ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Plimbare pe străzile orașului Râmnicu Vâlcea - 2016

TIPĂREȘTE

Venind dinspre Sibiu, într-o zi caldă de început de toamnă, ne-am decis să ne oprim vreo 2-3 ore în orașul de pe malul Oltului – Râmnicu Vâlcea.

Marele istoric Nicolae Iorga scrie despre starea orașului așa cum l-a găsit el în călătoriile de la începutul secolului al XX-lea: E Râmnicul. Când ai intrat în el, plin de fum și de praf, rămâi uimit. Ai plăcerea de a te găsi într-un juvaier de orășel, într-una din cele mai curate așezări urbane din toată România. Trăsura merge pe un drum bine pietruit și pe care vântul nu ridică nimic. Poate a plouat? Nu, e stropit, înțelegeți bine: stropit. Și aflu că aici, în Râmnicul Vâlcii, se stropește tot și totdeauna. O minuni ale apei și ale Noului Severin. ! Și nu-s maidanuri, nici bordeie, ci case curate, ce se înfrățesc bine între ele, frumoase case gospodărești, foarte de aproape îngrijite. Autoritățile au clădiri de gust, pe care nu le îngăduie să se murdărească, necum să se dărâme, ca în atâtea alte locuri. Arborii cresc din belșug aici ca și în luncă: drepți, mândri, dând o impresie de viață sănătoasă, liberă.

Înclin să dau dreptate cărturarului român, plimbarea prin Râmnicu Vâlcea dându-mi ocazia să văd o parte din frumoasele clădiri vechi, fie reședințe particulare, fie localuri de cultură, instituții ale statului sau biserici. Deși politica diverselor regimuri politice și nemilosul timp și-au pus amprenta pe trama stradală și pe existența unor clădiri, orașul Râmnicu Vâlcea continuă să ofere exemplare deosebite de arhitectură și colțuri pitorești celor interesați să le descopere.

După ce am reușit să lăsăm autoturismul pe o stradă laterală (Regina Maria) am pornit la pas spre centrul orașului. Încă sunt lucrări în desfășurare în acest perimetru central, accesul auto este interzis pe anumite străzi. Prima oprire am făcut-o în Parcul Mircea cel Bătrân, amenajat de Primărie la începutul secolului al XX-lea pe locul fostei grădini a boierilor Socoteanu. Statuia marelui domnitor, operă a maestrului Ion Irimescu, domină intrarea în parc; în spatele ei o fântână arteziană aruncă stropi zglobii în aer. În mijlocul parcului se află un conac extins, al cărui nucleu a fost ridicat de boierii Socoteanu în secolul al XVIII-lea, apoi a fost preluat prin alianță de familia Lahovari. Aici Primăria orașului își va desfășura activitatea câteva zeci de ani, azi copiii fiind stăpânii clădirii – e sediul Palatului Copiilor. Copaci înalți și bătrâni amintesc de vechimea acestui parc; statui dedicate lui I. G. Duca și George Țărnea sunt amplasate pe spațiul verde. Un panou turistic ne arată documentul primei atestări documentare a orașului Râmnicu Vâlcea (1388) și apartenența acestuia lui Mircea cel Bătrân.

Ieșim în b-dul Tudor Vladimirescu, observăm turnul înalt al cărui ultim etaj se termină cu o logie – e clădirea Prefecturii și a Consiliului Județean. Vis-a-vis de ea se află clădiri istorice: Poșta Veche (datată 1909 – același an în care Primăria reamenajează zona parcului) la care am apreciat arhitectura și fațada din cărămidă roșie aparentă, și biserica „Buna Vestire” – o siluetă albă „colorată” de pictura icoanei hramului de pe fațadă. Tot aici se află și complexul hotelier Alutus (restaurant, grădină de vară, hotel) - din păcate închis, deși potențial cred că ar exista.

Mai multe panouri turistice cu harta orașului ne ajută să ne orientăm prin urbea râmniceană. Accedem în Calea lui Traian, un fel de coloană vertebrală a orașului și ne apare în față frumoasa panoramă a fântânilor arteziene din Scuarul Revoluției încheiat un pic mai sus cu Monumentul Independenței, situat la poalele Dealului Capela. Admirăm jeturile de apă și „râul” ce se scurge în trepte, curs de apă mărginit de impozanta clădire a Palatului de Justiție, monument istoric ce impresionează prin fațada aidoma unui templu grecesc.

O luăm ușor la picior spre dreapta, ajungem la Biserica „Toți Sfinții”, intrăm în curte și admirăm construcția religioasă de secol al XVIII-lea, pe fațada căruia ne atrage atenția icoana hramului - un medalion uriaș în culori vii (vezi articolul lui @mireille: vezi impresii), dar și pictura din pridvor, ancadramentul ușii și pisania. La câteva zeci de metri mai încolo, străjuită de tunuri, este clădirea Muzeului de istorie Vâlcea, încadrată tot în categoria monumentelor istorice. Nu ne oprim pentru o vizită, rămâne pe altădată. Urmează un cvartal de blocuri de joasă înălțime cu o arhitectură reușită; piațeta din fața lui e denumită Scuarul Mitropolit Bartolomeu Anania – nu văd nici o statuie dedicată prelatului, în schimb aici se află bustul lui Grigore Procopiu, avocat și senator de Vâlcea.

Înaintăm voinicește pe Calea lui Traian și ajungem la Colegiul Național Alexandru Lahovari, cunoscută unitate de învățământ, găzduită într-o clădire istorică cu mai multe aripi. De aici urcăm prin fața bustului împăratului roman Traian pe Aleea Castanilor spre Arhiepiscopia Râmnicului (vezi impresii), de a cărei amplasare, aspect și liniște ne bucurăm câteva zeci de minute.

După vizita la Arhiepiscopie pornim înapoi spre centru, de data aceasta pe strada Carol I, depășind o altă mare unitate de învățământ: Colegiul Național Mircea cel Bătrân – o clădire impunătoare care reproduce stilul brâncovenesc. După un șir de blocuri joase încep din nou clădirile cu valoare istorică, privirea ni se oprește pe Muzeul de artă „Casa Simian” (descris de asemenea de @mireille aici: vezi impresii) – iedera îmbracă casa albă cu ferestre gotice, felurite însemne se zăresc pe fațadă, casa e o bijuterie arhitecturală. Peste drum vedem în schimb o bijuterie culturală: Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” – tezaur adunat într-o construcție modernă din beton și sticlă (am înțeles că vitraliul din cupola centrală e deosebit).

Mai multe case de epocă, frumos decorat, ne însoțesc până la Statuia Independenței – monument închinat eroilor din Războiul de Independență și celor din Primul Război Mondial. E un adevărat complex monumental cu scări laterale, parapeți și flori, un mic spațiu verde în jurul personajului feminin; priveliștea ce se deschide de aici e frumoasă. De aici ajungem degrabă în strada Știrbei Vodă în apropierea unor centre comerciale; ne întoarcem spre strada Regina Maria pentru a recupera autoturismul ocolind mai multe zone închise datorită șantierelor deschise.

Mi-a plăcut plimbarea prin Râmnicu Vâlcea, am văzut multe clădiri frumoase, mi-au rămas de vizitat și alte zone ale orașului și câteva muzee. Nu ocoliți doar pe centură Râmnicu Vâlcea!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.10.16 23:23:51
Validat / Publicat: 10.10.16 08:57:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 2760 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Poșta Veche și biserica „Buna Vestire”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

ovidiuyepi
[10.10.16 09:02:48]
»

Încântat să acord primul vot. Superba descrierea.

mishu
[10.10.16 09:04:51]
»

@tata123: La fel de incantata si cu votul 2, felicitari, votat cu mare placere.

elviramvio
[10.10.16 12:22:16]
»

@tata123:

Un oras frumos in care nu am zabovit prea mult. L-am trecut la obligatii dupa articolul tau.

zlatna
[10.10.16 15:04:40]
»

@tata123: Foarte bun articolul. Am parcurs impreuna cu tine citind textul aproape toate obiectivele turistice din centrul oraului. Singurul obiectiv rarat din centrul, este casa Memoriala Anton Pann, compozitorul imnului national, asta si din cauza amenajarilor din centrul orasului. Casa este in partea opusa parcului Mircea cel Batran, pe drumul ce duce spre parcul Zavoi.

Toate cele bune.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[10.10.16 15:08:53]
»

@all: Mulțumesc pentru aprecieri. Recomand tuturor o oprire scurtă în orașul situat în trepte pe malul râului Olt.

@zlatna: Mulțumesc, mi-a făcut plăcere să mă plimb pe străzile orașului râmnicean de altădată. Ar mai fi câte ceva de văzut și vizitat... voi reveni în orașul Râmnicu Vâlcea. Corectă și semnalarea, nu am ratat obiectivul menționat... va urma.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[10.10.16 20:47:03]
»

Mireille este din Râmnicu Vâlcea. Noi am fost acolo doar cât să vedem Arhiepiscopia, să mâncăm şi să dormim o noapte, aşa că n-am avut timp să luăm legătura cu ea. Reviewul tău, super documentat ca totdeauna, mi-a mai completat din cunoştinţe

mireille
[11.10.16 06:31:33]
»

Bună dimineața... evident că articolul mi-a sărit în ochi, eram chiar curioasă să văd cum apare orașul sub lupa unui turist... pentru mine lucrurile stau diferit, orașul nu-mi mai zâmbeste ca odinioară în tinerete, când avea reputatia de a fi orașul trandafirilor. Orașul vechi a dispărut, au rămas doar zidurile groase ale bisericilor vechi, sunt 13 la număr. Decoruri noi s-au grefat peste cele vechi, din fericire au fost restaurate unele case vechi de patrimoniu. Revăd cu amuzament poza 15 cu liceul Lahovari, vechi de peste 100 de ani, poreclit de noi, Bastilia, eu am învatat chiar în corpul din mijloc pe colt, clasa mea era la etajul unu. In poza 10 de pe strada Carol ai prins în poză o casă veche, locuita de un avocat celebru, fata lui e o colegă de serviciu. Ma bucur ca ai batut la portile casei vâlcene.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[11.10.16 09:13:09]
»

@mireille: Mulțumesc. Cei care locuiesc în orașul descris nu (mai) au aceeași percepție asupra locurilor vizitate de turiștii sosiți în localitate. De cele mai multe ori vizitatorilor li se pare fantastică urbea străbătută la pas ori obiectivele turistice principale. Orașul vizitat ni se pare mai frumos, mai luminos, mai curat decât localitatea de baștină. Mie mi-a plăcut plimbarea în Râmnicu Vâlcea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[11.10.16 09:15:38]
»

@mireille: Cred ca este foarte interesant pentru un localnic sa vada cum este perceput orasul de cineva din afara lui, cum pentru autor este interesant de vazut ce a prins in articol si minagini.

Si din completarile aduse de tine vederea asupra orasului capata o alta prezentare.

Cand am scris articolele despre Focsani sotul meu a spus ca acum stiu mai multe decat el si nu puteau decat sa-mi faca placer observatiile lui, cum de asemenea si eu am folosit ceea ce am aflat de la el sau soacra mea.

Felicitari amandurora.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[13.10.16 13:37:11]
»

@tata123: Ultima oară când am poposit în Râmnicu Vâlcea am stat la Hotel Panoramic, care îşi merită pe deplin numele. Este aşezat sus, pe dealul Capela, şi de pe terase priveliştile sunt minunate. Chiar şi numai pentru asta merită făcut un drum până acolo.

Plimbarea ta e în bună parte similară cu cea făcută de noi prin centrul oraşului, cu clădiri vechi şi frumoase ce degajă o atmosferă liniştită, patriarhală. Îmi amintesc că cel mai mult mi-a plăcut Arhiepiscopia şi curtea ei plină de flori, exact aşa cum arată şi în fotografia ta (P16).

Felicitări pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.10.16 16:03:56]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc pentru aprecieri... Arhiepiscopia Râmnicului arată foarte bine din punct de vedere peisagistic. Mie mi-a plăcut și Scuarul Revoluției cu ale sale fântâni arteziene, dar și aspectul exterior al Muzeului de Artă. Sunt multe locuri și obiective de descoperit și în orașele mici și mijlocii, trebuie doar să ne documentăm un pic (centrele de informare turistică s-ar putea să fie închise ).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Michi, mireille, mishu, ovidiuyepi, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Rm Vâlcea şi imprejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07991099357605 sec
    ecranul dvs: 1 x 1