ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.02.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Călimăneşti-Căciulata sau ce mai poate face turistul în timpul liber...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru ca turistul care toata ziua este la bai si tratament trebuie sa mai aiba si timp liber, nu? Si chiar trebuie sa isi faca deoarece imprejurimile din zona Calimanesti-Caciulata merita o vizita.

O scurta descriere despre statiune (acum probabil cititorul se va gandi oare de ce mai scrie AZE despre acestea ca noi oricum stim si cunoastem aceste locuri, iar AZE se va gandi in felul rumator: pai eu stiu ca voi stiti dar asa vreu si eu sa fac o mica introducere...)

Statiunea celor patru anotimpuri

Valea Oltului fiind un drum strategic de pe vremea romanilor, acest popor a construit adevarate fortarete in aceste zone. Tot ei au descoperit si efectul benefic ale apelor termale sulfuroase de aici. Asa ca in jurul Castrului Arutela vegheat de catre observatorii romani din turnul denumit Piscul lui Traian s-a dezvoltat o asezare, care astazi se numeste Calimanesti-Caciulata.

Orasul de 7600 locuitori din care romani/ortodocsi 89%/94% se afla la 20 km de Ramnicu Valcea intr-o zona foarte frumoasa care captiveaza privirea atat turistilor cat si celor care se afla in tranzit. La fiecare tranzitare sau cu ocazia vizitelor am vazut statiunea animata indiferent de anotimp. Din acest motiv locul se mai numeste: Statiunea celor 4 anotimpuri. Scopul vizitei principale evident sint baile si tratamentele, dar hai sa vedem ce mai gaseste turistul aici:

Obiective turistice Calimanesti-Caciulata

Manastirea Cozia

Complexul medieval cu hramul Sf Treime infiintat in 1388 (Ctitor fondator Mircea cel Batran) este primul obiectiv turistic de vazut dar si loc de reculegere. Foarte aproape de bai se poate face o plimbare pe jos, iar cei care se afla in tranzit pot parca in fata manastirii la sosea partea stanga sau drepta, locuri am gasit intotdeauna indiferent de sezon. In vizita de acum cateva zile am gasit parcarea mai goala ca de obicei dar statiunea in zona bailor a fost destul de animata. Dupa ce am intrat in curtea manastirii am inceput sa cobor spre biserica am admirat chiliile moderne din stanga si pomii fructiferi plantati intre ei cu o exactitate aproape matematica. La dreapta de alee vedem un magazin cu obiecte bisericesti din lemn. In spatele acestui magazin se vede o terasa. Si iata am ajuns in fata lacasului din secolul 14 si admir pridvorul construit de catre Constantin Brancoveanu in 1706 in stilul lui binecunoscut. Dar inainte sa intru am acordat putina atentie si fantanii lui Neagoe Basarab. O cruce de piatra se inalta din fantana iar din stanga si dreapta crucii se scurge apa.

Decorul interior mi-a placut la manastire, iconostasul, pictura din 1390, pisania. Dupa iesirea din biserica mi-am facut un obicei (indemnat de catre micul AZE care este prea putin interesat de picturi si alte obiecte bisericesti dar cu atat mai mult de apele curgatoare/nu a fost cu mine acum) indreptandu-ma intotdeauna spre malul Oltului. Asa ca la stanga bisericii in cladirea manastirii gasim Bucataria Brancoveneasca o incapere care ne duce in timp inapoi si ne imaginam cum isi faceau calugarii mancare in secolul 13, iar dincolo de bucatarie sint terase si scari pe care le folosim sa coboram. Asa ca in cateva secunde admiram peretii fortaretei, raul Olt si peisajul din jur cu Masivul Cozia cu tot. Atentie insa in aceasta perioada este gheata pe scari si nu da nimeni nici cu sare nici cu nisip.

Urcand inapoi m-am indreptat catre magazin si muzeu si mi-am adus aminte ca manastirea a avut si zile mai negre in timpul razboaielor transformandu-se in spital, pe urma grajd si chiar puscarie. In muzeul-magazin cu intrare libera am gasit picturi si obiecte bisericesti expuse. La iesire am mai observat o parcare interioara imediat la stanga.

Bolnita Cozia se afla visavis de manastire dincolo de sosea. Folosim trecerea de pietoni si urcam pe niste scari. La prima privire pare sa fie o biserica mica de fapt este mai mult de atat, bolnitele erau un fel de biserica-spital unde se ingrijeau cei bolnavi din manastire dar nu numai. Ctitorul asezamantului construit in 1537 a fost Radu Paisie iar hramul pe care il poarta sint Sfintii Apostoli. In fata bisericii este cimitirul iar mai in spate o anexa functionala.

Schitul Cozia Veche (Schitul Sf Ioan de Piatra) se poate observa pe langa sosea partea stanga dinspre Sibiu (inainte de centura si benzinaria MOL) sau dreapta dinspre Caciulata langa malul lacului de acumulare hidrocentrala Turnu. La sfarsitul secolului 13 a fost construita iar pana in 1986 se puteau vedea doar ruinele pe aici. Deci ceea ce vedem este o reconstructie dupa aceasta data. Merita o oprire doar este in drum.

Manastirea Turnu, Stanisoara si masivul Cozia. Despre aceste obiective am scris un articol scurt, se poate citi aici:vezi impresii

Sa nu uite turistii ca pentru a urca pe Cozia trebuie sa ia pauza de la bai chiar si o zi, dar pentru a vizita doar manastirea Turnu merge si o pauza de la bai. O pauza ceva mai lunga si o minima conditie fizica (deoarece sint trasee usoare) trebuie daca se doreste vizitarea manastirilor Stanisoara si Cascada Lotrisor.

Castrul roman Arutela

Pentru cei interesati inclusiv pentru mine ruinele fostului castru roman sint vizitabile dincolo de mal se va trece pe soaseaua de centura. Este in dreptul drumului care duce la manastirea Turnu doar ca pe partea cealalta a barajului. Fortareata romana a fost construita in anul 137 iar dupa retragerea lor a intrat in paragina si a ramas nedescoperita pana in anu 1888. Atunci s-au descoperit si vechile bai romane plus o sumedenie de obiecte de pe acele vremuri. De si se vor gasi doar niste ruine si niste incinte reconstruite, merita neaparat o vizita aici.

Pavilionul Central Calimanesti

Daca cumva nu sinteti cazati aici (deoarece monumentul functioneaza in prezent in scopul pentru care a fost construit in anul 1881-86) este un oiectiv turistic must see datorita arhitecturii (inspirata din arhitectura elvetiana) Este usor de gasit se afla la sosea in dreptul insulei Ostrov.

Manastirea si parcul de pe Insula Ostrov

Insula naturala a raului Olt adaposteste Biserica (cu hramul Nasterea Maicii Domnului) si Chiliile manastirii Ostrov. Anul construirii bisericii si schitului (de calugarite) este 1518-1522. Ctitor a fost Neagoe Basarab. Parcul este superb vara deoarece adaposteste numeroase specii de plante si flori, nu am putut vedea prea multe mi-am promis ca o voi revizita vara la drumul de intoarcere de la mare. Toata zona asta frumoasa din dreptul localitatilor Calimanesti-Caciulata se poate admira si de pe apa, astfel contra sumei de 20 ron plimbarea dureaza 50 minute conform reclama pe o ambarcatiune de 10 persoane. Pana acum nu am fost, probabil vara o incercam toata familia.

Alte biserici in Calimanesti Caciulata

In afara de cele enumerate mai sus se mai pot vizita: Biserica Sf Voievozi (biserica din deal), Biserica Sf Treime (este una cu acelasi nume si in Caciulata si una in Calimanesti, Biserica Sf Gheorghe).

Cozia Aqua Parc este un parc acvatic deschis tot timpul anului, cu un tarif zilnic de 20/10 ron adult/copil. Este mare, am vazut, are 11 bazine si 8 topogane, se poate servi si masa. Cu ocazia vizitei acum cateva zile aici a fost cea mai animata zona din toata statiunea.

Ramnicu Valcea si vizitarea principalelor obiective ar fi urmatorul pas daca nu ne-am saturat de ceea ce am prezentat mai sus, recomand Salina Ocnele Mari care am vizitat-o in 2013 si Muzeul Satului Valcean.

Aici inchei enumerarea obiectivelor si mai mult ca sigur la urmatoarea tranzitare a zonei voi face o alta oprire si o alta vizita la una din obiective. Rog WM sa ataseze, multumesc.

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 22.02.17 22:08:36
Validat / Publicat: 23.02.17 06:37:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CĂLIMĂNEŞTI-CĂCIULATA.

VIZUALIZĂRI: 6880 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Oltul, barajul si masivul Cozia vazut de la manastire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [23.02.17 06:36:58] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu [23.02.17 08:32:20] »

@AZE: Inainte de a place spre serviciu nu am apucat decat sa citesc, sa vad pozele si sa votez. Mie imi place mult zona, chiar daca nu ma preumblu pe acolo foarte des insa zona am frecventat-o de mica, fiind o zona placuta si ceva mai placuta pentru relaxare, avand si atatea de vazut si facut in zona. Cele mai vechi amintiri sunt din urma cu vreo 40 de ani, cand fiind cu sora mamei si sotul ei care ne luasera cu inca un nepot sa mergem de Inviere la Cozia, eu stateam mai periculos pe malul apei culegand corcoduse si varul m-a spus ca eram foarte aproape de mal si mi-am luat papara si nu am mai ajuns nici la slujba de Inviere, iar pozele facute a doua zi pe pod sunt cat se poate de sugestive, eu stateam pe o parte a podului iar varul pe cealalta, iar fata mea spune totul.

De-a lungul anilor mai treceam prin zona sa cautam un loc de relaxare cand aveam concurs fie la Rm Valcea, fie la Sibiu si sper sa mai ajung pe acolo.

Felicitari, votat cu mare placere.

tata123 🔱 [23.02.17 14:57:56] »

@AZE: Valea Oltului cu Defileul Coziei și obiectivele turistice înșirate de-a lungul drumului european (sau în apropiere) e apreciat de mulți turiști. Bine, bine - nu e apreciat de șoferi din pricina aglomerației.

Cu peste 100 de ani vechime stațiunea Călimănești-Căciulata era „bine văzută” la începutul secolului al XX-lea, chiar de pe atunci fiindu-i prevăzut un viitor strălucit: Băile și izvoarele din Călimănești și Căciulata au viitor. Primele instalațiuni le-a făcut ministrul I. Brătianu la 1881. De curând statul a votat 4 milioane pentru construirea unei stațiuni balneare europene. După doctorul Felix izvoarele din Călimănești sunt mai bogate în Pucioasă ca apaele minerale din Aachen, Aix-les-Bains, Eaux Bonnes, Baden, lângă Viena, Băile Herculane, Postyen, Teplița și altele. Acum zece ani Călimănești era un sat sărac, astăzi e una dintre cele mai cercetate stațiuni balneare din România și nădăjduim la că peste zece ani să devină o stațiune balneară europeană. (Luceafărul, 1910)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio [23.02.17 15:04:11] »

@AZE:

Frumoase pozele, mi-ai amintit de drumul din 2016 spre Cincis, la intalnirea AFA. Am stat o noapte aproape de manastire si a doua zi dimineata am intrat si in biserica, pe fuga caci ne grabeam spre Brad. Am cautat si locurile din aproprierea statiunii pe unde in tinerete puneam corturile, greu de recunoscut in timpurile astea cand se construieste atat. Caciulata, anul trecut in martie era cam pustie si trista, pacat de casele vechi ca sunt lasate sa cada, renovate ar da un plus de farmec si valoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
profesor73 [17.06.18 11:54:47] »

@AZE: Ne vom duce si noi in familie largita sa petrecem cateva zile acolo la mijlocul lunii iulie, avem de ales din obiectivele prezentate, cunoscute, principala atractie pentru nepoti fiind, bineinteles, aquaparcul Cozia!

Sa auzim de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, profesor73, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Călimănești-Căciulata:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057162046432495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1