ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.01.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

York Minster - bijuteria gotică a Angliei

TIPĂREȘTE URM de aici

În arhipelagul britanic, pentru a ajunge de la Liverpool la Glasgow (folosind calea terestră), ai de ales între varianta mai scurtă - prin Preston, Lancaster, Carlisle - de vreo trei ore, sau varianta turistică, mai lungă, dar mai frumoasă și cu mult mai interesantă. Pentru că noi eram pe drumuri doar în interes turistic, varianta aleasă de agenția organizatoare, cea care a conceput programul, a fost - desigur - cea de-a doua.

În ziua de 13 august 2016, cam în jurul amiezei, după un popas la Liverpool - orașul Beatles-ilor și al Titanicului - ne-am îndreptat spre est. După un drum bun, de 2 ore, ne aflam în York, vechiul oraș din North Yorkshire, al doilea cel mai vizitat oraș din Anglia și cel care a dat și numele metropolei americane New York.

Cu o istorie complicată și cu adânci rădăcini romane, York - orașul zilelor noastre - este destul de mic, dar, din câte am aflat, are câteva obiective turistice demne de un vizitator interesat și curios. Nu aveam programată o ședere îndelungată acolo, ci numai un popas, atât cât este necesar pentru o vizită la cel mai important obiectiv al zonei. Ne îndreptam spre Scoția, la Glasgow, unde aveam rezervată următoarea cazare, dar puteam trece impasibili pe lângă York Minster - cea mai mare catedrală gotică din nordul Europei? Așadar, și cu graba, dar și cu dorința de a vedea un edificiu interesant, iată-ne la porțile sfântului lăcaș.

York Minster

Catedrala Metropolitană dedicată Sf. Petru - York Minster - este celebră pentru arhitectura sa gotică, pentru dantelăria de piatră sculptată care împodobește atât interiorul cât și exteriorul, dar mai ales pentru vitraliile care acoperă imensele ferestre ale construcției.

Accesul vizitatorilor se face contra unei taxe de 10 lire/persoană (9 lire/persoană pentru seniori și studenți) care se poate plăti și cu cardul. Programul de vizitare este 9.00-17.00 în cursul săptămânii, iar duminica de la terminarea slujbei și tot până la ora 17.00. Cei care doresc să urce în turn trebuie să știe că au de înfruntat cele 275 de trepte ale unei scari în spirală, îngustă și abruptă, ceea ce înseamnă efort fizic și timp suplimentar alocat vizitei. Biletul combinat (pentru catedrală și pentru turn) este 15 lire/persoană - adulți, 14 lire/persoană - seniori și studenți, 5 lire/persoană - copii cu vârsta între 8-16 ani. De reținut că celor mici, sub 8 ani, nu li se permite accesul în turn.

Înainte de a intra, vizitatorii zăbovesc în curte dând ocol impunătoarei construcții, admirând-o și fotografiind-o. Asta am făcut și eu. Cele două turnuri identice de pe latura vestică sunt atât de încărcate cu decorațiuni încât cred că nu s-ar mai fi găsit un locușor pentru ceva suplimentar. Am fost informați că cele două turnuri vestice, crenelate și terminate fiecare cu câte opt turnulețe, adăpostesc clopotele. York Minster a fost prima catedrală din Anglia care a avut carillon. Recent, acestuia i-au fost adăugate câteva clopote mai mici, astfel că în prezent carillonul însumează 35 de clopote. Înaintea fiecărei vecernii pot fi auzite diferite melodii, ocazional fragmente din Beethoven sau chiar Beatles. Din întreaga dantelărie de piatră a fațadei iese în evidență marea fereastră de vest, situată între cele două turnuri-clopotniță. În partea superioară a ferestrei se conturează forma unei inimi ceea ce i-a atras numele de "The Heart of Yorkshire". Frumusețea ei este și mai bine remarcată din interior.

Latura sudică, cea prin care se ajunge la lift și la magazin, este surmontată de un fronton mărginit de două turnulețe. În mijlocul său se află o frumoasă fereastră rozetă cu 12 petale mărginite de alte 24. În transeptul de nord, mai bine de admirat și studiat din interior, se află fereastra "Cinci surori", o alăturare de cinci vitralii înalte de 16 m fiecare.

În partea de sus a ferestrei de est se află o sculptură recent refăcută. Cea inițială era atât de erodată încât a trebuit înlocuită. Cum nu existau înscrisuri privind această lucrare, identificarea personajului reprezentat fiind imposibilă, după mai multe deducții și teorii, specialișii au căzut de acord că acesta este Sf. Petru, cel căruia îi este dedicat York Minster. Statuia Sf. Petru a fost realizată și așezată în partea de sus a ferestrei de est în anul 2013.

Când pătrunzi în interior te simți copleșit. Atât de largă și atât de înaltă este nava acestei catedrale, atât de solemn este tavanul bolțit, în arcade și atât de robuști stâlpii de susținere… Se spune că este cea mai mare navă gotică din Anglia. Doar bolțile culoarelor sunt din piatră, cele ale corpului principal sunt din lemn, dar sunt vopsite în așa fel încât par de piatră. Interiorul este bine iluminat pentru că aproape toată partea superioară a pereților este acoperită cu geamuri.

În spatele altarului se află marea fereastră de est, terminată în 1408, cea mai mare fereastră cu vitralii medievale din lume. Este lucrarea marelui maestru John Thornton, o lucrare ambițioasă ilustrând lumea de la începuturile sale după Cartea Genezei și până la Apocalipsă, cu evenimentele care vor prevesti sfârșitul lumii și cea de a doua venire a lui Hristos. Fereastra de est are 23 m înălțime și este alcătuită din nouă sectoare suprapuse peste altele nouă. Această fereastră-monument, veche de mai bine de 600 de ani, este protejată suplimentar astfel încât să se asigure buna ei conservare. Ni s-a spus că aprox. două milioane de bucăți individuale de sticlă alcătuiesc cele 128 de vitralii ale catedralei. Această prețioasă colecție de vitralii este monitorizată și întreținută de o firmă specializată.

Orga este un alt element demn de admirat la York Minster. Nu mai este cea originală, incendiile prin care a trecut lăcașul aducând prejudicii și acesteia. Înlocuită, apoi reparată și îmbunătățită în câteva rânduri, orga a fost restaurată ultima oară în 1991-1993.

Dar, când și cum a apărut această bijuterie arhitecturală?

Prima biserică, de lemn, a fost înălțată în acest loc în anul 627 ca loc de botez pentru regele Edwin și abia după zece ani s-a construit o alta, de piatră. Ea a fost dedicată Sf. Petru. Anii următori și osârdia unor episcopi înscăunați la York au adus reparații și îmbunătățiri lăcașului. Incendiul din sec. VIII distrugând-o aproape complet, s-a înălțat o nouă biserică, impresionantă, cu 30 de altare.

Distrugerilor provocate de năvălitori culminând cu cea din 1069 (din timpul lui William Cuceritorul) i-au urmat reparații făcute de normanzi. Episcopului Walter de Gray, înscăunat în 1215, i se datorează noul stil gotic al catedralei. El a dorit construirea unui lăcaș asemănător celui de la Canterbary, iar lucrările au demarat în 1220 cu transeptul de nord și cu cel de sud. Rând pe rând s-au înălțat turnurile și celelalte părți, iar în 1472, fiind declarată completă, catedrala a fost consacrată.

Reforma a dus la jefuirea unei părți importante din comorile catedralei, s-au eliminat toate particularitățile romano-catolice, dar n-au fost distruse mormintele, ferestrele și altarele. Mult mai târziu, când tensiunile religioase s-au mai domolit, s-a trecut la restaurarea generală. Din sec. XVII până în prezent, York Minster a suportat restaurări, incendii (unul provocat de un non-conformist), dar și o sărăcire accentuată care a dus la suspendarea serviciilor religioase în 1850. Ultima probă de foc a fost un incendiu provocat de trăsnet în iulie 1984, eveniment urmat de lucrări de reparații care au fost finalizate patru ani mai târziu.

York’s City Walls - vechile ziduri ale orașului, sunt o altă mare atracție în York.

Încă de pe timpul romanilor așezarea a fost înconjurată cu ziduri protectoare. Lui Septimius Servus îi este atribuit meritul înălțării lor, dar cele opt turnuri (din care s-a păstrat până astăzi doar unul singur) au apărut ceva mai târziu.

Avariate în timpul bătăliilor, apoi refăcute, zidurile pe care le vedem astăzi datează din Evul Mediu. Din loc în loc acestea sunt străpunse de porți, iar accesul pe metereze se face pe scări înguste, spiralate. Cu ocazia vizitei noastre acolo, am aflat că York-ul are cea mai mare rețea de ziduri de fortificație păstrate până în prezent (aprox. 4 km). Dacă sunteți tentați să faceți o incursiune pe ziduri trebuie să știți că această plimbare este cel mai bun mod de a admira orașul medieval. Cam o oră durează să parcurgeți toată lungimea zidurilor, dar dacă nu aveți timpul sau forța necesară pentru aceasta, frumoase imagini puteți surprinde în jurul York Minster, de la Bootham Bar până la Monk Bar. Pentru această plimbare este suficient un sfert de oră. Accesul vizitatorilor este permis zilnic de la ora 8.00 până la asfințit și este gratuit pentru toată lumea.

Bineînțeles, ca peste tot, noi ne-am grăbit și aici. Autocarul ne aștepta pentru că, înainte de a părăsi Anglia - cu un popas la Durham - trebuia să vizităm și Newcastle.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 20.01.17 19:53:03
Validat / Publicat: 20.01.17 21:21:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 3083 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 York Minster - Fațada de sud cu intrarea vizitatorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

hopyk
[22.01.17 19:25:46]
»

Frumoasa descrierea, felicitari pentru review!!! Arhitectura este superba, intr-adevar o "bijuterie".

webmaster
[22.01.17 19:47:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[23.01.17 10:38:49]
»

@iulianic: Foarte frumos articolul iar pozele spectaculoase. Felicitari, votat cu mare drag.

adri-nico
[25.01.17 09:01:51]
»

Am o singura intrebare: Apropos de cele multe trepte ale scarii spiralate pentru urcarea in turn, la fel ca la San Pietro, din Roma, daca ii vine rau cuiva, cum intervine echipajul de salvare? Imi amintesc de puhoiul de lume care era atit in fata cit si in spatele meu. Numai la asta m-am gindit tot timpul. Exista usi laterale prin care o eventuala victima sa fie extrasa?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[25.01.17 09:33:01]
»

@adri-nico: Turnul de la York Minster este la fel ca multe altele construite în Evul Mediu, adică are scară în spirală, îngustă și abruptă. Motivul pentru care se face cunoscut numărul de trepte de urcat în aceste condiții este tocmai acela de a ne evalua singuri posibilitățile de a înfrunta aceste vicisitudini. Dacă cineva este claustrofobic sau are vreo altă suferință, ar trebui să nu urce. De ce să mai plătească 5 lire în plus dacă riscă să o pățească?

Prin bunăvoința celorlalți turiști (care s-ar face una cu zidul sau ar ieși repede afară degajând puțin scara) cred că echipajul de salvare ar putea interveni. Dar, "usi laterale prin care o eventuala victima sa fie extrasa"… Și unde să fie extrasă? În aer?

În privința asta nu cred că trebuie să ne facem griji. La York Minster nu este un aflux turistic la fel de mare ca la San Pietro.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[25.01.17 09:41:18]
»

@iulianic: Multumesc pentru raspuns! Acum citiva ani, (deci, mai tinara si mai sanatoasa) am urcat "scarita" de la San Pietro crezind ca numarul de trepte nu va fi un impediment pentru noi. Insa, pe ultima partea, nu m-am gindit decit cum sa respir mai bine ca sa nu imi vina rau, era vara, cald... mirosuri... si oameni multi si inghesuiti.

Desi privelistea oferita a meritat efortul, acum nu as mai repeta experienta. La coborire, pentru ca de ce ti-e frica, de aia nu scapi, am luat liftul si acesta s-a blocat la jumate. Am stat vreo 30 de minute, 9 persoane... pina a venit echipa de interventii. Nu mica mi-a fost mirarea ca la iesirea din lift sa ne astepte si ambulanta. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit dupa aceasta experienta (doar putin) neplacuta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, hopyk, iulianic, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă York și North Yorkshire:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052416801452637 sec
    ecranul dvs: 1 x 1