ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
colegi
10 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Hoinărind prin Băile Tușnad

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Tușnad-Băi este un oraș stațiune balneoclimaterică situat în defileul Oltului la limita dintre județele Harghita și Covasna. Este străbătut de DE578, distanțele până la Miercurea Ciuc (spre nord) și Sfântu Gheorghe (spre sud) fiind aproximativ egale (circa 32 km). Este probabil cel mai mic oraș din România, având circa 1.700 locuitori, marea majoritate maghiari (maxim 10% români).

Stațiunea este situată la o altitudine de circa 650 m, defileul Oltului fiind mărginit la est de masivul Ciomad (cu lacul Sfânta Ana și tinovul Mohoș), iar la vest de extremitatea sudică a masivului Harghita. Ambii munții sunt de origine vulcanică, în prezent stinși, iar cu ei se încheie activitatea vulcanică în lanțul eruptiv neogen Călimani-Gurghiu-Harghita. Activitatea vulcanică în această zonă s-a desfășurat cu intensitate maximă acum 1-2 milioane de ani, dar se admite că omul primitiv, acum vreo 10-20 mii ani în urmă ar fi putut asista la ultime manifestări eruptive venite mai ales dinspre est (masivul Ciomad). În adâncime se găsesc mase magmatice fierbinți, astfel că în zona Tușnadului au fost identificate, mai ales în foraje, cele mai fierbinți ape (minerale) din arealul Călimani-Gurghiu-Harghita.

În concluzie, potențialul balnear al stațiunii Băile Tușnad este datorat manifestărilor postvulcanice reprezentate prin ape minerale ±termale și mofete. În zona stațiunii sunt inventariate peste 40 de surse hidrominerale (izvoare și foraje) dar nu toate sunt folosite sau amenajate corespunzător. Vechi izvoare minerale, cunoscute încă de la începuturile stațiunii (prima jumătate a secolului XIX) sunt captate, acoperite de pavilioane din piatră și oarecum reușesc să mai curgă și în prezent. Cele mai cunoscute sunt izvoarele Ilona, Ana, Apor și Mikes. De amintit forajul săpat în anul 1979 lângă lacul Ciucaș și care a debitat artezian apă minerală la 78°. Cu timpul forajul s-a colmatat datorită depunerilor de carbonați. Forajul 322 săpat în partea nordică a stațiunii în zona Tisaș a debitat apă termominerală la 47°C (la 730 m adâncime). La sud de stațiune, în apropierea limitei cu județul Covasna, pe malul stâng al oltului, a fost săpat nu demult un foraj care debitează artezian apă termominerală. Lângă țeava de evacuare a forajului s-a improvizat un bazin prin săpare cu excavatorul, fără alte amenajări. ”Bazinul” este folosit de turiști (foto).

Prin cura internă se pot trata afecțiuni digestive, gastrite hipoacide, precum și hepato-colecistite cronice, boli metabolice și neuro endocrine. În cura externă, băile sunt recomandate în afectiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, reumatice și nevroze astenice sau de suprasolicitare, afecțiuni ale aparatului locomotor. La baza de tratament din stațiune se efectuează băi carbogazoase calde, aplicații cu parafină, hidroterapii și fizioterapii, gimnastică medicală, electroterapie. Complexul este dotat cu 40 de vane și poate trata zilnic 800 de pacienți. Bazinul în aer liber este alimentat de Izvorul Băilor. În partea de sus a stațiunii, pe malul drept al Oltului, în zona campingului, funcționează o mofetă.

În Tușnad sunt trei hoteluri mai mari situate în partea centrală a stațiunii și multe pensiuni și cabane. În centrul stațiunii este hotelul O3zone (3*, fostul hotel Olt), la nord hotelul Ciucaș (3*, cu wellness și o mică bază de tratament), iar la sud, lângă drumul european hotelul Tușnad (2*, legat printr-un coridor de centrul de tratament).

De vreo doi ani, în partea de jos a stațiunii, lângă lacul Ciucaș, s-a deschis un centru wellness, reușindu-se (din câte știu) menținerea sub control a forajului care exploatează apa termominerală. Deși lacul Ciucaș este artifical (din anul 1894), el a devenit o emblemă a stațiunii.

Posibilități recreative, turism și evenimente:

- Centrul spa & wellness din partea de jos a stațiunii (lângă lacul Ciucaș).

- Lacul Ciucaș: terasă/restaurant și plimbare cu barca în timpul verii și cu patinele iarna.

- Pârtie de schi dotată cu teleschi (telescaun?) în partea nordică a stațiunii

- Drumeție la Piatra Șoimilor - punct de belvedere spectaculos situat în versantul opus al Oltului (foto, video și alte detalii mai jos)

- Drumeție la Turnul Apor - punct de belvedere situat deasupra stațiunii (foto, video și alte detalii mai jos)

- Drumeție la lacul Sfânta Ana și la tinovul Mohoș. La lacul Sfânta Ana duc două trasee bine marcate și folosite de turiști. Varianta cea mai cunoscută, marcată cu cruce roșie, pornește din partea sudică a stațiunii și urcă abrupt în serpentine strânse. Varianta mai lină, marcată cu bandă albastră, pornește din partea nordică a stațiunii. Ambele trasee se întâlnesc în zona de creastă, înainte de coborârea în craterul Sfânta Ana.

- Drumeție, creasta Munților Harghita. Traseu marcat cu cruce albastră și destul de dificil din cauza lungimii. Ponește din zona gării, traversează Oltul, urcă abrupt în versantul vestic al Oltului prin craterul Pilișca, după care, spre nord, în zona de creastă trece pe la vârfurile Mitaci, Cucu, stațiunea Sântimbru Băi, tinovul Luci și tot continuă spre nord pe zeci de kilometri.

- Turul izvoarelor de apă minerală și a mofetei. De amintit zona confluenței Oltului cu Pârâul Minei care vine din craterul Pilișca. În acest sector apa Oltului ”fierbe” datorită emanațiilor abundente de gaze mofetice.

- Biserica ortodoxă (+ clopotnița) din centrul stațiunii, construită după modelul Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, foarte frumos pictată exterior și interior (foto).

- Festivalul Tusvanyos. Este un festival al tineretului maghiar care se ține vara și care a preluat și mai vechiul vestival de la Balvanyos (de unde și numele compus Tus-Vanyos). Se ține pe malul vestic al Oltului, în zona complexului sportiv. Este un festival în care se îmbină muzica (rock, ungurească) cu berea și cu politica. În afară de politicienii UDMR și de la Budapesta, aici mai ajung din greșeală și unii politicieni români.

- Vizionare de urși. În zonă sunt mulți urși care pot ajunge noaptea și în centrul stațiunii. Localnicii, dar și turiștii cu vechime, vă pot povesti fel de fel de istorioare. Turiștii mai slabi de înger preferă să nu iasa seara din adăpost. În stațiune, puteți vedea mai multe panouri de avertizare privind prezența urșilor. Cu toate acestea, acești urși sunt atestați tursitic, și deși mai produc stricăciuni, au grijă de integritatea turiștilor.

În videoclipul din preambulul articolului (youtube) prezint două din obiectivele turistice din zona Băilor Tușnad și anume Stânca Șoimilor și Turnul Apor.

Stânca Şoimilor (foto, video) este o rezervație naturală care deschide o impresionantă panoramă asupra staţiunii şi a munţilor din zonă. Este situat în versantul vestic al Oltului (versantul estic al muntelui Pilișca). Traseul marcat cu triunghi roșu pornește de pe malul drept al Oltului, din zona complexului sportiv și urcă, uneori destul de abrupt, în serpentine, până deasupra ”falezei” impunătoare care domină toată valea. De pe stâncă (foto, video) se văd bine stațiunea cu hoteluri și cabane, lacul Ciucaș și chiar și Turnul Apor situat pe versantul opus al defileului. Este o drumeție de 2-3 ore, din care urcarea e puțin mai dificilă, necesitând încălțăminte adecvată și obișnuința muntelui.

Turnul Apor este obiectivul turistic al unui mic traseu în circuit situat deasupra zonei centrale a stațiunii (versantul estic al Oltului, sau versantul vestic al masivului Ciomad). În varianta cea mai obișnuită de parcurgere, traseul marcat cu bulină roșie pornește din partea sudică a stațiunii, zona hotelului Tușnad, la început împreună cu marcajul cruce roșie care duce la lacul Sfânta Ana. După câteva sute de metri părăsiți marcajul cruce roșie și continuați spre nord, pe curba de nivel, pe poteca frumoasă, largă, marcată cu bulină roșie. După vreo 20 de minute ajungeți la Turnul Apor. Acesta este un bastion construit în scop turistic în anul 1883 de unde se poate vedea o parte din stațiune și se deschide o panoramă frumoasă asupra văii oltului și a muntelul Pilișca (cu Stânca Șoimilor în prim plan). Trasul continuă mai puțin vizibil, cu unele mici probleme, spre nord, coborând iar în stațiune în spatele hotelului Ciucaș. Traseu ușor, de 1-2 ore și care nu necesită echipament sau abilități deosebite.

 

Pe o rază (în linie dreaptă) de 10, maxim 15 km în jurul Băilor Tușnad pot fi văzute și alte obiective din zonă, prezentate anterior de mine (și localizate pe harta atașată):

- Băile Apor de la Balvanyos: vezi impresii

- Izvoarele Tămăduitoare de la Balvanyos: vezi impresii

- Băile Mikes din zona Balvanyos - Bixad: vezi impresii

- Mofete și alte minunății din zona Muntelui Puciosu de la Balvanyos: vezi impresii

- Băile Lăzărești: vezi impresii

- Tinovul Mohoș: vezi impresii

- Lacul Sfânta Ana și urșii de pe-acolo: vezi impresii

- Băile Cozmeni: vezi impresii

- Băile Nadaș: vezi impresii

- Băile Fântâna Sărată (Sóskút Fürdő): vezi impresii

- Castorii din zona Băile Fântâna Sărată (Sóskút Fürdő), dar și din alte părți ale bazinului superior al Oltului: vezi impresii

- Tradiția ”Omorârii Taurului” din zona Cașin cu ocazia sărbătorii de Farșang (Lăsata Secului): vezi impresii

- Complexul comemorativ al eroilor secui pașoptiști de la Nyerges (”Termopile” al secuilor): vezi impresii


[fb]
---
Trimis de Lucien in 16.11.16 12:17:48
Validat / Publicat: 16.11.16 16:08:06

VIZUALIZĂRI: 4355 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Detaliu cu lacul Ciucaș (lac artificial din anul 1894) și cu zona centrală a stațiunii Băile Tușnad
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Safta Radu
[16.11.16 16:58:05]
»

Un review foarte util pentru cei care doresc să viziteze Băile Tuşnad, practic au toate informaţiile necesare, minighid în toată regula, cu fotografii frumoase. Da, zona este superbă, întotdeauna am fost atras de aceste locuri. Prin 1991, tânăr şi fără obligaţii, colindam 7 zile aceste plaiuri, împreună cu un prieten, ne bălăceam toată ziua în lacul Ciucaş, iar seara mergeam la un bar în mare vogă atunci, ,,Veveriţa'', situat undeva în apropierea magazinului alimentar din P15, dansam pe rupte până dimineaţa. În 2012 am revenit pentru alte 7 zile la Tuşnad, de data asta cu familia, însă atmosfera a fost alta, ceva mai tristă, complexul de la lacul Ciucaş era închis, puţini turişti în staţiune, practic am stat prin Tuşnad doar o zi, restul le-am petrecut prin alte locuri, de unde reveneam seara târziu la pensiunea unde eram cazaţi.

LucienAUTOR REVIEW
[16.11.16 17:35:07]
»

@Safta Radu: Mulțumesc! Așa este, multe din stațiunile de renume de altădată din Harghita-Covasna au devenit desuete: Borsec, Lacu Roșu, Tușnad, Vâlcele, Covasna. Practic, vezi mai mult nostalgici pensionari veniți la tratament. Pentru Tușnad Băi, un suflu nou a adus centrul wellness cu apă minerală caldă de lângă lacul Ciucaș. Înainte de a deveni restaurant-bar, Veverița (sau, mai bine zis, Mokuska, se pronunță mocușca) era o vestită cofetărie-bar în care găseai unele delicatese și poate mai bine așa rămânea.

webmaster
[16.11.16 18:18:26]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Lucien, Safta Radu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Băile Tuşnad:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052965879440308 sec
    ecranul dvs: 1 x 1