ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 6 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Madison Square si Flatron Building

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Se pare ca de la ultimul articol scris despre New York acest oras nu ma lasa in pace, cel putin in gândurile mele. Asa ca am ajuns sa descriu din nou o particica din centrul Manhattanului si anume Madison Square impreuna cu bunicul zgarie norilor Flatron Building de pe vremea când Charlie Chaplin era mic copil iar Stan si Bran nici nu s-au nascut inca.

Ajuns in zona intr-o sambata insorita dar friguroasa am recunoscut pe loc Flatron Building (din filme, fotografii si cunoscand cateva date istorice) dar Madison Square (Piata Madison) era o necunoscuta pentru mine.

Piata si parcul a fost denumita dupa James Madison (1750-1836) al patrulea presedinte SUA. Finalizarea si deschiderea parcului pentru public a avut loc in 1847. Lucrari de nivelare a terenului au avut loc aici la fel ca la amenajarea celorlalte parcuri din Manhattan.

Madison Square este usor de gasit in New York. Cativa pasi facuti de la Empire State Building pe bulevardul 5th Avenue si am si ajuns aici. Se afla la intersectia bulevardelor 5th Avenue / Broadway / si intre strazile 23 si 26. Spre sud se vede cladirea Flatron, iar cartierul mic care se gaseste aici se numeste Flatron District. Cladirile cele mai renumite din jurul parcului/pietei Madison

Flatiron Building este un zgarie nor istoric construit in anul 1902. Cu cele 22 etaje, 91 m inaltime construit de catre arhitectul Daniel Hudson Burnham era cea mai inalta si moderna cladire din vremea respectiva. Stilul arhitectural este Beaux-Art cu elemente de Neorenaissance. Cladirea se numeste si Fuller Building dupa numele companiei proprietar pe acest teren/cladire. Cladirea este folosita ca birouri. Apare in nenumarate filme (Spider Man, Godzilla, Stan si Bran) O filmare istorica aici

Met Life Tower este o alta cladire istorica situata in partea estica a parcului Madison. Constructia a inceput in 1893 si finalizata in 1909. Cladirea de birouri in prezent proprietatea Abu Dhabi Investment Authority are 50 de etaje, o inaltime de 213m, este opera arhitectului Napoleon Le Brun&Sons. Elementele prin care am remarcat aceasta cladire (nu stiam absolut nimic despre aceasta inainte de vizita) este ceasul din turn si acoperisul galben auriu. O filmare cu drona aici

New York Life este o alta cladire istorica cu un acoperis auriu. Construita in 1928 este opera arhitectului Cass Gilbert iar stilul arhitectural este Gothic Revival.

One Madison Parc este o cladire moderna inceputa in 2006, in 2013 a fost gata, numara 50 de etaje, si o inaltime de 188m. Destinatia cladirii de aceasta data este rezidentiala si cum inaltimea costa s-a dorit vânzarea undeva la 45 mil $/apartament Penthouse, pe urma s- stabilit 36 mil, adevarul ca s-au vandut 75% din apartamente dar nici una la acest pret. Probabil s-a lasat mult din pret si asa s-a reusit aceasta performanta (de vanzare 75%)

Madison Square Garden (Newyorkezii prescurteaza si spun MSG) este o cladire in apropierea parcului (Madison Avenue/str 26) destinatia teatru multifunctional (sporturi cum ar fi Hockey, Baschet, Box, evenimente cum ar fi concerte) Prima cladire dateaza din 1874 si nu seamana cu hala rotunda de astazi. Nici a doua care a functionat pana in 1925 nu seamana. Cladirea care o vedem astazi este construita in 1963. Pare greu de crezut dar eu prima data am auzit de aceasta cladire vizionând filmul Godzilla (Soparla uriasa si-a depus ouale peste tot in Madison Square Garden si dinozaurii mici incepeau sa sparga cojie si sa iasa) Pe urma mi-am dat seama de valoarea reala a cladirii (dupa vizita in zona)

Parcul Madison (2,5 hectare) contine multa vegetatie, locuri de recreere, mese si banci, locuri de joaca pentru copii, fantani arteziene, statui si multe, multe... veverite. Veverite care sint foarte obisnuite cu oamenii care ii hranesc. Asa ca veverita intalnita de mine in parcul Madison a vazut in mine un potential hranitor si aproape ca nu s-a urcat pe mine. Partea a doua a fost ca nu am avut ce sa-i dau, dupa ce si-a dat seama s-a retras dar a ramas pe aproape.

Worth Square este o adaugire a Madison Square in zona intersectiei strazii 25 cu 5th Avenue. Centrul atentiei aici este The Worth Monument un memorial in cinstea generalului William Jenkins Worth care a luptat in razboiul mexican. In apropiere este Biserica Sf Sava ortodoxa/sarba arsa in luna mai 2016 in ziua Pastelui. Am reusit sa o vizitez in februarie, astazi se pot vizita doar ruinele.

Statuia David Glasgow Farragut se gaseste in parc. David Glasgow (1801-1870) a fost un amiral care a servit tara in cateva razboaie printre care si razboiul mexican. Fregata Essex a fost numele ambarcatiunii de razboi folosita in actiunile sale. Statuia din bronz (1881) este opera arhitectului Stanford White si sculptorului Augustus Saint Gaudens.

Experienta personala : A fost aproape zilnica cu ocazia sejurului fiind un loc de trecere spre diferite destinatii cum ar fi Downtown, Washington Square, partea sudica a Broadwayului, partea vestica a Manhattanului. Se vede foarte bine din orice punct inalt, ca reper si usor de recunoscut este Flatiron Building indiferent daca este seara sau ziua. Seara Flatiron Building este iluminata si se observa foarte bine forma cladirii in triunghi.

Despre evenimentele care au loc in prezent sau vor avea loc in scurt timp se pot obtine informatii consultând siteul parcului madisonsquarepark.org

Si nu imi vine sa cred am gasit o filmare cu drona despre aceasta destinatie, rog atasarea la începutul articolului chiar daca Madison Square + Flatron apar undeva la jumatatea acestui clip

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 06.09.16 23:10:56
Validat / Publicat: 06.09.16 23:41:17
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD

VIZUALIZĂRI: 2889 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Daca nu era interdictia introducerii alimentelor in SUA ii aduceam un sac de nuci (stau bine cu nucile din gradina)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.09.16 23:19:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[07.09.16 14:53:34]
»

@AZE: De obicei auzim "Eterna si fascinanta Roma" aici vorbim de "Eternul si fascinantul New York". Cum sa nu-ti vina sa mai povestesti cate ceva de cate ai ai aceste amintiri si cum iti vine sa scrii in continuare, se vede dorinta de a retrai clipele minunate petrecute aici.

Adevarul este ca eu inca nu am ajuns acolo, dar ca si tine asa cum spuneai la un moment dat, in momentul in care ajungi acolo simti nevoia sa descoperi locurile si obiceiurile pe care le stii din filme.

Felicitari, votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[09.09.16 09:12:23]
»

La ce cladiri uriase vad eu in poze, ma intreb cum stati cu gitul? A iesit din articulatii? (imi si inchipui ca atirna ca la papusile alea carora li s-a rupt elasticul ce tinea gitul de corp. - asa am eu imaginatia bogata; P)

AZEAUTOR REVIEW
[09.09.16 17:51:26]
»

@adri-nico: Buna ziua, un coleg de servici a fost cu cativa ani inaintea mea la NYC si m-a avertizat clar ca o sa am probleme cu gatul de la privitul in sus.

Este un mit spulberat nu s-a intamplat si fiind pasionat de zgarie nori (de asta m-am dus acolo in special pentru noul World Trade Center (pt ca cele vechi le-au bombardat inainte sa ajung de si mi-au placut mai mult) ma uitam doar in sus. Dar aparatul foto era orientat cu obiectivul numai in sus asa ca mi-am salvat gatul...

Cred ca si colegul azis mai in gluma ca ma va durea gatul de la privitul in sus.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[09.09.16 18:05:08]
»

@AZE: N-am ajuns la New York dar am vazut zgirie nori in Singapore si ca sa ies bine in poza, cu toata cladirea in spatele meu, "fotograful" era nevoit sa se intinda pe asfalt.

MAnd
[09.09.16 22:47:40]
»

@AZE: Mi-am sucit si eu gatul in iunie 2012, privind la zgarie-nori. Am urcat atunci in Empire State Building, inca era cel mai inalt. Radeam atunci cu prietenii, ca daca mai ajung in NYC o sa apelez la un sistem de transport in care eu sa stau mai comod, cumva pe spate. Imi plac zgarie-norii. Sunt un rezultat maxim al ingineriei si tehnologiei, si un simbol al succesului in economie.

Nu am stat decat vreo 8 ore in care am incercat sa vedem cat mai multe. Am lasat pentru data viitoare Medison Square si multe alte obiective de vizitat.

Vot maxim! :

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, AZE, MAnd, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063808917999268 sec
    ecranul dvs: 1 x 1