ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 15.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 21 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Haideţi la Miami - # 2. Când şi cât timp la Miami

TIPĂREȘTE URM de aici

Introducere

Articolele din seria "Hai la Miami" se doresc a fi un mic ghid de informare şi eventual de ajutor pentru cei care doresc să-şi efectueze concediul la Miami. Unele informaţii sunt cu caracter general şi sunt valabile şi pentru călătoriile în alte destinaţii. La fel există posibilitatea ca unele informaţii să fie deja "depăşite" deoarece aspectele pe care le-am prezentat în articole sunt colectate de pe o durată de 15 ani, timp în care am efectuat mai multe călătorii peste Atlantic. Sper să vă fie de ajutor şi vă doresc concedii plăcute!

Articol

Să presupunem că v-aţi hotărât că veţi merge în concediu la Miami, aveţi şi un plan despre cât vă permiteţi să cheltuiţi şi doriţi să aflaţi cum trebuie procedat mai departe. Este OK! Următorul lucru de care trebuie să ţineţi cont este un aspect care vă va solicita la maxim capacităţile dumneavoastră de sincronizare: perioada anului când doriţi să vizitaţi oraşul Miami, data biletelor de avion şi durata concediului.

Cu voia dumneavoastră să începem cu perioada anului când este cel mai indicat să mergeţi în concediu în Miami. După cum bine ştiţi, statul Florida şi deci implicit şi oraşul Miami sunt amplasate în extremul sudic al USA, deci clima este foarte caldă, soarele arde foarte tare, temperaturile sunt mari iar drept urmare aerul este foarte fierbinte şi greu respirabil. Oraşul Miami a fost construit pe o mlaştină, aducându-se pământ de peste tot de unde era posibil şi care pământ a fost aruncat în mlaştină pentru a se realiza teren solid pentru a susţine construcţiile din beton.

Pe partea dinspre continent, oraşul Miami este înconjurat de mlaştini drept urmare umiditatea aerului este mai accentuată decât în oraşele situate pe coasta mărilor sau oceanelor, umezeală care accentuează senzaţia de arşiţă şi face aerul aproape irespirabil chiar şi la temperaturi de sub 35 de grade Celsius. Şi eu am fost la fel de mirat când am aflat că temperatura medie lunară, cea mai ridicată, este de 32 de grade Celsius, în iulie şi august dar am simţit pe pielea mea că 32 de grade Celsius la Miami este total diferit faţă de 32 de grade Celsius în România. Deci când este cel mai bine să vizitaţi oraşul? Să începem cu întrebarea când trebuie, pe cât posibil, evitat oraşul?

Oraşul Miami este foarte des lovit de uragane şi are două anotimpuri ale uraganelor. Logic, perioada în care este nerecomandat de a vă efectua concediul la Miami este în perioadele celor două sezoane cu uragane. Primul sezon, cu uragane foarte puternice, ţine din februarie şi până în aprilie iar al doilea sezon, cu uragane mai mici şi slabe ca intensitate care de multe ori se transformă în furtuni tropicale, ţine din iunie şi până în septembrie. Ca fapt divers, uraganele au fiecare câte un nume propriu, numele primului uragan, dintr-un an calendaristic, începând cu litera „A” iar următoarele sunt denumite cu nume începând cu litere în ordine alfabetică.

Ca şi recomandare personală v-aş sfătui, pe cât posibil, să evitaţi să vă planificaţi concediul în perioada de primăvară a uraganelor, deşi dacă atunci este singura posibilitate să vizitaţi oraşul, să vă aşteptaţi la ploi mai dese, aproape zilnice, la vânt care va bate zilnic destul de puternic şi nopţi extrem de răcoroase, înţelegându-se şi temperturi de 5 grade Celsius, sau mai scăzute. Dacă aveţi ghinionul să fiţi în oraş în perioada când acesta este lovit de un uragan atunci este bine să urmaţi întocmai toate instrucţiunile pe care le veţi primi de la recepţionerii hotelului unde staţi, tot recepţionerii fiind cei care vă vor spune ce şi cum să procedaţi iar dacă este cazul vă vor indica locul adăposturilor anti-uragan. Urmăriţi emisiunile radio sau de televiziune pentru că au un plan foarte bine pus la punce de informare şi alarmare a populaţiei în caz de catastrofe naturale.

Bun! Deci am stabilit: pe cât posibil fără februarie, martie şi aprilie, în rest oricând cu menţiunea că cel mai cald este în lunile de vară – de la 32 până la 38 de grade Celsius – şi cel mai plăcut este în perioadele de toamnă şi iarnă cu temperaturi de 20 până la 29 de grade Celsius. Şi aici o mică precizare: în USA temperaturile sunt exprimate în grade Fahrenheit, şi dacă doriţi este o metodă empirică de transformare în grade Celsius a gradelor Fahrenheit, cu o oarecare eroare la valori mari, fiind prin a scădea din gradele Fahrenheit cifra 32, rezultatul se împarte la 2 şi se adună 10%. Astfel 32F vor fi 0C, 52F vor fi 11C (52 – 32 = 20,20 : 2 = 10,10 + 1 = 11), 82F vor fi 27,5C (82 – 32 = 50,50 : 2 = 25,25 + 2,5 = 27,5), etc.

Procedeul este într-adevăr destul de complicat, ideal ar fi să reuşiţi să corelaţi valorile în grade Fahrenheit cu senzaţia de căldură sau de frig pe care o resimţiţi, astfel veţi şti mai rapid dacă 75F - de exemplu - înseamnă frig, plăcut, cald sau fierbinte. O metodă de a "învăţa" mai rapid senzaţia pe care o resimţiţi la anumite valori ale gradelor Fahrenheit este să setaţi temperatura aerului condiţionat din camera de hotel la diferite valori şi să memoraţi valorile la care cum vă simţiţi.

Să vedem cât ar trebui să se întindă concediul dumneavoastră pe tărâm american. În mod normal şi în primul rând, numărul de zile de concediu planificat este puternic influenţat de buget iar în al doilea rând de activităţile pe care doriţi să le efectuaţi pe durata şederii acolo. Dar în planificarea concediului mai există un factor de care ar trebui să ţineţi cont plasându-l ca prioritate, după cum consideraţi. Acest factor are şi un nume iar americanii îl numesc „jet lag” iar fenomenul pe care-l implică acest termen este oboseala pe care o resimte un individ care se deplasează într-o zonă foarte îndepărtată de locul unde îşi duce vajnica existenţă. Fenomenul este mai greu de explicat dar sunt sigur că veţi înţelege rapid deoarece am să vă explic doar esenţialul.

Mai ţineţi minte noaptea de revelion, din oricare an, cum Revelionul se sărbătoreşte la ore diferite pe glob iar primii care sărbătoresc sosirea anului nou sunt australienii? Acest fapt se întâmplă pentru că Australia este, cu ora pe glob, „înaintea” României. Continentul American este, ca oră pe glob, în urma României cu 7 ore, astfel când în România este ora 07.00 dimineaţa în USA este miezul nopţii, ora 00.00, deci la ei ziua abia începe pe când la noi au trecut deja 7 ore din noua zi. Lucrul acesta, cu diferenţa de ore, se numeşte "decalaj de fus orar" şi se întâmplă pentru că planeta Pământ se roteşte în jurul axei sale dar şi în jurul soarelui – gata cu detaliile.

Organismul oamenilor care trăiesc în România, indiferent de naţionalitate, este obişnuit ca ritmul somn – veghe, denumit şi ritm circadian, să se desfăşoare ciclic la anumite ore, adică să ne culcăm la o anumită oră din noapte şi să ne trezim aproximativ la aceeaşi oră în fiecare dimineaţă. Acest ritm este „pus” de organismul nostru pe „pilot automat” iar dacă ne deplasăm într-o zonă a pământului unde ora locală este decalată cu mai mult de 2 sau 3 ore faţă de ora din România, organismului prea puţin îi pasă cât este ceasul acolo unde te-ai deplasat – el te va trimite la culcare conform orei României, conform orei pe care el este „setat” şi la fel te va şi trezi.

Acuma imaginaţi-vă că sunteţi în USA, în Miami iar ora locală din Miami este 00.00, adică miezul nopţii. În România va fi ora 07.00 dimineaţa, ora dumneavoastră de trezire, iar organismul dumneavoastră se va comporta ca şi cum ar trebui să se trezească. Dar americanii se duc toţi la culcare! Nasol, veţi bântui toată noaptea ca un huhurez. Şi acum situaţia cea mai nasoală: este ora 17.00 în Miami ceea ce înseamnă că în România este miezul nopţii. Organismul vă spune: „Hai la culcare! ”. Nasol, super-rău de tot, să-ţi „pice ochii în gură” de somn la ora cinci după-amiaza. Într-o frază: în primele zile veţi fi bulversat total sau "întors pe dos ca o mănuşă".

Vestea bună este că organismul, încet-încet, se va obişnui cu noul fus orar, fapt care se va datora, în mare măsură, oboselii acumulate peste zi. Toată chestia asta cu obişnuinţa este diferită de la individ la individ: unii se obişnuiesc cu noul ritm veghe-somn în 3-4 zile – pe aceştia îi invidiez rău de tot – iar altora le trebuie o săptămână sau mai mult. Eu am nevoie cam de 7-9 zile până să mă obişnuiesc dar cunosc persoane care s-au chinuit chiar şi 20 de zile. Perioada normală sau medie de a te obişnui cu această schimbare este cam de o săptămână, evident cu mici variaţiuni de la humanoid la humanoid.

Deci, după ce aţi pus piciorul pe pământ american, calculaţi maxim o săptămână, timp în care veţi fi zombi, şi numai după aceea veţi fi pe deplin conştient, pe durata, zilei şi cu "motoarele" la 100%. Ţineţi minte acest sfat şi încercaţi ca în primele zile să vă planificaţi vizite la obiective "mai uşoare", din punct de vedere psihic dar care să vă solicite fizicul pentru a vă forţa puţin organismul să-şi modifice ciclul somn-veghe.

Există şi câteva mici secrete pentru a vă forţa organismul să accepte cât mai rapid modificarea ciclului veghe-somn. Astfel, evitaţi să mai mâncaţi după orele 16.00, ştiut fiind faptul că o burtă plină te trimite la culcare. În primele zile, până vă obişnuiţi, abţineţi-vă de la băuturi alcoolice, consumaţi cafea de dimineaşă, este foarte indicat, iar ultima cafea să o beţi pe la orele 16.00. Efortul fizic dozaţi-l spre a doua jumătate a zilei, după orele 14.00 şi încercaţi să respectaţi orele meselor de dimineaţă şi de amiază. Forţaţi-vă să rămâneţi treaz până la orele 22.00 în fiecare zi. Dacă vă va fi foarte greu, în primele zile, dormiţi maxim 2 ore de amiază dar, atenţie mare, încercaţi să eliminaţi somnul de amiază cât mai repede posibil. Ştiu că este greu, vă spun din proprie experienţă dar dacă Magellan a reuşit veţi reuşi şi voi.

Acesta este unul din "fenomenle" de care trebuie să ţineţi cont când vă programaţi durata concediului pentru că funcţie de cât de repede vă obişnuiţi veţi avea mai multe zile plăcute petrecute. Eu vă recomand o durată mai mare de 21 zile, adică trei săptămâni, cu tot cu sau fără drum, cum doriţi, timp suficient pentru a surmonta acest mic deranj.

Când vă întoarceţi acasă fenomenul se va repeta pentru că organismul dumneavoastră "învaţă" ritmul veghe-somn de pe continentul american şi puţin îi pasă că v-aţi deplasat pe glob în altă regiune. Astfel, în primele zile de cum ajungeţi acasă veţi avea aceeaşi problemă cu somnul pe care aţi avut-o când aţi pus piciorul pe tărâm american. Vestea bună este că vă veţi "reveni" foarte repede, cam în 2-3 zile, organismul "aducându-şi aminte de origini" şi trimiţându-vă la culcare conform vechiului program.

De asemena, durata şederii dumneavoastră acolo, aşa cum am mai spus, este influenţată şi de activităţile ce doriţi să le efectuaţi dar şi de obiectivele pe care doriţi să le vizitaţi. Ce ar fi important de spus, la acest capitol, este că ar trebui să ţineţi cont că oraşul Miami este întins foarte mult pe orizontală, distanţele între diferite locaţii sunt foarte mari şi vă va lua foarte mult timp de a ajunge dintr-o parte în alta deşi au mai multe autostrăzi care traversează atât statul Florida cât şi oraşul Miami, de la un capăt la celălalt şi în toate direcţiile.

De asemenea ar trebui să ştiţi că toate obiectivele sau atracţiile turistice din Miami sunt foarte mari, întinse pe hectare întregi şi vă va lua foarte mult timp pentru a le vizita. Va trebui să mai ţineţi cont şi de faptul că, fiind foarte cald, vă vor fi necesare mai multe pauze de rehidratare şi de odihnă la umbră, mai ales dacă vizitaţi obiective amplasate în aer liber. Tot ca o recomandare este să vă planificaţi vizitele la obiective amplasate în aer liber, pe cât posibil dimineaţa când temperaturile sunt mai blânde, lăsând perioada de amiază vizitelor la obiective care se vizitează în interior sau pentru plajă.

După ce v-aţi obişnuit cu ritmul veghe-somn, serile vă recomand să le petreceţi la vreun restaurant în oraş, pe malul oceanului la promenadă, în vreun club sau prin mall-uri. Veţi fi surprinşi să vedeţi cât de aglomerate sunt mall-urile pe toată perioada zilei dar în special când se lasă seara, societatea americană fiind o societate de consum acest aspect având un impact destul de puternic asupra modului de viaţă american. Cam atâta deocamdată.

Dacă aţi reuşit să vă formaţi o idee despre cam cât aţi dori să staţi, am mai trecut un hop. Să mergem mai departe la cumpărarea biletelor de avion.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Utube in 06.10.16 14:17:09
Validat / Publicat: 06.10.16 16:22:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA DE NORD.

VIZUALIZĂRI: 2720 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Utube); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mishu
[06.10.16 17:03:15]
»

@Utube: Esti foarte dragut si nu ai mentionat ca majoritatea uraganelor au nume de fete , mai sunt si exceptii insa...

Cat despre obisnuirea cu fusul orar, nu stiu cum e in America eu am trait pe pielea mea fusul orar din China, cu diferenta de 6 ore. Nu am avut nici o problema la dus, m-am acomodat din prima zi, cum aveam si multa treaba fiind in interes de seviciu poate ca asta a facut diferenta, in schimb cand m-am intors in tara mi-a luat o saptamana sa-mi revin, ca mai bine ma intorceam in China.

Astept continuarea si mai discutam, felicitari, votat cu placere.

UtubeAUTOR REVIEW
[06.10.16 17:35:51]
»

@mishu: Bună să-ţi fie inima cititorule!

În primul rând mulţumesc pentru ecou. Referitor la asemănarea sau legătura dintre uragane şi fete sunt destule glume, unele de-a dreptul nesărate care mai şi circulă cu nesimţire prin toată media . Chiar doresc să afirm cu tărie că sunt total împotriva lor

Referitor la problema cu fusul orar, spui tu ceva. Poate că mergând spre est este mai simplu să te obişnuieşti. La asta m-am gândit şi când ai spus că ţi-a fost mai greu când ai venit înapoi acasă, spre vest.

Îţi doresc o zi deosebită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[07.10.16 17:15:32]
»

@Utube: Eiii, nu numai că mi-am format o idee, dar n-am mai rămas cu același gust ca după primul articol din această serie. Citindu-l pe acela am avut senzația că ori mă duc în America ca să am și eu despre ce vorbi, ori mă las de meseria de povestitor.

Mulțumim pentru sfaturi. Am foarte puțin timp de când am început și eu să iau în calcul partea aceea de lume (care n-a fost niciodată în planurile mele pentru că nu zburam), așa că orice sfat este binevenit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
UtubeAUTOR REVIEW
[07.10.16 17:39:24]
»

@Aurici: Bună să-ți fie inima, cititorule!

Mulțumesc frumos pentru ecou. Toți avem povești frumoase de spus și împărtășit de pe unde am umblat iar în nici un caz o destinație anume n-ar trebui să ne taie aripile în a ne spune fiecare povestea.

Cu foarte mare plăcere pentru gratitudini, sper ca rândurile scrise de mine să ajute pe cât mai mulți.

O zi spectaculoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[06.02.17 02:12:28]
»

cred ca eu ma pregatesc de-acum pentru o schimbare de fus ca e trecut de 2 noaptea si nu ma ia somnul.

UtubeAUTOR REVIEW
[06.02.17 09:39:47]
»

@adri-nico: Mulțumesc pentru ecou.

Da, se poate începe cu câteva nopti albe, de preferat garnisite cu multe petreceri - pentru a evita plictiseala, nu de alta.

O zi deosebită!

AdrianoAdi
[06.11.19 11:09:15]
»

@Utube:

' Primul sezon, cu uragane foarte puternice, ţine din februarie şi până în aprilie'

TOTAL ERONAT!

Atunci e cald, e in plin sezon! intre noiembrie si mai cel tarziu e sezonul de vara. Sezonul uraganelor e iunie-sept.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, AdrianoAdi, Aurici, mishu, Utube
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Miami și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044965028762817 sec
    ecranul dvs: 1 x 1