ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
PREȚ 7,2 EUR tren Sorrento-Pompei ?
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Excursie Pompei şi/sau Vezuviu

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  Pompei - orașul antic cu statui turnate în bronz acum 20-30 de ani

  TIPĂREȘTE URM de aici

  Pompei se află la 25 de km de Napoli și aprox la jumătatea distanței dintre Napoli și Sorrento, localitatea de unde se pleacă spre Coasta Amalfitană. Cel mai bine să ajungi la Pompei ar fi așadar din Napoli sau din Sorrento, dacă l-ai ales ca bază pentru o vacanță pe coastă. Trenul Circumvesuviana care circulă pe această rută se ia din Gara Centrală din Napoli (Garibaldi), de la nivelul -1 și odată ajuns acolo trebuie doar să fii atent la indicatoare pentru că este semnalizat foarte bine. Trenul se numește Circumvesuviana tocmai pentru că circulă pe lângă vulcanul Vesuviu, circulă la fiecare 20 de minute (cel puțin la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie, anul acesta) și are capătul la Sorrento, până unde face o oră. Până la Pompei faci o jumătate de oră, indiferent că-l iei de la Napoli sau de la Sorrento și trebuie să cobori în stația Pompei Scavi (Villa dei Misteri). Dacă nu ai altă combinație pentru ziua aceea un bilet de tren costă 3,6 EUR de persoană, dacă combini și cu altceva costul se diminuează.

  Cele mai bune variante de a ajunge la Pompei acestea sunt. Dar te mai poți scărpina și după ureche, nu? Pentru că noi am ajuns la Pompei din Positano și pe scurt a fost cam așa. Am vrut să mergem pe insula Capri de pe Coasta Amalfi pentru că este cel mai ieftin, dar mai ales cel mai scurt drum. Cum din Positano am ratat pentru că nu ne făcusem rezervare cu o zi înainte (fără ca cineva să ne spună asta când am fost să luăm relații), am luat autobuzul să mergem la Sorrento de unde sunt cele mai multe curse spre Capri, ca să ne facem un plan dar să vedem și orașul.

  Am terminat foarte repede cu portul, ne-am lămurit cu Capri, dar o zi întreagă în Sorrento ni se părea prea mult, după cum ni se spusese și de la punctul info. Și am hotărât să mergem o jumătate de zi la Pompei, iar restul zilei, până seara târziu să ne plimbăm prin Sorrento, iar acasă, la Positano să plecăm cu ultima mașină.

  Ne-am întors așadar la gara din Sorrento și la punctul info care este tot acolo, ca să ne lămurim cu Pompei. Curat, norocoși. Eram în prima duminică din aprilie când intrarea la obiective este liberă în Italia, iar economia pe care am făcut-o a fost de 22 de EUR pentru că intrarea la Pompei este 11 EUR/persoană.

  La punctul info din Sorrento doamna care ne dădea informațiile ne-a sugerat să vizităm Pompei-ul cu ajutorul unui ghid pentru că ne-ar fi fost foarte greu să ne descurcăm singuri în labirintul de străzi și am fi ratat ce era important de văzut, orașul fiind foarte mare. Ghid pe care îl puneau ei la dispoziție. Ne prelua din gara din Pompei și ar fi urmat un tur pietonal de 2 ore pe la cele mai reprezentative obiective din orașul acoperit de lava vulcanului Vezuviu acum peste 1900 de ani, iar acest serviciu costa 12 EUR de persoană. Noi suntem pentru excursiile cu ghid acolo unde considerăm că este cazul, dar ne orientăm și noi foarte bine în timp și spațiu cu o hartă bună, așa că am ieșit afară să ne consultăm și nu ne-am mai întors.

  Dacă aveam o hartă bună a sit-ului arheologic, ar fi trebuit să ne descurcăm și singuri pentru că am mai vizitat ruine după hărți și panouri informative și a fost suficient. Pentru că hărțile bune mai au pe laterale sau pe spate și un minim de informații. Ne-am gândit că dacă nu am fi găsit la fața locului o asemenea hartă, ne puteam alătura grupului și de acolo, din Pompei, nu era musai să plătim 24 de EUR din Sorrento. Era puțin probabil să ne refuze 48 de EUR (pentru că eram 4), doar pentru că plăteam la Pompei și nu la Sorrento.

  Foarte bine am făcut până la urmă. De la casele de bilete am obținut o hartă extraordinar de bună și explicită. Tot de acolo poți lua și audio guide, care pentru cei mai pasionați decât noi de arheologie, poate fi foarte util. Noi ne-am mulțumit doar cu harta care este ușor de citit pentru că Pompei este un oraș foarte mare, dar nu complicat. Are o stradă principală care începe de la intrare și se termină la amfiteatru, lungă de vreo 3 km să zic și din ea se fac alte străduțe perpendiculare, mai scurte. Harta avea o descriere în amănunt a orașului, dar te lămurea și cu obiectivele cele mai importante pe care nu trebuia să le ratezi și îți oferea câteva cuvinte despre fiecare. În plus în interiorul orașului sunt panouri cu informații din loc în loc, sau la punctele mai importante, ceea ce a fost absolut suficient pentru ce voiam noi.

  Așa că ne-am felicitat că am rămas și cu 24 de EUR în buzunar, pe lângă cei 22 pe care deja îi economisisem prin intrarea liberă de duminică și ajunși la Pompei ne-am procurat harta de la informațiile din gară, am studiat-o puțin și am mai căscat gura pe la terasele și chioșcurile care se află pe aleea până la intrarea în sit.

  Mare greșeală am făcut însă că nu ne-am grăbit mai întâi să intrăm, lăsând asta la final, pentru că ajunși în fața porții de intrare, Porta Marina, am fost primele persoane cărora li s-a închis poarta în nas. Era ora 12,31 iar accesul în (acea) duminică gratuită s-a făcut până la 12,30 și mai urma o serie începând cu 14,30. Dar ce să faci 2 ore acolo la poarta orașului? Chiar nu suport să aștept ceva, nefăcând nimic, iar să ne ducem în Pompei, orașul nou, care se vedea la ceva distanță și unde bănuiam că o să găsim ceva de făcut, era prea în scurt și le făceam varză pe amândouă.

  Supărați că vom fi nevoiți să așteptăm atât, am început să ne plimbăm ca niște lei în cușcă. Noi ne-am dus pe la terasele din zonă și ne-am propus să mâncăm, chiar dacă nu ne era foame, dar scăpam de-o grijă, iar felurile acelea expuse ne făceau cu ochiul, numai că l-am pierdut pe soț din ochi. L-am recuperat câteva minute mai târziu când ne-a dat telefon și ne-a spus să trecem de intrarea principală, să mergem până la următoarea poartă pe unde ieșea un val de oameni, să intrăm pe lângă ei și să facem stânga și iar stânga pe lângă gard până ajungem în spatele intrării principale. Drumul n-a fost așa scurt, dar am avut un noroc chior pentru că am intrat pe lângă mulțimea aceea, practic contra curentului, am ajuns în zona unde ne-a tot indicat el prin telefon și imediar după ce am trecut de niște bariere s-au închis și alea, dar nu mai conta, eram înăuntru, în oraș. Așa că s-a verificat din nou teoria după care ne ghidăm și anume că la barza chioară îi face Dumnezeu cuib și am purces la vizitarea orașului.

  Doar câteva cuvinte despre erupția vulcanului și nenorocirea care s-a abătut asupra celor două orașe aflate la poalele lui. În dimineața zilei de 24 august, anul 79 e. n., vulcanul Vezuviu a erupt și timp de 12 ore a aruncat cu piatră și cenușă, acoperind cu lavă orașele Pompei (Pompeii) și Ercolano (Herculaneum), orașe aflate în Golful Napoli, care au avut momente înfloritoare în acea perioadă, când s-au dezvoltat datorită traficului maritim și al comerțului.

  Se spune că stratul de cenușă care a acoperit orașele a fost de 5-7 metri iar la Ercolano chiar 15. Erupția vulcanului i-a luat pe nepregătite pe oameni și nimeni nu a realizat decât prea târziu mărimea dezastrului. Oamenii au fost mai întâi preocupați de averile lor și fiecare a încercat să salveze câte ceva din agoniseală pierzând timp prețios pentru salvare. Astfel că la Pompei ar fi fost prinși sub cenușă peste 20,000 de oameni și chiar cei care au fugit spre mare au murit din cauza gazelor inhalate în plămâni.

  Pe când la Ercolano, oamenii și-au dat seama de dimensiunea dezastrului și au fugit în afara zidurilor, fără să se mai gândească la ceva, mulți reușind să se salveze. Și într-un oraș și în celălalt, oamenii au fost surprinși în cele mai domestice ipostaze, așa au fost pietrificați și așa au rămas sute de ani. Abia pe la jumătatea anilor 1700 săpăturile au scos la iveală străzile, casele, trupurile și nici astăzi operațiunile nu sunt încheiate. La data vizitei noastre am găsit mai multe șantiere în lucru, semn că nu au fost descoperite toate cele peste 60 de ha ale orașului, atât cât avea Pompei în momentul erupției vulcanului. Cele mai multe artefacte descoperite de-a lungul anilor se află expuse la Muzeul Național de Arheologie din Napoli.

  Orașul antic începe chiar în spatele gării din Pompei și trebuie să intrați pe la Porta Marina sau Piazza Esedra, foarte aproape una de alta. Cu toate că sunt mai multe porți trebuie să aveți grijă că pe unele doar se iese nu se și intră. Dar întrucât în aproape toate cazurile se ajunge cu trenul, Porta Marina este cea mai potrivită.

  Sit-ul archeologic Pompei, adăugat de UNESCO în Patrimoniul Mondial al Umanității încă din anul 1997, este împărțit în 9 zone și cum spuneam harta orașului este foarte bine realizată, cele 9 secțiuni fiind foarte bine delimitate prin culori diferite. Sectiunile 7 si 8 care se află cel mai aproape de intrarea principală sunt cele în care se regăsesc cele mai multe puncte de interes. Eu am acum harta orașului în față și aș putea să intru în niște detalii tehnice, dar cred că nu ăsta este scopul nostru aici. Obiectivele au tot felul de nume, străzile la fel, și nu vreau să fac abuz de denumiri care să îngreuneze citirea articolului, mai ales de către turiștii obișnuiți. Ajunși la fața locului, în funcție de interes și de pasiune, o să vă alegeți traseele pe care le considerați utile pentru voi. Eu am vrut doar să vă trezesc acest interes și să vă spun în mare lucrurile pe care eu le consider esențiale.

  Orașul are o alee principal care începe la intrare, traversează Piața Publică (Foro) și se termină la Arenă (Anfiteatro), cu mențiuni cum spuneam pentru toate punctele de interes.

  Forul Roman, unde se intersectează toate drumurile din oraș este o piață foarte mare și aici era centru vieții publice. Piața este plină de arcuri, coloane și temple închinate zeilor, dar ceea ce nu mi-a plăcut au fost statuile imense, care nu sunt originale, ci sunt turnate din bronz acum 20-30 de ani.

  Noi am urmărit harta și aleea principală și ne-am abătut în funcție de ce ne-a interesat. Am zăbovit și noi destul de mult în Piața Publică, am ajuns apoi la Marele Teatru (Teatro Grande), realizat în scobitura unui deal pentru o acustică mai bună, unde aprox 5000 de aoameni puteau asista la spectacole și ne-am oprit și lângă el unde este un amfiteatru mai mic, Odeon (Teatro Piccolo - Odeion).

  Am trecut tot timpul pe lângă case ale căror nume ne spuneau sau nu ceva. Ne-au impresionat mozaicurile, unele conservate foarte bine, picturile, vasele de bucătărie, cuptoarele, altarele, coloanele, fântânile din piatră, statuile, grădinile și am putut face diferența între casele săracilor simple, cu camere puține sau cele ale bogaților, cu camere multe, unele cu etaj, din care răzbătea bogăția dar și gustul pentru artă. Casele bogaților aveau grădini în spate pentru că pompeienilor le plăcea să petreacă mult timp în aer liber. Oricum întregul oraș ne-a impresionat pentru că am realizat, a câta oară, cât erau de deștepți oamenii încă din vremurile acelea. Aveau străzi pavate, canalizare, bazine de colectare a apei, străzi înclinate pentru o mai bună scurgere și colectare, bucătării dotate, brutării dar și mozaicuri, dovadă a înclinației către artă.

  Un loc în care am stat un pic mai mult au fost Băile Publice (Terme Stabiane), unde ne-am alipit unui grup cu ghid și am rămas până s-a terminat turul. Doar bogații își permiteau asemenea lux și ele erau importante nu numai pentru relaxare dar și pentru că aici se punea țara la cale, se discuta politică și se făceau afaceri. Spațiile erau separate pentru bărbați și femei, iar în curtea interioară era o piscină unde se putea înota. Ca și pont, sunt o grămadă de grupuri cu ghid, iar noi am mai tras cu urechea și în alte locuri.

  Ne-am mai abătut de la strada principala pentru a vedea Lupanare-ul, bordelul cu camere foarte mici, una lângă alta, cu paturi din piatră, o casă cu etaj care avea pe pereți picturi care simbolizau tipul de servicii oferit acolo. Nu este singura casă de plăceri din Pompei, mai erau și altele, noi am mai trecut pe lângă Casa Amanti iar Casa del Moralista era una din casele unde se învățau bunele maniere.

  Casa di Sirico, este singura din oraș unde am văzut două cadavre reconstituite din cenușa solidificată cu ajutorul ipsosului lichid. Ele erau expuse într-o vitrină și se puteau observa pe un geam din curtea interioară a casei.

  Amfiteatrul este cel mai vechi din Italia și era folosit pentru luptele cu gladiatori. Este foarte, foarte bine conservat.

  Am ajuns la mai multe porți de intrare dintre care Porta Nocera a fost cea mai importantă pentru că aici s-au descoperit primele cadaver dar și la Villa dei Misteri, care este și poartă de ieșire și se află cumva în afara site-ului arheologic, în stânga cum intri în oraș și este o casă căutată, foarte bine conservată, ale cărei camere sunt pline cu fresce care simbolizează ritualuri magice.

  Am citit despre Pompei înainte să plec în vacanță și din păcate ori n-am înțeles bine ce-am citit, ori cei care au scris au văzut altceva decât am văzut eu. Mie îmi rămăsese în cap că o să văd la Pompei ruine, dar și oameni pietrificați și dovezi ale vieții cotidiene, așa cum au fost ele descoperite. Acuma îmi imaginam că sunt niște mulaje, dar mă așteptam să găsesc mai mult decât am găsit. Am auzit la un moment dat niște români vorbind și o doamnă era agitată și le povestea celor cu care era că nu mai știe unde sunt cadavrele, pentru că acum 8 ani când a mai fost le vedea peste tot, acolo unde fuseseră găsite. Acum în locurile respective erau doar niște panouri cu fotografii și informații.

  Poate că și statuile acelea din piața publică, pe care inițial le-am considerat străvechi, ne-au decepționat când am citit pe plăcuțele lor că sunt turnate acum 20-30 de ani, deci prea în zilele noastre. Adică am avut un sentiment care nu prea mi-a plăcut și anume că Pompei este un obiectiv mai comercial decât m-am așteptat. Normal că tot ce vedem în lumea asta a devenit comercial, dar parcă se impune o limită în anumite situații. Sau poate că nici eu nu am fost în cea mai bună zi a mea...

  În plimbarea noastră de vreo 4 ore prin orașul antic (mai mult decât ne sugerase ghidul că ar fi necesar), am văzut ruinele unui oraș foarte mare pentru vremurile acelea și trebuie să știți că aveți de mers nu glumă. Trebuie să vă înarmați cu răbdare și cu încălțări comode pentru Pompei. În ziua noastră care se anunțase cu vânt și ploaie pentru că de aceea am renunțat la excursia la Capri, nu au fost decât nori și un vânt care ne-a cam umplut de praf. Oricum pasionaților le sugerez să-și rezerve o zi pentru descoperirea acestui sit arheologic.

  Mai trebuie să știți că atâta lume ca la Pompei nu am văzut la nici un obiectiv în această vacanță, dar cred că și din cauza intrării libere. Ca informații utile este bine să știți că există în interiorul site-ului arheologic o fântână cu apă potabilă, iar toalete sunt doar la intrare, cel puțin la toate porțile la care am ajuns noi, dar nu și în interiorul site-ului. Puteți să mâncați la restaurantele de la porțile de intrare la prețuri accesibile.

  Din câte știm Vezuviu nu este un vulcan stins, dar fie ca zeii să ocrotească toată zona din jurul lui și niciodată oamenii care trăiesc în golful acela să nu mai treacă printr-o asemenea nenorocire.

  Citește și CONTINUAREA aici
  selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

  ---
  Trimis de Aurici in 20.05.17 14:06:56
  Validat / Publicat: 20.05.17 18:18:23
  VIZUALIZĂRI: 5018INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORITÎncarcă VIDEO
  19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70900 PMA (din 53 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  19 ecouri scrise, până acum

  webmaster [20.05.17 18:21:53] »

  Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

  — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  ---

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  Dan&Ema [20.05.17 20:14:37] »

  @Aurici:

  Foarte bine intretinute ruinele Pompeiului, asa cum se vede in excelentele poze atasate articolului ghid! Lume multa, spui, da se vede, in unele fotografii, dar spatiile de vizitare foarte largi, din ce am remarcat.

  Mi-a placut foarte mult articolul tau! Felicitari!

  M-as bucura sa pot ajunge si eu prin aceste locuri si daca o voi face voi avea acest ghid la indemana.

  Sa dea Domnul sa nu mai fie afectata vreodata populatia de eruptii ale vulcanilor!

  Numai de bine si excursii frumoase!

  Aurici [20.05.17 22:08:56] »

  @webmaster: Multumesc, web, seara buna.

  Aurici [20.05.17 22:23:11] »

  @Dan&Ema: Foarte bine conservate ruinele, da. Si inca nu este scos la lumina tot orasul. Oricum mare, nu ma asteptam sa fie chiar asa. Spatii largi, cum bine ai remarcat, strazi multe, un adevarat oras.

  Lume multa, multa. Am prins cateva poze mai lejere pentru ca am intrat in urma valului, am avut un decalaj de vreo zece minute, ceea ce ne-a permis sa fim o vreme mai singurei.

  Fereasca Dumnezeu sa mai fie o catastrofa in zona. Acum sunt localitati nu pana la baza muntelui Vezuviu, ci chiar mai sus, pe munte. Chiar am remarcat asta si ne gandeam ca au avut ceva curaj oamenii aia.

  Multumesc pentru apreciere, numai bine si voua.

  nicole33 [20.05.17 22:36:49] »

  Superbonus pentru un articol interesant despre un obiectiv care se afla și pe lista mea puțin mai lunga pentru când ma voi hotărî sa abordez Italia.

  Dan&Ema [20.05.17 22:44:44] »

  @nicole33:

  Ma bag si eu in seama dar m-ai provocat cu listele. Incepusem sa fac si eu liste citind pe AFA, dar ritmul in care apar obiective interesante si articole bune pe AFA m-a facut sa constientizez ca lista crestea intr-un ritm mai rapid decat putem bifa ceva de pe ea. Mult mai rapid. Depinde si cat de selectiva e lista, e drept.

  Iti urez sa te poti tine de lista! Numai de bine!

  Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [21.05.17 09:07:59] »

  @Aurici: Am vizitat Pompei în 2005. Arăta destul de diferit de ceea ce am văzut în fotografiile tale. La baza unui zid fuseseră adunate scheletele carbonizate (în special cranii) precum și amfore, unelte, bijuterii și tot felul de obiecte casnice. În fața Casei Faunului era o statuie reprezentând - evident - un faun. Nu găsesc printre fotografiile tale vilele de patricieni pline de mozaicuri extraordinare. Și atunci majoritatea artefactelor erau păstrate la Muzeul de Arheologie din Napoli (pe care l-am vizitat și este extraordinar), dar am impresia că între timp acolo au fost duse multe alte obiecte care în 2005 se găseau in situ.

  Peste tot se păstraseră pe jos pietrele antice mari și de forme neregulate, care îngreunat mult mersul, nu fuseseră înlocuite cu pavaje, așa cum cred că s-a procedat ulterior pe unele străzi din Pompei. Și nu existau statuile astea moderne!

  Cred că am avut șansa de a prinde Pompeiul mai autentic, mai lipsit de intervenții contemporane menite să faciliteze accesul și să recreeze atmosfera acelei cumplite zile din anul 79 d. Hr., dar care au alterat din autenticitatea locului.

  Îmi amintesc că am fost extrem de impresionată de cele văzute: am descoperit un oraș foarte elegant și bine organizat, aflat la apogeul evoluției sale, iar modul în care fuseseră conservate artefactele te făcea să ai senzația că ai fost și tu acolo, că te-ai aflat și tu în Pompei în momentul erupției Vezuviului - un sentiment înspăimântător dar foarte real.

  Aurici [21.05.17 09:25:42] »

  @nicole33: Italia este frumoasă, cu o climă pe sufletul meu, d-aia m-am cam abonat la ea pentru iesirile de primăvară. Și am fost extrem, extrem de încântată de tot ce am văzut până acum. Eu zic că n-ar fi rău s-o abordezi.

  Săr'na pentru vizită și ecou, zi bună.

  @Dan&Ema: Așa este, lista tot crește și în cazul meu, dar nu renunț la ea. Am citit pe aici despre locuri pe care o să le uit dacă nu mi le notez pe undeva. Am un excel simplu, doar cu câteva observatii, că după aia dezvolt de pe net. Ce-mi place să-l mai răsfoiesc și să visez că voi ajunge peste tot. Așa că lasă lista acolo, nu renunța la ea.

  Aurici [21.05.17 09:44:53] »

  @Carmen Ion: Mulțumesc pentru experiența ta, Carmen, chiar te așteptam pentru că eram curioasă.

  Dacă ai remarcat am spus la un moment dat că înainte să plec am citit despre Pompei și ori n-am înțeles bine, ori lumea a văzut altceva decât am văzut eu. Chiar ăsta a fost sentimentul, că cei care fuseseră înaintea mea, pe care am apucat să-i citesc, vorbeau despre altceva. Acuma și tu confirmi. A mai fost și românca aceea care vorbea tare prin Pompei și le spunea celor cu care era că nu mai recunoaște nimic din ce văzuse acum 8 ani și căuta cu disperare locurile pe care și le amintea.

  Nu, schelete nu am văzut decât la Casa Sirico, cele 2 mulaje expuse într-o vitrină iar noi le vedeam din curtea interioară printr-un geam. Nu am avut acces în casă, ci doar pe geam ne-am uitat. Și nici obiecte casnice sau bijuterii sau altele, cred că au fost duse la muzeu. Tot ce am văzut a fost în zona porții Nocera dar foarte puțin, erau tot niște mulaje, dar mă tem că nimic autentic.

  Cât privesc casele bogaților pompeieni, pline de mozaicuri, cred că am avut neșansa să le găsim închise pe cele mai multe. Dacă te uiți și la foto, nu mai știu dacă am încărcat suficiente, dar foarte multe case erau închise cu lacăt și nu te puteai uita decât pe afară un pic, adică la niște ziduri.

  Nu știu dacă a răzbătut din articolul meu sentimentul că n-am găsit ce speram și așteptam, dar cam așa a fost. Iar statuile acelea atât de recente și atât de multe, plasate peste tot în zona Forului, nu prea mi-au plăcut.

  Dar că a fost un oraș mare, elegant, bine organizat, ne-am putut da și noi seama. Erau o grămadă de șantiere la Pompei, cine știe cum va fi prezentat lumii la final!

  Mulțumesc încă o dată pentru că ne-ai împărtășit și experiența ta, week-end plăcut!

  mprofeanu [21.05.17 12:37:41] »

  @Aurici: Excelent acest review și cu mare întoarcere în timp. Carmen a fost în 2005, eu în 1997, acum 20 de ani.

  Sunt lucruri pe care nu le poți uita, chiar dacă atunci internetul nu știu dacă era...

  Am vizitat Italia într-o excursie organizată pentru că atunci nu puteai decât așa să o abordezi.

  Pompei m-a șocat așa cum scria și Carmen prin mulțimea obiectelor și nu numai ce aminteau de dezastru. Romanii erau ași la drumurile cu dale imense, îmi aduc aminte că erau astfel lucrate cu mici șanțuri pentru trecerea carelor...

  Am vizitat Muzeul de Arheologie din Neapole special pentru mozaicurile de la Pompei. Am fost șocată de mozaicuri de o finețe și un rafinament fără margini: erau gen tablouri imense cu multe personaje ce reprezentau și scene de luptă, de mărimea unui bob de orez...

  O prietenă a fost de curând la Pompei și când i-am zis de acele mari sculpturi, mi-a spus că au fost realizate cu ocazia unui festival, concurs se pare...

  Felicitări pentru review și mulțumesc că m-ai făcut să mă gândesc la acele locuri deosebite... Da, se merită!...

  mishu [21.05.17 18:02:41] »

  @Aurici: Felcitari si pentru acest articol, o lectura interesanta, insotita de poze minunate. Eu inca nu am ajuns in Italia, asa ca iau totul ca pe o prima experienta, cine stie cum va fi cand voi ajunge eu acolo.

  Felicitari, votat cu mare drag.

  Aurici [21.05.17 23:09:21] »

  @mprofeanu: Iată, confirmi și tu că lucrurile au stat diferit cu ani în urmă. Acum erau foarte multe lacăte, prea multe, iar obiecte expuse mult prea puține. Erau în schimb panouri informative cu fotografii în locuri în care se descoperise câte ceva. Unele pe pânză, pe care le flutura vântul. Și destule șantiere. Chiar și așa nu ai cum să nu te gândești, fiind acolo, la tragedia pe care au trăit-o oamenii aceia. Intrând dintr-o casă în alta și noi ne-am gândit la tot felul de lucruri. A fost o experiență care ne-a întristat și nici n-am mai mâncat la ieșire, așa cum ne propusesem. Am luat trenul și am plecat.

  @mishu: Îți doresc să ajungi în Italia, o să-ți placă, ai o mulțime de oportunități.

  Vă mulțumesc amândurora pentru vizită și comentarii, seară bună.

  Jimmy1 [22.05.17 12:04:42] »

  @mprofeanu: Străzile aveau şanţuri de la trecerea carelor, nu erau lucrate cu şanţuri. Cel puţin aşa ne-a spus ghidul nouă.

  Jimmy1 [22.05.17 12:13:04] »

  În Italia (şi probabil în lume, dar nu am umblat aşa de mult ca să ştiu) este o modă a amestecării artei noi cu arta veche, probabil pe principiul "şi noi ştim să facem". Doar că pentru mine va mai trece mult până să şi apreciez asta. Şi sculptori vechi au avut criticii lor. Imensele sculpturi sunt absolut originale, în număr de vreo 40, ale polonezului Igor Mitoraj, care a trăit şi a lucrat în Italia. (Am scris despre Pompei în "Circuit: Italia clasică".) Am văzut aşa ceva şi în Florenţa. În toamna lui 2015 nu erau, dar le-am găsit din plin în 2016. Cred că erau ale mai multor sculptori, că erau diferite ca stil.

  Cum nu m-am pregătit foarte tare (prefer să le "adâncesc" când mă întorc), eu am fost foarte impresionată de ce am văzut.

  Aurici [22.05.17 12:23:37] »

  @Jimmy1: Am citit "Italia clasică", l-am și votat la vremea respectivă. Mulțumim pentru completări. Orice am zice, uite că se vede importanța ghidului.

  Cred că toată lumea care a fost acolo a fost impresionată, n-ai cum altfel.

  Numai bine, călătorii frumoase.

  mprofeanu [22.05.17 20:22:17] »

  @Jimmy1: Mulțumesc pentru precizare. Cred că ai dreptate, mi-am adus aminte ceva dar "După douăzeci de ani" de Alexandre Dumas...

  Excursii frumoase și cât mai multe!

  Jimmy1 [23.05.17 12:47:40] »

  @Aurici: Eu am toată admiraţia pentru cine îşi pregăteşte călătoriile singur. Chiar profit, uneori, cu neruşinare de munca altora. Nu e de lene că prefer călătoriile cu ghid (m-a şi criticat cineva aici pe site la Creta), dar atâtea decizii trebuie să iau zilnic pentru mine şi alţii, că în concediu mă bucur să las asta pe seama altora. Citesc şi eu tot ce scrieţi şi-mi doresc să mai citesc încă despre multe.

  Mika [28.05.17 14:56:41] »

  @Aurici: Am vizitat Pompeiul in 2008 și m-a impresionat. Atunci mai erau in cateva locuri, cadavre pietrificate, expuse, in pozițiile in care i-a găsit nenorocirea. Mai bine ca le-au luat. Te cam lua cu fiori.

  Aurici [28.05.17 16:06:14] »

  @Mika: Nu cred că țineam neapărat să găsesc cadavrele acolo. Mai degrabă am fost surprinsă pentru că nu s-a potrivit ce am găsit cu ce am citit. Dar da, și eu zic că a fost mai bine.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Aurici, Dan&Ema, Jimmy1, Mika, mishu, mprofeanu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.140112161636 sec
  ecranul dvs: 1 x 1