ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 15.04.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vizitând Cazinoul și Muzeul Trenulețelor din Sinaia, am avut o revelație. Avem țară!

TIPĂREȘTE

Dacă ajungeți iar și iar prin Sinaia, poate cumva neavând bani să urcați sus la cotă sau poate prea obosiți să mai schiați, să vă dați cu sania (ferea băăă, că vin!), sau poate prea sătui de Castelul Peleș și de mâncarea prea grețoasă gătită în restaurantele prezente peste tot, faceți ca mine cu gând de plimbare prin aerul rece al iernii. Iar dacă vizita voastră se face în orice alt anotimp, oricum nu pregetați să vizitați Cazinoul și Muzeul Trenulețelor, două micuțe obiective de văzut cu ochiul la pas, dar care, prin informațiile acumulate pot aduce o îmbunătățire considerabilă culturii voastre generale.

Informații de prin auzite și reținute: este situat în parcul Dimitrie Ghica fiind construit la inițiativa lui Carol I. Construcția a început în anul 1911 și a fost terminată un an mai târziu, Cazinoul fiind inaugurat din 5 iulie 1912. Închis temporar, printr-un decret regal, în timpul celui de al doilea război balcanic, va fi reinaugurat în 1913, printr-un concert al tânărului, pe atunci, genial violonist român George Enescu.

În Cazinoul din Sinaia se intră doar în grupuri organizate începând cu 10:30 și terminând la 16:30, cu mențiunea turului ce durează cam 1 oră și juma. Calculați! Prețurile le găsiți pe internet, dar pentru o persoană normală, fără a fi pensionar care are reducere, fără a fi într-un grup căruia să i se acorde discount, prețul este de 15 lei. Ghidul, o tipă foarte volubilă perfect cunoscătoare a istoriei clădirii, ceea ce era de așteptat, ne-a purtat explicându-ne detaliat despre Sala de Teatru, prin Sala Oglinzilor, Cabinetul Verde, Sala Baccara, prin Sala Prințul Dimitrie Ghica. Cum era de așteptat, toate musteau a istorie din perioada de după inaugurare, când Cazinoul era locul unde protipendada vremurilor pierdea timpul jucând la ruletă, jocuri de cărți (baccara, braziliană), rummy, șah, table și țintar, trecând apoi prin perioada comunistă, aici găsindu-și sediul Casa de Cultură a Sindicatelor din Sinaia, ca apoi, după o perioadă de modernizare comunistă, în anul 1978, Cazinoul să-și găsească menirea de a deveni locul de protocol al lui Ceaușescu.

Se spune că, înainte de a pătrunde în Cazino, jucătorii, încrezători în șansele unor câștiguri însemnate, aruncau arginți în fântâna arteziană din apropierea clădirii. Odată intrați în cazinou însă, erau repede seduși de beția jocului și pierdeau sume importante de bani, apoi, luau împrumuturi cu dobânzi uriașe, iscăleau polițe ce valorau o avere și, de parcă totul s-ar fi rezumat doar la câștig, femeile își jucau chiar și bijuteriile, iar bărbații, ceasurile cu lanț de aur.

Odată ce ghidul ne-a lăsat liberi pentru a ne face de cap prin galeriile de artă, aici unde fiecare pictor care a avut organizată o expoziție a donat o lucrare Cazionului, am constatat cu surprindere că partea mea de cultură, aia ce se ascundea prin străfundurile sufletului meu, admira cu entuziasm toate tablourile expuse. Interesant, am zis.

Per pedes, cum ne stă bine uneori în dorința noastră de a ne mișca trupurile anchilozate, am ajuns pe peronul gării din Sinaia, unde, după o verificare temeinică a mașinii Anei Pauker, o limuzină Skoda VOS potrivită pentru mersul pe calea ferată, am intrat cu destulă ignoranță în Muzeul Trenulețelor pe care mi-l imaginam, să-mi fie iertată necuviința, o vai de mama lui machetă veche și obosită. Intrarea? 10 lei de fes. La intrare, o doamnă trecută de prima tinerețe, dar extrem de veselă și plină de exuberanță. Am înțeles și de ce. Imediat ce mi-am întors privirea către frumusețea aia de expoziție, am rămas minute întregi cu gura căscată. Nu-mi imaginasem așa ceva. O reală plăcere să lucrezi aici, mi-am zis în gând. Când ești înconjurat numai de copii fascinați fiind de trenulețe, de jocurile lego, de depouri și viaducte, tuneluri, fabrici, clădiri administrative, de gările diverselor orașe, biserici, parcuri, de pârtiile de schi, toate în miniatură vârf de ac aș spune, când turiștii îți zâmbesc surprinși plăcut de machetele pline de viață pe care sunt prinse (nu-mi imaginez câtă muncă și migală) zeci de activități ale micilor oameni, este imposibil să nu te simți un angajat fericit.

Muzeul a fost inaugurat în 2009, fiind rodul muncii italianului Alberto Drera, pasionat de miniaturi. După moartea lui, colecția de trenulețe a fost donată de către fiica sa gării din Sinaia.

Un mecanic reparând o locomotivă la flacără, un accident auto unde părtașii s-au luat la bătaie, un schior căzut pe pârtie cu ai lui craci în sus, câţiva jucători de golf pe un deal dorind s-o bage la gaură, un șofer de camion intrând cu remorca într-un gard numai din cauza unei tipe aplecate cu fundul către oglinda lui retrovizoare, un tip stând pe wc ușa închizându-se și deschizându-se periodic, o tipă bătând covoarele, sunt numai câteva din detaliile pe care le poate admira un turist ahtiat după inedit.

După o cafea teribil de gustoasă servită ca-n gara din Sinaia chiar la cafeneaua din incintă, cu o ultimă privire de ansamblu aruncată minunăției în care am avut inspirația să intru, am purces spre următoarea destinație programată pentru după amiaza respectivă. Îmi era foame.


[fb]
---
Trimis de vladix18 in 28.02.17 19:00:52
Validat / Publicat: 28.02.17 19:42:59

VIZUALIZĂRI: 1774 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vladix18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[28.02.17 19:04:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sinaia și împrejurimile, SINAIA" (deja existentă pe sait)

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.03.17 00:08:56]
»

@vladix18: păcat că nu ai nicio poză, ambele locuri sunt din cale-afară de „fotogenice”...

mishu
[03.03.17 09:30:52]
»

@vladix18: Articolul mi-a adus amintiri placate, asta pentru ca in urma cu un an (aproape) ratam expozitia de trenulete fiind inchisa la ora la care am ajuns noi dimineata, dornici sa vedem cat mai multe, insa am ajuns la fix sa vizitam casa Enescu si care m-a incatat, dar putin mai tarziu am vizitat Cazinoul si cred ca am avut parte de aceeasi ghida care nu numai ca avea cunostinte temeinice despre cazinou dar povestea si cu o foarte mare placere.

Imi pare rau ca ai pus asa de putine poze deoarece ambele locuri meritau sa ni le prezinti ceva mai mult prin imagini.

Felicitari insa ca ai lasat partia, telecabina si altele de genul, si ai facut aceste vizite, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vladix18AUTOR REVIEW
[03.03.17 10:09:22]
»

@mishu: Buna Mishu, dragule! Glumesc, desigur!

Sarut mainile pentru vot! Am mai multe poze, dar inca nu am avut timp sa le descarc din aparat. Zi faina!

mishu
[03.03.17 10:30:25]
»

@vladix18:

⭐ValentinB_88⭐
[27.02.24 14:38:02]
»

Nu stiam de acest muzeu cu trenulețe... oare mai există?

În orice caz votat cu drag, plus un super bonus.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.02.24 14:49:09]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Tocmai ce au scris doi utilizatori în 22 februarie 2024 că muzeul este închis (vezi impresii - ultimele ecouri).

Se pare că din toamna lui 2021 „Muzeul trenulețelor” din Gara Sinaia a fost închis din motive administrative. Vezi aici știre: observatorulph.ro/lifesty ... inchis-ce-pacat.

O machetă feroviară drăguță poți vedea la Muzeul CFR de lângă Gara de Nord din București.

Dragoș_MDPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.02.24 16:43:39]
»

@⭐ValentinB_88⭐: acolo, nu. Dar e unul în Hunedoara. Aproape de castel.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, tata123 🔱, vladix18, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sinaia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055768966674805 sec
    ecranul dvs: 1 x 1