ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.03.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Oradea - intre istorie, ruina si viitor

TIPĂREȘTE

Cetatea Oradea este un “obiectiv” mai putin cunoscut – se pare - decat altele de acest gen din Romania, pe nedrept as zice eu.

Daca tot a venit primavara, am facut o plimbare prin cetate si am facut si o gramada de poze pe care le voi atasa.

E o minune cum Cetatea Oradea, sub diferitele faze evolutive, a reusit sa parcurga aproape un mileniu. E un mister cum a supravietuit atator stapaniri, urgii militare, calamitati naturale si oamenilor ce au vrut sa o doboare.” (Marcel Bolos – Administratia Imobiliara Oradea)

Istoricul cetatii pe scurt – dateaza inca din secolul XI, fiind construita de catre Regele Ladislau I – pentru inceput acesta construieste o manastire fortificata si mai apoi intemeiaza aici Episcopia romano catolica de Oradea.

In Sec XIII, cetatea este cucerita si incendiata in timpul invaziei tataro-mongola, apoi se reconstruieste, iar spre sfarsitul secolului este din nou distrusa.

In Sec XIV se ridica noua cetate, care are forma heptagonala, flancata cu turnuri si creneluri. In partea de sud a fost construit si un palat episcopal. Spre sfarsitul secolului a fost construita si o catedrala mare, tot in stil gotic, pentru a spori prestigiul cetatii si Episcopiei de Oradea.

Secolul XV – reprezinta “varsta de aur” a cetatii Oradea, aceasata devenind un centru important al catolicismului, al umanismului si Renasterii, precum si loc de pelerinaj.

In 1538 se incheie aici “Pacea de la Oradea” – aceasta fiind de fapt primul tratat international care recunostea separarea Transilvaniei de Ungaria.

In Sec XVI si XVII se construiesc noi fortificatii, care sa le inlocuiasca pe cele vechi, care nu mai faceau fata cerintelor vremii. Au fost adusi arhitecti militari italieni, care au construit noua cetate – a carei ramasite se vad astazi – in forma pentagonala, cu bastioane pe colturi si santuri de aparare cu apa. Tot atunci s-a construit si castelul cetatii.

In 1836, in timpul unui incendiu, arde o mare parte din cetate, fiind apoi refacuta si transformata in baza militara a revolutionarilor de la 1848.

In perioada interbelica cetatea a “gazduit” o scoala de jandarmi, iar pe vremea lui Ceausescu a fost tot obiectiv militar, aici avand diverse sedii atat Militia cat si Armata. Dupa 1975 au intrat in cetate si diverse depozite en-gros, ceea ce a dus la o degradare alarmanta a acesteia.

Din pacate procesul de degradare a cetatii Oradea continua si in prezent.

In momentul de fata, inca mai functioneaza aici Facultatea de Arte Vizuale, a carei studenti si profesori incearca sa faca uitata ruina, cu “operele” lor expuse in cetate si in curtea cetatii.

Asta a fost doar un scurt rezumat "istoric", dar alte multe detalii interesante, istoria completa, mituri si legende despre Cetatea Oradea, gasiti aici

click aici

sau aici

click aici

Vizita in Cetatea Oradea poate incepe la “poarta de vest“, in spatele blocurilor turn, unde este si Politia Rutiera, cu acces din Calea Clujului.

Aceasta intrare este “strajuita” de Bastionul Ciunt – in stanga si Bastionul Bethlen – in dreapta.

In partea cealalta sunt Bastionul Aurit, Bastionul Rosu si Bastionul Craisorului.

Toate cele 5 bastioane formeaza – asa cum am mai spus – o forma pentagonala.

Inauntrul cetatii gasim mai multe corpuri ale Palatului Princiar, cladiri ale cazematei, cladirea brutariei cetatii, grajdurile, ruinele palatului de vara, dar si biserica romano-catolica. Aceasta biserica este singurul “element” din cadrul cetatii ce a fost renovat, fiind in prezent folosita de catre comunitatea romano-catolica slovaca din Oradea. De altfel, in spatele acestei biserici isi are sediul uniunea slovacilor si cehilor din Romania, precum si biroul unui deputat al minoritatii slovace din Romania.

Totusi, desi cetatea este aproape “o ruina” – sunt si vesti bune – din 1 aprilie 2010, cetatea intra in reabilitare, datorita unui proiect compex de introducere a acesteia in circuitul turistic, cu valoare totala de aprox 37 milioane RON (din care aprox 7 mil Euro de la UE).

Deci, peste 5 ani, cand vor fi gata lucrarile, o sa pun poze noi, ca sa vedeti diferenta si – daca veti trece atunci prin Oradea – nu veti avea voie sa ratati Cetatea.

Vestile bune nu se opresc aici. In jurul cetatii – s-a amenajat de curand un parc dendrologic foarte frumos, cu alei iluminate, banci, fantana, un mic lac la poarta de est a cetatii, cu un ponton, etc. “Exemplarele” plantate pana in momentul de fata in acest parc dendrologic sunt inca “la gradinita” dar au timp sa creasca in cei 5 ani pana se reabiliteaza cetatea.


[fb]
---
Trimis de presario in 20.03.10 16:41:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4300 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Oradea - Bastionul Ciunt
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3400 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

mario 110
[20.03.10 18:59:40]
»

foarte interesant. cind voi ajunge in zona o voi vizita cu siguranta. multumesc pentru informatii.

presarioAUTOR REVIEW
[20.03.10 20:02:29]
»

Mario - esti binevenit oricand. Si acum si dupa reabilitare, ca sa poti face comparatie obiectiva.

mario 110
[20.03.10 21:02:20]
»

@presario; vad ca sunteti din oradea; ati putea sa-mi indicati oarece campinguri in zona - pe o raza de 50- 60 de km. deci ma refer la locuri de campare amenajate, cu grup sanitar, gratare...

Costi
[21.03.10 08:11:40]
»

Am vizitat Oradea ultima oară în 2006.

Centrul era încă în reconstrucţie, strada pietonală era doar parţial pavată.

Am vizitat parţial şi cetatea (în exterior), zona unde era şi sediul Facultăţii de arte a Univesităţii din Oradea şi-mi aduc aminte că arăta cam părăginită, După poze, văd că tot aşa arată şi acum.

Am vizitat şi muzeul judeţean, foarte interesant şi cu exponate deosebite.

Ştiu că atunci se punea problema mutării lui, deoarece clădirea fusese retrocedată (bisericii catolice sau celei rformate, nu mai îmi amintesc)

Ce s-a întâmplat între timp?

Clădirea este oricum foarte frumoasă, cu valoare arhitectonică deosebită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
presarioAUTOR REVIEW
[21.03.10 09:40:41]
»

Costi - asa este Muzeul Tarii Crisurilor este inchis, deoarece cladirea - Palatul Baroc - a fost retrocedata bisericii romano-catolice. Acest muzeu se va redeschide intr-o cladire -fosta garnizoana de armata - aflata acum in renovare.

Strada pietonala intre timp a fost pavata in totalitate, sunt si fantani arteziene, unle cladiri s-au restaurat, dar mai e de lucru.

Cetatea arata la fel ca atunci cand ai fost tu, dar dupa restarurare - tinand cont de dimensiuni si de suma foarte mare alocata - va iesi ceva deosebit. Primul pas deja s-a facut, cu parcul de langa cetate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
presarioAUTOR REVIEW
[21.03.10 09:44:22]
»

Pt Mario

Camping gasesti langa Oradea - in Baile Felix, detalii aici

click aici

Sau mai gasesti pe lista de aici

click aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Costi
[21.03.10 10:41:54]
»

presario, mulţumesc pentru informaţii.

Abia aştept să revin în Oradea, voi trece în vara asta pe-acolo şi sper că şi muzeul va fi redeschis în curând.

webmaster13
[21.03.10 16:02:51]
»

presario am adaugat drept fond sonor aceasta melodie, o putem schimba daca consideri!

mario 110
[21.03.10 20:11:37]
»

@presario; multumesc mult este exact ce cautam.

numai bine.

webmaster26
[12.01.20 18:10:32]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Descoperă Oradea şi împrejurimile, ORADEA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Costi, mario 110, presario
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Orașului Oradea - Cetatea Oradea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065423965454102 sec
    ecranul dvs: 1 x 1