ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sinaia [PH]
ÎNSCRIS: 19.05.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Șapte zile de vis la Parga - septembrie 2016, cu autocarul (I)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Noaptea pe drumurile Greciei.

Of..., unde ești vreme de vară, unde ești Grecia, unde ești Parga? Este abia ora 18.30. E încă devreme, dar afară s-a întunecat demult. Cu două luni și câteva zile în urmă, la ora asta fix, plecam cu autocarul din București spre Parga. Soarele era încă sus și cu toate că era septembrie era atât de cald afară că am cerut noi șoferului să pornească aerul condiționat.

Drumul până la Giurgiu și controlul vamal au durat cam două ore, poate chiar mai mult pentru că în vamă era o mare aglomerație. Cert este că la 21.30, am ajuns la ”Baikal” în Bulgaria, unde de regulă se face primul popas în drumul cu autocarul spre Grecia. Când am intrat în parcarea Popasului, abia se întunecase dar cerul nu ascunsese complet urmele zilei care rămânea în urmă. Ce apăsătoare îmi pare vremea azi când în sfârșit m-am apucat să scriu despre sejurul nostru la Parga din toamna acestui an. Pentru a schimba atmosfera și pentru ca inspirația să nu mă părăsească, sau poate pentru a o stimula, am pus un CD cu muzică grecească. Una dintre melodii este cea din ilustrația video muzicală atașată acestui review.

Ne continuăm drumul. Până la Kulata la granița cu Grecia mai avem de parcurs cam 500 km, ceea ce înseamnă încă două popasuri, primul ”La Steaguri” și al doilea ”La Nicolai” sau ”La Bomboane”. De aici până la vama frontierei cu Grecia, mai sunt aproximativ 20 km. Ajunși acolo, formalitățile se desfășoară foarte repede. După o scurtă discuție a șoferilor și ghidului cu funcționarii vămii, pornim mai departe fără a ni se mai verifica actele.

Cam la 40 de minute după plecarea din vamă, am intrat pe autostrada Egnatia Odos. Este ora trei și ceva noaptea, dar drumul este iluminat ca ziua. În autocar toată lumea doarme. Eu nu pot să dorm așa că având locurile în primul rând, deasupra scaunului ghidului, stau cu ochii la drum și văd cum indicatoarele mari fluorescente, se apropie frontal de autocar și apoi alunecă în viteză pe lângă noi. Luminile intrărilor în tunelurile de pe autostradă se observă de la distanță iar drumul prin ele pare fascinant. Din timp în timp autocarul se oprește la stațiile de taxare situate la capetele tronsoanelor dintre intrările laterale în autostrada Egnatia Odos. La întoarcere, călătorind ziua, ghidul avea să ne spună câteva lucruri interesante despre această autostradă.

Am aflat astfel că autostrada Egnatia Odos - identificată pe harta rutieră a Greciei, ca autostrada A2, sau Drumul European E 90 – are o lungime totală de 670 km., pornind din portul Igoumenitsa, se terminându-se în localitatea Kipoi, situată în nord estul Greciei, la granița cu Turcia, pe care o leagă astfel pe cale terestră, de Marea Ionică. Proiectul acestei autostrăzi a început în anul 1994 și a fost finalizat în 2009, adică realizarea lui a durat 15 ani.

Autostrada Egnatia Odos, este o adevărată operă de artă genistică, traseul ei trecând prin zone de relief din toate categoriile, traversând văi adânci și lanțuri muntoase pentru a cărei realizare, soluțiile constructive au impus concepții inginerești deosebite. Elementele de excepție ale lucrării sunt reprezentate de cele 77 de tunele care străbat munții și care puse cap la cap totalizează 99 km, precum și cele 1650 de poduri care li se adaugă.

Întreaga lucrare, este o construcție modernă, autostrada fiind dotată cu cele mai moderne sisteme de supraveghere și control atât a traficului rutier cât și a siguranței autovehiculelor în traversarea tunelurior, care sunt dotate cu mijloace tehnice de aerisire pe toată lungimea lor. În afară de legătura cu Turcia, autostrada Egnatia Odos, are puncte de legătură cu țările vecine din nordul Greciei, mai exact două cu Bulgaria și câte una cu Macedonia și Albania.

Ideia realizării unei căi de comunicare între Turcia și vestul Greciei nu s-a născut însă, odată cu proiectul de construcție a autostrăzii Egnatia Odos ci este foarte veche. Trebuie spus că ea are o vechime de aproape 2000 de ani și că a fost pusă în operă încă de atunci. Este vorba de drumul antic numit Via Egnatia care a fost construit în vremea Imperiului Roman prin secolul al II-lea, iar scopul în care a fost realizat, era acela de a lega Imperiul Roman de Răsărit, de Imperiul Roman de Apus, adică mai exact de a lega Constantinopolul de Roma. Legătura cu Roma se făcea pe apă, din portul Igoumenitsa. Se spune că acest drum avea o lungime totală de 1120 de kilometri, cu o lățime de 6 metri, fiind în întregime pavat cu dale de piatră. Traseul lui era puțin diferit de cel al modernei Egnatia Odos, în sensul că în acele vremuri o bună parte din el mergea până aproape de Albania de azi, de unde se îndrepta apoi spre Igoumenitsa. Acest drum, cunoscut și sub numele de ”Drumul lui Ignatie”, a condus la o dezvoltare economică și culturală a multor zone pe care le străbătea.

Actuala Egnatia Odos, are un tronson de drum de aproximativ 300 km, care merge aproape paralel cu Drumul lui Ignatie, iar cu ocazia construcției ei, au fost descoperite multe și importante vestigii istorice datând din antichitate, pentru conservarea cărora, în construcția noii autostrăzi s-au impus soluții speciale.

Am ținut să fac această descriere a drumului pe care îl străbăteam cu autocarul în noaptea aceea, pentru că în timp ce priveam și admiram m-am întrebat tot timpul: oare când a fost construit acest drum, cât timp a durat construcția lui și cine l-o fi construit. Drumul a fost realizat în întregime de Compania Egnatia Odos S. A.

La două ore după intrarea în Grecia, am oprit pentru primul popas. Nu mai rețin cum se numea locul cu pricina deși ghidul mi-a spus asta când l-am întrebat. Oprirea a durat cam 30 de mnute după care am plecat mai depare. După alte aproximativ două ore, am oprit pentru al doilea popas situat în apropiere de Ioanina. Se făcuse ziuă de mult, iar ceasul arăta aproape 08.00. Aici am stat mai mult și mi s-a părut că ghidul și șoferii chiar trag puțin de timp, pentru a nu ajunge prea devreme la Parga, care față de locul de popas, era foarte aproape.

Am ajuns la Parga, pe la orele zece fără ceva. Deși conform programului cazarea se făcea la ora 12.00, gazdele ne-au cazat aproape imediat, curățenia în camere fiind terminată în momentul când am ajuns acolo.

Cazarea

Din întreg grupul venit cu autocarul, doar o parte am rămas la Parga, restul urmând să plece în Lefkada. Rezervarea noastră de cazare, a fost pentru vila Katharina, situată împreună cu alte vile, la aproximativ cinci zeci de metri de drumul principal într-o pădure de măslini, accesul făcându-se pe o alee ușor în pantă.

Vila Katharina este o clădire relativ nouă cu parter și două etaje, parterul și etajul unu sunt destinate cazării turiștilor, iar etajul doi este locuința proprietarilor. Alăturat vilei Katharina se află vila Johanna, o construcție mai veche care aparține acelorași proprietari. Noi am optat pentru o cameră la parteul vilei pentru a evita efortul de a căra bagajele la etaj.

Mobilierul camerei în care am locuit era format din două paturi alăturate, șifonier și o servantă cu oglindă, iar pe balcon, care este destul de mare, se mai afla o masă rotundă din plastic și două scaune din același material. Acesta a fost locul pentru micul dejun pentru întregul sejur, fiind foarte plăcut să stăm în aer liber și să admirăm verdeața care încojura clădirile. Baia era puțin cam strâmtă, dar ne-am descurcat. Camera are și o chicinetă dotată cu plită și cuptor electric, cu frigider, precum și cu toată vesela necesară pentru gătit și pentru servirea mesei. De asemenea camera este dotată cu televizor și wi-fi. Lenjeria de pat a fost schimbată o singură dată la mijlocul sejurului, iar prosoapele de două ori.

Gazdele noastre, Thomas și Katharina, apropiindu-se amânmdoi spre 60 ani, foarte amabili. El neamț, vorbea în limba germană și probabil și limba greacă dar nu l-am auzit vorbind. Katharina, vorbea bine atât nemțește cât și grecește rupând cuvinte și în limba engleză.

Cei doi sunt nu numai propritarii celor două vile, ci și ai unei părți mari din pădurea de măslini în care se află cele două vile.

Pentru că soția mea vorbește germana foarte bine, câteva mici probleme care s-au ivit pe timpul șederii acolo, cum ar fi schimbarea unor becuri arse și reglarea mediaboxului televizorului s-au rezolvat rapid, în acelaș timp asta a făcut ca gazdele să devină și mai amabile. Amabilitatea lor, m-a determinat ca la plecare să-i ofer lui Thomas o sticluță de”romanian țipuro”, adică palincă de a mea din Ardeal, prevenindu-l totodată să aibe grijă că este foarte ”strong”, pe care a acceptat-o cu plăcere.

Înainte să ieșim cu bagajele din cameră, ne-am pomenit la ușă cu Katharina, care a venit cu un pet de plastic de un litru și jumătate, cu ulei de măsline, insistând să îl primim pentru că este din producția lor proprie. Am acceptat și noi atenția lor.

După ce ne-am instalat în cameră, am hotărât să ne odihnim puțin, urmând ca după ce căldura de afară se va fi mai domolit, să ieșim și să vedem ce ne oferă Parga.

(urmează...)

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Ioan Raita in 30.11.16 14:15:38
Validat / Publicat: 01.12.16 15:00:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3415 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Intrarea într-unul dintre tunelurile autostrăzii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX [01.12.16 14:56:49] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală trimisă a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Rezervarea noastră de cazare a fost pentru vila Katharina

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus referitor la vilkă şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

calatorul [01.12.16 15:12:41] »

Multumim pentru informatiile si impresiile impartasite si felicitari pentru inca o frumoas vacanta greceasca. Frumos si gestul schimbului de amintiri de la sfarsitul vacantei, mi/am propus sa il practic si eu incepand de data viitoare.

Am avut ocazia sa fac drumul de la Salonic la Igoumenitza pe drumul vechi, foarte interesant si spectaculos de la Trikala, langa Meteore, la Ioannina si apoi spre tarm. Dar si foarte greu, prin pasul Metsovo al vechilor aromani, un drum ca Transfagarasanul nostru, era chiar cand se lucra la autostrada, am intalnit basculante si utilaje de santier. Cateva portiuni le/am facut pe noi tronsoane de autostrada, pe care acum 2 ani am fost din nou spre Lefkada, cu totul alta viata, minunata. Si cand ma gandesc la cum mergem noi azi inca pe drumurile deschise de romani, acum 2000 de ani, si cum s/au luptat dacii cu ei sa nu/i ocupe, cred ca a fost una dintre cele mai paradoxale infrangeri ale cuiva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ioan Raita [01.12.16 16:20:42] »

@calatorul: Mulțumesc pentru aprecieri și sunt bucuros că articolul meu este folositor.

Cristofor [01.12.16 22:46:22] »

E clar! V-a placut Parga! Titlul spune tot! De abia astept urmarea!

Ioan Raita [02.12.16 11:08:15] »

@Cristofor: Răspunsul era deja scris în capitolul II. Mulțumesc pentru apreciere.

Cristofor [02.12.16 23:45:12] »

@Ioan Raita: Nu stiu daca se poate asa ceva, dar eu nu gasesc capitolul II! Am vizualizat lista articolelor scrise de dvs. si pur si simplu nu este!

Ioan Raita [03.12.16 08:08:22] »

@Cristofor: Vine azi. Vroiam să spun că îl aveam deja scris dar urma să îl postez.

BEBEPETRESCU [05.12.16 09:46:46] »

@Ioan Raita: F. frumos articolul. In mare parte am retrait drumul nostru spre Lefkada si avem si acum un singur regret > de ce la unii se pot face autostrazi-AUTOSTRAZI- in orice conditii de relief si de "site"-uri iar in Romania ne place doar sa DESENAM PE HARTA TARII???!!

doar o mica corectura la pozele anexate de tine > e vorba de cel de-al doilea popas despre care pomenesti [ La Steaguri ] > atentie pentru alti "calatori" > restaurantul este in BULGARIA, nu in GRECIA (asa cum scrie sub poza) Este vorba de RESTAURANTUL "SPEKTRUM" / Zlatna Panega, pe care il recomand tuturor celor care inca n-au oprit acolo. (din toate punctele de vedere -meniuri/preturi/timpul scurt de servire, etc.) Si daca nu va place, mai mergeti un pic inainte (spre Sofia) (circa 70-100 m) si pe aceeasi parte (dreapta) veti gasi un alt restaurant si mai si decat Spektrum (noua ne-a placut mult mai mult si se poate plati in leva/lei/euro cu card sau cash)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ioan Raita [05.12.16 09:58:50] »

@BEBEPETRESCU: Corect ar fitrebuit să specific că este vorba despre popasurile din Bulgaria, Baikal și ”La steaguri” (Spetrum).

Este bună precizarea cu al doilea restaurant, unde am fost și noi odată noaptea la întoarcerea din Grecia.

BEBEPETRESCU [05.12.16 10:03:11] »

@Ioan Raita: OK! dar te rog mult sa-mi spui/explici si mie unde este popasul/restaurantul BAIKAL? ca nu-mi dau seama, dar cred ca este bine de stiut! Multumesc anticipat!

Ioan Raita [05.12.16 10:22:17] »

@BEBEPETRESCU: Cu plăcere, dar numai contra cost. Un vot la articolul meu. OK?

Popasul Baical, este la aproximativ 50 - 60 km. de la Ruse spre Sofia pe partea dreaptă. Se observă mai greu pentru că este în pădure iar intrarea nu este suficient de vizibilă. Cred că GPS, sau harta te-ar ajuta mai mult.

Aștept vești.

Ioan Raita [05.12.16 10:30:27] »

Mulțumesc pentru vot. Bye bye!

BEBEPETRESCU [05.12.16 10:34:43] »

@Ioan Raita: Am "redresat" situatia > de regula, mai intai "votez" si apoi "comentez" (deh, uneori mai gresim, ne luam cu vorba!) (de altfel, asa incepusem mesajul meu > F. frumos articolul!) Multumesc ptr. informatia cu Baikal!

Ioan Raita [05.12.16 10:40:07] »

@BEBEPETRESCU: Mi-a făcut plăcere să stăm de vorbă. Ne mai mesagim.

flaviana77 [05.12.16 11:15:01] »

am citit si votat cu placere articolele dvs.

trebuie sa recunosc ca aveti talent de scriitor si transmiteti mult prin cele expuse de dvs.

cred ca este un loc minunat de vacanta Parga, nu ati scris despre plaje banuiesc ca nu ati mers sa stati la plaja ci doar sa admirati zona si sa va relaxati.

imi amintesc cu mare drag de drumul spre Corfu cand am mers pe Egnatia Odos si am ramas efectiv fascinata de acea autostrada, o minune in opinia mea ce au putut sa construiasca grecii si bravo lor, este un loc spectaculos ce merita din plin, timpul trece foarte repede mergand pe autostrada cu pricina.

am uitat de toata oboseala acumulata fiind fascinati de ceea ce vedeam stanga dreapta.

mi-ar place sa vad Parga si cu siguranta o sa ajung candva acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ioan Raita [05.12.16 11:19:28] »

@flaviana77: Mulțumesc pentru apreciere. Plajele vin în capitolul următor. Vă recomand din toată inima să mergeți la Parga. Vă va place mult acolo.

pcarmen08 [17.07.17 13:44:02] »

@Ioan Raita: Cumva ati vazut pe-acolo si vila Billis?

Cred ca toate vilele sunt la fel, insa cineva a scris ca Billis este ff proasta si ca este localizata intr-o zona cu balarii! Multumesc anticipat pt. raspunsul Dvs.

Ioan Raita [17.07.17 21:44:38] »

@pcarmen08: Îmi pare foarte rău dar nu am nici o informație despre această vilă... Încercați să o localizați cu google map. Mă voi uita și eu ca să văd dacă este în apropierea vilei Katharina.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
BEBEPETRESCU, calatorul, Cristofor, flaviana77, Ioan Raita, pcarmen08
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul cu maşina spre Parga:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057971000671387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1