ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 2 zile
prieteni
3 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
66.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Ce parere ai, Scorilo?

TIPĂREȘTE URM de aici

Scorilo – cf wiki si tarcu.ro

Scorilo este numele unuia din regii dacilor. Se presupune chiar ca era tatal celebrului rege dac Decebal, inscriptia Decebalus per Scorilo descoperita la Sarmizegetusa, fiind adusa ca si argument. Mult mai multe informatii despre Sarmizegetusa Ulpia Traiana gasiti aici vezi impresii.

Pe Muntele Mic, care face parte din grupa Masivului Tarcu, se gasesc Pietrele lui Scorilo sau Piatra Scorilei. Acestea sunt niste stanci si sunt considerate a repreznta un altar pagan de pe vremea dacilor. Legenda spune ca Scorilo ar fi ascuns acolo o comoara intr-o pestera aflata pe stancile despre care povestesc.

Scorilo a trait pe aceste meleaguri acum mai bine de 2000 de ani si presupun ca de acolo de unde vegheaza asupra zonei atat de pitoresti a Poienii Marului si a Muntelui Mic a vazut multe si inca mai vede multe. Ce parere ai, Scorilo?

Din Poiana Marului pornesc doua trasee turstice, care urca pe Muntele Mic. Primul este o poteca marcata cu banda albastra, care trece chiar pe la Pietrele lui Scorilo si ajunge dupa 4 ore la destinatie. Al doilea este mai lung si urca din Poiana Marului pe drumul forestier de pe Valea Sucului in Saua Jigorii unde intalneste soseaua alpina ce urca dinspre Caransebes si Borlova catre Muntele Mic. Despre acest traseu voi relata intr-un articol … cu adrenalina (vezi impresii).

Poiana Marului – odinioara

Statiunea Poiana Marului este situata la o altitudine de aproximativ 500 metri, la poalele Muntelui Mic, la 25 km de Otelu Rosu. Dezvoltarea statiunii dateaza din perioada interbelica. Au aparut rand pe rand vile. Accesul se facea pe atunci cu un tren forestier. Statiunea avea sa fie supranumita Perla Banatului. In 1977 s-a ridicat in statiune un hotel cu 5 etaje si peste 400 de locuri de cazare (daca nu gresesc), Hotelul Scorilo.

Asa a ajuns Poiana Marului o destinatie frecventata de banateni si nu numai. Cele mai cunoscute obiective turistice, care se pot vizita aici sunt: schitul, la care se gaseste icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, si lacul si barajul, construite artificial pentru producerea energiei electrice. Ce parere ai, Scorilo?

Poiana Marului – astazi

Schitul, lacul si barajul sunt si astazi in picioare si sunt in continuare obiectivele pe care turistii la cauta si le viziteaza.

Barajul si Lacul Poiana Marului sunt amplasate pe valea raului Bistra Marului. Barajul este ridicat din piatra (ancramente) cu miez de argila; si este inalt de 130 metri. Nu se traverseaza barajul, accesul pesoanelor neautorizate este strict interzis. Lacul se intinde la poalele impadurite ale poalele Muntelui Mic, ale Nedeii si ale Varful Pietrii.

Hotelul Scorilo insa … a fost subiect de reportaj tv candva nu demult. Dar nu de reclama, nu de promovare! Hotelul Scorilo este o ruina! Si alte ruine sunt in zona si astazi este un amestec de daramaturi si constructii noi in Poiana Marului. Statiunea este astazi este o umbra palida a ceea ce a fost candva. O alta rana a turismului nostru. Care nu se va mai vindeca. Probabil ca statiunea va continua sa se degradeze. Sau poate cineva o va salva. Nu cred ca sunt suficiente pensiunile care au aparut dupa ’90. Aici e vorba de atragerea turistilor, de infrastructura, de posibilitati moderne si variate de petrecere a timpului liber. Daca vrei, gasesti ce sa faci in zona, dar nu asta era ideea! Ce parere ai, Scorilo?

Excursia noastra

Am pornit cu masina de la Pensiunea Ana Marga …. pe traseul:

Marga - 2 km pe DC2 – stanga 8 km pe DN68 pana la intrarea in Otelu Rosu (Zavoi) – stanga 23 km pe DJ683 pana in Poiana Marului. Durata efectiva a parcurgerii acestui traseu cu automobilul este de ca. 45 – 60 minute. De la ramificatia din DN catre Poiana Marului starea carosabilului se inrautateste usor fata de asfaltul pe care am rulat pana acolo, dar se pastreaza rezonabila, astfel incat orice categorie de masini si soferi cu orice cumul de experienta pot urca pe roti pana la coada lacului din statiunea aleasa ca destinatie. La un moment dat DJ-ul se bifurca, dar puteti folosi oricare dintre variante pentru ca se reunesc cativa kilometric mai la deal, una strabate satul Maru, alta urmeaza centura din stanga satului.

La baraj este un loc clasic de popas. O dovedeau cele cateva masini intalnite aici si turistii care faceau poze. Am procedat si noi in consecinta. Intr-adevar de pe marginea barajului exista o perspectiva frumoasa asupra abruptului barajului din piatra si a soselei ce se vede jos in vale, dar mai ales asupra unei parti a lacului de acumulare si a munticeilor care il incorseteaza.

Bine ati venit in Situl Natura 2000 - Muntii Tarcu – ne intampina un panou montat langa baraj. Situl Natura a fost infiintat pentru protejarea speciilor si habitatelor din diferite zone ale tarii.

Muntii Tarcu sunt acoperiti in proportie de peste 60% de paduri de fagi, molizi si brazi. Aici se gasesc unele specii rare, precum tisa, floarea de colt, crinul de padure, iar dintre animale rasul. In subsolul panoului este amintit si numarul de telefon pentru urgente 0-SALVAMONT.

Ne urcam din nou in masina. Urmam soseaua care se desfasura in sinusoide pana la coada lacului. Am intrat deja in Statiunea Poaina Marului. Zarim pensiuni sau indicatoare catre pensiuni care sunt mai ascunse. La coada lacului, drumul se bifurca: in stanga se traverseaza paraul Sucu si Bistra, care alimenteaza lacul de acumulare, apoi drumul se intoarce o bucata pe celalalt mal al lacului sau se ramifica catre alte pensiuni in dreapta pe valea Sucului (shucului), o vale pe care va recomand sa o vizitati asa cum aveam sa o facem si noi peste cateva zile, extra, in una din excursiile noastre speciale din acest concediu (urmeaza link).

Noi am virat stanga. La cativa metri de la intersectie, imediat dupa pod, se inalta o mare constructie, o mare paragina! Ati ghicit – ex-hotelul Scorilo! O ruina. S-a furat din el tot ce s-a putut, structura de rezistenta cu siguranta nu mai prezinta …... nicio siguranta. Am auzit ca aici, in curtea lui larga se fac drifturi cu masini si motoare, se urca cu ATV-urile si motocicletele pe scarile lui, chestii din astea…

Mai continuam putintel si intalnim un panou ce ne informeaza despre un SPA cu serviciile aferente. Nu am mers la locul indicat ca nu aveam aceasta curiozitate, dar totusi informatia este bine de stiut.

Continuam. Soseaua, tot mai ciuruita, trece printr-o zona inundabila, care fusese prezentata cu numai o saptamana in urma la stirile TV, cand datorita cresterii nivelului apei lacului, soseaua a fost acoperita de apa, iar cei ce campasera dupa aceasta bucata de asfalt ramasesera izolati. Pentru putin timp. Aici este si punctul terminus pentru turisme. Am coborit si noi si noii nostri prieteni din Timisoara – Florin si Mihaela - cu care am plecat in aceasta plimbare. Am admirat peisajul (trebuie sa privesti selectiv ca sa decupezi din imagine tot ce-i vechi, parasit si deteriorat). Langa noi, vaci si oameni se scaldau deopotriva in apele lacului la cativa metri distanta, imagini de pus pe net! Cerul superb, povarnisurile inierbate ale muntilor asijderea. Brazii si aroma lor, aer curat si ozonat, natura, cer albastru, apele linistitoare ale lacului…... mai povestim!

Va las cu bine!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 04.09.16 21:49:06
Validat / Publicat: 04.09.16 23:14:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POIANA MĂRULUI [CS].

VIZUALIZĂRI: 4452 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Muntii Tarcului in zona Poaian Marului - Muntele Mic
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[04.09.16 23:53:54]
»

@Dan&Ema: Cerul superb, povarnisurile inierbate ale muntilor asijderea. Brazii si aroma lor, aer curat si ozonat, natura, cer albastru, apele linistitoare ale lacului…... in final cred ca asta a contat mult pentru voi, urma sa reveniti intr-un oras gri, fara brazi sau cu arome artificiale de brazi, cu aer poluat si o natura artificiala.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.09.16 00:09:33]
»

@mishu:

Sarut mana, Mihaela. Ai marcat ceea ce conteaza, ai filtrat corect.

Multumesc de vot.

Mi-a placut ca ai repetat in ecoul tau cateva cuvinte si expresii dragi mie.

Ca sa spun o vorba mare: daca elimini ce nu e frumos sau ce nu-ti place, restul e frumos si iti place.

Cerul, lacul, ramura de brad...

Intentionat nu am pozat si nu am postat hotelul Scorilo. Ex-hotelul.

Frumos la munte. Fain chiar, ca suntem in Banat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[05.09.16 10:40:19]
»

@Dan&Ema: Scorillo are o parere extraordinara! d-aia ti-a trimis SB!

crismis
[05.09.16 15:49:56]
»

@Dan&Ema: Si pana la urma, ce parere o fi avand Scorilo?!

Lasand gluma la o parte, foarte interesanta incursiunea voastra pe aceste taramuri mai putin cunoscute de noi, cei din rasaritul tarii. (Prima data am crezut ca e vorba de Poiana Marului de langa Brasov.)

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.09.16 16:39:46]
»

@Zoazore:

Multumesc de SB. Pupa tata pe SCorilo!

Daca ar putea stimabilul SCorilo sa ascunda tot ce este hai sa zicem in plus in zona si sa populeze locul cu daci neaosi (si dace) ce bine ar fi!

Nu cu Dacii pe 4 roti, 5 cu roata de rezerva.

Dar deh! Traim alte vremuri, consumam E-uri, SCorilo habar nu are ce sunt alea, or fi fructe de padure?

Chira daca ma repet, il pun pe SCorilo, ca sa dezleg misterul cu tata din deschidere, sa nu cream confuzii...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[05.09.16 16:46:09]
»

@crismis:

Multumesc de lectura si aprecieri!

Da, mai avem o Poiana Marului intre Zarnesti si Sinca in judetul Brasov.

A propos de denumirile de localitati care se repeta, sunt de parere ca este lipsa de inspiratie. Cum sa ai 100 de localitati Stefan cel Mare sau Kogalniceanu sau chiar2 de Bucuresti. Pai mai bine sa se numeasca atuci si tara Stefan cel Mare. Mie imi plac mult numele de localitati cu rezonanta istorica, dar si mai mult mi-ar placea diversitatea.

pentru ca uite asa ne intoarcem la Poiana Marului, cea din Brasov sau cea din Caras Severin?

Acum e cea din Caras. Intr-adevar e drum lung de la Galati, nici de la Bucuresti nu e chiar scurt, dar cand iti propui si te setzei pe o destinatie nu mai conteaza atat de mult.

Recomand multe locuri frumoase in zona Poaian Marului (CS) si nu numai dar sa nu dezvalui in avans

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Poiana Mărului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057467937469482 sec
    ecranul dvs: 1 x 1