ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Newgrange - necropolă megalitică (cu peripeții)

TIPĂREȘTE URM de aici

În Irlanda, la 8 km de Drogheda, dincolo de râul Boyne, se află Brύ Na Bóinne - un sit arheologic vast, care include spectaculoasele morminte preistorice de la Newgrange, Knowt și Dowt. Recunoscut ca fiind de o mare importanță pentru cultura mondială, Brύ Na Bóinne a fost înscris pe lista Patrimoniului UNESCO. În programul nostru turistic, în Irlanda, figura doar vizita (exterior) la situl arheologic Newgrange - "cea mai veche și vestită necropolă megalitică din epoca bronzului".

Specialiștii spun că pasajul de piatră și camerele interioare de la Newgrange datează din jurul anului 3200 î. H. întrecând deci, în vechime, atât renumitul Stonehenge, cât și enigmaticele piramide egiptene. Cum Stonehenge era unul dintre obiectivele care prezenta un mare interes pentru mine în circuitul din această vară, se înțelege că atunci când ghidul ne-a vorbit despre Newgrange - necunoscut mie, dar pe care urma să-l vizităm, l-am ascultat cu deosebită atenție. Tot ceea ce ne povestea era din documentările lui anterioare, din ceea ce mai citise sau găsise pe internet, mărturisind în final că nici el nu a fost vreodată la Newgrange și că are o nespusă dorință de a-l vizita împreună cu noi. Știam că la situl arheologic Newgrange vizitele se fac după un anumit protocol, în grupuri și numai cu ghid local. Așadar, doar pentru acest moment, ghidul nostru devenise un simplu turist.

Autocarul ne-a lăsat în parcarea de lângă centrul de primire a vizitatorilor, iar noi am intrat curând în clădirea modernă, cu scări impunătoare și cu pereții mai mult din sticlă. Deoarece posibilitățile zilnice de primire a vizitatorilor sunt reduse, este recomandat să se ajungă acolo cât mai devreme. Trebuie reținut că nu există nici un fel de acces direct la situl arheologic Newgrange. Vizitele se fac doar organizate și ghidate de centrul de primire a vizitatorilor. Pentru grupuri (peste 15 persoane) este obligatoriu a se face rezervare. Noi aveam rezervare, atâta doar că limitarea numărului de vizitatori la intrarea în tumuli, a impus grupului nostru - cu mult mai mare - separarea în două: cei care vor să viziteze mormintele preistorice și cei care se mulțumesc doar cu expoziția-muzeu din incinta centrului de primire. Am optat pentru prima variantă, am achitat 5 euro (ceilalți doar 3 euro), după care am primit cu toții biletele corespunzătoare și am fost marcați (cu o bulină lipită pe haine) cu ora la care trebuia să fim preluați de autobuzele care fac transferul la situl arheologic propriu-zis.

Am aruncat o privire în expoziția care prezintă viața oamenilor care au creat mormintele de la Newgrange (locuințe, arme și unelte, vestimentație, hrană) încercând să surprind câteva imagini inclusiv din camera mortuară de la Newgrange reprodusă aici.

Când m-am întors, micul nostru grup (care optase pentru vizita la tumuli) dispăruse în frunte cu ghidul care - atunci când avea un interes personal (v-am spus că nu văzuse nici el mormintele megalitice) - o lua la picior atât de iute încât cu greu te mai puteai ține după el. N-am fost prea fericită constatând acest lucru și nu mă puteam împăca cu ideea de a-mi petrece timpul la centrul de primire, la cafenea sau în sala audio-video privind pe ecran fenomenul pătrunderii razelor solare (la solstițiul de iarnă) în camera mortuară. Voiam să văd aievea mormintele tumulare, așa încât am pornit de una singură pe podul de lemn care traversează râul Boyne și am continuat încă vreo 300 de metri până la punctul de plecare a autobuzelor care duc turiștii la tumuli.

Mai multe autobuze mici, simpatice și elegante, cu doar 24 de locuri, așteptau ora de plecare a următorului grup. Bulina de pe haina mea mărturisea că grupul și timpul meu au trecut deja, astfel că am întâmpinat ceva greutăți în dialogul cu cei de acolo. Cu toate că vocabularul meu englez este destul de limitat, am încercat să conving că nu este vina mea că ghidul a plecat fără să verifice integritatea grupului pe care îl avea în grijă. Văzându-mă atât de hotărâtă să nu ratez obiectivul la care cine știe când și dacă voi mai ajunge, unul dintre șoferi s-a oferit să facă o cursă special pentru mine. S-a cerut totuși - telefonic - și acceptul centrului turistic. În cele din urmă am plecat. Distanța este destul de mare (cred că vreo 2 km), așa încât nu se punea problema deplasării pietonale. De altfel, așa ceva nici nu este posibil.

Micul autobuz m-a lăsat în poarta sitului arheologic, iar de acolo, o supraveghetoare m-a condus la grupul căruia ghidul local îi vorbea (numai în engleză, grupul fiind alcătuit din turiști de mai multe nații) despre Newgrange și mormântul tumular cel mai cunoscut din Irlanda. Spunea că movila mare, circulară, acoperită cu iarbă, în fața căreia ne aflam este cel mai mare tumul din tot complexul de morminte megalitice din Irlanda.

Cercetătorii încă nu au un răspuns clar privind motivul pentru care preistoricii au înălțat aceste construcții greoaie, de piatră. Studiile au început încă din sec. XVII când s-a descoperit cu totul întâmplător unul dintre acești tumuli. Michael J. Okelly este cel care a condus cercetările prin anii '70 și lui i se datorează reconstituirea fațadei. Movila acoperită cu iarbă, cu un diametru de 76 m și o înălțime de 12 m, este înconjurată de o bordură pe care se pot observa mai multe gravuri. Nu se știe dacă ele sunt doar niște decoruri sau simbolizează ceva. Desigur, cunoscătorii pot sta în fața acestor însemne ore în șir încercând să le deslușească semnificația. Părerea mea este că aceste gravuri sunt de fapt o artă primitivă (sunt doar cercuri, spirale, arce, linii paralele sau dispuse radial, unele mai accentuate, altele mai superficiale). Piatra de lângă intrare (lungă de 3 m și înaltă de peste 1 m) este cea mai reprezentativă în acest sens. În apropierea marelui tumul se pot vedea mai multe pietre așezate vertical, în cerc, pe care majoritatea cercetătorilor le socotesc adăugate mult mai târziu. De asemenea, mai pot fi observate mai multe gropi, presupuse vetre de foc.

După prezentarea din exterior, în flanc câte unul, am străbătut culoarul de piatră, destul de lung, cu ziduri alcătuite din plăci uriașe, la capătul căruia sunt patru camere așezate cruciform (trei mai mici în jurul uneia mai mari, cu tavan boltit).

În încăperea mare, pe pereții de piatră, am văzut câteva imagini din timpul lucrărilor de escavație. Ghidul ne-a povestit că săpăturile au scos la iveală oseminte umane și alte obiecte (bijuterii, o daltă din os și mai multe fragmente de unelte). Acolo, în camera mare a mormântului tumular de la Newgrange, am înțeles de ce numărul de vizitatori dintr-un grup este atât de bine monitorizat. Locul este destul de mic pentru că într-o bună parte din încăpere săpăturile continuă, un cordon barând trecerea dincolo.

Dacă cercetătorii încă își mai bat capul să descopere secretele de la Newgrange, turiștii vin aici atrași de renumele locului și de presupunerea că această construcție a fost gândită și realizată în scopul capturării ritualice a luminii solare în cea mai scurtă zi a anului, solstițiul de iarnă. La 21 decembrie 1967, Michael J. Okelly a observat că lumina soarelui pătrunde printr-o deschidere aflată deasupra intrării principale și treptat inundă întreaga cameră mortuară.

Atât de mare este curiozitatea legată de acest fenomen, iar programările pentru vizite atât de multe în perioada 19-23 decembrie încât centrul de primire a vizitatorilor organizează anual o loterie. Dintre numeroasele solicitări, sorții aleg doar 50, norocoșii putând aduce cu ei doar un singur însoțitor. În grupuri mici, în cele cinci zile ale intervalului, la ora 9.00, timp de aprox. 17 minute (în cazul în care în Irlanda cerul nu este acoperit de nori), curioșii așteaptă asemenea oamenilor de acum 5000 de ani, raza de soare care ajunge pe podeaua camerei și se extinde apoi, luminând-o cu putere.

De reținut

Cu 45 de minute înainte de ora închiderii centrului de primire, accesul vizitatorilor nu mai este permis, iar cu 1 oră și 45 de minute înainte de ora închiderii centrului de primire, cursele autobuzelor care transportă turiștii până la monumentul propriu-zis încetează.

Orele de îmbarcare în autobuze se respectă cu mare strictețe.

Pentru că Newgrange este un sit în aer liber, de mare întindere, este necesar ca vizitatorii să se protejeze de soare, dar mai ales de posibilele ploi care pot surprinde oricând în Irlanda.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 26.10.16 15:48:19
Validat / Publicat: 26.10.16 21:17:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IRLANDA.

VIZUALIZĂRI: 1988 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Newgrange - Mormântul tumular de la Newgrange, singurul în care turiștii au acces în interior.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[26.10.16 21:16:39]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Drogheda și împrejurimile, DROGHEDA" (nou-creată pe sait)

elviramvio
[26.10.16 21:55:32]
»

@iulianic:

Drogheda, putina ceata la mesajul primit pe mail. Credeam ca ai fost in Australia, mintea mea s-a dus prima data pe urmele unui roman cunoscut.

Interesant loc, dovada ca "noi stim ca nu stim (aproape) nimic".

In ultimii ani am citit multe pagini despre enigmele de acest fel, scrise nu de dilentanti si am ajuns sa-i dau dreptate lui Cioroianu cand spune cui se adreseaza cunoasterea istoriei, mai bine zis studiul ei.

O seara placuta!

Michi
[26.10.16 22:23:50]
»

Foarte interesant. Cu tot efortul făcut în acest tur de forţă, ai văzut locuri despre care alţii nici nu-şi închipuie că ar exista. Ceva apropiat am întâlnit la templul Abu Simbel din Egipt care a fost construit acum 3000 de ani. Iată ce am scris într-un review postat în 2010.˝Numai de doua ori pe an la o data si ora precisa soarele patrunde in templu pentru cateva minute luminand trei din cele patru zeitati carora le-a fost inchinat templul.¨

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Elissa
[27.10.16 08:48:57]
»

@iulianic: interesante locuri= multumesc pentru informatiile deosebite.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Elissa, elviramvio, Michi

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052973031997681 sec
    ecranul dvs: 1 x 1