomeratie. Panorama Romei este super. Se coboara pe alte scari tot asa inguste la inceput, pe urma se largesc. Se ajunge pe o terasa care da in spatele celor 12 statui de pe fatada basilicii. Aici este un magazin de suveniruri, un bar si toalete.

    Continuam coborarea care ajunge in interiorul basilicii. O parte a basilicii era inchisa publicului intrucat era o slujba. Era lume multa in interior dar basilica este foarte mare si nu pare aglomeratie. Am dat un tur, ne-am pozat cu Pieta lui Michelangelo si am iesit. In dreapta basilicii erau doi soldati din garda elvetiana frumos imbracati. Am luat-o spre centrul pietei si ne-am asezat pe scari sa ne odihnim. Au aparut imediat baietii stresanti cu selfie stick-uri si apa rece 0,5 L la 1 euro. O sa ii intalniti in toata Roma. De aici am plecat spre hotel pe jos trecand pe langa castelul Sant’ Angelo, scarile spaniole si fontana di trevi. Cam aceasta a fost vizita la Vatican.

    Cateva sfaturi pentru vizita la Roma

    Noi am fost in luna mai si soarele ardea destul de tare. Sunt necesare palarii sau sepci si eventual crema pentru protectie solara. Un lucru excelent cand e caldura mare este ca Roma e plina de cismele cu apa potabila. Cumparati o sticla cu apa si o reumpleti la cismele.

    O mare problema sunt toaletele. Nu prea exista toalete publice nici gratis nici cu bani. Am gasit o singura toaleta langa gradinile cu trandafiri. In rest doar pe la Mc Donald’s, Burger King. Sunt locuri mai retrase prin Roma care miros ingrozitor datorita lipsei toaletelor.

    Am mers foarte mult pe jos. Am cumparat doar cateva cartele de 1.5 euro/persoana. Cartelele sunt valabile 100 de minute din momentul validarii pe toate mijloacele de transport in comun. O singura calatorie cu metroul, restul mijloacelor nelimitat in intervalul celor 100 de minute. Copii pana in 10 ani au gratuit insotiti de un adult platitor.

    In toata zona istorica o sa gasiti vanzatori ambulanti foarte insistenti care vand diverse:trandafiri, apa rece, selfie stick-uri, snururi, lantisoare. I-am refuzat chiar daca insistau ca unele cica erau gratuite. Pe mici suveniruri sa nu dati mai mult de 1 euro/bucata. Sunt zone pe langa obiective unde cer si 3-4 euro/bucata.

    Pe stradutele laturalnice este destul de multa mizerie. Zonele turistice sunt foarte aglomerate, asa ca aveti grija la buzunare si genti.

    Pentru deplasarea pe jos prin oras am folosit aplicatia pentru mobil maps.me. Imi place aplicatia ca iti arata si unde sunt amplasate cismelele. Pentru traseele cu mijloacele de transport in comun am folosit site-ul: viaggiacon.atac.roma.it/i ... ml?language=eng. Pe acest site bagi locul de plecare, destinatia si iti arata ce mijloace de transport sa folosesti.

    Am vizitat si cateva parcuri din Roma. Unele erau neingrijite si cu gunoaie neridicate.

    Vacanta placuta tuturor!

     

    P. S. Rog adminul daca se poate sa adaug mai multe poze si sa insereze in postare videoclipul de la această adresă .Este o filmare facuta de mine cu gradinile. Multumesc.


    [fb]
    ---
    Trimis de paulcta in 29.05.17 00:06:40
    Validat / Publicat: 29.05.17 08:57:38
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 10040 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (paulcta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P87 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13950 PMA (din 16 voturi)

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    paulcta
    Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078688144683838 sec
    ecranul dvs: 1 x 1