ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2016
DURATA: 5 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
88.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Zheravna, la relaxare

TIPĂREȘTE

Mini-vacanta de 1 Decembrie, am ales sa o petrecem, asa cum am tot procedat in ultimii 2-3ani, pentru “iesirile” scurte, de week-end, de max. 2-3 zile, in Bulgaria.

Aveam ca alternativa o mica vacanta in Harghita, dar nu a fost sa fie aceasta varianta castigatoare. =))

E drept ca pe viitor va trebui sa ne cam indreptam spre alte zari, prin Bulgaria gasind din ce in ce mai greu destinatii interesante din punctul nostru de vedere.

Aceste destinatii sa fie in general in zone de munte, cu posibilitati de drumetie, sate vechi –rezervatii arhitecturale in aer liber.

Asa am descoperit satele cu case vechi traditionale, restaurate ca: Arbanassi, Bojentsi, Kovachevitsa, Leshten, Koprivshtitsa, sau acum Zheravna unde ne-am cazat in aceasta mica vacanta. Sau Nessebar si Sozopol, dar si frumoasele peisaje din zona Belogradchik, sau frumusetile montane ale Masivului Pirin sau ]Rila cat si peisajele Balcanilor Centrali.

Mau sunt cateva pe lista noastra, dar fiind in zona mai indepartata de noi in zona Muntilor Rodopi, spre granita cu Grecia, sunt mai dificil de vizitat intr-o excursie “fulger”.

Dar sa nu mai “bat campii” si va va zic cateva cuvinte despre destinatia recenta, despre vacanta din Zheravna.

Zheravna este un mic satuc, cu case vechi, restaurate si transformate in pensiuni sau restaurante. cred ca sunt peste 100 de case restaurate.

Este la vreo 400-500m altitudine inconjurat de dealuri.

Pare un loc incremenit in timp, un loc pe care curgerea timpului nu si-a pus amprenta.

Cand ajungi aici, ai impresia ca te-ai intors oarecum in timp. Case vechi, din lemn si piatra, cu arhitectura specifica, unele foarte frumos restaurate, ulite inguste si intortocheate, mai toate in panta. Lipsa asfaltului, toate ulitele fiind pietruite. Faptul ca noi am venit practic in extrasezon, nu era nici aglomeratie de turisti.

De multe ori ne-am plimbat pe ulite pustii. Era o liniste atat de relaxanta, singurele zgomote care “spargeau” cand si cand aceasta liniste erau motoarele autoturismelor ce mai treceau pe ulite in sus si in jos, probabil ale localnicilor.

Pentru a junge aici, am plecat din Bucuresti pe varianta, Giurgiu, am trecut rapid prin statia de taxare, am urcat pe Podul Prieteniei, se pare ca in sfarsit reabilitat, nefiind nicio restrictive de circulatie, am ajuns in zona de verificare documente, unde erau deschise 2 fire de trecere, fiind cam cate 5-6 masini la coada. A durat cam 20 minute sa ajungem la verificarea si scanarea documentelor, totul intamplndu-se cam in jurul orei 7,00-7,15.

De aici am urmat drumul spre Varna, pana la Razgrad, de unde am virat dreapta spre …... Targovishte. :)

Apoi ne-am indreptat spre Kotel. Portiunea de drum intre Omurtag si Kotel este frumoasa cu o sosea ce urca in serpentine mai largi sau mai stranse. Cam dupa 8-9km, se vireaza dreapta pe un drum secundar, spre Zheravna, mergandu-se pe acest drum cam 5 km.

Din Bucuresti sunt cam 250km pana in Zheravna. Drumul este ok, cu exceptia a vreo 8-10 km pana in Targovishte, care erau destul de denivelati si peticiti.

Ajunsi in Zheravna undeva in jurul orei 12,00 am gasit rapid pensiunea unde aveam rezervarea, intreband la un magazin din micuta piata din centrul satului, fiind indrumati pe ce ulita sa “o apucam”, in sus.

Bineinteles ca am lasat masina parcata aici, parcurgand pe jos cei vreo 50-100m, pana in fata pensiunii, nu de altceva dar vazand gheata de pe jos, ulita ingusta si in panta, pietruita, nu doream sa ne punem amprenta pe vreo casa sau pe vreun gard. E drept ca daca era sa ne oprim in vreun gard, acesta fiind din piatra cred ca el isi punea amprenta pe masina noastra. :)

Cazarea a mers rapid, chiar daca ora nu era cea “oficiala” pentru check-in, camerele erau pregatite, incalzite si chiar daca gazda noastra nu stia o “boaba” de engleza. :)

Noi am ales a sta 4 nopti aici, constienti fiind ca nu prea avem mari variante de plimbari. Faptul ca am fost 4 persoane, a facut sa treaca timpul altfel, mai rapid si mai placut.

Oricum eram hotarati ca intr-una din zile daca vremea ne permite sa dam o fuga si pana la Sozopol, fiind cam 145km de la Zheravna, pentru a admira marea si iarna. :) Sincer nu credeam ca voi ajunge sa "simt" pe Vibram-ul bocancilor de drumetie, nisipul unei plaje sau apa unei mari. =)) =)) =))

Vremea a tinut cu noi si chair daca in prima zi, cand am sosit in Zheravna, am gasit zapada cam de 10cm grosime, in zilele urmatoarea s-a topit, fiind destul de caldut.

Daca o zi am avut-o ocupata cu turismul auto pana la Sozopol si o raita scurta prin Burgas, celelalte zile le-am petrecut, … la relaxare si turism culinar mai mult. :)

Zheravna este destinatie ideala de relaxare, “la tara”, la aer curat, cu ceva padure prin jur, cu priveliste frumoasa peste dealuri.

Vara cred ca este destul de multa agitatie, judecand dupa numarul mare de pensiuni din sat, de numarul mare de taverne (mehane), locuri de servit masa.

E drept ca noi am gasit dewchise doar vreo 2 asemenea taverne, in primele zile, pe week-end mai deschizandu-se alte vreo 2-3.

Tot pe week-end s-au deschis si micile magazinase cu suveniruri.

Am gasit deschisa in fiecare zi si o micuta cafenea, cu cafea la nisip, cu mici dulcegarii cu influente turcesti, dar si cu focul troznind in semineu.

Ca loc de servit masa noi am testat carciumioara numita “СТАРЧА”.

Daca in prima zi ne-au anuntat ca inchid pe seara, pe la 17,00, in zilele urmatoare au impins programul spre miezul noptii. :)

O taverna traditionala, bulgareasca, cu nelipsitul semineu cu focul arzand, incalzind la propriu si la figurat atmosfera.

Mancarea a fost buna si variata, pretul rezonabil, iar portiile mai mult decat indestulatoare.

Pretul unei mese varia in jur de 50-70leva (120-170lei) pentru 4 persoane, cuprizand cand supe/ciorbe si fel principal cand salate si fel principal, cu o rachie, doua, in deschidere, si cu vreo 2 beri/sucuri de caciula/fes la final.

Asta pe parte de turism … culinar. =))

Se mai pot vizita cateva muzee, cat si vechea biserica din sat, lucru pe care l-am facut si noi.

Muzeul Casa Yordan Yovkov.

Muzeul Casa Ryssi Chorbadji

Muzeul Casa Sava Filaretov

Galeria de Arta, Scoala Veche, aceasta avand o arhitectura total diferita fata de a majoritatii caselor din Zheravna, noi asemanand arhitectura acesteia cu a caselor din Koprivshtitsa.

Biserica Sf. Nikolai

Vara, prin august in Zheravna se tine si un festival al costumelor nationale populare.

Acesta cred ca este un festival, un spectacol tare interesant. :)

Cam aceste activitati le poti “presta in acest micut sat, traditional, al Bulgariei.

Mai poti exploata facilitatile oferite de unele pensiuni, care poseda si SPA-uri.

Probabil vara se preteaza zona si la cicloturism.

Aceasta localitate seamana oarecum cu mult mai cunoscutul si dezvoltatul intre ale turismului: comercialul Arbanassi, de langa Veliko Tarnovo, acesta beneficiind din plin de “suportul tehnic” ale vecinului Veliko Tarnovo.

Ar mai fi de vizitat un alt sat cu case vechi, traditionale din apropiere: Medven sau se mai pot face excursii auto pana la Sliven, in aproiere de Zheravna, unde se pot vizita ceva muzee dar si mici excursii/drumetii in Parcul Natural “Sinite Kamani”.

Un motiv care a cantarit destul de mult in alegerea noastra a fost si pensiunea unde ne-am cazat, o casa veche de peste 200 ani, traditionala, foarte atent restaurata, unde aveai impresia ca esti in unul din multele case muzeu pe care le-am vizitat prin Bulgaria.

As zice ca o vacanta la Zheravna nu ar trebui sa dureze mai mult de 3 nopti. Cam atat ar fi suficient sa vizitezi ce este de vizitat, sa te odihnesti si sa… nu te plictisesti. =)) =)) =))

P.S. ... vor urma si ceva foto,... nu am apucat sa le descarc din aparatele foto.


[fb]
---
Trimis de Testosu' in 06.12.16 17:14:24
Validat / Publicat: 06.12.16 20:04:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2484 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Sozopol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX [06.12.16 17:25:52] »

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 58&ridAnt=75234

Testosu' [06.12.16 17:41:09] »

@webmasterX: cu siguranta "vor veni" si ceva foto.

webmaster [06.12.16 20:03:41] »

@Testosu:

pensiunea unde ne-am cazat, o casa veche de peste 200 ani, traditionala, foarte atent restaurata, unde aveai impresia ca esti in unul din multele case muzeu pe care le-am vizitat prin Bulgaria.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmasterX [06.12.16 20:24:16] »

Mulțumim că ai răspuns la invitația noastră de a încărca poze la acest review.

elviramvio [06.12.16 20:28:58] »

@Testosu:

Fain, chiar ma intrebam daca mai bulgaresti sau nu.

Cred ca vara - eu prefer anotimpul asta - nu e problema cu amprenta pe masina, asa ca am retinut locatia.

Testosu' [06.12.16 20:42:02] »

@elviramvio: tot vara este si anotimpul nostru preferat.

Mai bulgaresc, nu stiu pentru cata vreme din cauza de lipsa de obiective de interes pentru noi, sau din... lipsa de inspiratie, dar timp nu prea am. Mai avem in plan sa mai dam o raita anul acesta pe la "fratii" de peste Dunare.

A trebuit sa renunt prin septembrie la o vacanta de vreo 8 nopti, rezervata pe la greci si... bulgari (bineinteles ca tot pe la munte, atat la greci cat si la bulgari , din cauza sarcinilor de serviciu.

... in ceea ce priveste "lunecusul" de pe ulita, s-a rezolvat tot atunci, reusind in a urca fara probleme chiar si pe acea gheata, iar de a doua zi problema a rezolvat-o... soarele, topind totul prin jur.

Testosu' [06.12.16 20:46:07] »

@webmaster: sper sa reusesc sa scriu cateva randuri zilele acestea si despre cazare.

Cred ca merita aceasta pensiune cateva randuri.

Iar daca nu scriu la cald impresiile, imediat dupa vacanta, nu cred ca mai reusesc a scrie.

S-a dovedit, avand alte cateva iesiri scurte, despre care nu am mai reusit sa scriu niciun rand, la mai bine de 2 luni trecute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu' [06.12.16 20:49:42] »

@webmasterX: cu mare drag!

Zoazore [06.12.16 21:41:53] »

@Testosu : Și eu te aștept! Mi-era dor de ”bulgăreala” ta!

Testosu' [07.12.16 07:03:23] »

@Zoazore: am sa incerc sa ma tin de cuvant! :-)

mishu [07.12.16 09:33:05] »

@Testosu: Aseara dintr-o problema tehnica nu am putut posta si un ecou, insa a fost mai bine pentru ca intre timp am vazut si pozele. Sunt minunate si te felicit pentru destinatia aleasa. Pozele tale mi-au adus aminte de periplul meu in 2011 la Veliko Tarnovo. Am stat atunci la un hostel si am povestit aici (era al doilea articol al meu, primul in 2009 si asta in 2011 , apoi tacere pana in 2015) si m-am uitat sa-mi mai aduc aminte, la fel o casa traditionala, construita in secolul XIX, a fost o experienta minunata, pacat ca hostelul a fost inchis in final (in 2012), era un loc bine gestionat, de doi pensionari englezi.

Imi plac locurile acestea mai altfel decat ne-am obisnuit in ultima vreme, felicitari inca o data, votat cu mare placere.

Testosu' [07.12.16 12:22:00] »

@mishu: multumesc pentru aprecieri.

Ma bucur ca am reusit sa retrezesc amintiri despre faine vacante anterioare.

tata123 🔱 [10.12.16 10:10:14] »

@Testosu : Felicitări... uite cum găsești tu locuri interesante în Bulgaria și ni le „povestești” și nouă. Am trecut de câteva ori prin zona Kotelului, peisajul este interesant, dar nu știam ce se ascunde la doar câțiva kilometri. Mi-a plăcut și pensiunea prezentată... se poate face turism și în zone mai puțin umblate... și încă un turism de calitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu' [10.12.16 23:57:19] »

@tata123: multam pentru aprecieri.

Locul acesta il aveam de ceva timp "in vizor", dar de cateva ori l-am lasat "pe tusa" neavand acel ingredient principal in reteta: ceva drumetii prin zona.

Asa ca am tot amanat o iesire aici.

Vacante faine!

Lifescents [09.08.17 22:07:06] »

Buna Testosu!

Foarte detaliat si folositor articolul, felicitari!

Am si eu o intrebare: in taverne se vorbeste engleza, meniul este si in varianta asta?

As vrea sa merg weekendul acesta in Zheravna, tot la fel, la relaxare si as vrea sa stiu la ce sa ma astept

Acum 2 ani am mai mers intr un orasel de la ei, Kalofer, si ne-am trezit ca nimeni nu stia boaba de engleza iar meniurile erau doar in bulgara... ne-am descurcat pana la urma, cu chiu cu vai, instalat dictionar bulgar pe telefon, tradus cu google... in fine, nu am ramas nemancati

mi -ar placea totusi sa nu mai fac pe translatorul de data asta; p

Multumesc anticipat!

Roxana

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu' [10.08.17 02:40:11] »

@Lifescents: la taverna unde am mancat noi se descurcau in engleza binisor, iar meniurile erau si in engleza. E drept ca mergand de atatea ori in Bulgaria, prin fel si fel de locuri mai mult sau mai putin cunoscute, am invatat in mare parte si denumirile bulgaresti ale mancarurilor lor.

La Kalofer am patit si noi la fel, chiar la o terasa si la o alta carciumioara in centru unde nu stiau deloc engleza. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Lifescents, mishu, tata123 🔱, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația arhitecturală Jeravna (Zheravna) - o lecție de istorie:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076054096221924 sec
    ecranul dvs: 1 x 1