ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Valladolid
ÎNSCRIS: 27.05.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Lagos: pe urmele primilor sclavi aduși în Europa sau... „Ne întoarcem cu fundul la nordul Europei”

TIPĂREȘTE

Explicația celei de-a doua părți a titlului, puțin modificată față de original, o veți găsi la vizita Pieței de sclavi. Puțintică răbdare...

Mai am ceva restanțe de anul trecut, poate cu timpul reușesc să le onorez pe toate. Sau poate mi se întâmplă să mai las în călimară (oare mai există așa ceva?), ca altădată, pentru că aș avea nevoie ca ziua să aibă treizeci de ore câteodată...

Vă spuneam într-un articol precedent că atunci când am vizitat Faro, angajatul de la Biroul de Turism de acolo nu avusese nicio îndoială atunci când întrebasem ce să alegem între Lagos și Portimão. Și cum R. era și el dornic și curios să vadă unde fusese prima piață de sclavi din Europa, am mai adăugat o oprire pe lista noastră de vacanță.

Lagos este un oraș portughez istoric situat în partea extremă occidentală a frumoasei regiuni Algarve. Înconjurat de unul din cele mai frumoase litoraluri din Portugalia, atracțiile lui împreună cu splendidele plaje au făcut din Lagos una din cele mai populare destinații din zonă. Am văzut asta imediat, de cum am dat o tură cu mașina în căutarea unui loc de parcare. Cum nu am găsit din prima, am văzut multă lume pe străzile orașului, într-o după amiază foarte călduroasă de început de septembrie.

Până la urmă nu a trebuit să plătim pentru parcare, găsind un loc lângă niște blocuri aflate foarte aproape de ocean, de unde nu am făcut mai mult de zece minute până în centrul istoric. Am avut noroc. Prima impresie, cum că este un oraș foarte drăguț și modern, dar care nu și-a pierdut deloc farmecul tradițional, s-a datorat străduțelor pitorești și pietruite (cum altfel? , doar suntem în Portugalia), arbuștilor plini de flori colorate care făceau un pic de umbră din loc în loc, și picturilor futuriste de pe zidurile laterale. O fabuloasă combinație de vechi și nou, care i-a făcut tare bine ochiului meu.

În Lagos se pot face diverse lucruri: se poate lua la picior orașul, se poate opta pentru a petrece o zi pe una din spectaculoasele și cunoscutele plaje din împrejurimi, și se mai pot face excursii la Sagres, Silves și Portimão. Vizitarea orașului și o oră-două de plajă ne-au (mai mult decât) mulțumit, dacă ținem cont de faptul că în ziua respectivă ajunsesem până în punctul cel mai vestic din Algarve, Cabo de San Vicente, și vizitasem și vreo trei fortărețe.

Istoria orașului a fost una tare zbuciumată, și acest lucru este reflectat în numărul mare de clădiri și monumente istorice de care dai la tot pasul în centrul istoric. În plus, toate se află foarte aproape unul de altul, astfel încât nu-ți ia mai mult de două sau trei ore să vezi totul. Datorită programului încărcat al zilei, și dorinței de a o încheia pe o plajă frumoasă, chiar și numai pentru o oră-două (nu de-alta, dar chiar nu mai era timp de mult), hotărâsem să nu vizităm nimic pe dinăuntru în afara fostei Piețe a Sclavilor.

Am ajuns întâi la Igreja de Santo Antonio, lângă care un cântăreț-chitarist oferea pieței un aer boem. Era lume puhoi pe stradă, la terase, la un pahar de ceva rece... Se spune că pereții interiori sunt îmbrăcați cu faianță, doar suntem la azulejos la mama lor. Și că are câteva din cele mai frumoase sculpturi bisericești din toată țara. De acolo am trecut pe lângă Museu Municipal Dr. Jose Formosinho și am ajuns imediat în Praça do Infante, în mijlocul căreia tronează statuia lui Don Henrique, un “grande” al Portugaliei, și unde pe un lateral se află Igreja da Santa Maria, iar pe altul Mercado de Escravos, pe care urma să-l vizităm la întoarcere.

De aici am continuat pe lângă zidurile rămase încă în picioare tooocmai din sec. XVI. Partea cea mai bine întreținută este Arco de Sao Gonçalo, exact peste drum de fortăreața Ponta da Bandeira, care în trecut constituia intrarea în estuarul din Lagos. Biletul costa foarte puțin, doi euro intrare standard și un euro bilet redus. Am fost foarte tentați de a intra, dar până la urmă bucuria copilului de a ajunge și la plajă, așa cum stabilisem, pentru baia zilei, ne-a făcut să renunțăm la vizita pe interior. Oricum, mie una mi-a adus aminte puțin, chiar și-acum când mă uit la poze, de Lisabona, pe care am vizitat-o în primăvara lui 2002 și unde tare îmi doresc să revin într-o bună zi.

Orașul a fost creat ca centru de comerț și navigație (mari navigatori portughezii ăștia, știm cu toții; acolo, lângă ziduri, îl au drept reprezentant pe Gil Eannes, localnic), și se afla mereu sub amenințarea constantă a atacurilor piraților. Una din primele și cele mai profitabile mărfuri ale orașului au fost scalvii aduși din Africa, și fosta piață de scalvi, așa cum vă spuneam, încă e în picioare. Restaurată, evident.

Chitiți cum eram, am intrat imediat, am plătit două bilete (cred că v-am mai zis că în Portugalia intrarea copiiilor până în doisprezece ani este gratuită la toate muzeele și instituțiile, fortărețele, etc. publice, surpriză foarte plăcută și binevenită de altfel, deși oricum, intrările nu mi s-au părut scumpe) și am tras o tură rapidă prin sala de la parter, unde era descrisă un fel de istorie a comerțului cu scalvi în Europa, ba și ceva exponate care speram eu să-l impresioneze pe fi-miu.

De-aici am ieșit și, pe lateralul clădirii, se intră în partea principală a muzeului, unde am avut anecdota zilei. Funcționarul portughez care ne-a luat în primire – el vorbind în portugheză, noi în spaniolă, și înțelegându-ne ca frații -, ne-a înmânat o tabletă interactivă pe care fi-miu a pus imediat stăpânire și ne-a comunicat că avem două variante: explicații în engleză sau în portugheză. Prichi’, probabil cu ceva rămășițe de orgoliu după examenul pe care tocmai îl luase și care-l proclama drept viitor elev de liceu la British, zice hotărât că engleză, în vreme ce eu cu R. ne uităm zâmbind unul la altul, pentru că mie-mi place mult cum sună limba vecină, iar el probabil voia să rememoreze timpuri de mult trecute, a se citi o fostă iubită portugheză;).

Funcționarul, simpatic tare, zice: Ce engleză, engleză... Nu vedeți că nu mai vor să stea în Europa?! Lasă că rămânem noi, portughezii, spaniolii, și ne unim cu frații de peste ocean, și ne că... ăm spre nordul Europei. Am crezut că mor de râs. Foarte spontan omul și fără niciun fel de rețineri. Bine, se asigurase inițial că eram vecini. Ne-am salutat fiecare pe limba celuilalt, adică noi cu Obrigado, el cu Gracias, și am purces la explorarea muzeului. Care este foarte interesant, de altfel, și pe care vi-l recomand cu mare drag, pentru că „Africa era un mozaic imens și diversificat de popoare, culturi și civilizații”, așa cum scrie pe unul din pereți, despre care merită să aflăm mai multe, dincolo de atracția pe care o proiecta spre “bogații” europeni, care imediat au dezvoltat mafii pentru comercializarea africanilor.

Muzeul este unul modern și interactiv, ceea ce-l face atractiv și pentru copii. Are multe panouri cu fel și fel de hărți și obiecte, tu apropii tableta, scanezi obiectul respectiv și imediat ți se dă o mulțime de informații despre. Concluzia scrisă pe unul din pereți este impresionantă cu atât mai mult cu cât este vorba de un cronicar al vremii: „Mi se pare că ținerea lor în captivitate este fără motiv din partea noastră, pentru că ei nu ne jignesc și nici nu ne datorează nimic (...) ”. De la fereastra etajului unu al frumoasei clădiri albe și recondiționate se văd palmierii și se vede oceanul..., iar noi mai tragem o ultimă privire la Ruta Sclavilor, sau Ruta Dialogului, un interesant proiect Unesco.

Ieșim, nu înainte de a-i zâmbi portughezului cu durere de burtă spre nordul Europei, și, din nou pe străduțe pietruite, pe la umbra copacilor și printre terase unde pâlcuri de turiști se răcoresc, ne îndreptăm spre mașină, pentru a face o ultimă oprire... nu pe Praia da Dona Ana (care se spune că este cea mai frumoasă din Algarve și de unde se poate ajunge la cheiul Ponta da Piedade), ci pe Praia de Vale de Centeanes, superbă și ea.

Oricum, pentru plimbări cu vaporașul ca să puteți admira în voie peisajul atât de frumos de sculptat de natură, puteți închiria unul sau merge într-o excursie organizată, mai ales că sunt și peșteri și grote care se pot vizita de pe apă. Plecările se fac din Ponta da Piedade, sau din portul sportiv din Lagos.

Iar dacă mai aveți timp, vă așteaptă în apropiere sătucul Sagres, orășelul arab Silves sau moderna destinație turistică Praia da Rocha, o altă plajă superbă. Pe noi vor trebui să ne mai aștepte, pentru că Algarve merită, așa cum au mai spus și alții, o vacanță numai și numai acolo. Sunt atâtea lucruri de făcut și de vizitat... Și vă puteți și odihni și relaxa!

Lagos poate fi opțiunea perfectă și atunci când nu vă doriți nebunia și masificarea din Albufeira, de exemplu. Oferta de hoteluri și de restaurante, deși în continuă creștere, nu este atât de mare precum în Albufeira, și asta se vede în reducerea vitezei ritmului cu care suntem obișnuiți în marile orașe din Europa.

Citisem că Lagos este un loc fantastic pentru a te bucura și de viață de noapte, aviz amatorilor. Strada cea mai reprezentativă în acest sens este Rua 25 do Abril, plină de restaurante, baruri și terase. Am fotografiat Zanzi-Bar fără să știu că este unul din cele mai cunoscute din oraș. Sau Bom Vivant, un local cu trei etaje, unde probabil noaptea, pe terasă, briza oceanului îți poate relaxa toate simțurile... Curios e faptul că tinerii din nordul Europei, spre care își îndrepta atenția (sau poponețul) funcționarul de la muzeu, sunt cei mai numeroși turiști, ca de altfel peste tot și-n Spania, mă refer la zonele de litoral.

Lagos, și Algarve în general, vă așteaptă cu brațele deschise. Veți avea o vacanță cu de toate, fără nicio îndoială!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de alinaro in 24.01.17 16:28:33
Validat / Publicat: 24.01.17 18:13:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 4043 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bine ați venit în Lagos!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 80600 PMA (din 61 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster87
[24.01.17 18:12:28]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Lagos, LAGOS" (nou-creată pe sait)

mishu
[24.01.17 18:18:28]
»

@alinaro: Start vot! Un articol minunat, o poveste frumoasa dspre un loc cald (la propriu dar si la figurat) unde mi-ar placea sa ajung. Pozele sunt si ele minunate, dar ai lasat ca o incununare a pozelor o ultima poza superba. Felicitari, votat cu mare drag.

webmaster
[24.01.17 18:36:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

===

Articolul este deasemenea selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).

Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (1300 PMA, respectiv 600PMA)

mireille
[24.01.17 19:00:47]
»

@alinaro: bine ai revenit pe site -imi era dor de articolele tale... mamă ce sincronizare, tu ai scris azi despre sudul Portugaliei, eu am tocmai am terminat de scris in word o descriere a unei statiuni de vacanta portugheze vazute in septembrie, mai sus pe coasta vestica... e in arma puștii scriitoricesti.

Despre Lagos nu stiam absolut nimic... studiez deocamdata sudul tarii, fug de aglomeratie si caut locuri culturale autentice... intrebarea e cum ma descurc solo, fara masină din Faro pana in Algarve? ai idee ce mijloace publice sunt optime, unde ar fi o cazare ideala pt toamna? obrigada.

elviramvio
[24.01.17 19:12:30]
»

@alinaro:

Interesant articol, l-am trecut la favorite. Am in plan anul acesta Portugalia si tot strang informatii.

Vacante placute!

Yersinia Pestis
[24.01.17 19:26:50]
»

Ha, ce-avem noi, aici?!

Credeam că te-ai dat cu alte siteuri de turism de nu mai voiai să ne povesești ni'ca despre pe unde te mai plimbi tu. Și, zău, mi-era ciudă, că, dacă te plimbi tu, ne iei și pe noi.

Mă bag și io în seamă, când am ajuns în Veneția am vizitat nu știu ce Galerii (chiar nu mai știu!) Eram cu prietenii din grup dar, la intrare rămăsesem cu unul singur. Când să intrăm, în fața noastră a apărut o bătrânică. Avea niște vederi în mână și mi-a întins două. Eu îi fac semn că am camera foto, că nu le vreau. Femeia, nimic, insistă și-mi întinde vederile. Eu îi spun, iarăși, că nu, o ocolesc și intru, cumva peste bătrâna aia de devenise obositoare. Cel care era cu mine rămâne cu ea și-i cumpără două vederi.

- Georgele, de ce dracu ai cumpărat vederile alea, n-am zis că facem noi poze? îl cert eu.

- Cătăline, tată, nu sunt vederi, sunt bilete de intrare!

Carmen Ion
[24.01.17 19:41:36]
»

@alinaro: Aşa nu se mai poate: două articole despre Algarve postate la câteva zile ditanţă...

Gata, m-am hotărât! La anul, dacă m-o ajuta Dumnezeu, merg în Algarve, că prea arată grozav Lagos şi prea tare mi s-a făcut dor de Portugalia.

Te invidiez sincer şi amical pentru această vizită!!!

hopyk
[24.01.17 19:51:39]
»

Frumoasa tara Portugalia!!! Putine snt locurile in care gasesti adunata atata fascinatie: peisaje superbe care sa-ti taie respiratia, insemnatate istorica, cultura, oameni prietenosi. Multumesc pentru review, l-am trecut din nou la favorite.

alinaroAUTOR REVIEW
[25.01.17 11:51:24]
»

@mishu: Mulțumesc, Mișulică. Ultima poză este de la minunata plajă unde ne-am încheiat ziua, dar am pus mai multe (și mai frumoase) la un review anterior, de-aia nu am insistat.

@webmaster: Mulțumesc pentru onoruri.

@mireille: Sunteți o îndrăgostită (iremediabil) de Portugalia, iar descrierile dvs. sunt unice. Așteptăm articolul despre stațiunea cu pricina, sunt convinsă că e un loc deosebit.

Cred că nu veți avea probleme cu transportul. Am găsit acest link, dar cum reușesc să dau de ceva timp liber, studiez mai în amănunt, ok?

http://www.voyalalgarve.com/transporte/

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
alinaroAUTOR REVIEW
[25.01.17 12:08:39]
»

@elviramvio: O să vă placă fără nicio îndoială. Și are atâtea de văzut, aveți de unde alege!... Vacanțe frumoase asemenea!

@Yersinia pestis: Nu, bre, nu am abandonat barca, doar că nu prea mă mai înțeleg cu Domnia Sa Timpul.

Ești de belea cu biletele, mi-o și imaginez pe doamna aia, săraca, gâdindu-se la cât de simpatic ești tu (chiar și fără să te cunoască). Cred că ai multe anecdote de-astea din călătoriile tale, nu știu de ce cred eu asta (¿!?)

@Carmen Ion: Bun! Păi și eu măcar mi-am mai luat o pietricică de pe inimă, dar știu că peste câțiva ani o să revenim într-un concediu numai și numai acolo. E chiar frumos, și are multe de oferit. Săru’mâna.

@hopyk: Așa este! Chiar are din toate câte ați detaliat, și merită un concediu fără nicio îndoială. Vă mulțumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia Pestis
[25.01.17 12:13:28]
»

@alinaro: Ei, nu, n-am așa de multe, Sau, măcar, nu de pomină! Doar în Serbia, unde am mers pe autostradă, folosind banda de urgență, pe contrasens, 5 km, ca să nu plătesc ”kartelnița”. Până la urmă tot a trebuit s-o plătesc!

alinaroAUTOR REVIEW
[25.01.17 14:54:42]
»

@Yersinia pestis: Ha, ha!!! Cum și cine te-o fi prins/văzut oare?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Carmen Ion, elviramvio, hopyk, mishu, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lagos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.43983602523804 sec
    ecranul dvs: 1 x 1