ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

The Sacred Way — sau drumul spre mormintele Ming

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Acum 2223 de ani (Anul 206 i. e. n) pe vremea dinastiei Han imparatii Chinei si-au creat un obicei de a construi o cale de acces catre mormintele lor personale. Aceasta cale ei o numeau sacra si asa a ramas pana in prezent. Una din aceste cai de acces foarte renumita si cunoscuta catre mormintele a 13 imparati de pe vremea dinastiei Ming se afla la 50 km de Beijing directia nord-vest si este o atractie destul de populara si interesanta impreuna cu vizita catre cripte. Se numeste Spirit Way si Ming Tombs (Drumul sacru si mormintele Ming)

Excursia interesanta a fost prima in ordine cronologica dintre locurile vizitate in China. Fiind o excursie organizata soferul microbuzului ne-a colectat din fata locului de cazare din inima Beijingului si a folosit o artera principala pentru a ne scoate de acolo G6 Side Road care mai incolo se transforma in G6 Jingzang Expressway. Dar curand urmeaza o iesire catre un drum secundar S212 Changchi Road la inceputul caruia se observa deja Stone Memorial Arch (arcada memoriala) locul de unde incepe drumul sacru de cativa kilometri. In afara de acces auto mai exista tren si autobuz dar pentru asta merita sa cititi articolul excelent dnei mprofeanu un adevarat ghid despre aceste locuri. Articolul aici: vezi impresii

Zona unde se afla mormintele Ming si calea sacra care duce spre acestea se afla intr-o vale iar jur imprejur se afla o zona muntoasa asa ca in dreapta caii sacre vedem Muntele Dragonului iar la stanga muntele Tigrului cele doua animale cu o semnificatie aparte la acest popor. Spre nord acolo unde se afla o parte din morminte vedem Muntele Tianshou, la stanga muntele Duyu si la dreapta muntele Yang Cul. Vizitabile sint doar Calea Sacra (Spirit Way) si Mormintele Changling (la capatul drumului sacru), Zhaoling si Dingling. Programul de vizitare si pretul pentru Sacre Way este ora 8.00-17.30 si costa 30 rmb (18 ron) in extrasezon 20 rmb (12 ron)

Asa cum am povestit mai inainte, si imparatii dinastiei Ming si-au dorit un cimitir mai special departe de oras, asa ca au gasit acest loc splendid intre munti si dealuri iar cel care si-a construit primul locul de veci aici a fost imparatul Changling in 1409. In urmatorii 230 de ani si-au mai construit inca 13 imparati mormintele lor personale. In afara de cei 3 imparati enumerati mai sus isi au locul de veci imparatul Yongling, Xianling, Qinling, Maoling, Kangling, Jingling, Tailing, Deling, Yuling si Siling. Din anul 1644 sfarsitul dinastiei Ming nu s-a mai construit, nu a mai fost inmormantat nici un imparat aici.

Am inceput vizita la Marea Poarta Rosie (Great Red Gate) dar Calea Sacra nu incepe chiar de aici. Am trecut cu masina pe langa Arcada Memoriala (Stone Memorial Arch) am observat in fuga portile de intrare si un gard in jurul acestui monument vechi de cand s-au construit mormintele, dar nici vorba de turisti aici. De si pana la Marea Poarta Rosie (Great Red Gate) ar mai fi ceva obiective de admirat (Dismounting Stele-stelele descalecarii) primii turisti i-am observat in fata portii. De aici am pasit si noi pe calea sacra admirand acea poarta de intrare roz si cu mare asemanare cu cladirile Orasului Interzis, doar au fost construite in aceeasi perioada. In fata portii exista o piata imensa in forma de triunghi (aici se si bifurca drumul asa ca si in stanga cat si in dreapta Caii Sacre exista un acces rutier (si statiile de autobuze aferente)

Taxa de intrare nu se plateste insa aici la poarta, exista cladiri anexa intre Marea Poarta Rosie si Pavilionul Stelei. Tot aici cele 2 drumuri din stanga si dreapta obiectivului se intersecteaza, sint magazine, parcari, toalete, bufet si comercianti aproape agresivi care vor cu tot pretul sa le cumperi marfa care nu este nici cea mai ieftina, probabil se gandesc ca la noi in Europa cresc banii ca la ei orezul, ma rog... In afara de casa de bilete am vazut si un punct de informare turistica.

Mergand mai departe pe aceasta cale sacra cu foarte multa vegetatie alaturi si un aer mai curat decat in Beijing, am ajuns la atractia principala de aici Pavilionul Stelei construit in 1435

Pavilionul Stelei adaposteste un monument de piatra: o stela. Stela inalta din piatra de aici un monument specific antichitatii ne aduce aminte de Imparatul Yongle (despre care am povestit in articolul Orasul Interzis) Monumentul este inscriptionat de sus pana jos cu caractere chinezesti, iar in fata lui se afla o imensa broasca testoasa tot din piatra bineinteles. In dreptul pavilionului cate 4 dar si mai departe catre Poarta Dragonului Phoenix am vazut acele stalpi numite Huabiao care pe de o parte mi-a adus aminte de arhitectura romana pe de alta parte de o arhitectura antica chinezeasca, pana la urma este vorba de un tip de coloana ceremoniala care de regula se construieste din marmura alba iar decorul din varf este de regula un animal mitic, dragon de exemplu.

Aleea statuilor de Piatra (Stone Sculptures)

Parasind Pavilionul Stelei am pasit pe calea pazita de garda de onoare transformata in piatra si aici vorbim de personaje importante civili si militari de pe vremea dinastiei Ming, animale domestice cum este calul, camila si elefantul, animal salbatic leul de exemplu dar si animale mitice dragonul de exemplu care imi place atat de mult. Asa ca zona este impartita in doua: drumul animalelor de piatra si drumul soldatilor de piatra.

Dragon Phoenix Gate

Este ultimul obiectiv vazut pe calea sacra, este o poarta asemanatoare cu prima vazuta aici Stone Memorial Arch cu ceva diferente din punct de vedere arhitectural. Mitul spune ca imparatii (dragonii) si imparatesele (pasarile Phoenix) trecand sub aceasta poarta sufletele lor ajung in ceruri. Dupa ce am trecut de aceasta poarta am gasit cladiri anexa asemanatoare celor gasite la intrare, adapostesc la fel case de bilete, punct de informare turistica. Dupa parcare si comercianti agresivi se observa Seven Arch Bridge (podul cu cele 7 arce) care duce spre mormantul imparatului Changling.

Cred ca v-ati dat seama deja ca ghidul nu ne-a dus la morminte. Dar asta este cu excursiile prin agentii: totul pe fuga, cat mai mult cat mai repede (in ziua respectiva ne-au dus la inca 3 obiective), acest articol este si o atentionare pentru alti turisti care nu indraznesc sa viziteze pe cont propriu, comoditatea se plateste asa cum am platit si eu, ghizii sarind peste anumite obiective. In alte excursii organizate se merge la morminte dar nu se viziteaza calea sacra. Probabil ca ghidul (agentia partenera din China) a calculat ca nu are timp suficient sa vizitam si mormintele dar sa mergem si la atelierul de prelucrare/magazin de desfacere al jadului acea piatra pretioasa considerata sacra de catre chinezi(acea vizita comerciala este mai importanta se pare pentru ei) Uitandu-ma peste program nu erau trecute mormintele doar Calea Sacra. Deci nu prea am de obiectat doar sa critic si sa vorbesc singur aici pe AFA.

In atelierul de prelucrare al jadului ceea ce m-a interesat cel mai mult a fost fabricarea. Exponatele cu vanzare de si in toate formele si splendide nu prea m-au interesat datorita pretului, cel mai mic si cel mai ieftin obiect incepe de la 20 $. Asa ca eram mai preocupat sa fotografiez cat mai multe exponate chiar daca am fost atentionat cu un amabil: no photo.

Recomandare si sfat: vizitati pe cont propriu. Si o rugaminte la WM sa ataseze acest clip scurt doar despre Spirit Way, multumesc.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 11.05.17 00:41:36
Validat / Publicat: 11.05.17 08:46:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 1398 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Calea animalelor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.05.17 06:26:06]
»

@AZE: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[11.05.17 11:10:40]
»

@AZE: Cred ca iti dai seama ca am citit cu mare placere articolul tau si mi-am adus aminte de aceeasi vizita facuta de mine, numai ca vizita noastra la morminte a fost ceva mai lunga chiar daca am fost si la fabrica de jad.

Nu stiu daca era interzis fotografiatul dar tot am facut poze.

Foarte frumos totul si mai astept povesti.

Asadar felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMormintele Ming:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045528888702393 sec
    ecranul dvs: 1 x 1