ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Orașul din adâncuri – Mina Trotuș

TIPĂREȘTE URM de aici

Articolele de călătorie nu sunt nici pe departe specialitatea mea, dar m-am apucat să povestesc despre vizita la Salina din Târgu Ocna pentru că amfostacolo şi mi-a plăcut.

Nu voi prezenta niciun fel de date istorice sau tehnice despre acest subiect.

Sâmbătă, 18 martie anul curent, a doua zi a Întâlnirii. Ca de fiecare dată se fac dinainte planuri peste planuri cu obiective de vizitat în zonă, înscrieri pe liste, autobuze sau microbuze, discuţii despre orar şi altele. Nu am participat niciodată şi nici nu voi participa la acţiunea „Autobuzul”, indiferent de locul de desfăşurare a acesteia, în primul rând din motive medicale şi în al doilea rând din dorinţa de a-mi face programul după bunul plac şi inspiraţia de moment, fără a încurca pe alţii.

La această Întâlnire lucrurile au fost foarte simple, mi-am propus să vizitez un singur obiectiv în zonă – Salina – şi exact asta am făcut.

Fiind mai mulţi cei care am mers cu maşinile personale, ne-am dat întâlnire la Hotel Dobru la ora 09.30, după micul dejun, cu cafeaua/cafelele băute. Eu oricum trebuia să trec pe la Dobru pentru a-i lua pe Zoazore şi pe Ştefan, cu care stabilisem că mergem împreună încă de la TTR.

Drumul până la salină a fost scurt şi lejer, aproximativ 17 kilometri. Venind dinspre Slănic Moldova am virat la stânga la vederea indicatorului pe care îl reţinusem încă de cu o zi înainte. Cârcotaşii ar putea comenta că, de fapt, m-am orientat nu după indicatoare, ci după Bogdan DSN care se afla în maşina dinaintea mea :D. A urmat un drum prost, plin de gropi, dar nu atât de rău pe cât mă temeam, destul de liber astfel încât mai puteam ocoli cât de cât gropile.

Am oprit într-o parcare mare, gratuită şi păzită (zic ei). Ne-am aşteptat să ajungem toţi, ne-am numărat şi am pornit spre casa de bilete. Biletul pentru un adult costă 20 de lei, iar preţul de grup (minim 8 persoane) este de 18 lei, astfel că am economisit 4 lei/familie :D. Nasshu s-a ocupat de strângerea banilor şi cumpărarea biletelor. Biletele au cod de bare care se scanează permiţând accesul prin turnicheţi diferiţi pentru adulţi şi pentru copii.

Accesul în salină se face cu microbuz sau cu autobuz, în funcţie de numărul turiştilor, la intervale de 30-40 de minute şi doar dacă semaforul afişează culoarea verde :D. Am avut noroc că nu a trebuit să aşteptăm aproape deloc la intrare. Am încăput cu toţii în microbuz, vreo doi colegi mergând totuşi în picioare. A urmat un drum întunecat şi foarte sinuos spre adâncul pământului de 3,1 kilometri. Sincer, mie mi s-a părut mult mai lung, aproape interminabil.

Baza de agrement se află la o adâncime de 240 metri pe verticală, la nivelul IX. Am trecut de porţile de lemn de acces şi ne-am început vizita. Înălţimea de 8 metri a „tavanului” a constituit o surpriză plăcută, spaţiile mici nefiind tocmai pe gustul meu, dar aici ne mişcam absolut în voie.

Prima oprire am făcut-o la biserica având hramul Sfântei Varvara – protectoarea minerilor. O idee interesantă şi inedită pentru mine care nu mai văzusem până atunci o biserică în interiorul unei saline, practic săpată în masivul de sare. La fel de inedite mi s-au părut şi icoanele pictate / postate pe blocuri de sare. Am nimerit în timpul slujbei, astfel că am încercat să nu deranjez prea mult.

După ce am făcut câteva fotografii şi după câteva momente de reculegere ne-am continuat traseul prin salină. Am aflat din fotografiile de pe pereţi informaţii despre trecutul şi prezentul minei, despre tehnicile exploatării şi prelucrării sării.

Din coridorul principal aveam acces în mai multe „săli” adiacente acestuia. În acestea erau amenajate mai multe locuri de joacă pentru copii şi nu numai cu leagăne, multe băncuţe şi mese pentru odihnă şi relaxare, dar eu nu venisem pentru acest gen de relaxare.

Am trecut doar pe lângă sala de spectacole Florin Piersic, însă fără a intra în aceasta.

Mi-a plăcut pista de karting frumos amenajată, inclusiv cu indicatoare de circulaţie :D. Karturile se puteau închiria la un preţ de 15 lei pentru adulţi şi 13 lei pentru copii pentru o jumătate de oră de pedalat prin salină.

Amatorii de sport pot juca tenis de masă şi baschet sau biliard.

Cel mai mult mi-au plăcut lacul şi „cascada”, artezienele sub formă de flori de nufăr, unde ne-am făcut cele mai frumoase fotografii. Peştii din lac i-a văzut doar tiza Zoazore :D.

Există şi o terasă aferentă magazinului alimentar. Noi nu am intrat.

A urmat vizita la magazinul de suveniruri de unde nu puteam pleca fără a-mi achiziţiona măcar un magnet cu salina.

Alături de magazinul de suveniruri se află Muzeul Sării, micuţ, dar interesant. Printre exponate am remarcat diferite ustensile folosite în trecut în mina de sare şi diferite sortimente de sare. Cu acest mic muzeu s-a încheiat şi vizita noastră prin salină.

La plecare am aşteptat câteva minute până când a venit autobuzul care i-a adus pe ceilalţi colegi ai noştri, iar pe noi ne-a scos din subteran la lumină, timp în care am verificat calitatea semnalului internetului wireless gratuit existent, dar şi telefoanele din reţeaua Vodafone funcţionau foarte bine în adâncuri.

Nu cred că am petrecut mai mult de o oră în mina Trotuş. Beneficiile pentru sănătatea plămânilor noştri au fost minime spre inexistente. Mie personal aerul din salină mi s-a părut greu de respirat, probabil şi din cauza fumatului. Nu cred că aş fi tentată de o cură aici.

În concluzie, vizitarea salinei mi-a plăcut şi o recomand. Am apreciat baza de agrement utilă mai ales celor care petrec un timp mai îndelungat aici, organizată cu tot ce ai nevoie, ca într-un oraş: cu străzi, cu locuri de joacă, cu karturi, cu terasă, cu magazin, cu muzeu, cu sală de spectacole, cu băncuţe, cu lac...


[fb]
---
Trimis de nicole33 in 06.04.17 21:39:43
Validat / Publicat: 06.04.17 23:04:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU OCNA [BC].

VIZUALIZĂRI: 3118 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Oraşul din adâncuri - pe tavanul bisericii Sfânta Varvara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49250 PMA (din 55 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[06.04.17 23:44:45]
»

@nicole33:

De vizitat este interesantă și plăcută, prea comercială totuși.

Despre semafor, mă amuză că la voi a funcționat, când am intrat eu nu, a intrat autobuzul de fapt pe interzis și după scurt timp a dat înapoi că venea cel de la salină, după cum spui, autobuzul în care ieșeai și tu (eu am intrat cu alt autobuz, nu cu grupul). Când am ieșit din salină, undeva pe traseu tot așa, s-au intersectat, noroc că era o zonă mai largă. Teoretic, când un autobuz e în culoar, unul trebuie să fie afară dar...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33AUTOR REVIEW
[07.04.17 06:29:41]
»

@elviramvio:

De vizitat este interesantă și plăcută, prea comercială totuși.

Corect, dar poate tocmai prin asta sunt atraşi turiştii. Şi apoi trebuie să-şi justifice şi ei preţul cerut pe biletele de intrare.

Despre semafor, mă amuză că la voi a funcționat...

Da, noi nu am avut surprize din acest punct de vedere. Asta mai îmi trebuia, la cât eram de stresată, să înceapă să meargă cu spatele.

Înainte de a ajunge acolo, chiar mă gândeam cum este mai avantajos să ajungi în subteran: cu microbuz/autobuz sau cu un lift preistoric? Cred că a fost mai suportabil în varianta auto.

elviramvio
[07.04.17 07:17:18]
»

@nicole33:

Cu lift vechi nu cred ca aveau atatia vizitatori.

Din păcate ei vor sa fie multi plătitori de bilete si nu separă cumva turismul medical dar așa-i la noi. Galerii ce pot fi amenajate doar pentru tratament, au destule. E adevărat totuși că aerul din mina asta e mult mai bun decât afară.

nicole33AUTOR REVIEW
[07.04.17 09:04:36]
»

@elviramvio:

Din păcate ei vor sa fie multi plătitori de bilete si nu separă cumva turismul medical dar așa-i la noi.

Așa este. Eu nici măcar nu am sesizat diferența dintre simpli turiști ca noi și cei aflați la tratament, cât timp spațiile erau comune. Poate doar timpul petrecut în salină să difere.

Referitor la aerul din salină, mie mi s-a părut greu de respirat, comparativ cu aerul din Slănic, care mie mi-a priit mult mai mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[07.04.17 10:45:34]
»

@nicole33: Locul este interesant si daca nu as fi mers mi-ar fi parut rau. Adevarul este ca as fi mers in mai multe locuri atunci, dar as fi stat si cu colegii, asa incat am impartit timpul astfel incat macar cate o particica din fiecare dorinta sa imi indeplinesc.

Frumoase poze, si in special imi place cele in care se vad straturile peretilor saline.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.04.17 11:00:28]
»

@nicole33: Sala de spectacole Florin Piersic a fost pentru mine o mare surpriză, de aceea, curioasă, am deschis ușa și am intrat. O scenă în adevăratul sens al cuvântului, cu cortină de catifea (pe care printr-un afiș suntem rugați să nu o atingem), cu scaune din lemn aranjate ca în amfiteatru și cu un ecran cinematografic – nu foarte mare – pe care rulează un interesant film documentar care ne-a făcut unicii spectatori preț de vreo câteva minute.

Nici noi nu am achiziționat suveniruri din mină, dar mierea cu cătină și mierea cu lămâie și ghimbir ne-au ademenit. Ei bine, și taman de acolo și-a găsit soțul meu să-și facă aprovizionarea. E și asta o amintire!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion
[07.04.17 18:18:27]
»

@nicole33: Sunt invidioasă pe poze - ţi-au ieşit foarte bine.

Noi am cumpărat miere şi un borcan de sare, pe care am şi testat-o la baie.

nicole33AUTOR REVIEW
[07.04.17 18:33:54]
»

@mishu:

Locul este interesant si daca nu as fi mers mi-ar fi parut rau.

Sunt de aceeaşi părere. Salina merită vizitată, fiind o experienţă plăcută. Pentru noi a fost mai distractiv şi faptul că am mers în grup, fie cu autocarul, fie cu maşinile proprii. Dar nu mă prind ei să vin zi de zi timp de o săptămână sau două în scop terapeutic , deşi mi-ar plăcea un sejur mai lung în Slănic Moldova. Acum totul a fost foarte intens şi intensiv, dar parcă prea pe fugă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33AUTOR REVIEW
[07.04.17 18:44:25]
»

@iulianic:

Sala de spectacole Florin Piersic a fost pentru mine o mare surpriză, de aceea, curioasă, am deschis ușa și am intrat.

Eu am fost surprinsă mai degrabă de existenţa acesteia în interiorul salinei, dar, recunosc, nu am intrat.

dar mierea cu cătină și mierea cu lămâie și ghimbir ne-au ademenit.

Spune-mi, te rog, dacă mierea a fost în regulă. După două experienţe nereuşite, adică ţepe, eu evit să mai cumpăr de la producători necunoscuţi, oricât de mare ar fi tentaţia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[07.04.17 19:06:26]
»

@nicole33:

Peştii din lac i-a văzut doar tiza Zoazore

Și i-a și pozat! Am dovada, vezi pozele lui Ștefan, că săpuniera mea voia o cură de detoxifiere!

nicole33AUTOR REVIEW
[07.04.17 19:32:30]
»

@Carmen Ion:

Mulţumesc pentru apreciere.

Îmi place să fac poze, chiar dacă am un antitalent înăscut pentru asta.

Văd că toată lumea a cumpărat miere, doar eu mi-am luat magneţi de frigider .

---

@Zoazore:

Și i-a și pozat! Am dovada, vezi pozele lui Ștefan

Eu nu am scris decât despre ce am văzut personal . Mi-ai dat o idee: să verific şi pozele lui Jimmy, că nu se ştie de unde sare... peştele

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.04.17 20:12:44]
»

@nicole33: Nu suntem niște experți în materie de specialități de miere. Știm că mierea cu cătină și mierea cu lămâie și ghimbir sunt bune pentru... diverse, dar nu știm cu precizie pentru ce anume sunt bune. Am citit puțin, dar nu mă pot lăuda cu o adâncă pricepere. N-am mai cumpărat niciodată până acum și poate și de aceea ne-au tentat atât. Le-am gustat și par OK, dar nu știu cum ar trebui să fie pentru a fi foarte bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[07.04.17 20:17:38]
»

@nicole33: Și noi am luat doar un cluster de ametist și-un ametist șlefuit! Miere iau DOAR de la cei pe care-i cunosc și-i pun singură cătina! Asta-i bună la creșterea imunității!

Ia și uită-te la pozele lui Jimmy! Poți să știi?

Dan&Ema
[09.04.17 08:52:47]
»

@nicole33:

Ce-mi place ca urmarile AFA Slanic inca mai curg!

Desi acum nu vizitat salina, o stiam, si in general noi cunoastem multe daca nu toate salinele din tara. ASta ca sa respiram sanatos !

O recomandare utila celor ce vor citi articolul. Felicitari!

calatorul
[26.04.17 20:17:44]
»

@nicole33: INteresant locul, cand am fost eu capela aceea numita biserica era inca neterminata, dar la fel de impresionanta prin efortul de a o realiza in inima muntelui.

nicole33AUTOR REVIEW
[28.04.17 06:47:16]
»

@calatorul:

cand am fost eu capela aceea numita biserica era inca neterminata, dar la fel de impresionanta prin efortul de a o realiza in inima muntelui.

Şi mie mi-a plăcut bisericuţa respectivă, dar mai mult ideea construirii acesteia săpând în masivul de sare.

A fost o plimbare plăcută, dar mai am şi alte saline de vizitat.

Mulţumesc pentru vizită.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Dan&Ema, elviramvio, iulianic, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Tîrgu Ocna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093751907348633 sec
    ecranul dvs: 1 x 1