ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 03.09.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
60.00%
Către satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
60.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Crucea Manafului - Cea mai mare cruce cioplita din tara

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa cum v-am spus data trecuta, am plecat de la Naeni tinta spre Crucea Manafului despre care imi spusese un coleg de site ca s-ar afla in zona. Am citit legenda ei inainte si pentru ca mi-a placut, am zis ca trebuie sa o vedem mai ales ca nu faceam un ocol prea mare. Ne-a spus unchiul sa tinem drumul pina trecem de pod apoi sa facem la stinga. Acolo e indicator insa drumul pe care am cotit era de pamint si masina facea ca toate ala.

Am trecut pe linga un loc amenajat de cei ce au paminturi in zona, cu colibe pentru ei si animale si am tinut inainte printre vii. :D Mortii erau in injuraturile din gind ale sotului meu, care mi-a reprosat ca in ziua aia l-am bagat numai prin hirtoape, insa i-am zimbit frumos cum numai eu stiu, m-am facut ca ploua si nu ii aud vaietele despre cum strica el masina p'acolo. Numai ca cerul s-a facut ca ploua la propriu si imediat au inceput sa curga picuri mai de ploaie. Sa se vada vreo cruce, neam! De data asta vazusem poze pe net si stiiam cam ce trebuie sa apara in fata noastra. Nu stiu cit am mers, vreo 2-3 km... pina cind, in mijlocul maracinilor si ciulinilor s-au itit citeva coloane de piatra. Daca ajungi in dreptul ei nu iti dai seama ca e cruce, trebuie sa dai inapoi pina o prinzi in toata forma.

Sotul opreste masina cu o frina brusca si imi zice "da-te jos si fa-ti poze! / ma dau, dar sa iau si borseta cu banii ca tu esti in stare sa ma lasi pe aici! " Nu m-a lasat dar cum ploua... n-am facut prea multe poze ca nici nu aveam la ce.

Si acum sa va zic legenda :

Acum vreo 170 de ani, pe vremea domnitorului Bibescu, un turc tinar ce trecea cu o caravana sa isi vinda marfurile, a fost apucat frigurile prin zona Buzaului si a gasit gasit o familie in Greceanca, familie care l-a ingrijit si unde a stat in gazda pina in primavara cind caravana lui s-ar fi intors de prin Moldova. In timpul iernii, fetele se adunau in claca pentru a toarce lina sau a coase pe la casele rudelor. Astfel ca in casa in care era gazduit turcul, a venit si Maria, fata preotului Cirjan, si de care turcul s-a indragostit atit de tare incit s-a hotarit sa se boteze si sa treaca la religia crestina, astfel ca a primit numele de Gheorghe. S-au casatorit in 1844 si impreuna si-au deschis un han la Drumul Mare pentru ca turcul avea comertul in singe.

Preotul, tatal fetei, a fost atit de amarit incit nu i-a putut ierta aceasta fapta si a cerut ajutorul fiului sau ca sa ridice o cruce pe marginea drumului, doi ani mai tirziu.

Primul copil al Mariei si al turcului Gheorghe, a fost o fetita care a murit la citeva luni dupa nastere, moment in care preotul s-a impacat cu fata si ginerele sau iar in memoria Dobrei, fetita decedata, turcul a ridicat un baldachin pe cei patru stilpi ce inconjurau crucea asa cum era traditia in Anatolia. Pe acest baldacihin erau cioplite imagini din cele doua religii, musulmana si crestina. Una din pietre inca mai exita deasupra celor 2 stilpi, alta cica ar fi cazuta in buruieni. Eu nu am vazut-o.

Aceasta cruce a fost cioplita intr-o singura piatra si este cea mai mare din tara noastra. Are 6 tone si o inaltime de 2,4 metri. Pentru transportul ei s-a taiat cel mai mare stejar din padure, iar crucea a fost asezata pe crengile copacului. Trunchiului i se atasau doua roti cioplite in lemn si lasate citeva zile sa se imbibe in pacura, apoi acestui atelaj i-au fost adaugate 8 perechi de boi (conform spuselor unchiului meu) sau 16 perechi de boi asa cum zice internetul.

O alta poveste sune ca aceasta cruce a fost ridicata pe locul unde turcul Manaf a avut hanul sau ca acesta si-ar fi ingropat la radacina niste comori. Unii, mai tirziu, vrind sa sape dupa comori, cica au fugit cind au vazut ca stilpii se inclina si unul dintre baldachine a cazut.

Dupa ce am trecut de cruce, mai in fata am intilnit o fintina liga care mai erau doua cruci din piatra, dar mult mai mici. Nu se afla nici un indicator in zona, atit la Crucea Manafului cit si la celelalte. Fintina exista de pe vremea Hanului si din ea se adapau cei ce opreau sa isi traga suflarea in incinta acelui han.

Acum, ca a fost acolo, daca ma intrebati, nu m-as mai duce special. Doar daca sinteti in zona, puteti face un popas, altfel, va uitati la pozele mele si va trece. :)

daca autoritatile ar amenaja terenul in jurul crucii, ar fi foarte bine, altfel, buruienile o sa creasca atit de mari incit in scurt timp doar localnicii ar mai putea da de ea.


[fb]
---
Trimis de adri-nico in 01.09.16 13:44:15
Validat / Publicat: 01.09.16 14:22:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.

VIZUALIZĂRI: 1829 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adri-nico); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 daca te dai citiva zeci de pasi mai in spate.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

adri-nicoAUTOR REVIEW
[01.09.16 13:52:30]
»

Din pacate, internetul nu imi permite sa atasez poze. O sa incerc mai pe seara.

liviu49
[01.09.16 14:42:00]
»

@adri-nico: Mamaaaa! sunt primul votator si primul ecoist! Doamna @mishu scuzoaiele mele, dar de data asta sunt pe primul loc.

Am reusit sa citesc si articolul si astept sa vad poznele, ca sa-mi dau seama ce trebuie sa fac, ca sa-mi treaca. S-ar putea sa nu se stie, dar cred ca voi ramane la stagiul de ginit la pozne, ca de ajuns pe-acolo nu prea trag de nadejde. Mi-a placut legenda si popate ca cineva va gasi o modalitate de a fi si vizitata crucea.

Oricum sotul trebuie apreciat pentru rabdarea de care il lauzi in articol. Se pare ca nu degeaba esti Zana Sefa!

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna
[01.09.16 15:05:34]
»

@adri-nico: Interesantă relatare. Sigur n-am să caut această cruce, aștept pozele. Sunt curioasă prin ce bălării ai dus bietul om

mishu
[01.09.16 15:37:33]
»

@adri-nico: Accept scuzoaiele lui @liviu49, cred ca o sa-si noteze data in calendar, sper sa fiu mai vigilenta data viitoare, oricum sper sa vin in curand si eu cu niste articole care sa-i faca placere insa depind de cel mic sa-mi monteze un filmulet.

Revenind la tine, am citit articolul de cateva ori, si nu pentru ca nu am inteles ce ai scris insa obisnuita cu lunginea ultimelor articole nu puteam sa-mi ies din mana .

Interesanta poveste, felicitari, votat cu placere si astept si pozele.

liviu49
[01.09.16 16:01:20]
»

@mishu: Sigur ca am notat data, ora, minutul, secunda. Asa ceva se intampla o data, ca niciodata! Vad ca ma amenintati cu niste articole care sa-mi faca placere si de-abia astept sa vad si sa citesc articolele. Ceva acolo de scris despre articole sau poze se va gasi, daca nu inventez eu ceva.

Numai bine si calatorii placute!

mishu
[01.09.16 16:04:17]
»

@liviu49: Multumesc la fel, numai calatorii placute.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, liviu49, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂPeriplu prin frumuseţile Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079258918762207 sec
    ecranul dvs: 1 x 1