ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Ce poți face într-o zi ploioasă în și pe lângă Ocna Șugatag

TIPĂREȘTE URM de aici

A patra zi în Maramureș a fost dedicată de la început relaxării. Adică nu chiar de la început, planul meu (eu fiind de obicei organizatorul-șef al excursiilor noastre) a fost un pic diferit, dar ajunși la fața locului, Tati-șoferul își clamează drepturile legale și amenință cu grevă dacă măcar în ultima zi nu-l lăsăm și pe el „să stea cu roțile-n sus”! „Nu mă interesează, vreau și io o zi să nu fac nimic, să stau la soare, să mă bălăcesc...” „Tati, dar ai uitat, aici nu suntem la mare, suntem...” „Nu mă interesează! Vreau să mă bălăcesc! Și să nu șofez!” „Tati, dar ai tot timpul acasă să nu șofezi! Aici...” „Nu!”

Orice șef adevărat știe că nu te joci cu iminența grevei și că uneori e mai bine să lași de la tine. Așa că ne apucăm a studia goagălu' (Tati zice că totuși nu s-ar bălăci în pârâul ce curge prin spatele pensiunii, deci e dispus să șofeze în limita a câtorva km... bine, hai zeci de km!) și găsim nu mai știu ce super-complex cu piscină în aer liber în Vișeu de Sus. Hai să studiem și previziunile meteo! „... Ăăă... Tati, e o problemă! Mâine se anunță maxim 15 grade la Vișeu!” „Și?” ”Păi ne-am uitat căciulile și mânușile acasă...”

Așa că cerem ajutorul înțeleptei noastre gazde de la Casa Tradițiilor, care se gânește o secundă, apoi emană și soluția: Ocna Șugatag. Piscine termale, alea-alea... Ok, căutat chiloții de baie, șlapii și prosoapele și - pe cai! Apucăm pe drumul deja cunoscut, Ieud - Rozavlea - Bârsana, din care se face drum în stânga spre Văleni - Călinești - Ocna Șugatag. Aici căutăm indicatoarele către miezul localității și oprim chiar în fața Centrului de Informare Turistică. Nu ne entuziasmăm prea tare în primă fază, căci în periplul nostru maramureșean am întâlnit centre turistice în toate localitățile mai răsărite (construite fain, în spiritul arhitecturii locale), doar că pe toate, înafara celui din Botiza, le-am găsit cu lacătul pus! Coborâm din mașină să ne dezmorțim un pic, mai ales că nu prea știm de unde trebuie să apucăm problema. Găsesc un panou turistic cu „ce este și ce vrea Ocna Șugatag” și, în timp ce-l studiez, remarc cu coada ochiului semne de viață în incinta centrului turistic. Tati se duce repede și - ce să vezi? - nu numai că e deschis, dar întâlnim o doamnă foarte amabilă, care ne umple brațele cu pliante, hărți și broșuri!

Ocna Șugatag stă pe un imens zăcământ de sare, ce a fost exploatat încă de pe la jumătatea sec. 14. În zilele noastre, e una dintre cele mai căutate stațiuni balneo-climaterice, apele sărate (cu concentrație de 120-315 g/l!!) folosite pentru tratament și relaxare provenind din inundarea a 3 foste saline în sec. 19). La recomandarea doamnei de la centrul turistic, ne încercăm norocul la un complex relativ nou, pe numele lui (previzibil) „Lacul Sărat”. Acesta se găsește în apropierea Lacului Gavril, cel mai mare lac antroposalin din țară, adică un lac ce are 2 „pături” de apă, una sărată jos și alta dulce sus, aceasta din urmă făcând posibil traiul mai multor specii de pești în ea. În vecinătate se află și Pădurea Crăiasca, rămășiță a vechilor codri ai Maramureșului, în care se găsesc exemplare vechi de goruni, stejari, carpeni, casă pentru o densitate deosebită de păsări.

Parcăm chiar deasupra lacului, dincolo de care se zăresc câteva căsuțe de lemn, parte a unui complex turistic care nu pare foarte nou. Ne îndreptăm însă spre intrarea în complexul recomandat. Rugăm paznicul să ne lase să aruncăm o privire și acesta ne invită înăuntru. Pare nou totul, cu adevărat. În față locul de joacă pentru copii, în stânga piscinele, una cu apă dulce, alta cu apă sărată și încălzită. Pustii ambele, căci meteorologii nu s-au înșelat și temperatura aerului a coborât destul de mult sub 20 de grade. În dreapta restaurantul cu o terasă drăguță împodobită cu ghivece cu flori, iar în spatele lui o clădire pe care scrie „bazin cu apă sărată încălzită”. Pășim timid în hol; printr-un gemuleț aburit pe margini putem vedea ce se petrece înăuntru: un bazin mic-micuț, în care vreo 30 de persoane stau una lângă alta ca sardelele! Noi ne zgâim la ei și ei la noi, așa că nu-mi prea dă mâna să pozez scena... Totuși, nu cred că vrem să facem și noi parte din ea...

Alături de „Lacul Sărat” mai e un complex, „Băile Vechi - Hanul Margine”, care ne îmbie cu a sa reclamă încă de la intrare: „Bazin interior/exterior sărat încălzit. Băuturi alcoolice la prețuri convenabile”. Pătrundem dincolo de o mică poartă maramureșeană; aici nu ne mai întâmpină niciun paznic. Spațiul e vast, în față se vede o pensiune, în dreapta e restaurantul, iar în stânga o piscină enormă. Totul pare însă pustiu, aleile sunt pline de băltoace, atmosfera nu ne place și ne întoarcem de la mijlocul drumului, fără să mai aflăm bazinul interior.

Ne urcăm în mașină și pornim așa, hai-hui, prin sat. Trecem de biserica veche de lemn, căscăm gurile în dreapta și în stânga la pensiuni, până recunoaștem un nume recomandat de asemenea de doamna de la centrul turistic: Pensiunea Holiday. Cotim la dreapta și după doar câțiva metri ne oprim în parcare, alături de alte câteva autoturisme. Pășim pe o alee îngustă, în dreapta copăcei, în stânga restaurant, în față, departe, dormitorie. Înaintăm și constatăm că, lipit de restaurant, mai există încă un corp de pensiune ce are la parter piscina interioară. Dincolo de copăcei, ascunsă vederii inițial, se desfășoară aqua-park-ul, ce cuprinde mai multe piscine cu apă dulce sau sărată, pentru adulți sau pentru copii și vreo 2 tobogane din alea îmbârligate. Începe să plouă mărunt, deci singura speranță ne este în interior. Aruncăm o privire înăuntru și ne place, pare cald și nu e prea multă lume. Sub o copertină descoperim o tanti de la care cumpărăm bilete (25 lei de persoană) și în schimbul lor primim brățări de mână, ca la resorturi.

Ne aducem accesoriile de baie de la mașină și ne schimbăm în micul vestiar din interior. Hainele ni le agățăm în niște cuiere fixate pe pereți. Avem la dispoziție 2 piscine, una cu apă sărată încălzită, alta cu apă dulce, 2 ciubere (acoperite deocamdată, nu știu exact la ce folosesc), toalete și dușuri cu apă caldă și rece. Curățenia nu e absolută, dar totuși acceptabilă. Mai există și o saună care nu funcționează. Și o canapea de masaj, care funcționează; un nene maseur tocmai muncește la alt nene.

Ne familiarizăm cu regulile casei, și în acest scop, există tot felul de inscripții pe pereți. În primul rând, o listă lungă cu afecțiuni la care ar face bine (sau, în tot cazul, n-ar face rău) apele sărate; citesc prima recomandare și deja mă regăsesc: „stări de oboseală prelungită”. Aici e locul meu! Restul nu le mai citesc, ca să nu mai pierd timpul, oricum nu știu să mai sufăr de altceva decât de astenie cronică! Și Tati la fel. De copii ce să mai zic?! Ei s-au născut obosiți! Există și 2 situații în care este interzisă îmbăierea în apă sărată: dacă suferi de hipertensiune arterială și dacă ai sub 2 ani. Chiar și-așa, celor ce se exclud din aceste categorii, li se recomandă să nu-și prelungească baia mai mult de 30 de minute în cazul adulților și 15 minute în cazul celor mici. Și - foarte important! - este interzis a face pipi în piscine sau în ciubere, acestea fiind tratate cu un reactiv care va identifica eventualul vinovat, căruia i se va imputa atât schimbarea apei, cât și despăgubirea celorlalți turiști!

Ne bălăcim și iar ne bălăcim, când în apă sărată și caldă (în care principala mea preocupare e să-mi mențin picioarele în apă și să nu mă întorc cu fundul în sus ca un hopa-mitică), când în apă dulce și rece (la temperatura camerei, dar spre deosebire de cealaltă, asta pare mult mai rece). După vreo 2 ore, considerăm că sărătura începe să-și facă efectul și că asteniile noastre tind să se evapore, ba parcă mai observăm un efect colateral: uite ce piele fină ne-am tras!

Iese la suprafață însă una din nevoile primare, și anume aceea de a ne hrăni. Citim în pliantul de prezentare despre complex că ar dispune de o linie de autoservire pe timpul verii, aflăm că-i funcțională, dar trebuie să mâncăm pe terasa din vecinătate. Brrr! Nu! Ok, există și restaurant a la carte, cel pe lângă care am trecut venind dinspre parcare. Înăuntru e oricum mai cald decât afară și ne putem usca oarecum. Comandăm câte un fel de fiecare și vreo 2 deserturi pe care le împărțim; mâncarea ok, servirea la fel, prețuri normale.

Parcă nu ne-am mai întoarce la murat în piscină, ne-am relaxat destul... Hai și-om mere... da' unde să merem?! Studiem pliantele primite cadou și ne amintim despre altă recomandare a doamnei de la centrul turistic: satul Breb, „satul care l-a cucerit pe prințul Charles”, adică un fel de Viscri, în care organizația patronată de Alteța-Sa s-a ocupat de conservarea câtorva case vechi. Din Ocna Șugatag nu sunt decât câțiva km până acolo, ploaia și negura înlătură orice urmă de magie și, în afara unor case cu adevărat tradiționale și a fânețelor punctate cu pitorești căpițe de fân, altceva nu ne reține atenția... Totuși, simt că n-am văzut ce trebuia și deja am trecut Brebul în capul listei unei viitoare reveniri în Maramureș...

Hotărâm să mai dăm o raită pe Valea Cosăului, ni s-a părut un loc rupt din rai acum 2 zile când am străbătut-o. Și mai avem o restanță turistică, la care eu țin foarte tare: vechea biserică de lemn din Budești Josani, monument UNESCO. V-am spus despre ea vreo două vorbe altădată, nu mai reiau. Ploaia s-a oprit, norii chiar încep să se destrame pe cerul verii. Din Budești ne întoarcem agale către casă, în direcția Bârsana.

În Sârbi, ne atrage atenția ceva pe marginea drumului și oprim curioși. E „Ansamblul de arhitectură și tehnică populară”, un mic muzeu etnografic cu vizitare liberă; identificăm mai multe mașinării folositoare gospodarilor, despre care putem citi informații prezentate pe câteva panouri. În primul rând batoza, adusă tocmai de la Budapesta, folosită pentru treierat orzul, grâul, ovăzul. Pe urmă, gaterul, ce utilizează forța apei pentru a tăia lemnul. Moara, știm cu toții că e bună la măcinat cerealele. Piua e un butuc dispus orizontal în care sunt înfipte un fel de ciocane de lemn și care ajută la prelucrarea pănurii (țesătură moale de lână), îndesind-o; din ceea ce rezultă se vor confecționa haine de iarnă. Desigur că cel mai mult apreciem horincia, cred că bănuiți despre ce e vorba: „loc de întâlnire și comunicare în veselie și bună dispoziție”! :)

Mai există o piesă, dar trebuie să mergem în spate s-o vedem: vâltoarea. O adevărată bunică a mașinii de spălat rufe, un ansamblu de scânduri de lemn dispuse ca un trunchi de con, prin care apa râului curge de la înălțime; vârtejul creat e numai bun pentru a spăla țesături voluminoase, precum cergi și covoare. Pentru exemplificare, câteva țoluri frumos colorate se usucă pe gardul învecinat. Și mai în spate, descoperim și o locuință tradițională cu tot cu acareturi și cu fântână.

Vecina de vis-a-vis, o bătrânică simpatică, stă sprijinită de un stâlp al impozantei sale porți maramureșene, de care atârnă un țurgalău imens (aflasem ce-i ăla când am vizitat Muzeul Țărăncii Române din Dragomirești) și, când vede că ne apropiem, ne întreabă: „Da' casa mea nu vreți s-o vedeți?! ” Mănânci, calule... ? Intrăm în curtea spațioasă, delimitată de clădiri pe 3 dintre laturile sale. Am fost invitați întâi în casa din dreapta, o casă construită în totalitate din lemn, de vârstă destul de tânără, după aspect. Dincolo de prispa pe care se odihnește un covoraș în culori vesele, pătrundem într-o încăpere mare, în care suntem serviți cu un păhărel de horincă sau de vișinată. Tati miroase doar,că e șofer, copiii nici măcar, deci pică pe mine măgăreața să salvez onoarea familiei; la horincă nu mă bag, dar vișinata e bună și astenia dispare complet.

Bunica ne invită apoi în casa mare, cea din stânga intrării, ai căror pereți exteriori sunt îmbrăcați într-un mozaic colorat și garnisiți cu flori de jur împrejur. Casa are formă de L și veranda se sprijină de asemenea pe stâlpi sculptați în lemn. Înăuntru însă... ne așteaptă o lume de poveste! Totul este decorat excesiv, dar neostentativ, icoane și tablouri încadrate de ștergare, cergi, perne, farfurii pictate... Totul strălucește într-o mie de culori ca o mie de sori mici și veseli, care ne fac să zâmbim instantaneu! Doamne, ce minunăție! „Cine a făcut toate astea?” „Eu, cine?!” Munca de-o viață a acestei femei ni se oferă privirilor spre a ne uimi și bucura! Mai schimbăm câteva vorbe, ea ne întreabă de unde venim, noi o întrebăm de copii; s-au răspândit care încotro prin toate colțurile lumii, ne povestește cu mândrie și dor despre fiecare... Când plecăm, întrebăm de preț. „Ce preț? Niciun preț!” O convingem până la urmă pe bunica să ne vândă un recipient cu horincă, să guste și bietul Tati când o putea...

Nu facem mulți pași, că auzim din urmă: „Da' casa mea nu vreți s-o vizitați? ” „Ba da, bunicu', de ce nu?” Casa bunicului e alături, semnalizată din șosea cu o pancartă: „Casă tip muzeu”. Casă veche de lemn, cu flori la poartă. Pe bunica (lui bunicu') o găsim în bucătăria de vară, în care este instalat războiul de țesut, în plină acțiune. Comanda la care lucrează vine tocmai din Brăila, dar are solicitări din toată Europa, abia prididește să le facă față. Ne invită apoi în casă. Pe unul din paturi, este o cergă la fel cu cea la care lucrează acum. La fel ca și la vecina, totul sclipește de curățenie, totul râde în mii de culori! Nu știm încotro să ne îndreptăm privirile mai întâi. Întrebăm de o ie autentică, are vreo două, dar nu le vinde. Ne arată o imitație de ie maramureșeană, dar de-asta nu vrem noi. Și bunicii aceștia au rămas singuri, și copiii lor sunt răspândiți prin lume... Cumpărăm și de la ei o mostră de horincă, să facem comparație, nu de alta.

... Maramureșul... Să vă spun cum am perceput eu Maramureșul. Ca o altfel de Românie, mai caldă, mai colorată și mai veselă. După ce treci pe sub celebrele porți maramureșene ce delimitează regiunea, deja îi simți - palpabil - magia! (La fel simt când pătrund în Dobrogea.) Colinele parcă sunt dintr-o dată mai blânde, căpițele de fân mai parfumate, bisericile mai tainice, oamenii mai blânzi... Mda, poate că exagerez eu, așa cum fac de obicei... Și ce dacă?! Tot ce contează e că în doar 4 zile mi-am încărcat bateriile pe full, astenia a dispărut fără urmă, și... acum, câteodată, seara, am la ce visa cu ochii deschiși: la vacanța mea minunată în bătrânul Maramureș...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 10.10.16 21:51:24
Validat / Publicat: 11.10.16 07:16:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în OCNA ȘUGATAG.

VIZUALIZĂRI: 10869 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Complexul „Lacul Sărat”, piscina exterioară cu apă sărată
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69250 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

mishu
[11.10.16 08:50:54]
»

@crismis: Draga mea draga, am citit articolul tau cu o deosebita placer si pot spune si eu ca mi-am reincarcat bateriile (macar pentru o zi) doar citindu-l.

Cred ca ai fi foarte bun de negociator, spui ca tati si faci ca tine dandu-i impresia ca i-ai satisfacut doleantele .

Cand plecam pe undeva la fel cam fac si eu, decid locurile iar ceilalti trebuie sa ma urmeze, cred insa ca de anul viitor o parte a familiei o ca lua pe cont propriu.

Acum in escapada din septembrie despre care am inceput sa povestesc daca ii vedeai ce docili erau mama si sotul, eu bananaiam sa fac poze si ei stateau cumintei pe cate o banca pana veeau eu eventual cu toti ciulinii dupa mine, am facut kilometraj dublu decat ei.

Felicitari pentru acest miniconcediu si cred ca toata aceasta zona va trebui sa o studiez bine de tot pentru a programa ceva pentru anul viitor.

Sa ai o zi frumoasa si usoara.

Carmen Ion
[11.10.16 09:13:39]
»

@crismis: Reviewul tău mi-a amintit de excursia de acum 20 de ani în Maramureş, când am ajuns întâmplător şi la locul unde "stă agăţată harta în cui", recte Ocna Şugatag.

Era o zi de sâmbătă sau duminică şi bazinul de la complexul sindicatelor era plin de oameni şi în hotel nu aveau camere libere, aşa că am căutat un loc de cazare. Am zărit un indicator "Pensiunea Miron" (am căutat pe net şi am văzut că acum nu mai există - sau poate şi-a schimbat numele) şi ne-am luat după el: drumul era neasfaltat şi în capătul lui am dat peste două clădiri nou-nouţe, superbe, cu etaj, cu camere cu televizoare mari şi vreo 50 de canale prin satelit, băi cu hidromasaj, o curte plină de iarbă şi flori şi o terasă amenajată cu separeuri (garduri vii) unde am mâncat o mămăligă maramureşeană care mi-a rămas în minte. Alături aveau în construcţie o piscină acoperită!

Măi să fie, unde am ajuns, în Elveţia sau în România?!!

Bun, ne cazăm, mâncăm şi ieşim la plimbare. Şi nimerim la un bar în aer liber, cu mese şi bănci lungi din lemn. Chelneriţa era îmbrăcată în port popular. Vine să ne ia comanda şi eu cer cafea. Îmi răspunde: de care? Păi de care aveţi? Espresso, cappucino, irlandeză, filtru, americană, turrcească la nisip şi a mai înşirat vreo 3 feluri. Eu rămân interzisă. Până la urmă am comandat ceva (nu mai ştiu ce) şi de curiozitate am intrat în bar, care era amenajat într-o casă veche din lemn. Doamne, ce de instalaţii de cafea aveau pe acolo, şi câte mărci de whisky, vodcă, gin etc. etc. !

Îţi repet: chestia asta se petrecea într-un sat aflat la capătul lumii şi în anul de graţie 1995 sau 1996. Majoritatea sătenilor lucrau în străinătate şi se occidentalizaseră înaintea noastră, a bucureştenilor fiţoşi!!!

tata123 🔱
[11.10.16 10:33:37]
»

@crismis: Mă bucur că ați trecut și pe Valea Cosăului - reprezintă (încă) o poartă către autentic; satele tradiționale sunt bine conservate, putem vedea o mulțime de case vechi. La ansamblul de tehnică populară am oprit și noi pentru a admira ingeniozitatea țărănească. Vâltoare în funcțiune am privit în satul Ferești, în apropierea bisericii. În Sârbi am descoperit casa unei bătrâne cu aceeași „casă mare” unde explozia de culori te copleșește.

Trebuie doar să descoperim aceste lucruri...

Dana2008
[11.10.16 11:24:52]
»

Ce zi frumoasă ați avut! Felicitări pentru articol! Votat cu mare placere. Mi-a plăcut rețeta pentru astenie.

Ce frumos trebuie să fie să te cheme oameni necunoscuți să le vizitezi casele, sa îți prezinte munca lor, sa te servească cu ce au ei doar că să te facă să te simți bine la ei.

Trebuie să planific pentru vizită și partea aceasta a României.

E de vis ceea ce ai trăit în excursie.

Ps. Superbonus cu coroniță de la mine!????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[11.10.16 11:38:59]
»

@crismis: Am stat la pensiunea Holiday în 2010,12 zile. Ea a fost punctul de plecare în descoperirea Maramureșului. Când am ales locul habar nu aveam de baza de tratament, noi reținusem doar piscina, dar am profitat din plin de ea. Holiday este o afacere de familie și de ea se ocupă (sper să nu se fi schimbat ceva), bunicul, care a lucrat la faimoasa bază de tratament din Ocna Șugatag o viață și când a ieșit la pensie și-a deschis propria afacere, ajutat de copii și nepoți. Ne-a plăcut cazarea foarte mult și gazdele deschise la povești, de la care am aflat multe lucruri, inclusiv despre cum utilizezi o bază de tratament. Dar și cum se desfășoară sărbătorile de iarnă la complexul lor unde ne propusesem să ajungem, dar încă nu s-a întâmplat. A fost singura cură balneară din viața mea dar am făcut-o ca la carte. 12 zile, câte o oră pe zi. O jumătate de oră stăteam în butoaiele alea cu apa la 37 de grade, iar o jumătate de oră stăteam să se usuce sarea aia pe noi. Așa ne-a spus. Eram albi ca varul după ce ne uscam. Abia apoi făceam duș. Făceam asta ori dimineața înainte să plecăm la drum, ori seara după ce ne întorceam. Noi am fost în august dar până spre Crăciun am simțit efectele tămăduitoare ale apei sărate de acolo. Pe soțul meu nu l-a mai durut umărul, iar băiatul meu care se chinuie din naștere cu o dermatită atopică a avut cea mai frumoasă piele din viața lui după cura aia.

Mă bucur că mai există Holiday. Ne gândeam să punem și noi niște cure balneare pe listă că ar fi timpul și primul gând acolo ne-a dus.

Frumoasă plimbarea ta prin Maramureșul magic!

Michi
[11.10.16 14:08:47]
»

Frumoasă relatare. M-am înghesuit şi eu pe bancheta din spate şi v-am ţinut de urât.

crismisAUTOR REVIEW
[11.10.16 21:51:41]
»

@mishu: Mulțumesc, Mishule! Chiar sunt un bun negociator... si cateodata, chiar... manipulator... Si eu ma pierd mereu de restul grupului, cascand gura si pozand. De obicei, ma recupereaza cineva, dar odata (la Sintra, in Portugalia) m-am pierdut pe bune, fara bani si telefon; doar bunul Dumnezeu a facut sa ne regasim in marea aia de oameni dupa vreo 3 ore!

Du-te in Maramures, dar eu te avertizez: da dependenta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismisAUTOR REVIEW
[11.10.16 21:57:19]
»

@Carmen Ion: Impresionant! Ti-am zis eu ca locul ala are ceva aparte! Finii mei au facut o excursie prin tara in vara asta si cel mai tare i-a incantat zona Maramuresului. Finul chiar si-a facut cont pe AFA si a scris primul (si deocamdata singurul) lui articol (magulitor) la adresa unei pensiuni traditionale cu sevicii de 5 stele!

crismisAUTOR REVIEW
[11.10.16 22:03:33]
»

@tata123: Asa e, Valea Cosaului mi-a ramas la suflet in mod deosebit pt traditionalismul sau. Intr-una din brosurile de promovare pe care le-am primit de la Centrul de Informare Turistica, sunt trecute exact numerele caselor din fiecare sat in care poti gasi ceva interesant de văzut, gen vâltoare sau horincie. Dar ce sa mai vorbim, ceva interesant gasesti la fiecare pas in Maramures, ca e o biserica, o pasune cu capite de fan, o casa...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismisAUTOR REVIEW
[11.10.16 22:07:39]
»

@Dana2008: Nici acum parca nu-mi vine a crede pe deplin ce ni s-a intamplat, ca am fost luati de mana de pe strada si invitati de acei oameni sa le trecem pragurile! Cred ca numai acolo se poate intampla asa ceva! Si au avut cu ce sa se laude!

Maramuresul nu te va dezamagi! Multumesc pt coronita!

crismisAUTOR REVIEW
[11.10.16 22:14:55]
»

@Aurici: Mi-ar placea sa petrec cateva zile in zona doar asa, la "murat"... Numai ca nu ma indur sa stau pur si simplu, m-ar manca rau talpile... Poate doar sa fie sfarsitul lumii afara, dar cred ca nici atunci... Dar e tentant, pe de alta parte, zau...

Acum am aflat si eu ce-i cu ciuberele, multam fain! Si mi-e si jena de modul empiric in care am profitat de actiunea terapeutica a saramurii... Deci juma de ora in apa, juma cu sarea pe tine...

Si da, Holiday ar fi o buna optiune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismisAUTOR REVIEW
[11.10.16 22:17:03]
»

@Michi: Mama Michi... si eu, de cate ori nu m-am strecurat in buzunarul lu' matale!... Fiti binevenita, oricand!

Aurici
[12.10.16 00:23:27]
»

@crismis: Păi de ce să nu te înduri o oră pe zi? Atât pierdeam și noi, în rest, program de voie prin Maramu, pentru scărpinatul tălpilor. Am făcut o mulțime de lucruri în concediul acela. Nici vorbă să stau așa pe lângă baie o zi întreagă... Nu cunosc decât noțiunea de odihnă activă în concediu. Deocamdată.

calatorul
[20.11.16 20:37:48]
»

@crismis: Frumoasa si neasteptata pentru mine oferta turistica din zona, multumim pentru informatii si impresiile impartasite,

crismisAUTOR REVIEW
[20.11.16 21:06:12]
»

@calatorul: Da, zona are multe de oferit, mult mai multe decat am povestit eu. Timpul nostru a fost limitat, dar speram sa revenim candva.

calatorul
[20.11.16 21:17:30]
»

@crismis: Desigur, eu prin zona ma refeream la localitatea cu pricina, pe unde nu am trecut in drumul prin Maramures. Am mers cu un grup si am facut traseul clasic prin Sighet, Barsana desigur si sate cu biserici pe traseu la Mara, Desesti si VAdu Izei. Si, din fericire, am avut si vreme buna, adica nu a plouat si am putut umbla in voie prin locurile admirate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, calatorul, crismis, Dana2008, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ocna Şugatag:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10316801071167 sec
    ecranul dvs: 1 x 1