ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Jucand sah in Parcul Astra

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

A juca sah in parcurile orasene se pare ca este un lucru comun. Scriu asta deoarece masutele amenajate de piatra cu table de sah erau vizibile in mai toate parcurile vizitate de mine, chiar si de peste ocean. Jucatorii de regula sint pensionari, oameni care au mult timp liber pentru socializare in parcuri si de ce nu chiar si tineret. Asta nu inseamna ca jucatul sahului este singurul lucru de facut intr-un parc.

Dar atunci cand se viziteaza Sibiul se intra inevitabil si in acest parc deoarece in jur sint multe obiective turistice. Aici turistul poate sa se odihneasca putin sau… sa joace sah. Personal acest parc a fost strabatut de mine 365 zile pe an timp de 12 ani minus zilele de vacanta deoarece aici era scoala/liceul unde am studiat (mai exact Liceul Octavian Goga) Si in toti acesti an inevitabil... am ajuns sa joc sah in parc. Ce-i drept de putine ori, preferam sahul jucat acasa sau mai tarziu la calculator.

Parcul Astra (sa nu se confunde cu Muzeul Tehnicii Populare Astra) stiuat ultracentral in Sibiu poate considerat unul din plamanii orasului. Acest petec verde dreptunghiular vazut de sus, s-a dorit a fi infiintat in 1869. Scopul amenajarii parcului a fost in primul rand recreere dar mai tarziu in secolul 20 s-au amplasat statuile (busturile) a mai multor personalitati importante sibiene.

Scurt istoric : Parcul s-a amenajat in 1879 este dreptunghiular si incepe de la Piata Unirii si Hotel Bulevard (acum Continental Forum Hotel) si se termina la strada Mitropoliei. La vest de strada Mitropoliei se afla bastionul Soldisch care facea parte din zona sudica a fortificatiilor sibiene (a 5. a incinta de fortificatii). In decursul anilor au mai avut loc reamenajari si amplasarea busturilor personalitatilor importante din Sibiu. Acestea o sa le iau pe rand la prezentarea parcului si obiectivelor din jur.

Acces in parc : La est se afla Piata Unirii, la sud Str. Mitropoliei, la nord str. Dr. Ioan Lupas si la sud str. Gheorghe Baritiu. Cateva repere pentru a gasi usor parcul ar fi hotel Continental Forum (colt sud estic) zona pietonala str Nicolae Balcescu (colt nord estic) Biserica evanghelica Sf Ioan (vest) Biblioteca Astra (sud). Catedrala ortodoxa Miropolitana cu hramul Sf Treime se afla la 2 minute de parc (nord vest).

Parcari in zona :in Piata Unirii este o parcare mare situate central aici ar trebui sa se gaseasca locuri, in afara de aceasta parcare mai este in fata hotelului Continental Forum, si pe str Mitropoliei. Tariful este de 1 leu, daca gasim sau nu loc este alta problema.

Descriere parc : Este un parc obisnuit cu 2 alei principale una in mijloc, iar cealalta alee unde sint amplasate busturile spre partea sudica. Ca si vegetatie din fericire vara este mereu umbra, iar fantana arteziana din mijlocul parcului va da senzatia de racorire. Bancile, masutele (inclusiv cele de sah) amenajarile florale sint prezente aici. La masutele de sah si in ziua vizitei a fost plin de jucatori, predominant persoane in varsta.

Busturile personalitatilor din parc : Intram pe aleea unde sint amplasate busturile imediat la dreapta in gasim pe :

Octavian Goga (1881-1938) a fost poet, politician, membru al Academiei Romane si timp de un an (1937-1938) prim ministru al Romaniei. La stanga visavis de O. Goga gasim bustul lui

Emanuil Gojdu (1802-1870) a fost un avocat renumit care toata viata lui s-a luptat pentru drepturile romanilor din Transilvania. Mergand mai departe pe partea dreapta vedem bustul lui

Badea Cirtan (1849-1911) nascut ca taran la Cartisoara (Transfagarasan) a dus o lupta intelectuala pentru independenta romanilor din Transilvania. La stanga de Badea Cartan gasim bustul lui

August Treboniu Laurian (1810-1881) a fost unul din conducatorii revolutiei din 1848 si unul dintre fondatorii Societatii Academice Romane. Ca si ocupatie a fost filolog, istoric si publicist.

Gheorghe Lazar (1779-1823) a fost fondatorul invatamantului in limba romana in Tara Romaneasca ca si ocupatie a fost pedagog, teolog, traducator.

Gheorghe Baritiu (1812-1893) a fost intemeietorul presei romanesti din Transilvania

Timotei Cipariu (1805-1887) a fost revolutionar, politician, membru fondator al Academiei Romane

Andrei Muresanu (1816-1863) a fost poet, publicist si revolutionar

Andrei Saguna (1808-1873) a fost mitropolit si reprezentant al ortodoxiei romanesti. Am scris despre el in articolul Biserica Mitropolitana Ortodoxa din Sibiu

La intrare in parc dinspre str Mitropoliei gasim pe un bolovan ornamental o placuta pe care scrie ca acest parc a fost reamenajat de catre Primaria Municipiului Sibiu si Banca Transilvania

Obiectivele turistice din jurul parcului :

Biserica evanghelica Sf. Ioan : Se afla pe strada Mitropoliei intre Liceul Octavian Goga si Cafeneaua Erasmus. A fost construita in stil neogotic in anul 1883. Are un turn clopotnita in forma octogonala. Langa biserica a fost construit un orfelinat. Obiectele importante din biserica ar fi orga facuta de Horbinger W., si altarul construit de DorschlagK. Din punct de vedere al constructiei ceva s-a gresit deoarece in 1910 a trebuit demolata biserica din cauza degradarii periculoase de si nu a fost nici un cutremur in perioada respectiva. Noua biserica asa cum o vedem astazi este facuta in 1912 in acelasi stil architectural neogotic. In zilele de lucru biserica este incuiata, trebuie citite informatiile langa usa privind programul si slujbele, atunci se poate vizita in principiu duminica. Eu am avut ocazia sa vad interiorul ultima oara cu ocazia unei nunti.

Erasmus Buchercafee (librarie-cafenea) se afla langa biserica Sf Ioan in locul fostului orfelinat (Lutherhaus). Este o cafenea mai deosebita, in timp ce se savureaza ceaiul sau cafeaua (dar se gaseste si altceva) se poate citi o carte in limbile romana, germane si engleza. Programul este 9.00-19.00 doar in weekend se deschide mai tarziu (S10.00 si D11.30) Am avut ocazia sa folosesc aceasta cafenea. In trecut era alta destinatie. In anii mei de scoala aici era organizata carnaval, serbari, discoteca, pe terenul de sport iarna patinoar si vara baschet, tenis, etc. Dupa revolutie era loc de inatalnire al rockerilor din Sibiu. Pe vremea respectiva nu beam ceai si citeam carti, ci ascultam muzica rock si beam bere.

Biblioteca Astra este prima biblioteca publica a romanilor din Transilvania. Se gaseste pe partea sudica a parcului. Este compusa din cladirea originala si o cladire mai moderna construita mai recent (Biblioteca Astra corp B) Corpul A care este de fapt Palatul Astra a fost finalizata in 1905. Pe fatada sus scrie Muzeul Asociatiunii. Asta deoarece Asociatiunea Transilvana pentru Literatura si cultura poprului roman aici avea sediul. Impreuna cu muzeul s-a infiintat si biblioteca. In anii scolari am frecventat des aceasta biblioteca, dar cartile le luam acasa, in perioada respectiva functiona fara costuri daca eram elev, student. Nu stiu cum este acum, stiu doar ca este o biblioteca publica, se poate lectura acolo exista sali, dar se poate si imprumuta, sint multe sectii inclusiv biblioteca electronica, internet, tipografie. Nu stiu daca turistul are timp de citit dar eu recomand vizita.

Spitalul de pediatrie Luther : este o cladire istorica cu arhitectura baroca si art nouveau situate intre biblioteca Astra si Hotelul Continental Forum. Anul constructiei este 1906 si la inceput a avut ca destinatie sanatoriu, mai tarziu clinica de copii, Dr Martin Luther. Noi asa numim spitalul si astazi din obisnuinta. In prezent spital de pediatrie. Experiente personale : neplacute constand in internari si interventii chirurgicale la mine si altele mai recent la copil. Recomand vizita din exterior ca si cladire istorica.

Hotel Continental Forum : Construita in 1877 a avut denumirea de Haberman. Promenada pietonala din fata hotelului se numea Bretter. Cladirea originala avea 2 etaje, intre timp au avut loc adaugiri, supraetajari totusi forma originala o pastreaza inca eu o pot recunoaste imediat in orice poza istorica. Am citit intr-un ziar si au povestit bunicii ca la inceputul secolului 20 singurele 2 automobile care existau in Sibiu la acea vreme aici s-au ciocnit in fata hotelului. N-au avut loc unul de altul in orasul asta. Dupa revolutie la ultimul etaj (centru sus de tot etaj 4 acolo unde se afla si sigla cu denumirea hotelului) isi transmitea programele Radio/Tv Sibiu. Imi aduc aminte ca am luat parte o data la o discutie in direct (fara politica) in cadrul unei emisiuni. Cabina unde vorbeam era cu peretii captusiti cu cofrage de oua. Alte amintiri sint legate de mesele luate in restaurant. Au fost demult si nu le pot descrie acum. In prezent este hotelul Continental Forum. Pretul/camera/noapte pleaca de undeva de la 53 eur dar multitudinea de servicii si conditiile merita. Serviciile cele mai importante sint restaurant, bar, spa, terasa, sala conferinta.

Baia Populara Sibiu este cea mai veche de acest gen. Se afla pe partea opusa de spitalul Luther deci intrarea este dupa ce ocolim Hotelul Continental Forum de pe str. Andrei Saguna. Construita in 1904 in stil baroc are un interior splendid. Are un bazin principal de 21x9m cu adancime de 1-3m, apa 30 grC, bai in cada, sauna, sala sport, masaj. Tarifele ar fi adult/copii 8/4,5 ron, sauna 17/10 ron. Recomand pt turist vizita si o baie mai ales in sezonul rece. Experientele personale sint numeroase intotdeauna mi-a placut interiorul. Si deoarece baiatul meu ar sta daca ar putea si 24 h zilnic in apa vizitele si in prezent sint destul de dese.

Daca ni s-a facut foame este Super Mamma la capatul parcului dinspre piata Unirii. Preturi decente

Pe latura nordica a parcului este un sir de case istorice pe str Dr Ioan Lupas. Merita o vizita din exterior si macar un foto. Cred ca am ajuns cam departe de la jucatul sahului mentionat la inceputul articolului asa ca inchei aici. Recomand vizita.

WM rog acest video la inceput

https://www.youtube.com/watch?v=5svhmjrhwVM

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 16.10.16 13:52:50
Validat / Publicat: 16.10.16 19:14:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1605 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Palatul Astra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.10.16 19:14:34]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[16.10.16 20:16:12]
»

@AZE:

Aveam rezervari pt Sibiu, trei zile dar o problema m-a facut sa anulez sine die. Acum inteleg ca asa trebuia, sa scrii tu intai articolele ca sa am un ghid si sa nu ma m-ai muncesc cu documentarea.

Bune informatiile, voi reveni asupra articolelor tale cand se va implini sorocul sa revad Sibiul.

Vacante frumoase!

Zoazore
[16.10.16 20:25:10]
»

@AZE: Șiii... Aze ia SB-ul! MAT!

AZEAUTOR REVIEW
[16.10.16 20:55:53]
»

@Zoazore: Multumesc, am fost 100% sigur de la cine primesc SB. Intialele Sibiului sunt SB atât auto cat si judet. Trebuie vizitat, merita. Se apropie târgul de crăciun. Personal astept Lights and More, tunelul de milioane de leduri colorate din zona pietonala Balcescu

tata123 🔱
[16.10.16 21:19:42]
»

@AZE: De fiecare dată când ajung în Sibiu pe timpul verii poposesc în Parcul Astra lângă fântânile arteziene pe o bancă. Motivul: delicioasa înghețată la cornet (pepene galben, măr verde) pe care o cumpăr de pe Pietonalul Bălcescu. La umbra copacilor și privind spre Biblioteca Astra momentul de relaxare îmi oferă energia necesară continuării plimbării prin Sibiu - exact așa s-a întâmplat și la începutul lunii septembrie.

Am observat și eu mulțimea șahiștilor din parc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[16.10.16 21:38:31]
»

@AZE: Si pentru mine Sibiul este un oras aparte, asta poate pentru ca "sapta-luna de miere" am petrecut-o cutreierand rasul, cazati fiind in Paltinis, dar veneam zilnic in Sibiu si vizitam ce ne traznea prin cap (nu exista AFA ca sa ne organizam programul .

Insa ne placea sa ne mai si oprim pe drum in diverse locuri si sa urcam pe munte si sa admiram peisajul, sau pur si simplu in cate un sat sa ne plimbam. Am vrut sa fie ceva altfel.

Felicitari, votat cu placere un articol frumos despre un oras de suflet.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[07.11.21 14:10:05]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Medievală Sibiu» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sibiul]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, elviramvio, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Medievală Sibiu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068911075592041 sec
    ecranul dvs: 1 x 1